Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Strategia firmei - Misiunea firmei si obiective

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Strategia firmei

Un rol esential il au strategiile elaborate de catre organismele manageriale. Primii care au acordat o importanta deosebita strategiei, au fost: Alfred Chandler, Kenneth Andrews, Igor Ansoff, G. Hofer, D. Schendel, Brian Quinn, Henry Mintzberg si Michael Porter.
Componentele strategiei

1.Misiunea firmei
Consta in enuntarea scopurilor fundamentale si a conceptiei privind evolutia activitatilor firmei.
Misiunea descrie modul in care se reflecta valorile si prioritatile decidentilor strategiei din firma.
2.Obiective
Clasificarea obiectivelor:
I. Din punct de vedere al continutului, obiectivele se divizeaza in doua categorii: economice si sociale.
Obiectivele economice sintetizeaza si cuantifica scopurile avute in vedere pe termen lung, de proprietar. Cele mai frecvente obiective economice se refera la: castigul pe actiune, valoarea actiunii, coeficientul de eficienta a capitalului, profitul, rata profitului, cifra de afaceri, cota parte din piata, productivitatea muncii, calitatea produselor si serviciilor.
Obiectivele sociale sunt mai putin frecvente in strategiile firmelor, dar au tendinta de crestere rapida , mai ales pentru firmele de dimensiuni mari si mijlocii. Aceste obiective se pot referi la: controlul poluarii, cooperarea cu autoritatile, salarizarea si conditiile de munca ale salariatilor, satisfacerea clientilor prin calitatea, durabilitatea, flexibilitatea si pretul produselor si serviciilor oferite, permanentizarea furnizorilor in schimbul oferirii produselor de calitate, la preturi accesibile si la termenele stabilite.
II. A doua clasificare a obiectivelor, in functie de modul de exprimare, le imparte in cuantificabile si necuantificabile.
3. Optiunile strategice
Optiunile strategice definesc abordarile majore, cu implicatii asupra continutului unei parti apreciabile dintre activitatile firmei, pe baza carora se stabileste cum este posibila si rationala indeplinirea obiectivelor strategice.
Dintre abordarile strategice, mentionam: privatizarea, retehnologizarea, reproiectarea sistemului de management, diversificarea productiei, asimilarea de noi produse, patrunderea pe noi piete, formarea de societati mixte cu un partener strain, specializarea in productie, reprofilarea firmei, combinarea productiei, modernizarea organizarii, informatizarea activitatilor, indicand directia in care evolueaza.
4. Resursele
Resursele sunt prevazute sub forma fondurilor circulante si a celor pentru investitii.
Fondurile circulante asigura resursele necesare desfasurarii activitatilor curente. Este foarte importanta dimensionarea lor rationala din punct de vedere economic. Pericolele majore ce intervin sunt subdimensionarea fondurilor circulante (genereaza absenta lichiditaatilor) si supradimensionarea fondurilor circulante(blocheaza disponibilitatile schimbandu-le destinatia).
Aspectul major avut in vedere se refera la stabilirea marimii resurselor, in functie de necesitatile impuse de fiecare optiune strategica de alocare sau de rambursare.
5. Termenele
Termenele strategice delimiteaza perioada de operationalizare a strategiei, precizand, de regula, momentul declansarii si finalizarii optiunilor strategice majore.
Cresterea ritmului de desfasurare a activitatilor, in special de innoire a produselor, tehnologiilor si echipamentelor, suportul tehnic al oricarei strategii, confera perioadelor si termenelor de operationalizare a strategiei o importanta aparte. Obtinerea avantajului competitiv se asigura prin incadrarea in perioadele de pregatire si operationalizare a operatiunilor strategice determinate riguros, in functie de evolutiile contextuale si, in special, de actiunile si rezultatele anticipate ale concurentilor.
6. Avantajul competitiv
Prin avantajul competitiv desemnam realizarea, de catre o firma, a unor produse sau servicii superioare dintr-un punct de vedere semnificativ pentru consumatori, comparativ cu ofertele majoritatii concurentilor.
Inovarea este sursa precisa de obtinere a avantajului competitiv, se refera la innoirea produsului, tehnologiei, echipamentelor, managementului, comercializarii, finantarii, personalului, informatiilor etc. Avantajul competitiv este componenta invizibila care confera viabilitatea si competitivitatea firmei pe termen lung.
Analiza S.W.O.T

In economia moderna, firmele sunt cele ce asigura necesarul de supravietuire al societatii.

Examinarea factorilor care determina succesul sau esecul unei firme (afaceri), a determinat crearea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei.Managementul strategic este procesul prin care o firma poate obtine efecte materializate in cresterea semnificativa a performantelor sale, in consolidarea pozitiei ei pe piata si anume prin elaborarea, implementarea si controlul strategiei firmei in vederea realizarii misiunii asumate si asigurarii avantajului competitiv.

In analiza potentialului intreprinderii se pune un accent deosebit pe investigarea factorilor de competitivitate, in principal a celor de adaptabilitate la exigentele si cerintele clientilor, de calitate, de acces la o gama sporita de servicii postvanzare, de respectare a termenelor de livrare, s.a.

Creste importanta analizei mediului concurential, a anticiparii tendintelor si schimbarilor acestuia ceea ce aduce in prim plan caracterizarea oportunitatilor si amenintarilor cu care se vor confrunta competitorii din fiecare sector de activitate.

Metoda SWOT cuprinde doua etape:

1.evaluarea potentialului firmei;

2.analiza mediului ambiant.

Ipotezele si evaluarile se refera la prelucrarea datelor obtinute in sectiunile anterioare ale planului de marketing (analiza mediului extern si analiza mediului intern), estimarea evolutiei lor in intervalul de timp la care se refera planul de marketing, in vederea prefigurarii obiectivelor de marketing si a strategiilor de marketing.
Obiectivele de marketing din planul strategic de marketing deriva din obiectivele generale ale intreprinderii, prin ele urmarindu-se pastrarea echilibrului intre produse si piete in general (vanzarea produselor existente, extinderea de produse existente pe segmente noi de piata si dezvoltarea de produse noi pe segmente de piata noi), si, in particular, pot fi si obiective de personal, promovare etc.
Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei defineste misiunea ei strategica, deduce obiectivele strategice necesare realizarii misiunii, alege strategia adecvata atingerii obiectivelor si precizeaza modalitatile punerii in opera a acesteia.

Managementului strategic ii este specifica, analiza continua, pe de o parte, a mediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbarile din cadrul acestuia iar pe de alta parte, a situatiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face fata schimbarilor.

Prin intermediul analizei SWOT, managementul de varf al firmei poate anticipa schimbarile si elabora, implementa strategia optima pentru a asigura prosperitatea firmei.

Denumirea acestui model de diagnosticare strategica – SWOT – deriva din initialele cuvitelor care evidentiaza esenta concluziilor folosite ca fundament pentru formularea unei strategii economice: pe de o parte, identificarea punctelor forte si slabe ale potentialului intreprinderii, iar pe de alta parte, anticiparea oportunitatilor si amenintarilor mediului ambiant.

In acest sens, S vine de la “strength” ( forta, tarie, punct forte); W de la “weakness” [4](slabiciune, punct slab); O de la “opportunity” (oportunitate, ocazie); iar T de la “threat” ( amenintare).

Ce putem face?

Ce am putea face?

(Puncte forte si Puncte slabe)

(Oportunitati+Amenintari

STRATEGIE

Ce vrem sa facem?

Ce se asteapta ceilalti sa facem?

(Valorile organizatiei si membrilor sai)

(Dorintele actionarilor)

RAFINARE ULTERIOARA

Ce surse si potential vrem sa ne dezvoltam?

Ce oportunitati putem fructifica?

STRATEGIE

Ce trebuie sa ne preocupe?

Cum putem implini asteptarile actionarilor?

Originea analizei swot, Intrebari cheie care indruma alegerea strategica(sursa: adaptat dupa 'Gandirea strategica' Ken Andrews, 1971)

Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competente pe care aceasta le poseda la un nivel superior in comparatie cu alte firme, concurente, ceea ce ii asigura un anumit avantaj in fata lor.

Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia care ii determina un nivel de performante inferior fata de cel al firmelor concurente.

„Oportunitatile” reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma, sunt sanse oferite de mediu, firmei, pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategia existenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute. Oportunitati exista pentru fiecare firma si trebuie identificate pentru a se stabili la timp strategia necesara, indeosebi pe baza unor rezultate spectaculoase ale activitatilor de cercetare-dezvoltare, care pot genera chiar noi industrii sau domenii aditionale pentru productia si comercializarea de bunuri si servicii.

„Amenintarile” sunt factori de mediu externi negativi pentru firma, situatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, capacitatea firmei de a-si realiza integral obiectivele stabilite, determinand reducerea performantelor ei economico-financiare. Anticiparea sau sesizarea lor la timp permite firmei sa-si reconsidere planurile strategice astfel incat sa le evite sau sa le minimalizeze impactul. Atunci cand o amenintare iminenta este sesizata la timp, ea poate fi transformata in oportunitate.

Aplicarea analizei SWOT este facilitata daca se foloseste o lista de probleme care trebuie urmarite in cadrul analizei si ale caror raspunsuri sunt relevante pentru evaluarea situatiei de fapt a mediului si a firmei. Este recomandabil ca problemele urmarite in ceea ce priveste punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile sa aiba o legatura cu planurile strategice si sa ofere indicii semnificative pentru evaluarea si reconsiderarea lor.

Analiza SWOT are un pronuntat caracter calitativ, permitand formularea unui diagnostic asupra conditiei trecute si actuale a firmei sau a domeniilor ei functionale, pe baza raspunsurilor la problemele mentionate anterior, conturandu-se perspectivele de evolutie pe termen lung ale firmei si ale domeniilor respective.

Diagnosticarea in urma utilizarii analizei SWOT, poate fi definita ca o cercetare complexa a aspectelor economice, tehnice, sociologice, juridice si manageriale ce caracterizeaza activitatea unei firme, prin care se identifica punctele forte, punctele slabe, oportunitatile, amenintarile si cauzele care le genereaza si/sau le va genera, se formuleaza recomandari de eliminare sau diminuare a aspectelor negative si /sau de valorificare a celor pozitive.

Capitolul 2 Prezentare S.C Ara Promotion

Ara Promotion a fost infiintata in data de 27.04.2004, conform certificatului de inregistrare numar 0312709 , ca amplasare este situata la urmatoarea adresa: Calea Calarasi, numarul 173, bloc 42, scara 4, apartament 105, sector 3, Bucuresti.

Firma ofera urmatoarele servicii:drop mail, direct marketing, promovarea vanzarilor, baze de date, productie de material publicitar(brosuri, reviste, pliante, bannere, inscriptionari), evenimente(taguri, expozitii).Firma dispune de colaboratori in toata tara, acest lucru fiind foarte important, deoarece portofoliul de clienti este dezvoltat, putind satisface clienti atit din Bucuresti, cat si din alte orase. Ara Promotion este piesa centralain construirea imaginii brandului clientilor sai. Este preferata pentru profesionalismul sau in organizarea echipelor, actiunilor si modul precis prin care mesajul clientilor ajunge la consumator.Fiecare actiune este tratata si gandita separat pentru ca fiecare brand este unic.Firma are o mobilitate rapida, se integreaza imediat in programul de actiune al clientului.Ofera solutii de promovare pentru cei ce doresc sa ajunga cat mai aproape de client, serviciile sunt oferite la cel mai inalt standard de calitate.

Serviciile oferite sunt:

1.Drop mail

 • echipe specializate in distributia de mesaje publicitare catre tinte fixe si mobile
 • elaboreaza planuri de distributie, in functie de publicul tinta
 • supervizeaza actiunile de distributie
 • raporteaza zilnic desfasurarea actiunilor de drop mail
 • clienti directi: Flanco, Romstal, Sensiblu, AutoExpert
 • clienti indirecti:Augsburg, Altex, Media Galaxy, Autozone, Germanos, Billa

2.Direct marketing

Marketingul direct vizeaza, prin definitie, atingerea individuala a consumatorilor potentiali; este deopotriva, un mod de comunicare, de difuzare de oferte comerciale/promotionale(direct in cutiile postale, pliante, brosuri, cataloage, inclusiv prin anunturi de presa)

Marketingul direct este caracterizat de urmatoarele coordonate: targetat(mesajul este indreptat catre publicul tinta), personal(mesajul este personalizat), flexibil(mesajul poate lua forma unor scrisori, felicitari, brosuri), tangibil(consumatorii interactioneaza cu mesajul in mod direct si au acces la el ori de cate ori isi doresc acest lucru).

clienti directi: Seat

clienti indirecti:Orange, Altex, Vavis

3.Distributie in puncte fixe

Distributia in puncte fixe sau sampling-ul este activitatea de marketing direct, prin care producatorul da ocazia consumatorilor sa incerce gratuit un produs. Aceasta activitate sustine in mod obisnuit campaniile de lansare de produs/serviciu si se desfasoara in acele locuri unde contactul cu potentialul client este direct: magazine, supermarketuri, farmacii, cinematografe, baruri, parcuri. Samplingul se face prin intermediul unor echipe de tineri instruiti sa promoveze respectivul produs. Ara Promotion recruteaza riguros si continuu promoteri, concentrandu-se permanent pe respectarea dorintelor si exigentelor clientilor sai.

4.Evenimente

seminarii

conferinte de presa

targuri

expozitii

5.Managementul bazelor de date

Ara Promotion pune la dispozitia clientilor baze de date care cuprind:

personae juridice/fizice

adresa

telefon

cifra de afaceri/venituri

domeniu de activitate si locul de munca

numar de angajati

Se pot face segmentari ale bazei de date in functie de dorintele clientilor, datele fiind periodic updatate si dezvoltate de un personal specializat in managementul bazelor de date, respectandu-se o deplina confidentialitate.

6.Productie material publicitar

brosuri, reviste, pliante

bannere

echipamente promotionale

inscriptionari si personalizari publicitare

articole textile in scop promotional

7. Galerie foto hostesse

Pentru cei care doresc sa-si faca publicitate cu un plus de rafinament pot apela la serviciul de hostess

creatie si confectionare costumatii

make-up

hair-styling

sedinte foto profesionale

Ara Promotion este o agentie de publicitate care poate oferi clientilor sai urmatoarele categorii de servicii:

cercetare si conceptie

creatie

productie

activitati de promovare si evenimente media

studii si cercetari de marketing

strategii de lansare

strategii de promovare

campanii de lansare

campanii de promovare

creatie originala de imagine

greatie grafica

machete publicitare

scenariii pentru evenimente speciale cu character publicitar si/sau de relatii publice

realizare tiparituri agende, borsuri, calendare, carti de vizita, cataloage, etichete, invitatii, mape, pliante, postere, volante

obiecte promotionale pixuri, brichete, scrumiere, brelocuri, mape, genti, sepci, tricouri, ecusoane, stegulete

evenimente speciale lansari, inaugurari, conferinte, concerte

Scopul firmei este de a oferi solutii pentru firme din punct de vedere al imaginii pe care acestia si-o doresc fata de clienti, aceasta incercand sa creeze un ansamblu intre urmatoarele elemente: functionalitate, organizare, imagine, impact, securitate.

Serviciile prestate de Ara Promotion se adreseaza unui public foarte larg si diversificat, firma incearca sa se adapteze la nevoile clientilor, sa le inteleaga necesitatile si scopurile.

Calitatile care recomanda firma:

seriozitatea

aprecierea si premierea fidelitatii

calitatea ridicata a serviciilor oferite

preturile competitive

transparenta comunicarii

stie sa-si fidelizeze clientii

se axeaza pe calitate

abordare dinamica si pe termn lung

Capitolul 3 Analiza strategica a S.C Ara Promotion

Analiza macromediului

Performantele unei firme suntan stransa corelatie cu capacitatea ei de a intelege exigentele cadrului economic si social in care isi desfasoara activitatea. Firmele din domeniul serviciilor cum este cazul si firmei Ara Promotion sunt influentate in activitatea lor de factorii macromediului, cum ar fi factorii mediului demografic, mediului economic, mediului socio-cultural, mediului tehnologic si mediului politico-legislativ.

Firma isi desfasoara activitatea fiind influentata de o serie de factori externi(economici, sociali, politici, tehnologici, ecologici), asupra carora nu se poate avea o influenta directa, deoarece evolutia acestora nu este controlabila la nivel microeconomic. Ea poate actiona si influenta asupra elementelor mediului economic(clienti, furnizori, competitori), amortizandu-le intr-o anumita masura efectele.

Activitatea de productie si comercializare, reprezinta pentru orice firma, indiferent de forma de proprietate, ratiunea de a exista, respectiv de a produce bunurile necesare satisfacerii unor nevoi sociale. Sarcina analizei consta in evidentierea gradului de realizare a sarcinilor programate privind indicatorii de rezultate si performanta care caracterizeaza activitatea productiva a firmei, efectuarea de comparatii intre indicatorii realizasi de intreprindere si cei ai intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in cadrul aceleasi ramuri, evidentierea cauzelor care au determinat anumiteri abateri, stabilirea masurilor ce se impun in vederea corectarii situatiilor nefavorabile, pe de o parte, concomitent cu evaluarea complexa a activitatii si a reyultatelor firmei in corelatie cu cerintele pietei. Capacitatea firmei de a raspunde cerintelor si reactiilor pietei este dependenta de asigurarea cu resurse materiale, umane si sinanciare, dar fara a pierde din vedere eficienta utilizarii acestora. Asigurarea din punct de vedere cantitativ, calitativ si la termen cu produse si servicii, trebuie realizata pe baza identificarii corecte a solicitarilor si motivatiilor clientilor. Aceasta constituie o modalitate de a raspunde cerintelor pietei, fiind expresia utilizarii eficiente a factorilor de productie(natura, munca ;I capitalul) ai intreprinderii.

Asigurarea intreprinderii cu personal, vizeaza pe langa latura cantitativa si aspecte de ordin calitativ, exprimate prin gradul de calificare a salariatilor. Analiza economica are ca obiectiv, in acest caz, determinarea gradului de asigurare cu personal din punct de vedere cantitativ, pe structura, la termen si calitativ,precum si utilizarea acestuia prin prisma timpului de munca utilizat si al eficientei utilizarii.

Factorii politico-juridici

In Romania s-a investit mult in acest domeniu si exista interes atat din partea executivului cat si din partea investitorilor pentru dezvoltarea in continuare a acestei ramuri.
Reglementarile privind importul de tehnologii noi precum si legea IMM-urilor pun bazele unei dezvoltari solide a acestor servicii. Din pacate exista si elemente negative printre care cel mai important este instabilitatea legislativa.Factorii economici evidentiati mai sus rezulta, de obicei, din initiativele politice menite sa imbunatateasca performantele economiei si bunastarea oamenilor, insa influenta guvernului este resimtita si prin legislatia introdusa.Legislatia care supravegheaza afacerile, urmareste, in general, trei obiective: protejarea consumatorilor; protejarea concurentei; protejarea societatii. Legislatia privind protectia consumatorilor are ca scop impiedicarea firmelor sa profite de pe urma lor. In esenta, aceasta legislatie are in vedere: asigurarea unui standard minimal al produselor si serviciilor; controlarea modalitatilor de vanzare si a informatiilor oferite cumparatorului despre produsele oferite; evitarea inducerii in eroare a cumparatorului in ceea ce priveste pretul; condamnarea practicii necinstite. Legislatia privind protectia societatii ii apara pe consumatori de consecintele propriilor lor decizii nefericite. Astfel, ii protejeaza pe copii de produsele ce le fac rau: droguri, alcool si tutun si nu le permite sa conduca automobilul pana la o anumita varsta (Romania: 18 ani, Canada: 16 ani). De asemenea, ii obliga pe conducatorii auto sa fie asigurati pentru eventuale accidente, in scopul compensarii daunelor produse altora. O astfel de legislatie creaza, pe de o parte, oportunitati, iar, pe de alta parte, pentru marketing reprezinta amenintari. Cei care respecta aceasta legislatie au avantaj asupra concurentei, desi le poate spori costurile. Prin legislatia privind protectia concurentei sunt protejati producatorii inventatori de concurenta. De exemplu, cand pe piata se lanseaza un nou produs, serviciu sau tehnologie, firmele trebuie protejate astfel incat concurentii sa nu copieze produsul dupa lansarea lui pe piata, daca nu chiar inainte. In termeni de marketing acest lucru permite firmelor sa-si lanseze produsele noi si sa cucereasca pietele fara sa se teama de concurenta, ceea ce in conditii normale inseamna un profit ridicat . O alta forma de protectie impotriva concurentei este inregistrarea marcilor. O marca de piata care poate include un logo, un cuvant, un simbol, un desen sau o culoare distincta ori forma speciala a literelor, nu poate fi copiata pe teritoriul geografic pentru care a fost inscrisa..    

Factorii economici

Influenteaza puternic activitatea firmelor de servicii prin faptul ca nivelul de dezvoltare economica este direct legata de activitatea acestora. In desfasurarea activitatilor economice un rol important il detin bancile. Nu se poate realiza o dezvoltare a activitatii economice, fara o dezvoltare a telecomunicatiilor. Transmiterea informatiilor este vitala pentru orice mediu de afaceri. Economia mondiala se afla intr-o perioada de recesiune. Acest lucru afecteaza negativ si economia Romaniei. Pe langa acest aspect in tara noastra nu exista o strategie nationala de dezvoltare fapt ce afecteaza si domeniul publicitatii. Nu exista o banca destinata IMM-urilor, astfel ca dezvoltarea unei firme de dimensiuni reduse asa cum este firma ARA PROMOTION este pusa sub semnul intrebarii. Parghiile economice cum ar fi dobanda actioneaza negativ, in sensul ca nivelul lor ridicat face imposibila orice tentativa  de imprumut.
            Avand in vedere situatia existenta conducerea firmei trebuie sa implementeze o strategie viabila de dezvoltare in care sa tina cont de toate aceste aspecte negative dar sa- si urmareasca in permanent aparitia unei noi legi sau a unor noi facilitati pentru IMM-uri. In ansamblul lor, factorii economici formeaza mediul economic. Acesta reprezinta baza de sustinere a puterii de cumparare a purtatorilor cererii, fiind ei utilizatori sau consumatori finali. Pentru caracterizarea mediului economic se pot avea in vedere: nivelul PIB-ului, structura pe ramuri a economiei nationale, nivelul de dezvoltare al fiecarei ramuri, gradul de ocupare a fortei de munca, situatia financiar - valutara a tarii, fiscalitatea, inflatia, evolutia preturilor, evolutia economiilor populatiei si solicitarilor de credite, ratele dobanzilor, evolutia si distributia veniturilor pe diferite categorii sociale etc. Influenta factorilor de mediu economic se oglindeste direct sau indirect in evolutia pietei, mai concret in evolutia nivelului si structurii ofertei de marfuri, in evolutia marimii si structurii cererii, in miscarea preturilor si nivelul concurentei. Aceste variabile economice - pe care specialistii in marketing trebuie sa le urmareasca cu atentie analizate in corelatie cu factorii demografici si culturali, pot oferi elementele necesare pentru o corecta evaluare si chiar anticipare a potentialului de piata pe care poate conta intreprinderea.

Factorii sociali-culturali

Influenteaza activitatea firmelor de servicii in mod indirect.Din punct de vedere social situatia este una pozitiva pentru publicitate. Nivelul de calificare a fortei de munca este ridicat in comparatie si cu alte tari dezvoltate. Un alt plus este costul redus al fortei de munca comparativ cu tarile vestice. Pentru firma ARA PROMOTION aceste elemente au aspecte pozitive si mai putin negative. Astfel, existenta unei forte de munca bine calificate ce poate fi cumparata la un pret redus e un element pozitiv.
            Din alt punct de vedere, nivelul social de cultura al publicitatii este in crestere, asta datorita faptului ca exista o clasa sociala instarita care isi permite sa cumpere aceste servicii si care are acces la multe surse de informatii privind lumea publicitatii. Diversificarea nivelului preferintelor face ca firmele de publicitate sa aiba succes. Toate acestea au un impact pozitiv asupra dezvoltarii si functionarii firmei Ara Promotion. Examinand statisticile si tipul oamenilor dintr-o societate, trendurile si modificarea structurii populatiei, se pot face anticipari asupra comportarii consumatorilor de pe o anumita piata, desigur numai in masura in care nevoile, dorintele si preferintele acestora sunt corelate cu caracteristicile demografice ale acestora: varsta, sexul, starea civila, ocupatia si rasa. Prin analizarea gradului de cultura al unei societati se pot identifica principalele credinte, valori si norme comportamentale dupa care se conduce societatea, acest lucru oferind o serie de indici asupra preferintelor populatiei pentru produse sau servicii. Unele credinte sunt relativ stabile, nemodificandu-se semnificativ de la o generatie la alta, datorita efortului depus de institutiile educationale (scoala, biserica, justitia etc.). Unele schimbari culturale au avut un impact major asupra marketingului.

Factorii tehnologici 

Influenteaza activitatea firmelor de servicii prin cresterea operativitatii efectuarii serviciilor si calitatea prestatiei. Dezvoltarea tehnologiei va schimba intreaga activitate a firmelor de serviciiAu un rol important in atingerea scopurilor si obiectivelor propuse. Tehnologia poate determina modul de satisfacere a diferitelor trebuinte ale consumatorilor si influenteaza deciziile de marketing referitoare la noi produse si servicii, ambalare, promovare, distributie etc. Intreprinderile care nu se adapteaza la noile tehnologii isi pun in pericol existenta pe termen lung, pierzand clientela in favoarea concurentilor. In acelasi timp tehnologiile avansate necesita pregatirea atat a personalului dar si a consumatorilor care nu sunt intotdeauna receptivi. Tehnologiile noi fiind costisitoare de obicei, provocarea consta in a realiza productie de masa si desfacere maxima cat mai eficient.
Odata cu dezvoltarea calculatoarelor proiectarea materialelor publicitare este in plina dezvoltare. Exista in zilele noastre diverse programe de proiectare a materialelor publicitare(pliantului). Din punct de vedere al tehnologiei se remarca o stransa corelare a acesteia cu domeniul tehnic, plecand de la tehnologia crearii acestor materiale pana la printarea acestora. Un aspect foarte important il reprezinta progresul tehnologic in ceea ce priveste tehnologia crearii materialelor, astfel incat utilizarea de materiale noi si de o calitate si diversitate mai mare poate genera un avantaj competitiv pentru firma.
            Avand in vedere cele prezentate mai sus factorii tehnici si tehnologici pot fi suportul unor oportunitati economice, dar si al unor amenintari economice. Firma Ara Promotion trebuie sa identifice si sa valorifice oportunitatile si sa evite obstacolele.


Factorii demografici.

Influenteaza activitatea firmelor de servicii prin faptul ca acestea isi orienteaza oferta catre clienti. Numarul persoanelor active din societate, influenteaza cererea de servicii, de asigurari,de cursuri de perfectionare. Cuprind populatia din zona de activitate a intreprinderii, prezentand interes atat ca piata a fortei de munca cat si ca piata de desfacere pentru bunuri si servicii. Intreprinderea este interesata de mai multe aspecte demografice: numarul populatiei din zona de interes, structura populatiei dupa sex si varsta, structura familiei, densitatea, mobilitatea populatiei, speranta de viata, repartitia populatiei in mediul rural si urban, etnia, religia, educatia etc.
Aceste atribute sunt utilizate de intreprindere in determinarea dimensiunilor pietei potentiale, in elaborarea de estimari privind evolutia cererii de produse si servicii, in stabilirea celui mai potrivit mix pentru piata respectiva. Atributele demografice pot furniza indicii clare asupra structurii gamei de produse, asupra preturilor pe care consumatorii sunt dispusi sa le plateasca pentru aceste produse, asupra modalitatilor optime de distribuire a lor si a celor mai potrivite actiuni promotionale.

Factorii naturali

Fac parte din cadrul general in care o intreprindere isi desfasoara activitatea, exercitand asupra acesteia unele constrangeri sau oferindu-i anumite oportunitati.
Pretul produselor este influentat de costul materiilor prime si al energiei .
Monitorizarea tururor factorilor de micromediu si de macromediu trebuie sa aiba loc continuu, fiecare componenta a mediului de marketing nu trebuie rupta din context ci urmarita in interdependenta cu toti ceilalti factori. Urmarirea evolutiilor si tendintelor mediului de marketing este o sarcina dificila, dar orice manager stie ca o schimbare majora a oricarui factor amintit poate avea un impact major asupra obiectivelor si planurilor de marketing.
Trebuie subliniat si faptul ca daca toti factorii mediului de marketing (atat micromediului cat si macromediului) influenteaza direct sau indirect activitatea pe care o intreprindere o desfasoara, aceasta la randul ei poate controla si influenta doar un numar redus de factori.
Analiza micro-mediului

Cuprinde acei factori externi unei afaceri, care afecteaza direct mersul acelei afaceri si asupra carorase poate exercita un anumit control.
Analiza mediului de afaceri incepe de obicei cu investigarea acelor factori sau influente care au o mai mare sau mai mica influenta asupra capacitatii oraganizatiei de a se pozitiona pe piata. Scopul este de a oferi o imagine clara asupra mediului pentru o dezvoltare strategica si de a sintetiza informatiile diverse (important fiind si modul in care ele sunt prelucrate si interpretate).O modalitate de analizare a mediului concurential este folosirea modelului celor cinci forte dezvoltat de M. Porter in 1980. Acest model reuseste sa surprinda cele mai importante elemente din dinamica unei industrii. Acesti factori sunt semnificativi pentru evolutia ulterioara a firmei, forta si importanta fiecaruia va varia de la piata la piata, dar totusi sunt relevanti cand analizam conditiile in care evolueaza o firma. Acesti factori sunt: concurenta directa, produsele substituibile, furnizorii, clientii, concurenta potentiala Dupa modelul lui Porter, comportamentul firmei, costurile de productie, investitiile necesare sunt determinate de acesti factori. Acest model ajuta firma sa isi determine pozitia in cadrul ramurii din care face parte si lucrurile asupra carora ar trebui sa isi indrepte atentia si nu in ultimul rand reprezinta o modalitate de analiza a mediului concurential cu care o firma se confrunta. Alegerea unei strategii depinde, in primul rand, de natura si intensitatea concurentei care se manifesta in sectorul de activitate considerat.

Rivalitatea intre concurentii existenti

Concurentii sunt organizatii care incearca sa satisfaca aceleasi nevoi ale cumparatorilor si sunt percepute de catre acestia ca alternative pentru satisfacerea nevoilor lor. Concurentii se deosebesc prin puterea economica, caracteristicile ofertei, stilul de interventie pe piata etc.

Firma ARA PROMOTION trebuie sa faca fata unei concurente extrem de puternice. Principalii concurenti sunt enumerati in anexa studiului de caz. Analiza concurentei cuprinde mai multe elemente. Produsele concurenttilor sunt vandute la preturi foarte apropiate. Concurenta directa este deci foarte costisitoare, de aceea nu supravietuiesc pe termen lung decat competitorii foarte puternici, care dispun de suficiente resurse financiare.

 • PRETUL. Firmele concurente au preturi mai mari, ele adresandu-se unui segment de piata, in care cerintele se axeaza mai mult pe calitate. ARA PROMOTION are preturi mai reduse la o calitate destul de buna.
 • SERVICIILE. Firma ARA PROMOTION ofera o gama de servicii mult mai larga decat concurenta si de calitate cel putin egala.
 • PROMOVAREA se realizeaza la o intensitate destul de ridicata(multi dintre clientii firmei sunt recomandati de alti clienti care au colaborat foarte bine cu ARA PROMOTION)
 • reteaua de distribuitori este foarte larga fata de firmele concurente, fiind un punct forte al firmei.
 • in comparatie cu alte firme Ara Promotion nu se afla de foarte mult timp pe piata si din aceasta cauza nu este foarte cunoscuta, acesta fiind un punct slab al firmei

 Produse substituibile

PRODUS SUBSTITUIBIL

COST

IMPACT

reclama la tv

foarte mare

foarte mare

reclama la radio

foarte mare

mare

panouri publicitare

mare

depinde de locatie

reclama in ziare/reviste

mediu

mediu

Serviciile pe care le ofera aceasta firma pot fi usor substituibile cu ajutorul reclamelor tv, la radio, pe panouri publicitare, in ziare si reviste, ceea ce reprezinta o amenintare pentru firma(aceste tipuri de reclame sunt mai costisitoare, dar au si un impact mare asupra publicului ele fiind adoptate doar de clientii cu o cifra de afacere ridicata care isi pot permite o astfel de publicitate)

Furnizorii

Furnizorii unei organizatii sunt acele firme si indivizi, care furnizeaza resursele de care are nevoie pentru a produce propriile ei bunuri si servicii.

Furnizorii cu care Ara Promotion colaboreaza sunt: tipografia Megapress(se aporvizioneaza cu pliantele si brosurile necesare distributiei) acesta este cel mai important furnizor (are o pondere de 60%), altelierul de croitorie Victoria(se aprovizioneaza cu echipamentele/mascotele necesare, in functie de preferintele clientilor(are o pondere de 20%), Katona Design(firma care se ocupa de inscriptionarile echipamentelor(are o pondere de 20%).

Furnizorii pentru industria marketingului se impart in mai multe categorii in functie de calitatea materialelor. Astfel se poate spune ca exista furnizori de produse de cea mai inalta calitate, care sunt putini si au putere de negociere mai mare, si furnizori de materiale mai ieftine, cu o putere mica de negociere.

Pentru a-si putea desfasura activitatea, firma are nevoie de materii prime, materiale, echipamente de productie, pe care le cumpara de la furnizori diversi.

Rolul furnizorilor in activitatea firmei este foarte important, deoarece acestia asigura necesarul pentru a produce si oferi bunuri pe piata. Orice blocaj aparut pe aceasta piata poate avea consecinte grave, care se simt asupra organizatiei. Acesta este si motivul pentru care firma trebuie sa acorde o atentie deosebita alegerii si selectarii furnizorilor. Printre criteriile de alegere a furnizorilor se numara: puterea economica, imaginea furnizorului pe piata, seriozitatea, localizarea geografica, facilitati de plata, conditii de livrare, calitatea produselor si serviciilor oferite etc.

Deoarece furnizorii asigura resursele de care organizatia are nevoie pentru a-si desfasura activitatea, in anumite circumstante, firma pote fi vulnerabila in fata puterii furnizorilor(cand un produs achizitionat nu poate fi substituit, firma este dependenta de furnizor; in cazul in care acesta ridica pretul, firma va trebui sa-l creasca si ea, daca vrea sa-si pastreze aceeasi marja de profit, fiind afectat astfel clientul; cand cumparatorul prefera sau chiar solicita expres produse de la un anumit furnizor; cand este prea costisitoare schimbarea furnizorului, fapt ce se poate datora relatiilor pe termen lung cu acesta; cand forta si puterea de negociere a furnizorului este mai mare decat cea a firmei.

Furnizorii firmei sunt:

a)       producatori directi ai produselor si serviciilor comercializate; acestia sunt utilizati in cazul in care firma se aprovizioneaza in cantitati mari.

b)      intermediari;sunt aceia care pun produsele unei organizatii la dispozitia cumparatorilor acestia intervin in cazul in care firma achizitioneaza cantitati mai mici.

Se recomanda ca firma sa incheie relatii contractuale cu mai multi furnizori din acelasi domeniu pentru a evita dependenta de unul singur, iar cu furnizorii principali sa existe relatii de lunga durata.

Clientii

Sunt aceia cu care o organizatie doreste sa initieze un proces de schimb, de obicei vanzandu-le ceva. Clientii sunt aceia carora o organizatie le furnizeaza produse si servicii. Grupuri de clienti dintr-o piata care manifesta aceleasi nevoi specfice se numesc segmente de piata

Clientii firmei Ara Promotion sunt: clienti importanti care detin o pondere de 70% din totalul serviciilor prestate de firma(Flanco, Flamingo, Internity, Augsburg, Altex, Media Galaxy) si clientii secundari care detin o pondere de 30% din totalul serviciilor prestate de firma(Billa, AutoExpert, Autozone, Seat, Germanos,BGS, Romstal, Sensiblu, Cervantes).

La serviciile de calitate ridicata acestia sunt foarte putini, insa ei nu exercita o putere de negociere foarte mare. Clientii fideli au parte de beneficii din partea firmei in special aceste beneficii se rezuma la reducerea costurilor serviciilor(daca se vor duce la alta firma sunt constienti ca nu au cum sa primeasca un cost mai mic decat cel dat de ARA PROMOTION deoarece firma isi permite sa le faca tot felul de reduceri acestor clienti deoarece are beneficii mari de pe urma lor- imagine buna – in cazul in care este vorba de un client renumit pe piata romanesca). Exista doua tipuri de clienti :cei care primesc preturile si cei care primesc calitatea.

 Concurentii potetiali Principalii concurenti sunt:Grup7, Mercury, 121 Marketing, Vitrina Advertising, Agresiv Media, Advertigo, Trend. Este bine ca acestia sa fie cat mai putini. Exista niste bariere de intrare, indeosebi ce privesc marca comerciala, care fac dificila patrunderea pe piata a unor noi competitori. De asemenea, accesul la canalele de distributie este restrictiv.

CLIENTI

CONCURENTI

FURNIZORI

Flanco

Grup7

Megapress

Flamingo

Mercury

Victoria

Internity

121 Marketing

Katona Design

Augsburg

Vitrina Advertising

Altex

Agresiv Media

Media Galaxy

Advertigo

Billa

Trend

AutoExpert

Autozone

Seat

Germanos

BGS

Sensiblu

Romstal

Cervantes

Atractivitatea mediului

  Atractivitatea mediului se manifesta prin doua tendinte:

Mediul este atractiv pentru ca: puterea de negociere a furnizorilor este redusa pentru majoritatea sortimentelor de materiale)

Mediul nu este atractiv pentru ca: rivalitatea este foarte puternica, barierele de intrare sunt ridicate si puterea de negociere a clientilor este ridicata.

Factorii cheie de succes

 • reputatia
 • experienta relativ ridicata a personalului din cadrul firmei
 • exclusivitatea prestarii serviciilor pentru anumite firme
 • personal bine calificat
 • aptitudini de inovare a produselor

Analiza diagnostic reprezinta o investigare larga a principalelor aspecte economice, tehnice, sociologice, juridice si manageriale ale firmei.
Ea se efctueaza in scopul evidentierii punctelor forte si ale punctelor slabe ale activitatii interne ale organizatiei, precum si a oportunitatilor si pericolelor mediului ambiant extern care favorizeaza sau ameninta dezvoltarea acesteia, precum si cauzele care le-au generat.
Metoda se concretizeaza in recomandari cu caracter de dezvoltare(pentru valorificarea punctelor forte si a oportunitatilor) sau corectiv (pentru eliminarea sau atenuarea punctelor slabe si a pericolelor).
Punctele slabe sunt:
·        dotarile tehnice sunt modeste si nu corespund cu cele mai inalte tehnologii existente in domeniu. De aceea si capacitate de productie este mica.

-dificultati in motivarea personalului

-cresterea cheltuielior

-lipsa studiilor de piata

-intarzieri in aplicarea deciziilor

-deficiente in sistemul informational

 Punctele forte sunt:

 • firma beneficiaza de un management foarte bine structurat
 • firma are o structura de cercetare
 • firma prin serviciile sale si preturile atractive are o imagine favorabila pe piata
 • puncte de lucru in orasele principale si secundare ale Romaniei
 • calitatea ridicata a serviciilor oferite
 • are o buna reputatie interna
 • calificarea ridicata a fortei de munca
 • fluctuatia redusa a fortei de munca
 • grad de inovare foarte ridicat
 • cresterea veniturilor totale anuale, chiar daca unele din activitatile firmei au o tendinta descrescatoare
 • flexibilitate
 • orientarea spre un management participativ
 • utilizare buna a timpului de munca
 • imbunatatirea pozitiei economica si comerciala a intreprinderii pe piata interna
 • control riguros asupra costurilor de productie
 • clienti stabili
 • cresterea cifrei de afacere
 • cresterea competitivitatii
 • colaborare buna intre conducere si restul angajatilor
 • Analizand atat punctele forte cat si cele slabe se poate spune ca pe ansamblu firma este una buna, dar sunt si unele imbunatatiri care se pot aduce.

Oportunitati

- posibilitati de extindere a nomenclatorului de servicii;

- existenta cererii de noi servicii pe pietele existente sau pe piete noi

- posibilitati de incheiere a unor aliante, acorduri avantajoase;

Amenintari

-posibilitatea migrarii personalului la firmele concurente

-intrarea unor noi competitori pe piata;

-presiunea crescanda a concurentei

-puterea crescanda de negociere a furnizorilor si/sau a clientilor;

Analiza interna

Cifra de afacere

Cota de piata

-se poate exprima in marimi absolute:

Cp=Vanzari ale firmei Ara Promotion 2007/Vanzari ale tuturor firmelor din sector*100

Cp=1287030/10500000*100=12.25%

-se poate exprima in marimi relative:

Cp=Vanzari ale firmei Ara Promotion 2007/Vanzari ale principalului concurent

Cp=1287030/2500000=0.51

Tabelul numarul 1

Modelul Arthur D. Little

Indicatori

Faza de maturitate a sectorului

Rata de crestere

in crestere

Numar de concurenti

in crestere

Distributia cotelor de piata

concentrata stabil

Stabilitatea clientului

stabila

Stabilitatea cotelor de piata

destul de stabila

Tehnologie

stabila

Cota de piata apreciaza pozitia firmei din punct de vedere al rivalitatii. Cota de piata la Ara Promotion a atins nivelul de 12,25% in anul 2007(cota de piata se foloseste deseori cu sensul de cota de vanzari).

Profirul

Pozitia concurentiala este apreciata prin prisma factorilor cheie de scucces din tabelul numarul 2, aceasta incadrandu-se intr-o pozitie concurentiala favorabila

Tabelul numarul 2

Functia

Organizare

Comerciala

Financiara

Productie

Factori cheie de succes

Flexibilitate

Imagine, Pret de vanzare, Retea de distributie, Forta de vanzare

Structura financiara, Rentabilitate

Experienta, Gradul de integrare, Costul de productie, Capacitate de productie

Pentru ilustrarea metodologiei de tip factorial uzitata in analiza productivitatii muncii admitem urmatoarea baza informationala prezentata in tabelul numarul 3.

Tabelul numarul 3Indicator

Unitate de masura

2004

2005

2006

2007

Durata medie a zilei de lucru

ore/zi

8

8

8,5

8,5

Numar mediu de zile lucrate pe an

zile/an

150

235

240

235

Productivitatea orara a muncii

lei/ora

150

270

319

642

Pe baza datelor prezentate in tabelul numarul 3 se pot determina:

-productivitatea zilnica in 2004

Wz2004=Nh2004*Wh2004

Wz2004=8*150=1200 lei/persoana

- productivitatea zilnica in 2005

Wz2005=Nh2005*Wh2005

Wz2005=8*270=2160 lei/persoana

-productivitatea zilnica in 2006

Wz2006=Nh2006*Wh2006

Wz2006=8.5*319=2711.5 lei/persoana

-productivitate zilnica in 2007

Wz2007=Nh2007*Wh2007

Wz2007=8.5*642=5457 lei/persoana

-productivitatea anuala a muncii in 2004

Wa2004=Dz2004*Wz2004

Wa2004=150*1200=180000 mii lei/persoana

-productivitatea anuala a muncii in 2005

Wa2005=Dz2005*Wz2005

Wa2005=235*2160=507600 mii lei/persoana

-productivitatea anuala a muncii in 2006

Wa2006=Dz2006*Wz2006

Wa2006=240*2711.5=650760 mii lei/persoana

- productivitatea anuala a muncii in 2007

Wa2007=Dz2007*Wz2007

Wa2007=235*5457=1282395 mii lei/persoana

Productivitatea muncii face parte din categoria indicatorilor utilizatii intensive a potentialului uman si exprima eficienta cu care este utilizat personalul angajat de catre firma. Productivitatea muncii este o categorie economica complexa si dinamica si reprezinta insusirea muncii de a crea o anumita cantitate de valori de intrebuintare intr-o unitate de timp, reflectand in ultima instanta, eficienta cu acre este cheltuita o cantitate de munca.

Variatia productivitatii anuale a muncii in perioada 2006-2007 a fost de:

∆W=Wa2007-Wa2006

∆W=1282395-650760=+631635 mii lei/persoana

Din analiza datelor prezentate, se observa o sporire a productivitatii medii anuale cu +631635 mii lei/persoana, aceasta situatie s-a realizat pe seama sporirii productivitatii muncii zilnice, in conditiile reducerii numarului mediu de zile lucrate de un salariat.

Din analiza productivitatii realizata pe baza indicatorilor de mai sus, se constata o crestere a nivelului acesteia in anul 2007, fata de anul 2006.Productivitatea medie zilnica, a crescut datorita maririi numarului de salariati si diminuarii de zile lucratoare ale anului 2007 fata de 2006.

Determinarea influentelor factorilor:

1 Influenta dinamicii numarului mediu de zile lucrate pe an

∆W(Dz)=(Dz2007-Dz2006)*Wz2006

∆W(Dz)=(235-240)*2711.5= -13557.5 mii lei/persoana

2 Influenta dinamicii productivitatii zilnice a muncii

∆W(Wz)=Dz2007*(Wz2007-Wz2006)

∆W(Wz)=235*(5457-2711.5)=+645192,5 mii lei/persoana

din care:

2.1 Influenta duratei medii a zilei de lucru

∆W(Nh)=Dz2007*(Nh2007-Nh2006)*Wh2006

∆W(Nh)=235(8,5-8,5)*319=0(nu exista diferenta intre durata zilei de lucru)

2.2 Influenta productivitatii medii orare a muncii

∆W(Nh)=Dz2007*Nh2007*(Wh2007-Wh2006)

∆W(Nh)=235*8.5*(642-319)=+645192.5 mii lei/persoana

Factorii de natura economica care influenteaza nivelul productivitatii muncii pot fi grupati in:

1 Factori extensivi

-reducerea intreruperilor

-eliminarea conflictelor de munca(greve)

-eliminarea deficientelor in faza de aprovizionare cu materii prime

2 Factori intensivi

-achizitionarea tehnologiilor performante

-realizarea functiei de control

-cresterea gradului de pregatire profesionala a fortei de munca

Principalele masuri pentru cresterea productivitatii muncii sunt:
-dezvoltarea unei politici de motivare a salariatilor

-o mai buna utilizare a fondului de timp

-o mai buna organizare a muncii

-sporirea gradului de calificare a angajatilor

In acest sector de activitate se desfasoara lupta concurentiala privind preturile.

Costurile operationale ale firmei sunt:
-aprovizionarea cu materii prime

-remunerarea personalului

-achitarea unor obligatii de natura fiscala

-consumul de utilitati(energie electrica, combustibil)

Desfasurarea oricarei activitatireclama un consum de resurse-materiale, umane si financiare. La nivel de firma , analiza in dinamica a cheltuielilor totale denota o evolutie ascendenta a acestora, aflata pe de o parte, sub impactul inflatiei, iar, pe de alta parte,reclamata de necesitatile desfasurarii activitatii curente corespunzator perioadei analizate.
Tipuri de cheltuieli:

1 Cheltuieli variabile directe (materii prime, salarii)

2 Cheltieli fixe directe (amortizarea masinilor)

3 Cheltuieli variabile indirecte (energia electrica, combustibilul)

4 cheltuieli fixe indirecte (cheltuieli administrative, de cercetare-dezvoltare)

Analiza factoriala a principalelor categorii de cheltuieli

Cheltuieli la 1000 lei venituri in anul x=cheltuieli x/venituri x *1000

Cheltuieli la 1000 lei venituri in 2004=166240/154558*1000=1075.58 lei

Cheltuieli la 1000 lei venituri in 2005=293971/339902*1000=864.86 lei

Cheltuieli la 1000 lei venituri in 2006=444456/654759*1000=678.8 lei

Cheltuieli la 1000 lei venituri in 2007=1019454/1287277*1000=791.94 lei

Cheltuielile au crescut in 2007 fata de 2006 cu 113.14 lei, deoarece si cifra de afacere in 2007 a fost mai mare decat in 2006 cu 635666 lei. Aceste cheltuieli au crescut deoarece firma a cumparat un imobil nou in care sa-si desfasoare activitatea.

Analiza cheltuielilor salariale

Cheltuieli cu salariile la 1000 lei=Csal/CA*1000

Cheltuieli cu salariile la 1000 lei 2004=54639/154531*1000=353.57 lei

Cheltuieli cu salariile la 1000 lei 2005=115722/339555*1000=340.8 lei

Cheltuieli cu salariile la 1000 lei 2006=3969/651364*1000=359.19 lei

Cheltuieli cu salariile la 1000 lei 2007=54682/1287030*1000=42.48 lei

Rata rentabilitatii economice

Rrecon=Pnet/Active totale*100

Pnet=profit net

2004 Rrecon=0/-13493*100=0

Rrecon=35734/22241*100=160.66%

Rrecon=169866/170066*100=99.88%

Rrecon=245017/251717*100=97.33%

Utilizatorii informatiilor oferite de aceasta ratasunt furnizorii de capital; analiza factoriala a ratei rentabilitatii economice evidentiaza actiunea unor factori complecsi.

Rata rentabilitatii economica exprima eficienta activitatii comerciale a intreprinderii,
asigurand legatura dintre profitul si cifra de afaceri neta. In plus, rata rentabilitatii comerciale si viteza de rotatie a activelor totale, care ambele reprezinta determinanti ai ratei rentabilitatii financiare a capitalului
propriu (conform sistemului Du Pont), tind sa varieze in sens invers.

Rata rentabilitatii financiare

Rrfin=Pnet/Capital propriu*100

Pnet=profit net

2004 Rrfin==0/-13493*100=0

Rrfin=35734/22241*100=160.66%

Rrfin=169866/170066*100=99.88%

Rrfin=245017/245217*100=99.91%

Rata rentabilitatii financiare ofera mai multe informatii actionarilor care investesc in societati care sunt necontate la bursa

Analizand comparativ cele doua perioade 2006-2007, se observa ca rata rentabilitatii financiare a crescut de la o perioada la alta cu 0.03%, ceea ce reprezinta o situatie favorabila.

Rotatia activelor totale(Rat)

Rat=cifra de afacere/active totale

Rat=154531/-13493=-11.45

Rat=339555/22241=15.26

Rat=651364/170066=3.83

Rat=1287030/251717=5.11

Rata rentabilitatii financiare a capitalului propriu

Rf=Pn/Kpr*100

Pn=profit net

Kpr=Capital propriu

Rf=0/-13493*100=0

Rf=35734/2241*100=160.66

Rf=169866/170066*100=99.88

Rf=245017/245217*100=99.91

Analiza rezultatului expolatarii(Re)

Re=Ve-Ce

Ve=venituri din exploatare

Ce=cheltuieli aferente veniturilor din exploatare

Re==154531-166163=-11632

Re=339879-293971=99908 lei

Re=651364-442592=208772 lei

Re=1287030-1008333=278697 lei

Analizand comparativ cele trei perioade, se observa ca rezultatul exploatarii a crescut de la o perioada la alta,ceea ce este favorabil pentru firma cea mai mare crestere inregistrandu-se intre 2005-2006(+108864 lei)

Analiza factoriala a rezultatului exploatarii

Re=Ve(1-Ce/Ve)

Re=154531(1-166163/154531)=-10817.17

Re=339879(1-293971/339879)=47583.06

Re=651364(1-442592/651364)=214950.12

Re=1287030(1-1008333/1287030)=283146.6

Fondul de rulment

FR=Active circulante-Datorii pe termen scurt

2004 FR=-18057-0=-18057lei

FR=37618-52403= -14785 lei

FR=90821-0=90821 lei

FR=235405-6500=228905 lei

Fondul de rulment este considerat cel mai important indicator al echilibrului financiar, care permite aprecierea pe termen scurt a riscului de incapacitate de plata. Diferenta intre activele circulante si datoriile pe termen scurt a c rescut in fiecare an, aceasta dublandu-se in 2007 fata de 2006, in 2006 fondul de rulment avea urmatoarea valoare 90821 lei iar in 2007 acesta a reusit sa atinga nivelul de 228905 lei, activele circulante fiind mai mari decat datoriile pe termen scurt. Acest lucru duce la o situatie favorabila in ceea ce priveste solvabilitatea pentru ca se sugereaza ca firma are perspective favorabile in ceea ce priveste capacitatea de rambursare. Analizand cei trei ani se poate observa o crestere a fondului de rulment , fapt ce semnifica o imbogatire a firmei, aceasta situatie marcheaza atingerea obiectivului major al gestiunii financiare, si anumen maximizarea capitalurilor proprii. In toata perioada se observa o crestere a situatiei nete acest lucru aratand o imbogatire a patrimoniului, fiind rezultatul unei gestiuni sanatoase a firmei.

Rata activelor imobilizate

active imobilizate/total active*100

2004 4564/-13493*100=-33.82%

Aceasta rata reflecta ponderea activelor imobilizate in patrimoniul total al intreprinderii, masurand gradul de investire a capitalului in firma.Pentru anul 2006 gradul de investire a capitalului in firma(rata activelor imobilizate) a fost de 97.22%, iar in 2007 acesta a fost de 100.15%, fiind mai mare de la un an la altul cu 2.93%.

Rata imobilizarii corporale

Imobilizari corporale/total activ*100

4564/-13493*100=-33.82%

=166.47%

Aceasta rata reflecta ponderea capitalurilor fixe in patrimoniul total al firmei si valoarea ei depinde de specificul activitatii si de caracteristicile tehnice ale firmei. Are valori foarte mari in cazul firmelor care folosesc echipamente costisitoare(transporturi). aceasta rata semnifica capacitatea firmei de a rezista unei crize economice.Cea mai mare pondere a capitalul fix in patrimoniul total al firmei se inregistreaza in 2005 acesta fiind de 166.47%, iar cea mai mica pondere a capitalului fix in totalul firmei a fost in 2004 (anul in care a fost infiintata firma) acesta fiind de 33.82%.

Rata activelor circulante

Active circulante/Total active*100

2004 21262/-13493*100=-157.57%

=

Aceasta rata reflecta ponderea activelor circulante in totalul mijloacelor economiceale firmei. Ponderea mare a activelor imobilizate in total activ ne arata ca firma are nevoie de o dotare tehnica semnificativa. Rata imobilizarilor corporale este egala cu rata activelor imobilizate deoarece in bilantul analizat imobilizarile necorporale si financiare sunt egale cu zero. Activele circulante detin o pondere de 53.40% in 2006, care creste in urmatorul an pana la 93.51%. Aceasta situatie poate fi determinata de cresterea volumului de activitate a firmei.

Rata lichiditatii generale

Lg=Active circulante/Datorii curente

2004 Lg==21262/39319=0.54

Lg=37618/52403=0.71

Lg=90820/97164=0.93

Lg=235405/248093=0.94

Rata lichiditatii generale este satisfacatoare daca se incadreaza in intervalele (1.2-1.8) sau (2-2.2). In cazurile analizate la Ara Promotion rata lichiditatii generale nu se incadreaza in intervalele optime.

Rata lichiditatii curente

Lc=Active circulante-Stocuri/Datorii curente

2004 Lg==-18057-0/39319=-0.45

Lg=37618-0/52403=0.71

Lc=90821-0/97164=0.93

Lc=235405-0/248093=0.94

Intervalul considerat satisfacator pentru rata lichiditatii curente este de 0.65-1, in perioada analizata toate cele trei perioade s-au incadrat in intervalul optim.

Rata solvabilitatii generale

Sg=Active totale/Datorii curente

2004 Sg=-13493/39319=-0.34

Sg=22241/52403=0.42

Sg=170066/97164=1.75

Sg=251717/254593=0.98

Situatia financiara de ansamblu a firmei a fost cea mai buna in 2006, deoarece valoarea ratei solvabilitatii generale este mai mare decat 1. Aceasta rata indica in ce masura datoriile totale sunt acoperite de activele totale ale intreprinderii.

Rata de autofinantare a activelor

Raa=Capital propriu/Active fixe+Active circulante

2004 Raa=-13493/4564+21262=-0.52

Raa=22241/37026+37618=0.29

Raa=170066/165339+90821=0.66

Raa=245217/252111+235405=0.50

Autofinantarea constituie baza oricarei dezvoltari a firmei.

Rata datoriilor

Rd=Datorii totale/Active totale

2004 Rd=39319/-13493=-2.91

Rd=52403/22241=2.35

Rd=97164/170066=0.57

Rd=254593/251717=1.01

Reflecta gradul de indatorare limita pana la care societatea este finantata din alte surse decat cele proprii. Cu cat indicatorul este mai aproape de 0 cu atat este mai bine, in perioada analiza, cel mai bun rezultat s-a obtinut in anul 2006.

INDICATORI

SIMBOL

Productivitatea zilnica

Wz

Productivitatea anuala

Wa

Cheltuieli la 1000 lei venituriAnaliza cheltuielilor cu salariile

Csal

Rata rentabilitatii economice

Rrecon

Rata rentabilitatii financiare

Rrfin

Rata activelor totale

Rat

Rata rentabilitatii financiare a capitalului propriu

Rf

Analiza rezultatului exploatarii

Re

Analiza factoriala a rezultatului exploatarii

Re

Fondul de rulment

FR

Rata activelor imobilizate

Rata imobilizarii corporale

Rata activelor circulante

Rata lichiditatii generale

Lg

Rata lichiditatii curente

Lc

Rata solvabilitatii generale

Sg

Rata de autofinantare a activelor

Raa

Rata datoriilor

Rd

Capitolul 4 Propuneri si efecte

In ceea ce priveste indicii productivitatii muncii se constata ca acestia inregistreaza ramuri diferite de crestere de la un an la altul. Pe intreaga perioadaa analizata indicii productivitatii muncii au crescut, deci se poate spune ca in cadreul S.C Ara Promotion S.R.L a crescut eficenta cu care este realizata oferta de munca de la 180000 mii lei/persoana in 2004, la 1282395 mii lei/persoana in 2007, marindu-se de sapte ori mai mult in cei 4 ani de la infiintare.Se observa o sporire a productivitatii medii anuale cu +631635 mii lei/persoana, aceasta situatie s-a realizat pe seama sporirii productivitatii muncii zilnice, in conditiile reducerii numarului mediu de zile lucrate de un salariat. Din analiza productivitatii, se constata o crestere a nivelului acesteia in anul 2007, fata de anul 2006.Productivitatea medie zilnica, a crescut datorita maririi numarului de salariati si diminuarii de zile lucratoare ale anului 2007 fata de 2006.

Din punct de vedere al rivalitatii, in functie de cota de piata Ara Promotion a atins nivelul de 12.5% in 2007, ceea ce reprezinta o “bila alba” pentru firma.

Cheltuielile au crescut in 2007 fata de 2006 cu 113.14 lei, deoarece si cifra de afacere in 2007 a fost mai mare decat in 2006 cu 635666 lei. Cheltuielile au crescut din cauza investitiilor facute de firma (achizitionarea unui imobil nou in care sa-si desfasoare activitatea, angajarea mai multor persoane deoarece volumul de munca a crescut).

Analizand comparativ cele doua perioade 2006-2007, se observa ca rata rentabilitatii financiare a crescut de la o perioada la alta cu 0.03%, ceea ce reprezinta o situatie favorabila.

Fondul de rulment este considerat cel mai important indicator al echilibrului financiar, care permite aprecierea pe termen scurt a riscului de incapacitate de plata. Diferenta intre activele circulante si datoriile pe termen scurt a c rescut in fiecare an, aceasta dublandu-se in 2007 fata de 2006, in 2006 fondul de rulment avea urmatoarea valoare 90821 lei iar in 2007 acesta a reusit sa atinga nivelul de 228905 lei, activele circulante fiind mai mari decat datoriile pe termen scurt. Acest lucru duce la o situatie favorabila in ceea ce priveste solvabilitatea pentru ca se sugereaza ca firma are perspective favorabile in ceea ce priveste capacitatea de rambursare

Pentru anul 2006 gradul de investire a capitalului in firma(rata activelor imobilizate) a fost de 97.22%, iar in 2007 acesta a fost de 100.15%, fiind mai mare de la un an la altul cu 2.93%.

Analizand comparativ cele trei perioade, se observa ca rezultatul exploatarii a crescut de la o perioada la alta,ceea ce este favorabil pentru firma cea mai mare crestere inregistrandu-se intre 2005-2006(+108864 lei)

Cea mai mare pondere a capitalul fix in patrimoniul total al firmei se inregistreaza in 2005 acesta fiind de 166.47%, iar cea mai mica pondere a capitalului fix in totalul firmei a fost in 2004 (anul in care a fost infiintata firma) acesta fiind de 33.82%.

Rata lichiditatii generale este satisfacatoare daca se incadreaza in intervalele (1.2-1.8) sau (2-2.2). In cazurile analizate la Ara Promotion rata lichiditatii generale nu se incadreaza in intervalele optime.

Activele circulante detin o pondere de 53.40% in 2006, care creste in urmatorul an pana la 93.51%. Aceasta situatie poate fi determinata de cresterea volumului de activitate a firmei.

Rata lichiditatii generale este satisfacatoare daca se incadreaza in intervalele (1.2-1.8) sau (2-2.2). In cazurile analizate la Ara Promotion rata lichiditatii generale nu se incadreaza in intervalele optime.

Intervalul considerat satisfacator pentru rata lichiditatii curente este de 0.65-1, in perioada analizata toate cele trei perioade s-au incadrat in intervalul optim.

Colaborarea cu alte firme din domeniu care pot ajuta la o desfasurare mai buna a activitatii firmei. Investitiile intr-un spatiu mai mare pentru desfasurarea activitatilor, sunt necesare in aceasta firma deoarece nu are spatiu suficient pentru a-si putea desfasura in conditii optime activitatea. Firma ar trebui sa beneficieze si de un depozit propriu destul de mare pentru a putea depozita materialele publicitare(pliantele, revistele) primite de la client in vederea distribuirii. Investitii se mai pot face si in personal (diverse cursuri de specialitate, mastere, traininguri) investitia in personal este foarte importanta deoarece, daca angajatii sutn multumiti de felul cum sunt tratati, atunci firma va avea numai de cattigat, iar angajatii vor lucra de placere daca vor fi motivati.

In firma trebuie sa se creeze o cultura organizationala orientata spre performanta si deasemenea trebuie sa creasca eficienta si eficacitatea managerilor din firma.

firma trebuie sa cunoasca foarte bine oportunitatile de pe piata si sa isi dezvolte competentele in domeniul planificarii strategice.

Managerul trebuie sa-si dezvolte abilitatile de a gandi previzional, de a face alegeri strategice si de a elabora o strategie de firma. Acesta trebuie sa-si dezvolte capacitatea de a orienta firma spre performanta si competitivitate.

Trebuie adoptata o strategie de piata adecvata conform careia Ara Promotion va putea face o selectie corecta a segmentelor spre care isi concentreaza eforturile pe baza unui program bine elaborat; formularea strategiei de piata reprezinta punctul central al programarii de marketing.

Diversificarea serviciilor este o alta propunere pentru dezvoltarea firmei Ara Promotion, deoarece prin diversificare se pot atrage clienti noi.

Extinderea ariei de acoperire la nivel national a fost in 2007 cu peste 200 de locatii, avand retele de distributie in majoritatea oraselor tarii.

Trebuie sa fie asigurata in permanenta o publicitate activa pentru a asigura mentinerea, consolidarea si extinderea vanzarilor pe o piata concurentiala deosebit de activa. In momentul de fata trebuie aduse noutati in domeniul publicitatii, cerecetarea tehnica si cea de marketing are un rol prioritar si hotarator i asigurarea succesului de piata

Trebuie acordata o atentie deosebita din partea firmei asupra calitatii serviciilor prestate, daca serviciile vor fi calitative, clientii vor ramane fideli firmei.

Pentru o desfasurare buna a activitatii trebuie aplicate urmatoarele strategii:

Strategia de marketing se refera la problemele legate de tehnicile de promovare, de preturi, de diversificarea serviciilor, de pozitia pe piata, de imaginea generala a firmei; strategia de marketing este cea mai importanta dintre strategii.

Strategia financiara aceasta strategie are in vedere structura capitalului, politica imprumuturilor si a dividendelor; In ceea ce priveste structura capitalului se impune alegerea proportiei optime intre capitalul initial si imprumuturile pe termen lung, astfel ca acestea sa duca la cele mai mici costuri posibile.

Strategia de productie se concentreaza pe probleme de calitate, productivitate si tehnologie si deriva din strategia de marketing.

Strategia resurselor umane presupune strategii adecvate de motivare, selectie si evaluare a performantelor.

Strategia dezvoltarii si cercetarii presupune introducerea de noi produse sau modernizarea celor existente.Firma poate opta si pentru extinderea sferei de cuprindere a activitatii sale in arii diferite de cele ale afacerilor sale curente.

Strategia de diversificare concentrica presupune implicarea firmei in mai multe domenii distincte de afaceri, dar in acelasi timp apropiate ca natura care prezinta caracteristici comune.

Strategia de stabilitate este cea ceruta de o firma satisfacuta de situatia ei curenta si dornica sa si-o mentina in continuare cu aceleasi mecanisme si metode de desfacere a operatiilor, pe baza acelorasi standarde si la nivelul acelorasi performante cu cele realizate in prezent, sufera putine schimbari in privinta serviciilor pe care le ofera.

Strategia de inversare este cea urmata de firma in scopul transformarii unei tendinte negative intr-o tendinta pozitiva pentru aducerea activitatii la vechiul nivel de profitabilitate prin reducerea costurilor, aceasta strategie se aplica temporar.

Strategia de restrangere este bine sa fie adoptata de firma in scopul reducerii cheltuielilor si al puneii in ordine a afacerilor ei pentru a putea face fata conditiilor nefavorabile, este deasemenea o strategie aplicata pe termen scurt.

Riscuri economice care trebuie evitate

-riscuri de productie –nerespectarea termenelor de finalizare si nerespectarea din punct de vedere calitativ si cantitativ a serviciilor prestate

-riscuri de natura umana-cauzate de insuficientele cunostiinte manageriale

-riscuri de insolvabilitate-atunci cand clientul nu plateste serviciul de care a beneficiat

-riscuri valutare-cauzate de modificarea cursului valutar in intervalul dintre momentul incheierii contractului si data efectuarii platii in valuta de catre client

-riscuri ale ratei dobanzii-apar din cauza acordarii unor credite cu dobanda fixa din fondurile colectate in depozite cu dobanda variabila

Ara Promotion poate apela la alianta strategica care reprezinta acorduri intre firme care urmaresc realizarea unor obiective comune, dar isi pastreaza autonomia strategica si isi conserva interesele care le sunt proprii. Cu ajutorul analizelor economice si a diagnosticului financiar se identifica zonele in care firma castiga sau pierde bani in vederea optimizarii performantelor viitoare . Managementul strategic al afacerii vizeaza dezvoltarea si consolidarea afacerii pe termen lung si are ca obiective fundamentale cresterea cifrei de afacere, realizarea investitiilor programate si promovarea firmei.Pentru maximizarea vanzarilor trebuie identificate principalele coordonate comerciale ale afacerii: gama de servicii, piata tinta, clientii vizati, avantajele concurentiale, nivelul preturilor si tarifelor, planul de marketing. In vedrea cresterii profitului trebuie analizate costurile activitatilor din interiorul si exteriorul firmei.

Performantele financiare ale firmei sunt influentate de obiectivele si politicile anuale ale firmei-politici de acordare a creditelor, politici de acordare a discount+urilor, politici de stocare de calculare a costurilor, politici de amortizare, politici de finantare.

Cresterea cifrei de afacere este putin probabila sa fie realizata prin imbunatatirea pretului deoarece pozitia pe piata a firmei Ara Promotion nu ii permite sa dicteze preturile. Una din masurile pe care firma ar trebui sa le ia in considerare in privinta cresterii cifrei de afacere ar fi in primul rand extinderea gamei sortimentale de servicii, deasemenea firma ar trebui sa se orienteze mai mult spre o informare a pietei cu privire la oferta sa; la o comunicare mult mai apropiata cu clientii pentu ca acestia sa afle de existenta unei anume oferte penttru a putea sa-si achizitioneze serviciile oferite de Ara Promotion.

CONCLUZII

Firma Ara Promotion incearca in 2007 sa iasa din pozitia de competitor minor pe piata, prin investitii. Din cauza acestei pozitii minore pe piata, cheltuielile au o pondere importanta in cifra de afacere si firma face fata cu greu competitiei. Ponderea clientilor este foarte importanta, de ei depinde dezvoltarea si mentinerea pe piata a firmei. Pentru optimizarea performantelor economice ale firmei este encesar sa se implementeze un sistem de management financiar reprezentat printr-un ansamblu de raportari interne adaptate la cerintele echipei manageriale.

Pregatirea profesionala a analittilor financiari implicati in dezvoltarea acestui sistem de raportari manageriale trebuie sa fie sustinuta in mod constant de catre conducerea firmei.

Societatea iti propune o extindere a activitatii economice, valorile previzionate ale indicatorilor au fost superioare marimilor anului precedent. una din problemele cu care se confrunta firma este motivarea personalului, cresterea cheltuielilor, lipsa studiilor de piata si intarzierile in aplicarea deciziilorOvidiu Nicolescu- Strategii manageriale de firma, coordonator Editura Economica, Bucuresti 1996

Ovidiu Nicolescu- Management, Editura Economica

Ovidiu Nicolescu-Management, Editura Economoca, Bucuresti, 1996

Vasile Balaure- Marketing, Editura Uranus, Bucuresti, 2000

Yvan Allare- Management Strategic, Editura Economica, Bucuresti, 1998

Boyd H. & Massey W. - ,,Marketing management’’, McGraw Hill, New York, 1972;

www.wall-street.ro “Cum se face o analiza swot”

Somesan Cornel, Cosma Smaranda, Bazele marketingului, Ed. Efes, Cluj Napoca, 2001, pg. 52

Ionescu G. Mihai, Silberstein I, Legislatie bancara, vol 2, Ed. Expansion- Armonia,1998, pg. 11

Ph. Kotler, Managementul Marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997, p. 299.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2830
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site