Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Perspectivele pietei bancare unice

finante

+ Font mai mare | - Font mai micPerspectivele pietei bancare unice

Sectorul bancar este cel mai greu de uniformizat din randul pietelor financiare ale zonei euro, spun oficialii Bancii Centrale Europene (BCE). Una din prioritatile Agendei de la Lisabona, crearea unei piete financiare unice pan-europene ramane inca o tinta indepartata in ceea ce priveste sectorul bancar.BCE face apel, astfel, la autoritatile nationale din tarile zonei euro sa elimine obstacolele care stau in calea uniformizarii sistemului financiar, transmite Reuters. 'Nu exista acces pan-european la produsele bancare', spune Gertrude Tumpel-Gugerell, membru al Consiliului executiv al BCE.

Creditarea bancara transfrontaliera se afla inca la un nivel extrem de scazut, reprezentand numai 3,5% din imprumuturile din sectorul de retail, iar dobanzile oferite difera foarte mult de la o tara la alta, a spus Tumpel-Gugerell.

Impactul introducerii monedei europene asupra pietei unice a fost ca in prima faza sa induca dereglementarea iar apoi in faza a doua integrarea si internationalizarea bancara pe calea fuziunilor si achizitiilor.

Activitatea de fuziuni si achizitii in Europa se incadreaza in diferite tipare,functie de:

sectoarele de piata implicate(banci mutuale, banci proprietate publica, banci de economii)

marimea pietei respective

marimea relativa a institutiilor, raportat la nivelul international cu alte piete si segmente specifice

dezvoltarea si integrarea tehnologiilor IT, specifica fiecarei institutii financiare

Referitor la evaluarea factorilor care au determinat dezvoltarea proceselor de fuziuni si achizitii trebuie sa mentionam existenta unor studii empirice in SUA, in Europa fiind realizate studii care prezinta toate o viziune larga asupra problmaticii fuziunilor si achizitiilor bancare, concretizata in concluzii generale dintre care cele mai importante ar fi urmatoarele:

1. Bancile care opereaza in pietele caracterizate de o mare concentrare bancara practica de obicei dobanzi mari la imprumuturile pentru micile afaceri si platesc dobanzi reduse la depozitele colectate prin operatiuni de retail (de la gospodarii). Evolutiile recente arata ca:

noile canale de distributie a produselor si serviciilor bancare fac ca pietele bancare locale sa fie mult mai contestabile;dereglementarea a dus la cresterea competitiei pe pietele locale;

produsele bancare devenite marfuri au facut competitia mult mai perfecta decat in trecut si totodata au modificat puterea pietei.

2. Studiile privind puterea pietei realizate de companii de consultanta financiar-contabila specializate au incercat sa indice rezultatele complexe ale proceselor de fuziuni si achizitii.

3. Modificarile reglementarilor au creat o piata mai larga prin stergerea unor restrictii interstatale referitoare la sistemele bancare in SUA si in interiorul Uniunii Europene, iar in Europa crearea zonei euro a jucat un rol important.

Masurand vloarea fuziunilor si achizitiilor bancare raportat la activele sistemului bancar intern avem informatii referitoare la impactul fuziunilor si achizitiilor in sistemele bancare din fiecare tara. Valoarea fuziunilor si achizitiilor  bancare poate fi expresia valorii nominale a tranzactiilor. In raportul trimestrial al Bancii Reglemntarilor Internationale, la nivelul lunii august 1999, valoarea fuziunilor si achizitiilor in industria bancara este exprimata in miliarde USD. Raportul arata o crestere a valorii fuziunilor si achizitiilor la 17,5 miliarde USD in 1991-1992, apoi o scadere a acesteia la 14,6 miliarde USD In 1994, urmata de o noua crestere de la 19,1 miliarde In 1995-1996 la 100,4 miliarde in 1997-1998, pentru zona euro( excluziv Austria, Irlanda, Luxembourg si Portugalia).

Beneficiile rezultate din ajustarea costurilor de exploatare pot fi estimate mai usor in ceea ce priveste fuziunea dintre institutiile financiare interne, in timp ce in cazul grupurilor financiare sunt anticipate veniturile viitoare din desfasurarea intregii game de activitati specifice grupului nou format.

Studiile asupra fuziunilor si achizitiilor bancare au incercat sa identifice scopul economic al acestora. A rezultat ca ineficienta este comuna bancilor, iar fuziunile interne intre parteneri de aceeasi dimensiune semnifica incercarea de imbunatatire a eficientei bancare.

Noii intrati in industria bancara au intensificat substantial competivitatea mediului intr-un numar de tari din Uniunea Europeana.

Noii actori pe piata europeana includ entitati bancare infiintate de banci straine, companii de asigurari, lanturi de supermarket, vậnzatori de automobile, adesea banậndu-se pe 'tehnologiile livrarii la distanta' respectiv 'banca la domiciliu' cu servicii prin telefon sau internet-banking.

Noii intrati au stimulat dezvoltarea 'bancii de la distanta (internet-banking). Infiintarea bancilor pe internet a fost remarcata in majoritatea tarilor Uniunii Europene, drept una din evolutiile care au avut cel mai mare impact asupra conditiilor competitiei in sectorul bancar privat. Putem exemplifica aceasta cu tarile nordice si pietele Marii Britanii si Irlandei.

Canalele virtuale de livrare a produselor bancare, devin o alternativa viabila la bancile tranditionale, operand cu costuri mai reduse si permitand astfel clientilor sa compare preturile oferite, cu cele ale bancilor traditionale.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1411
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved