Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

Evaziunea fiscala constituie un fenomen antisocial care trebuie combatut cu toata energia, deoarece lipseste societatea de importante resurse financiare publice care ar putea fi utilizate pentru realizarea unor obiective sau actiuni sociale, economice ori de alta natura, utile intregii colectivitati nationale.

Data fiind nocivitatea evaziunii fiscale, lupta pentru eradicarea acesteia trebuie sa se bazeze pe un complex de masuri, si anume:

- elaborarea de reglementari clare si precise, obligatorii de sus si pana jos, cu privire la conducerea evidentei contabile, intocmirea documentelor justificative, inregistrarea fenomenelor, incheierea situatiilor financiare anuale, determinarea beneficiului impozabil si calculul impozitului;

- incriminarea faptelor care favorizeaza evaziunea fiscala drept contraventii sau infractiuni, dupa caz, si sanctionarea acestora pe masura gravitatii;

- indrumarea contribuabililor in vederea cunoasterii si respectarii reglementarilor legale in materie;

- organizarea unui aparat fiscal capabil sa cuprinda, sub raport numeric, masa contribuabililor, bine pregatit profesional pentru a putea descoperi si formele cele mai abile de evaziune si bine retribuit pentru a reduce la minimum posibilitatile de corupere a acestuia de catre cei interesati.

In vederea stavilirii evaziunii fiscale internationale si a stoparii fraudelor comise in aceleasi domenii, cu efecte pagubitoare pentru state, conventiile pentru evitarea dublei impuneri au fost completate cu prevederi pentru combaterea acestor fenomene.

Astfel, conventia model a O.C.D.E. sugereaza (la art.26) statelor contractante sa faca un schimb de informatii care sa faciliteze aplicarea prevederilor convenite in materie de impozite sau ale reglementarilor interne ale acestora.

Totodata, aceasta precizeaza conditiile in care pot fi obtinute si folosite informatiile respective, pentru a nu aduce atingere intereselor persoanelor juridice sau fizice la care se refera.

In spiritul conventiei de evitare a dublei impuneri, prevederile mentionate nu pot fi interpretate ca stabilind unui stat contractant obligatia:

- de a lua masuri administrative contrare propriei legislatii sau practicii administrative a unuia sau celuilalt stat contractant;

- de a furniza informatii care nu pot fi obtinute pe baza legislatiei proprii sau in cadrul practicii administrative normale a celor doua state contractante;

- de  a furniza informatii care ar divulga orice secret profesional ori comercial, industrial, de afaceri sau procedeu comercial ori informatii a caror divulgare ar fi contrara ordinii publice.

Pentru aplicarea prevederilor unei conventii de evitare a dublei impuneri, statele contractante au nevoie de informatii referitoare la:

- dividendele acordate de societatile pe actiuni si alte societati similare de capital;

- dobanzile la obligatiuni si alte efecte publice;

- soldurile operatiilor in relatiile cu bancile si alte institutii similare si dobanzile aferente acelor solduri;

- redeventele si alte obligatii de plata cu caracter periodic pentru folosirea drepturilor de autor, licentelor, desenelor, marcilor de comert sau a altor drepturi de proprietate intelectuala;

- retributii, salarii, tantieme, pensii si rente;

- despagubiri, plati de sume asigurate si alte indemnizatii similare, obtinute in legatura cu activitatea comerciala sau alte afaceri;

- alte venituri sau bunuri patrimoniale.

Este de la sine inteles ca un stat contractant are nevoie de informatii referitoare la categoriile de venituri sau elementele de avere mentionate mai sus, pe care un rezident al sau, persoana fizica sau juridica, le realizeaza sau detine pe teritoriul celuilalt stat contractant.Fara informatii corecte, statul respectiv nu poate stabili impozitele ce i se cuvin si cu atat mai putin nu va putea preveni evaziunea fiscala.

Toate conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de tara noastra cuprind dispozitii cu privire la schimbul de informatii, la caracterul secret si la modul de folosire a acestora.

Cu privire la felurile informatiilor si periodicitatea transmiterii lor, in conventii nu se fac referiri decat in rare cazuri.

In acest sens, statele contractante se angajeaza sa-si acorde asistenta si sprijin reciproc in incasarea impozitelor care fac obiectul conventiei, in cazul in care sunt in mod cert datorate in conformitate cu legislatia statului care solicita asistenta.

In cazul unei cereri de executare a incasarii, impozitele revendicate de fiecare din statele contractante care au fost determinate in mod cert vor fi acceptate pentru executare de celalalt stat contractant, caruia i s-a facut cererea, iar incasarea in acel stat se va face in conformitate cu legea aplicabila executarii si incasarii impozitelor proprii.

Cand impozitul solicitat nu a devenit definitiv datorita faptului ca el face obiectul unui apel sau unei alte proceduri, un stat contractant poate, pentru a-si proteja veniturile, sa solicite celuilalt stat contractant sa ia masuri interimare in numele lui, potrivit legislatiei acelui stat contractant.

O cerere de asistenta la incasarea impozitului datorat de un contribuabil va fi facuta numai daca bunurile corespunzatoare ale contribuabilului nu sunt disponibile pentru recuperarea impozitului lui din statul contractant care face cererea.

Statul contractant in care impozitul este recuperat va remite imediat suma recuperata statului contractant care face cererea, dar statul care a recuperat impozitul va fi indreptatit la rambursarea oricarei sume rezonabile folosite in cadrul asistentei acordate pentru recuperarea unui asemenea impozit.

Uneori, insasi legislatia nationala scoate de sub incidenta impozitelor anumite categorii de venituri, parti de venituri, elemente de avere ori anumite acte si fapte care, in conditiile aplicarii consecvente a principiului generalitatii impunerii, ar trebui luate in calcul la stabilirea impozitelor. Astfel:

- in anumite imprejurari, statul scuteste de impozite dobanzile si/sau castigurile aferente sumelor imprumutate de el de pe piata. Daca tinem seama ca dobanzile aferente creditelor acordate de banci sunt impozabile, rezulta ca statul, in mod deliberat, creeaza un regim fiscal privilegiat persoanelor fizice si juridice detinatoare de mijloace banesti temporar disponibile pentru a le determina sa-i incredinteze vremelnic, o parte din acele disponibilitati. Veniturile aferente sumelor imprumutate de stat sunt scoase de sub incidenta impozitelor prin efectul legii;

- profiturile intreprinderilor din anumite ramuri ale economiei, la infiintare sau ulterior, sunt scutite de plata impozitelor catre stat sau se bucura de reduceri ale acestora; la fel se procedeaza, uneori, si cu veniturile gospodariilor agricole, ale atelierelor mestesugaresti ori ale altor categorii de contribuabili, din considerente economice, sociale sau de alta natura. Atunci cand legea permite amortizarea accelerata de catre agentii economici a unor categorii de mijloace fixe, ea favorizeaza diminuarea beneficiului impozabil cu diferenta dintre fondul de amortizare constituit si valoarea uzurii fizice si morale inregistrate de activele respective in perioada considerata;

- in cazurile in care legea incuviinteaza deducerea din veniturile impozabile ale agentilor economici a sumelor donate de acestia in scopuri caritabile, cultural-stiintifice sau sportive, fara sa le plafoneze sau fara sa pretinda documente din care sa rezulte cuantumul platilor efectuate in limitele stabilite, se ajunge usor la sustragerea de la impunere a unor sume din beneficiile realizate;

- prevederile legale din unele state permit intreprinzatorului persoana fizica sa-si declare sotia si copii drept asociati, chiar daca acestia nu au nici o contributie la capitalul sau la activitatea firmei. Drept urmare, beneficiul realizat repartizandu-se intre asociati fictivi, se ajunge la diminuarea impozitului cuvenit statului;

- la impunerea averii, mai ales a celei imobiliare, se iau in calcul evaluari ale acesteia care nu au nimic comun cu realitatea. Ca urmare, impozitul determinat, pornind de la o asemenea baza de calcul, este inevitabil subdimensionat.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1004
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site