Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Managementul Riscului Valutar - Tehnici de masurare si acoperire

finante

+ Font mai mare | - Font mai micManagementul  Riscului Valutar

Tehnici de masurare si acoperire

Din punct de vedere al contractelor economice externe, compania este supusa operatie riscului valutar. Acesta poate aparea in momentul in care cursul monedei in care este estimat contractul, creste foarte mult comparativ cu moneda nationala a celuilalt partener. Este riscul care are efect direct asupra lichiditatilor firmei, aparand in momentul in care schimbul unei valute in alta este dezavantajos.

Managementul riscului valutar, presupune folosirea tehnicilor de protectie, cum ar fi hedging-ul intern si extern, operatiuni cu derivate (operatii forward, swap-ul valutar, operatiunile futures) .

n     Hedging-ul – elimina expunerea la riscul valutar prin luarea unei pozitii de compensare. De exemplu, detinatorul unei mine de aur isi poate acoperi expunerea la riscul de scadere a pretului prin luarea unei pozitii de vanzare a futures-ului pe aur. Vom cauta de fiecare data active de baza care sa fie puternic corelate cu activul pentru care facem acoperirea.

n     Diversificarea – se reduce riscul prin detinerea unei colectii cat mai largi de active independente.

n     Asigurarea – incheierea unui contract de asigurare presupune plata unei prime pentru protectia impotriva evenimentelor nefavorabile.

n   Trendul general este ca investitorii sofisticati s-au concentrat tot mai mult pe castigul de calitate evaluand tot mai bine raportul dintre risc si castig.

Riscul valutar in afaceri este determinat de oscilatiile cursurilor monedelor convertibile, fiind un risc al inregistrarii unor pierderi datorita acestor oscilatii.

De ce ar trebui sa intelegem riscul  valutar ca si transfer

n    Conceptul de transfer al riscului este fundamental pentru toate pietele financiare. Complexitatea din ce in ce mai mare a produselor derivate necesita un nou limbaj pentru comunicarea in termenii propusi de aceste instrumente.

n    Pietele financiare sunt compuse din vanzatori si cumparatori de risc. De exemplu, companiile de petrol vand petrol forward in timp ce companiile aeriene cumpara petrol forward pentru acoperirea riscului de pret.

n    Intr-o economie bazata tot mai mult pe rigorile pietei nimeni nu este imun la riscul valutar – de la un individ cu un simplu cont de economii pana la marile companii din intreaga lume.

Criza indoneziana

n    Ca la domino, devalorizarea monedei indoneziene – rupia – a determinat raspandirea virusului asiatic care fusese precipitata de caderea monedei tailandeze cu cateva zile inainte.

n   Consecinte:

n   falimentul in masa al firmelor cu datorii in dolari americani a determinat falimentul tuturor companiilor care faceau afaceri (furnizori) cu acestea, precum si o incetinire a economiei.

n   preturile extrem de mari ale produselor alimentare (in termeni locali) au determinat multe nemultumiri si incertitudine din punct de vedere politic

n   pierderi severe ale investitorilor si creditorilor straini; de ex. o mare banca de investitii din Hong Kong, Peregrine, s-a declarat in faliment datorita unei concentrari in ceea ce priveste expunerea la riscul de credit in Indonezia.

n   Criza asiatica a fost resimtita pe intreaga piata globala, de la economiile in curs de dezvoltare din America Latina si economiile in tranzitie din Europa de Est pana la Silicon Valley.

Managementul Riscului valutar in practica

n   El se aplica, de obicei, la trei nivele diferite.

n   Primul este nivelul micro – riscul individual de pozitie sau tranzactie;

n   al doilea este nivelul macro – portofoliul riscurilor la nivelul centralizat al unei unitati si intre mai multe unitati;

n   al treilea este nivelul strategic – riscul de afacere reprezentat de portofoliul activitatilor care constituie castigurile totale ale firmei, precum si factorii competitivi.

n   Vom folosi exemplul unei firme fictive – PA – care produce automobile.

n   pornim de la nivelul micro la care analizam o simpla tranzactie valutara JPY/USD

n   la nivelul macro ne vom forma o perspectiva de portofoliu cu privire la expunerea neta la riscul valutar

n   la nivelul strategic vom ilustra expunerea competitiva a companiei la riscul valutar aferent cursurilor JPY/USD

n   Nivelul micro este foarte important. Se identifica riscul aferent fiecarei celule de risc pentru a putea configura o viziune ampla asupra portofoliului.

n   In termenii riscului de piata, descompunem riscul in patru mari categorii: riscul de dobanda, riscul valutar, riscul de capital si riscul de pret de marfa.

n   La nivelul micro ne vom concentra asupra expunerii fata de o anumita pozitie sau un anumit operator de risc.

n    La nivelul macro vom incerca sa realizam o perspectiva de portofoliu cu privire la toate riscurile. Ne vom deplasa de la perspectiva „celulara” a riscului catre o perspectiva de „tesut” a unui risc agregat.

n    Se calculeaza riscul intregului portofoliu prin considerarea corelatiilor dintre riscurile celulelor, pentru determinarea efectelor de diversificare.

n    De obicei, companiile realizeaza aceasta consolidare a riscului in interiorul „unitatilor de risc” si intre „unitati de risc” sau grupuri de afaceri.

n    Se analizeaza factorii determinanti ai veniturilor si costurilor care apar in Contul de Profit si Pierderi, precum si activele si pasivele din bilantul contabil.

n   La nivelul strategic, se analizeaza determinantii castigurilor unei firme pe ansamblul tuturor unitatilor si se iau in calcul problemele de concurenta. Acesta este cel mai provocator aspect al analizei riscului pentru ca este posibil sa nu avem multe date cu privire la pozitia de risc si strategia concurentilor.

Exemplu riscului valutar pntru societatea - PA

n            Micro

La nivel micro ne intereseaza determinarea expunerii la nivel de tranzactie. De exemplu, PA poate fi expusa la riscul valutar la nivel de tranzactie intr-un contract de cumparare a unui robot japonez de asamblare pentru 100 de milioane yeni in termen de o luna.

In cadrul acestui contract, PA are o pozitie long de o luna pe cursul JPY/USD (PA va castiga din reducerea JPY fata de USD si va pierde din aprecierea JPY fata de USD). Pentru a neutraliza sau reduce riscul valutar al acestei tranzactii, PA are doua optiuni:

Exemplu riscului valutar pntru societatea - PA

- Hedging-ul riscului FX al tranzactiei prin vanzarea forward la o luna a 100 milioane yeni, ceea ce va determina pastrarea cursului (forward la o luna). PA va fi astfel neutra la fluctuatiile JPY/USD.

- Cumpararea unei asigurari, sub forma unei optiuni call pe 100 milioane yeni contra USD, ceea ce va determina castigul din orice apreciere a yenului mai mare decat cursul forward. PA este protejata pentru cazul in care JPY se apreciaza si pastreaza economiile daca JPY se depreciaza. Costul acestei asigurari este prima optiunii.

n   Nivelul Macro

n   Din perspectiva macro, PA va analiza expunerea valutara agregata pentru toate unitatile firmei. Vom descoperi ca departamentul de vanzari al PA asteapta venituri de 100 milioane de JPY pentru urmatoarea luna (adica o pozitie long pe cursul JPY/USD).

n   Aceasta pozitie o compenseaza pe aceea aferenta cumpararii robotului de asamblare. Astfel, PA nu mai este expusa la modificarile de curs de schimb la nivel de portofoliu pentru luna urmatoare (observam ca incercarea firmei de a face hedging valutar - pentru contracararea pozitiei short determinata de cumpararea robotului de asamblare – ar fi marit riscul valutar la nivelul intregii firme).

Exemplul ilustreaza importanta analizei riscului si a luarii deciziilor dintr-o perspectiva de portofoliu. Ceea ce ar putea fi o masura de reducere a riscului din perspectiva micro ar putea determina cresterea riscului la nivel macro

n   Nivelul strategic

n   Cu toate ca stim ca PA este net neutra din punctul de vedere al riscului, stim ca are o expunere strategica la riscul JPY/USD in ceea ce priveste pozitia sa concurentiala. PA va fi in dezavantaj in comparatie cu producatorii japonezi de masini in cazul unei deprecieri a yenului in raport cu dolarul (masinile japoneze vor fi mai ieftine decat cele americane).

n   La nivel strategic PA va fi avantajata de o apreciere a JPY fata de USD datorita

n   (a) veniturilor in JPY provenite din vanzari, care se vor transpune in venituri mai mari in USD si

n   (b) avantajului relativ de pret fata de concurentii japonezi.

n   Dar din aceleasi motive, PA va avea de pierdut de pe urma unei cresteri semnificative a USD in raport cu JPY. Pe scurt, PA are o pozitie strategica long pentru raportul JPY/USD.

n   Exista mai multe posibilitati pentru reducerea acestui risc:

n   construirea unei unitati de productie in Japonia, care ar putea determina cresterea costului in JPY si, astfel, reduce expunerea la fluctuatiile USD/JPY. Cu toate acestea, alternativa aceasta de management al riscului este destul de inceata si de costisitoare si solicita angajamente pe termen lung.

n   PA se poate acoperi fata de pozitia strategica long JPY/USD prin vanzarea forward a JPY contra. USD.

n   PA poate cumpara o optiune put pe JPY/USD (sau optiune call pe USD/JPY). Aceasta optiune va proteja firma pentru situatia unei deprecieri semnificative a JPY fata de USD, permitand, totodata, ca PA sa beneficieze si de potentialele castiguri ale aprecierii JPY fata de USD.

n     1. NU EXISTA CASTIG FARA RISC

n     Castigurile sunt numai pentru cei care isi asuma riscuri.

n     2. TRANSPARENTA

n     Riscul trebuie sa fie inteles in intregime.

n     3. EXPERIENTA

n     Riscul se masoara de catre oameni si nu de modelele matematice.

n     4. AFLA CEEA CE NU STII

n     Pune tot timpul sub semnul intrebarii presupunerile pe care le faci.

n     5. COMUNICARE

n     Riscul trebuie mediatizat in interiorul companiei

n     6. DIVERSIFICARE

n     Mai multe riscuri vor adduce castiguri mai consistente.

n     7. DISCIPLINA

n     O abordare bine intocmita este mai buna decat o strategie in continua miscare.

n     8. FOLOSIREA BUNULUI SIMT

n     E mai bine sa ai dreptate aproximativ decat sa gresesti cu certitudine.

n     9. CASTIGUL REPREZINTA NUMAI JUMATATE DIN ECUATIE UNEI AFACERI REUSSITE

n     Deciziile ar trebui luate numai prin considerarea posibilitatilor de risc si castig.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1517
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site