Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Contractul de leasing si reflectarea sa in documentele contabile de sinteza

finante+ Font mai mare | - Font mai micContractul de leasing si reflectarea sa in documentele contabile de sintezaCUPRINS

CAPITOLUL I Introducere

CAPITOLUL II Definitii

CAPITOLUL III Principalele forme ale leasingului

CAPITOLUL IV Concluzii

CAPITOLUL V Concluzii

CAPITOLUL I

INTRODUCERE

Operatiunile de leasing au fost introduse in S.U.A. iin anii '50 si extinse in urmatorul deceniu in principalele tari dezvoltate ale lumii. In anii de inceput, leasingul era asociat valorilor imobiliare (terenuri sia), dar astazi practic orice mijloc fix poate fi luat in leasing.

Leasing-ul a aparut pentru prima data in Statele Unite ale Americii, ca mai apoi, treptat, sa patrunda si in alte tari, indeosebi in Europa.

In S.U.A., leasing-ul a fost reglementat prin United States Uniform Consumer Credit Code si prin Uniform Commercial Code. In Marea Britanie, Franta si Belgia s-au elaborat reglementari, care definesc relatiile contractuale pe baza de leasing si precizeaza operatiunile pe care le include.

Potrivit noii legislatii fundamentale adoptate in Romania dupa 1989, economia de piata a fost instituita atat prin dispozitii declarative, cat si prin masuri concrete, in vederea atingerii acestui obiectiv.

Necesitatea reconstructiei economiei de piata a fost si este urgenta si, in acest sens, au fost facute eforturi pentru marirea investitiilor de capital romanesc si strain si stimularea agentilor economici. De asemenea, s-a avut in vedere si scopul prioritar al Romaniei de asociere la organismele comunitatilor economice europene, ceea ce impune o economie performanta, de natura a diminua socul intrarii intr-o piata comuna unde indicatorii de calitate sunt de nivel ridicat.

Leasing-ul este un pas inainte in finantarea intreprinderilor care doresc sa-si achizitioneze utilaje si echipamente, dar care nu au posibilitati financiare.

Aceasta tehnica de finantare care presupune un risc ridicat, vine sa dea satisfactie agentilor economici care nu pot sa obtina credite de la banci, ori nu vor sa-si greveze bunurile mobile si imobile prin instituirea unei ipoteci sau a unui gaj, sarcini de natura a afecta dinamismul specific domeniului comercial.

Interesul practic al leasing-ului este de a asigura finantarea integrala prin fonduri imprumutate, a unei investitii fara ca beneficiarul sa constituie masuri asiguratorii, prin aceasta leasing-ul se distinge de traditionala creditare a investitiilor, unde intreprinderea beneficiara suporta o parte din valoarea investitiei.

De aceea leasing-ul - ca tehnica de finantare - vizeaza, in primul rand, intreprinderile care urmaresc largirea activitatii si ridicarea performantelor, iar pe plan mai general, asigura progresul tehnic.

In doctrina contabila internationala se intalnesc diferite solutii de contabilizare a contractelor de leasing . Astfel, in unele tari, leasingul financiar este abordat din prisma juridicului (Cehia, Italia si Franta, in cazul societatilor individuale), in timp ce, in contabilitatile anglo-saxone abordarea este economica, punandu-se accentul pe distinctia dintre leasingul financiar si cel operational (Marea Britanie, S.U.A., Australia, Olanda, Canada, Portugalia, Franta pentru conturile consolidate etc.). Exista si abordari oroginale rezultate din redefinirea conceptului de patrimoniu, cum este cazul Spaniei, unde bunurile in leasing sunt inregistate intr-un cont de imobilizari necorporale, chiar daca, prin natura lor, fac parte din imobilizarile corporale.

In general, firmele detin in proprietate active (mijloace ) fixe si raporteaza aceasta investitie in bilant. Totusi, importanta este utilizarea cladirilor si echipamentelor si nu proprietatea in sine. O modalitate de obtinere a dreptului de utilizare a mijloacelor fixe este cumpararea acestora; o alternativa la aceasta modalitate este inchirierea (leasingul) lor.

Decizia va determina importanta chiriilor in situatiile financiare ale unei companii. In anumite companii, de exemplu in domeniul alimentatiei publice, echipamentele sunt inchiriate pe un termen egal cu durata contractului. Astfel, compania nu trebuie sa cumpere anumite active. Cu fiecare nou contract sunt inchiriate si date in folosinta noi active specifice clientilor.

In cazul alternativei inchirierii, se incheie un contract prin care proprietarul mijlocului fix (locatorul) permite celeilalte parti (locatarul) utilizarea serviciilor mijlocului fix respectiv, pentru o perioada specificata de timp, in schimbul unei serii de plati .Titlul de proprietate asupra mijlocului fix inchiriat ramane la locator, iar locatarul poate sa cumpere mijlocul fix la expirarea contractului de locatie, numai daca aceasta optiune a fost specificata in contractul de locatie (leasing).

Locatia a devenit pentru prima oara importanta in cazul activelor imobiliare - pamant si cladiri. In prezent poate fi inchiriat aproape orice tip de mijloc fix. Exemple de active ce pot fi inchiriate sunt: avioanele, magazinele universale, echipamentele pentru fabricarea pantofilor si chiar macaralele pentru constructii.

Pe de alta parte, leasingul asigura achizitia si finantarea simultana a mijloacelor fixe. Leasingul este oarecum similar cu imprumutul : ambele situatii impun o serie de plati contractuale fixe, pe o durata stabilita. Avantajul leasingului fata de un credit este ca locatorul are o pozitie mai buna decat un creditor, daca firma utilizatoare se confrunta cu dificultati financiare. Daca locatarul nu indeplineste obligatiile contratului de leasing, locatorul are un drept legal mai puternic de recuperare a mijlocului fix, deoarece locatorul este inca proprietarul mijlocului fix. Un creditor, chiar unul garant, se poate confrunta cu costuri si intarzieri in recuperarea activelor care au fost finantate direct sau indirect. Deoarece locatorul are un risc mai mic decat alte surse de finantare utilizate la achizitia de mijloace fixe, cu cat firma care solicita finantarea este mai riscanta, cu atat mai puternic este motivul furnizorului de finantare sa propuna o tranzactie de leasing si nu un imprumut. Totusi, deoarece leasingul poate fi considerat o forma de finantare prin indatorare, acesta ofera o parghie financiara, crescand astfel atat riscul, cat si rentabilitatea anticipata pentru investitorul in actiuni. Existenta platilor fixe pentru chirie adauga, de asemenea, un risc pentru acei creditori care se subordoneaza platilor locatiei.

CAPITOLUL II

DEFINITII

Leasing-ul a fost definit ca fiind o operatiune juridica prin care o persoana cumpara un bun spre a-l inchiria unei alte persoane.

Definitia leasing-ului poate fi data atat din punct de vedere economic, cat si juridic.

Din punct de vedere economic, leasing-ul reprezinta o operatiune de finantare in care finantatorul asigura fondurile necesare pentru intreaga investitie.

Din punct de vedere juridic, leasing-ul reprezinta un contract complex care permite unei persoane sa obtina si sa utilizeze un lucru fara a plati imediat pretul.

Analistii comertului international au scos in evidenta faptul ca leasing-ul constituie o expresie a tehnicilor moderne de contractare in acest domeniu. Insistenta asupra acestui tip de contract este explicata de mai multi autori prin pragmatismul si eficacitatea lor.

Leasing-ul a fost determinat, in aparitia sa de cauze obiective. Astfel, in S.U.A., in Marea Britanie si in alte tari erau intampinate greutati in finantarea afacerilor, ca urmare a rigiditatii formelor si procedeelor existente. Oamenii de afaceri simteau nevoia dotarii societatilor lor comerciale cu echipamente moderne, in conditiile in care utilajele din dotare se invecheau, mai ales ca efect al uzurii lor morale. Formula cumpararii unor bunuri de la vanzator in scopul inchirierii lor acelor clienti care aveau nevoie de ele a aparut ca o formula salvatoare si eficienta.

Obiectul contractului de leasing il constituie inchirierea temporara a bunurilor de investitii, a bunurilor imobiliare, a serviciilor. Cel mai frecvent se inchiriaza masini si utilaje.

Elementele definitorii ale contractului de leasing sunt cumpararea unor bunuri in scopul inchirierii lor; inchirierea acestor bunuri in scopul unei redevente locative; folosirea acestor bunuri de catre client in scopuri profesionale; latitudinea clientului sa achizitioneze bunul respectiv la sfarsitul locatiunii.

In contractul de leasing sunt implicate mai multe parti, si anume:

²       cumparatorul - persoana care cumpara bunul pentru a-l inchiria;

²       vanzatorul - persoana care vinde bunul si care poate fi chiar producatorul acestui bun;

²       clientul - persoana care are nevoie si, deci, solicita masina sau utilajul respectiv in locatie.

Prin intermediul acestui contract, cumparatorul obtine beneficii importante, vanzatorul are o piata asigurata pentru produsele sale, iar clientul are posibilitatea sa-si procure masinile si utilajele fara investitii prea mari. Mai mult, el realizeaza reducerea cheltuielilor de productie si de credite pentru plati.

Din cele prezentate mai sus reiese ca putem defini leasing-ul ca fiind acea operatiune juridica prin care o persoana fizica sau juridica (o societate specializata) cumpara un anumit bun (de regula masini si utilaje) in vederea inchirierii unei alte persoane (o societate care utilizeaza bunul respectiv).

Exista trei forme de leasing :

(1) leasing operational sau de mentenanta (leasing tehnic sau direct) ,

(2) leasing financiar simplu sau de capital

(3) vanzare si leaseback .

(1) Leasing operational

Leasingul operational, numit uneori si leasing de mentenanta, ofera atat finantarea, cat si serviciile de mentenanta. IBM este unul dintre pionierii contractului de leasing operational. Computerele, copiatoarele de birou, automobilele si camioanele sunt principalele tipuri de echipamente implicate in tranzactiile de leasing operational. De obicei, aceste locatii cer locatorului sa asigure mentenanta si service-ul echipamentului inchiriat. Costul asigurarii mentenantei este inclus in chiria leasingului.

O alta caracteristica importanta a leasingului operational este ca, in mod frecventa, acesta nu este complet amortizat. Cu alte cuvinte, platile solicitate prin contract nu sunt suficiente pentru recuperarea costului total al echipamentului. Durata contractului de leasing este insa mai mica decat durata economica de viata estimata a echipamentului si locatorul se asteapta sa recupereze toate costurile investitiei prin reinnoirea contractului, prin inchiriere catre alti locatari sau prin vanzarea echipamentului inchiriat.

In fine, o alta caracteristica a leasingului operational este ca, in mod frecvent, exista o clauza de anularea, care da posibilitatea locatarului sa renunte la locatie si sa restituie echipamentul inainte de expirarea contractului de baza. Aceasta este o facilitate importanta pentru locatar, deoarece echipamentul poate fi inapoiat, daca se uzeaza moral ca urmare a evolutiei tehnologiei sau daca locatarul nu mai are nevoie de el datorita declinului afacerilor. Aceasta flexibilitate ii avantajeaza pe locatari deoarece le reduce riscul, insa locatorii se confrunta cu un risc mai ridicat.

Rata de leasing reprezinta cota de amortizare calculata in conformitate cu actele normative in vigoare si un beneficiu stabilit de partile contractante.

(2) Leasing financiar sau de capital

Leasingul financiar, numit si leasing de capital, difera de cel operational din trei puncte de vedere :

a) nu ofera servicii de mentenanta

b) nu poate fi reziliat

c) este complet amortizat (adica locatorul primeste plati ale chiriei egale cu pretul total al echipamentului inchiriat plus profitul investitiei).

Intr-o conventie tipica de leasing financiar, firma care va utiliza echipamentul (locatarul) selecteaza produsele de care are nevoie si negociaza pretul si termenul de livrare cu fabricantul sau distribuitorul. Firma utilizatoare negociaza apoi termenii cu o societate de leasing sau cu o institutie financiara si o data stabiliti termenii locatiei, aranjeaza cumpararea de catre locator a echipamentului de la fabricant sau distribuitor. La cumpararea echipamentului, firma utilizatoare incheie simultan un contract de leasing al echipamentului de la institutia financiara.

Contractul de leasing specifica termenii si conditiile leasingului. Durata contractului va depinde de durata de viata economica a mijlocului fix. De cele mai multe ori, rata de rentabilitate a locatorului este apropiata de rata la care locatarul ar obtine un imprumut garantat. De exemplu, daca locatarul ar trebui sa plateasca 10 % pentru un imprumut la termen, contractul de locatie ar avea o rata apropiata de 10% . Locatarul are, de obicei, optiunea de a reinnoi locatia la expirare cu o chirie redusa sau de a cumpara mijlocul fix la un pret stabilit. In final, contractul specifica partea care este responsabila de plata reparatiilor, intretinerii, impozitelor, asigurarilor si a altor cheltuieli. Daca locatarul este responsabil de aceste cheltuieli , contractul de leasing se numeste net-net . Daca locatorul intretine activul si plateste asigurarea, contractul se numeste contract de leasing de mentenanta.

Locatiile financiare sunt aproape similare cu contractele de vanzare si leaseback; principala deosebire este ca echipamentul inchiriat este nou si locatorul il cumpara de la fabricant sau de la un distribuitor si nu de la utilizatorul - locatar. O vanzare cu leaseback poate fi considerata un caz special de leasing financiar . Atat contractele de leaseback si vanzare, cat si leasingul financiar se analizeaza in acelasi mod.Dobanda de leasing reprezinta rata medie a dobanzii bancare pe piata romaneasca

3) Vanzare si leaseback

Printr-o vanzare cu leaseback, o firma care detine terenuri, cladiri sau echipamente vinde proprietatile la o valoare aproximativa de piata unei institutii finaciare, societatii independente de leasing sau chiar unui investitor individual si, in acelasi timp, incheie un contract prin care preia proprietatile inapoi in locatie, pentru o perioada specificata si in conditii specificate. Vanzarea cu leaseback este o alternativa la o ipoteca.

Vanzatorul - locatar primeste imediat pretul de cumparare stabilit de cumparatorul locator. In acelasi timp, vanzatorul-locatar pastreaza dreptul de utilizare a proprietatii, ca si cum s-ar fi imprumutat si ar fi ipotecat proprietatile pentru garantarea imprumutului; cumparatorul-locator pastreaza dreptul de proprietate si deci un drept asupra valorii reziduale a activului. Paralela cu imprumutul continua pe durata platilor. In cazul unui contract de imprumut ipotecar, locatorul ar primi o serie de plati egale, suficiente pentru a amortiza creditul si pentru a oferi o anumita rentabilitate investitiei. Intr-un contract de vanzare cu leaseback , platile locatiei sunt stabilite exact in acelasi mod; platile sunt suficiente pentru ca locatorul sa primeasca pretul total si o anumita rentabilitate a investitiei ramase.

Profesorul Tudor R. Popescu observa, in cadrul acestei operatiuni, ca "locatarul are initiativa afacerii, vanzatorul o permite, creditorul o faciliteaza si toti impreuna, actionand in interes propriu, actioneaza in acelasi timp si in folosul celorlalti". La randul sau, profesorul Ioan Macovei detaliaza modul in care operatiunile de leasing "prezinta avantaje pentru toate partile interesate".

Dupa cum am vazut, leasing-ul este o forma de finantare cu termen, o operatiune de credit-bail, care se caracterizeaza prin faptul ca obiectul contractului se refera la un echipament care urmeaza sa fie folosit numai in scopuri profesionale. Bunurile sunt cumparate de catre locator numai pentru a fi date in locatie. Durata locatiei trebuie sa corespunda duratei economice de utilizare a masinilor sau echipamentelor respective. Ratele chiriei sunt fixate astfel incat sa permita amortizarea valorii bunurilor. Utilizatorul are latitudinea sa opteze pentru achizitionarea bunului la un pret care sa corespunda valorii sale reziduale.

Leasing-ul este o operatiune care cuprinde:

ª         un contract de vanzare-cumparare;

ª         un contract de locatiune;

ª         un contract de mandat;

ª         un contract prealabil privind promisiunea de vanzare pe care o face cumparatorul, care valoreaza drept vanzare din momentul in care sunt concretizate toate elementele esentiale ale vanzarii.

Leasing-ul mai cuprinde, de asemenea, promisiunea bilaterala de locatie din partea finantatorului si a utilizatorului, preexistenta contractului de locatiune, care va avea valoare de contract numai atunci cand se vor concretiza toate elementele contractului de locatie. In acelasi timp, este inclusa o stipulatie pentru altul, in baza careia utilizatorul poate actiona in garantie pe vanzatorul bunului.

Asadar, contractul de locatiune din cadrul operatiunii de leasing este sinalagmatic perfect, consensual si intuitu personae. Locatorul nu se obliga decat in consideratia calitatilor persoanei sau a garantiilor pe care le ofera intreprinderea utilizatoare.

Rolul finantatorului este de a finanta afacerea, neavand vreo influenta asupra mersului acesteia, ceea ce ingaduie acestuia sa cedeze contractul sau, daca circumstantele o cer.

In acelasi timp, leasing-ul are trasaturile caracteristice ale unui contract de adeziune, deoarece la incheierea sa utilizatorul nu are posibilitatea sa aduca modificari clauzelor stipulate.

In concluzie, leasing-ul este - prin natura sa juridica si prin trasaturile enuntate - un contract complex, reprezentand o imbinare a mai multor tehnici juridice, intr-un cadru unitar.

CAPITOLUL III

PRINCIPALELE FORME ALE LEASING-ULUI

Formele leasing-ului sunt diferite, fiind determinate si folosite in functie de posibilitatile de finantare ale furnizorului, de limitele pietei, gradul de organizare si desfacere a produselor la export.

dupa obiectul sau, leasing-ul poate fi mobiliar sau imobiliar. In relatiile comerciale internationale, un loc important revine leasing-ului mobiliar, pentru ca se refera la echipamente industriale, oferind garantia folosirii lor pe o perioada mai mare de un an, dand posibilitatea utilizatorului sa achizitioneze echipamentul la expirarea termenului de locatie. Leasing-ul mobiliar reprezinta optiunea cea mai frecventa in relatiile comerciale internationale si din motive financiare.

in raport de implicarea partilor, leasing-ul este direct sau indirect. Leasing-ul este definit ca fiind direct cand perfectarea contractului are loc intre furnizor si client, iar indirect este atunci cand este realizat prin intermediul unei societati specializate.

dupa continutul ratelor leasing-ul este financiar sau operational. Leasing-ul financiar se caracterizeaza prin aceea ca in perioada de baza a inchirierii este recuperat pretul de export, costurile auxiliare si se obtine un anumit beneficiu. Leasing-ul operational este caracterizat prin aceia ca in perioada de baza se obtine numai o parte din pretul de export.

dupa procedurile de calcul al ratelor, leasing-ul este net sau brut. Leasing-ul net este acela in care ratele cuprind pretul net de vanzare al echipamentului si beneficiul realizat din utilizarea bunului respectiv. Leasing-ul brut, care mai este cunoscut si sub denumirea de full-service leasing, este acela in care ratele includ: pretul net de vanzare al bunurilor inchiriate; cheltuielile efectuate pentru intretinerea si reparatiile echipamentelor, masinilor sau utilajelor inchiriate; beneficiile realizate pe parcursul utilizarii lor.

dupa durata inchirierii, leasing-ul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Leasing-ul pe termen scurt implica inchirierea echipamentelor pe baza mai multor contracte de o durata mai redusa. Leasing-ul pe termen lung este acela in care se incheie un singur contract pentru intreaga perioada.

mai sunt intalnite: leasing-ul experimental, leasing-ul ordinatoarelor, renting-ul si lease-back-ul. Leasing-ul experimental se caracterizeaza prin inchirierea bunurilor pe o perioada scurta de doua sau de trei luni, in mod experimental. Leasing-ul ordinatoarelor se caracterizeaza prin finantarea si comercializarea calculatoarelor si a altor echipamente. Aceasta forma de leasing mai este cunoscuta si sub denumirea de time sharing. Renting-ul sau hire isi dovedesc utilitatea, mai ales, in cazul mijloacelor de transport. Fiind un mijloc de finantare deosebit de ingenios, lease-back-ul este utilizat intr-o masura tot mai mare. Prin lease-back, proprietarul, fara sa piarda echipamentul care ii serveste onorarii comenzilor, obtine capital in scopul dezvoltarii activitatilor sale economice.

Efectele contractului de leasing

In contractul de leasing, obligatiile vanzatorului sunt:

sa livreze un echipament de calitate, adica in stare de functionare;

sa asigure asistenta tehnica a personalului care il va exploata;

sa asigure piesele de schimb necesare reparatiilor;

sa efectueze reparatiile echipamentului inchiriat, in masura in care defectiunile nu sunt din culpa utilizatorului.

Utilizatorul (beneficiarul) are obligatia:

sa plateasca ratele chiriei, la termenele si conditiile stipulate in contract;

sa exploateze bunul inchiriat prin respectarea instructiunilor tehnice;

sa nu efectueze modificari in constructia echipamentului inchiriat; in cazul in care asemenea modificari sunt necesare, utilizatorul are obligatia sa solicite acordul societatii de leasing;

sa conserve bunul in stare de functionare;

sa asigure echipamentul inchiriat in folosul societatii de leasing.

Societatea de leasing are, la randul ei, cateva obligatii a caror aducere la indeplinire se intemeiaza pe clauzele stipulate in contract. Astfel, societatea de leasing are obligatia sa inlocuiasca bunul avariat. De asemenea, societatea de leasing poate inlocui echipamentul invechit, uzat sau depasit. Aceasta inlocuire implica perceperea unei chirii majorate.

Societatea de leasing are dreptul sa controleze modul in care este exploatat echipamentul de catre beneficiar. In acelasi timp, este indrituita sa vanda echipamentul locatarului in conditiile examinate in subcapitolele anterioare.

Daca beneficiarul nu plateste ratele la termenele si in conditiile stipulate in contract societatea de leasing are dreptul sa rezilieze de plin drept contractul, iar clientul are obligatia: sa restituie echipamentul; sa suporte cheltuielile aferente; sa platesca ratele restante ale chiriilor. Mai mult, beneficiarul este obligat sa plateasca o indemnizatie forfetara de reziliere, care reprezinta ratele restante viitoare. Toate acestea pun in evidenta existenta unor conditii severe impuse de institutia finantatoare beneficiarului. Toate aceste masuri au caracter sanctionator, de pedepsire a utilizatorului.

Finantatorul primeste bunul inapoi, avand posibilitatea sa-l reinchirieze unei alte persoane sau sa-l vanda, in timp ce primeste si plata integrala a tuturor ratelor, calculate in raport cu viata economica a echipamentului respectiv.

Cu toata severitatea acestor masuri in privinta beneficiarului, instantele arbitrale s-au pronuntat constant in favoarea creditorului, argumentul evocat fiind ca, in felul acesta utilizatorul, primul interesat in incheierea unui contract de leasing, trebuie sa respecte cu scrupulozitate toate clauzele contractului, deoarece numai in cazul unui asemenea comportament, au de castigat toate partile implicate, iar afacerea se deruleaza cu succes.

CAPITOLUL IV

CONCLUZII

Operatiunea de leasing nu trebuie privita doar ca o forma de finantare prin locatie a unei institutii. Prin prisma finantatorului, operatiunea poate reprezenta o strategie manageriala aplicabila in diferite ipostaze ale evolutiei cadrului economic. Astfel, leasingul poate fi abordat ca un mijloc de dezvoltare a firmelor de echipamente.

Finantand achizitia de echipamente, se dezvolta un nou segment de piata acela in care beneficiarii nu dispun de posibilitatea achitarii integrale a acestora la cumparare. In acest mod pot fi promovate pe piata si echipamente noi ale caror performante nu sunt cunoscute de beneficiari. Dupa testarea noilor echipamente in perioada de locatie vor creste vanzarile directe daca i-au "convins" pe utilizatori. De regula, producatorii acorda facilitati societatilor de leasing cum ar fi preluarea produselor la finele locatiei la valoarea reziduala in cazul in care beneficiarii nu opteaza pentru achizitionarea lor. Aceasta facilitate incurajeaza finantatorii orientati spre leasingul financiar.

Un alt unghi sub care poate fi abordat leasingul prin prisma relansarii economice este acela ca modalitate de creare de surse de finantare a unor obiective de investitii. Astfel, faptul ca o societate de leasing are un portofoliu de bunuri pe care le finanteaza, acesta la randul lui poate constitui o garantie pentru obtinerea unor credite necesare finantarii unor investitii viitoare. In acest mod se creeaza premizele investirii in cascada. In cazul unor tranzactii mari, in special de leasing financiar, se apeleaza la o tranzactie integrata prin care societatea de leasing foloseste procedura leasingului cu levier pentru a colecta fondurile necesare achitarii bunului.

Sunt cazuri in care se va putea constitui o corporatie cu obiect de activitate specifica destinata finantarii de achizitii de fabrici, avioane etc. In general, un manager va promova finantarea in sistem leasing numai atunci cand aceasta operatiune ii va asigura profit. Identificarea oportunitatilor se va face fie plecand de la furnizor, deci de la oferta existenta pe piata unui produs, fie de la cerere. Astfel, daca in distributia unui produs s-au creat "strangulari" din lipsa de solvabilitate a solicitantilor, se vor analiza conditiile in care leasingul este profitabil.

O alta situatie posibila este aceea in care cererea unui produs este mare, iar oferta redusa. In acest caz, compania de leasing va finanta producatorul pentru a-si creste productia .Conditiile finantarii vor fi specifice fiecarui produs in parte.

Un rol important in crearea de oportunitati de leasing revine guvernului care, prin facilitati fiscale, ar putea atrage resursele financiare ale companiilor de leasing. Criza locuintelor, retehnologizarea si dezvoltarea unor sectoare de activitate, stimularea exporturilor, accelerarea privatizarii, sunt doar cateva directii in care statul poate crea parghii.

CAPITOLUL V

BIBLIOGRAFIE

  1. Achim M. Leasing o afacere de succes, Ed. Economica 2005
  1. Clocotici Dorin Operatiuni de leasing, Ed. Lumina Lex, Bucuresti Gheorghiu Ghe. 1998
  1. Voiculescu D, Coras M Leasing, Ed. Stiintifica si enciclopedica, Bucuresti 1995

Voiculescu D Aspecte juridice, fiscale si contabile privind leasingul, Ed. Ecran Magazin, Brasov 2000Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1703
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved