Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

CRIZA SISTEMULUI MONETAR ACTUAL

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
CRIZA SISTEMULUI MONETAR ACTUAL

„Un intelectual rezolva problemele. Un geniu le evita.”
Sistemul monetar actual, respectiv de dupa anii ’70 ar prezenta trei mari categorii de deficiente care conduc spre prabusirea sa inevitabila.

a)      Moneda fictiva, hartia fara acoperire reala, tangibila si stabila s-a generalizat, echivaland cu o „frauda incomensurabila”. In plus sistemul actual combina monopolul de stat cu initiativa privata a bancilor private, ca Banci Centrale „independente”, ceea ce confera o inadaptabilitate sistemului.

b)      Creatia monetara excesiva cu efect inflationist a avut ca efect aparitia de „baloane” care au afectat toate categoriile de active, de la actiuni la obligatiuni, de la imobiliar la opere de arta, ca o alocare eronata de resurse monetare, cu o putere de cumparare in scadere a monedei nationale. Doua solutii benefice ar fi fost:

v     revenirea la un sistem monetar in care crearea de lichiditati s-ar efectua proportional cu o marfa relativ rara, precum aurul;

v     instaurarea libertatii de creatie monetara pentru orice agent economic care prezinta garantiile necesare,inclusiv introducerea concurentei intre monede (de stat si private) si aparitia procesului de libera selectie a monezilor.

c)      O a treia deficienta majora este juxtapunerea de regimuri monetare, prin naturainstabile si contradictorii – rate de schimb flotante intre diferite valute si rate fixe intre altele.

Aceste trei neajunsuri opereaza cumulativ si confera valutei doua tipuri de instabilitati: una externa (cursul de schimb) si una interna (puterea ei de cumparare); si cum Bancile Centrale nu dispun decat de un singur instrument - fixarea rate dobanzii pe termen scurt este greu de imaginat.

Robert MUNDELL, premiul NOBEL pentru economie, a elaborat „triunghiul incompatibilitatilor”, conform caruia un sistem monetar international nu poate intruni, concomitent cele trei caracteristici de mai jos, ci numai doua dintre ele:

autonomia politicilor monetare nationale;

rate de schimb fixe;

libertatea internationala a capitalurilor.

Eminentul laureat arata ca actualul sistem incearca, fara a reusi, sa combine prima si ultima insusire, respectiv autonomia politicilor monetare nationale cu libertatea internationala a capitalurilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1322
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site