Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

SOLUTII PRECONIZATE LA CRIZA BANCARA

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
SOLUTII PRECONIZATE LA CRIZA BANCARA

Cine vrea sa miste lumea trebuie mai intai sa se miste el insusi”. 

SOCRATE
Pierre surprinde prin sinceritatea de otel si caracterul socant al solutiilor care, dupa parerea sa, exista dar nu vor fi aplicate. Astfel, el declara ca daca statele vor sa stopeze Marea Criza Monetara, cat mai este inca posibil atunci ele trebuie sa se derobeze de privilegiile lor monetare si sa procedeze la lichidarea ordonata a Bancilor Centrale, a F.M.I. si a tuturor celorlalte institutii financiare internationale, al caror esec s-a confirmat.

In acelasi timp, sa se revina, pentru principalele valute nationale – dolarul, lira sterlina, yenul, yuanul, etc. – si regionale (euro) la rate de schimb fixe, dar ajustabile, in jurul unui etalon real, tangibil si stabil, care, la ora actuala nu poate fi altul decat aurul. Este vorba, dupa cum se vede de restabilirea sistemului GOLD STANDARS, de dinainte de 1914, care nu are nevoie de nici o Banca Centrala pentru a functiona; paralel, fiecare agent economic, cu garantii, sa aiba acces liber la creatia de moneda privata, in vederea introducerii unei concurente generalizate.

Dar, poate criza si postcriza vor reprezenta tocmai o casare si o recalibrare de echilibru si structuri, o dezmembrare de sisteme depasite si elaborarea de constructii si modele noi: este marea provocare cu care se confrunta lumea anilor 2009-2010.

In octombrie 2009, creditul neguvernamental din Romania a crescut in cel mai rapid ritm lunar din ultimele 9 luni 2009, de 1,2%, iar rata anuala de crestere a reinceput sa urce, dupa 12 luni la rand de declin, arata ultimele date publicate de banca centrala.

Impactul negativ al crizei asupra companiilor se va transfera in curand bancilor, iar 2010 va arata 'o oglinda mai clara' a ceea ce s-a intamplat in economie pe perioada crizei, au declarat oficialii ING Bank Romania. Criza se va reflecta in situatiile financiare ale intreprinderilor, ale bancilor si ale societatilor. Anul 2009 este un an de acumulare, in care am vazut ca PIB-ul a luat-o in jos, ca vanzarile au scazut foarte mult, ca multe societati se lupta pentru supravietuire, iar multe dintre acestea sunt angrenate in sistemul bancar, au legatura cu situatia financiara si bilanturile bancilor. Credem ca impactul negativ suportat de catre societatile comerciale se va transfera in curand asupra bancilor si ca 2010 ne va arata o oglinda mai clara a ceea ce s-a intamplat in economie, cum s-a reflectat criza, au afirmat acestia.

Ei considera ca proprietarii de companii au invatat o lectie din anul 2009 si se vor concentra mai mult pe eficienta, pe dezvoltare sustenabila si pe perspective pe termen mediu si lung. Economia credem ca este acum la momentul adevarului. Nimeni nu si-ar fi dorit criza, insa trebuie sa ne uitam si la partea buna, si anume ca se intrase intr-un model de dezvoltare economica clar nesustenabil, care ramanea numai la nivelul dezbaterilor de idei. Criza ne-a dat posibilitatea de a deveni mai realisti si sa vedem ca au fost multe erori, inclusiv in modelele de business care s-au dezvoltat: poate s-au facut usor bani, poate s-au facut bani conjunctural etc., au mai afirmat oficialii ING Bank Romania.

Ei au mentionat ca somajul va creste, dar ca acest fenomen este unul descris inca prin definitia de 'criza', care arata ca in general rata creste cel putin un an dupa ce situatia economica se inverseaza sau criza ajunge la sfarsit. Totodata, acestia au precizat ca criza este 'suportabila' pentru bancheri, in conditiile in care acestia au avut capacitatea de a o anticipa si astfel au putut sa se pregateasca mai bine pentru a-i face fata.

Contributia sistemului bancar la sustinerea economiei este destul de solida in continuare. Bancile s-au adaptat destul de bine la criza economica, cred oficialii ING Bank Romania. Ei au precizat ca oficialii romani nu au depistat criza sau nu au vrut sa o recunoasca la timp. Credem ca atunci cand esti intr-o pozitie importanta ai o atitudine de misionar, iar unui popor ca al nostru ii place sa ii spui ca e totul bine. Am vazut asta si din reactiile la iesirile noastre din presa din perioada respectiva, care acuzau de pesimist si lipsa de patriotism.

Credem ca este mai bine sa stie omul ce il asteapta pentru a se putea pregati si sa nu fie luat prin surprindere. Nu am vrea sa banuim reprezentantii autoritatilor ca nu stiau sau ca nu se asteptau la asa ceva, pentru ca ni se pare ca ar fi mult mai grav. Institutional ar trebui sa aiba aceasta capacitate, au aratat acestia.

Raspandirea falimentelor si cresterea somajului ar putea duce la noi valuri de credite neperformante, chiar daca avansul acestora a incetinit in trimestrul III 2009. Strategiile adoptate pentru gestionarea crizei bancare s-au bazat pe relansari economice rapide.Pietele asteapta ca marile banci din Europa emergenta sa anunte incetinirea ritmului de crestere a creditului neperformant in regiune in trimestrul al 3-lea 2009, un nou indiciu al stabilizarii sistemului financiar si economiilor, insa 'momentul adevarului' pentru creditori va fi prima parte a lui 2010. Reprezentantii mai multor grupuri financiare cu reprezentare larga in Europa Centrala si de Est, inclusiv Raiffeisen si OTP, au declarat in ultimele cateva luni ca avansul creditelor neperformante, principalul obstacol din calea profitabilitatii in prima jumatate a anului 2009, a pierdut din anvergura in perioada fiscala iulie-septembrie 2009, aminteste Reuters intr-o analiza asupra situatiei sistemului financiar-bancar din regiune.

Institutiile de credit cu expunere ampla pe pietele est-europene se vor confrunta insa cu 'adevaratul test' in primele trimestre ale anului 2010, deoarece strategiile pe care le-au adoptat pentru gestionarea valului de credite neperformante se bazeaza in principal pe relansari economice rapide ale statelor din regiune, noteaza agentia de presa. Momentul adevarului va fi in 2010, cand se va alege „graul de neghina”, comenteaza reprezentantii Barings Asset Management.

Studiul KPMG subliniaza cateva domenii in care trebuie aduse schimbari - lipsa experientei in domeniul riscului la nivelul consiliilor de administratie; comunicarea intre functia de risc si restul companiei; si lipsa relativa de influenta a functiei de risc. Acest al 3-lea aspect poate fi explicat prin faptul ca 76% din respondenti considera ca riscul este inca privit ca fiind nimic mai mult decat o functie de suport. Cu toate acestea, 7 din 10 respondenti considera ca functia are o influenta mai mare decat cu 2 ani in urma, in timp ce chiar si mai multi considera ca modul in care se gestioneaza riscul constituie o sursa de avantaj competitiv. In plus, persoanele responsabile pentru functia de risc (Chief Risk Officers) sunt acum considerate de multi respondenti ca exercitand o autoritate mai mare asupra domeniilor cheie de dezvoltare a strategiei si alocare a capitalului. Prin urmare, eticheta de functie de suport ar trebui inlaturata daca functia de risc urmeaza sa progreseze in continuare.

Fata de nivelul general de dezvoltare a tarii, atat economic, cat si din punct de vedere al veniturilor, in Romania, reteaua bancara este prea mare', spune consultantul financiar Bogdan Baltazar. In ultimii 3 ani, bancile si-au extins retelele cu aproximativ 3.000 de unitati.

Criza a stopat extinderea retelelor. Credem ca, practic, toate bancile reanalizeaza eficienta sucursalelor deschise in graba, intr-o oarecare disperare sa nu piarda trendul. Si s-a dovedit ca unele nu sunt viabile, nu sunt bine locate, nu sunt ce ar trebui, in unele zone poate este prea mare aglomerare fata de cererea potentiala, explica oficialii CA al UniCredit Tiriac Bank.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 675
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site