Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

MISTER RUSTIC MEDIEVAL

geografie+ Font mai mare | - Font mai mic SIGHISOARA- MISTER RUSTIC MEDIEVAL

ARGUMENT

Sighisoara-cea mai renumita cetate medievala locuita din Europa

La 65 de kilometri distanta de Sibiu si 328 de kilometri de Bucuresti, intre doua dealuri, in 'inima' tarii, se afla cea mai renumita cetate medievala locuita din sud-estul Europei-Sighisoara.

Inclusa de UNESCO in patrimonial universal si aflata pe lista monumentelor protejate, alaturi de alte centre culturale similare de pe continent, orasul-cetate adaposteste zeci de ansambluri arhitectonice realizate in stil gotic- rural, renascentist si baroc.

De altfel, la Sighisoara aproape fiecare cladire este un monument istoric, iar renumele international al asezarii este sporit de sansa pe care o au in prezent vizitatorii de pretutindeni de a contempla atmosfera medievala de odinioara din care nu lipseste personalitatea celebrului conte Dracula. Locuitorii Sighisoarei obisnuiesc sa spuna ca fiecare cladire reprezinta un monument( in Evul Mediu cetatea avea aproape acelasi numar de case ca si astazi adica, aproximativ 150), afirmatie confirmata de majoritatea tur-operatorilor de la agentiile de turism autohtone. Mai mult, exita parerea unanima potrivit careiai Sighisoara este cel mai vizitat obiectiv cultural din aceasta regiune a tarii.

O recunoastere a valorii deosebite a orasului o reprezinta si includerea sa in patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1999. Cetatea, atestata documentar inca din anul 1280 sub numele de Castrum Sex, se distinge si astazi de la mare distanta prin turnurile cladirilor sale medievale, situate pe o colina care domina cel mai important defileu de pe cursul Tarnavei Mari.

INTRODUCERE

Turismul in general

Ideea de calatorie exista de cand lumea: calatoria ca expeditie, calatoria ca pelerinaj, calatoria ca initiere, calatoria ca descoperire, ca accesare a unor locuri noi mai mult sau mai putin indepartate, calatoria ca mod de viata. Una din intruchiparile sale moderne, turismul, constituie unul din motoarele de baza ale uriasei economii mondiale. Turismul modeleaza lumea si privirile oamenilor sub diferite aspecte: de la consum vizual colectiv, cum il numeste sociologul John Urry, pana la stabilirea unei relatii personale cu locul vizitat; de la turism de masa, atent planificat si dramuit prin intermediilor agentiilor turistice, pina la turism alternativ, ce poate cunoaste multiple fatete.

Turismul asa cum se prezinta el astazi nu cunoaste o istorie foarte lunga: inceputul ei poate fi identificat cindva in preajma secolului XVIII. In Omul secolului XX, capitolul Turistul, Hasso Spode face o scurta trecere in revista a principalelor etape care marcheaza aceasta istorie: pelerinajele, calatoriile la bai, perioadele de formare in strainatate practicate de tinerii din lumea buna, statiunile balneare din Marea Britanie toate acestea aparute pe fundalul unei evolutii complexe spiritual-filozofice, politic-statale si organizatoric-tehnice, potrivit interpretarii autorului Hasso Spode. Secolul al XIX-lea aduce citeva inovatii esentiale: ghidul turistic, calea ferata, calatoriile de grup si mai ales concediul platit (introdus intiia oara in Germania, 1873, pentru slujbasii publici). In perioada interbelica a secolului XX durata concediului scade in toate tarile; concomitent, se contureaza turismul social caruia i se va adauga si o anumita politica a timpului liber se discuta despre mitul recreerii, despre contributia calatorilor la intelegerea intre popoare, despre tabere de vacanta. In 1936, in Constitutia Uniunii Sovietice este trecut dreptul la concediu. In 1948 concediul apare in Carta Drepturilor Omului. Anii 60 aduc explozia turismului in masa, iar concediul devine un bun de consum. Urmarea o putem banui cu usurinta. De-a lungul deceniilor care vor urma turismul va evolua intr-o adevarata industrie, in vreme ce turistii se vor constitui in adevarate armate care cerceteaza aproape orice coltisor de lume.

Turistul ca personaj emblematic al epocii postmoderne si vagabondul ca alter-ego al sau sint metaforele atasate lumii postmoderne de catre un alt sociolog, Zygmunt Baumann. Vagabondul care calatoreste printr-un spatiu nestructurat, pe care il locuieste spontan si il structureaza, neavind de altfel unde sa se intoarca, alaturi de turistul care isi obtine libertatea aceasta prin contract si care traieste cu siguranta unei locuinte si a unei vieti lasate in urma. Ambii extrateritoriali, dar traindu-si in mod diferit extrateritorialitatea: vagabonzii ca niste pete negre ale societatii moderne (cosmarul turistului cum spune foarte sugestiv Baumann), turistii cu banii lor intruchipind

CAPITOLUL 1

Prezentarea agentiei de turism ''Geo Trans''

Evolutia turismului s-a concretizat, dupa cel de-al doilea razboi mondial, printr-o expansiune deosebita, aceasta datorita transformarilor majore din economia mondiala si dezvoltarii continue a infrastructurii, a industriei, cresterii mediei de viata si a timpului liber si nu in ultimu rand ca urmare a aparitiei de noi produse si destinatii turistice.

Produsul turistic este format din resurse naturale, resurse antropice si servicii turistice, acest lucru ii confera un caracter complex, iar ca diversitatea motivatiilor si complexitatea produselor turistice face necesara imbinarea componentelor intr-un tot unitar. Agentiile de turism au rol de intermediar intre agentii economici, prestatori directi de servicii turistice si turisti, fiind unitati specializate care organizeaza, ofera si vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora.

Cererea turistica din Romania a cunoscut in ultimii ani o crestere semnificativa, fiind influentata de o serie de factori dintre care: ridicarea restrictiilor de calatorie in strainatate impuse de vechiul regim politic, cresterea veniturilor si a timpului liber, diversificarea destinatiilor de calatorie, cresterea stresului; acest lucru conducand la cresterea agentiilor de turism.

Intre agentiile din Romania se remarca si agentia de turism '' Geo Trans''.

1.1 ISTORICUL AGENTIEI TOUR-OPERATOARE

Agentia SC. GEO TRANS SA. a fost infiintata in anul 1993, cu adresa in str.Plopilor nr.2/61 jud. Mures telefon 021/335.37.87, e-mail: www.officegeotrans@yahoo.com inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J26/583/1993, CUI: R2798986 avand cont nr. Ro45 BTRL 0270 1202 8973 01XX deschis la banca Transilvania Sighisoara reprezentata de Rusu Daniel, in calitate de Prestator.

Agentia apartine unui asociat unic Ionescu Ion avand urmatoarele date personale: CI RX187234 CNP:1780235760207, domiciliat in str. Plopilor nr. 6/62 jud. Mures care este detinatoru tuturor partilor sociale in valoare de 250 RON.

Asociatul unic Ionescu Ion este detinatorul brevetului de turism nr. 25/2004, obtinand in baza acestuia licenta de turism nr 1345, fapt care i-a permis autorizarea agentiei tour-operatoare care functioneaza in baza licentei de turism nr. 153/02.06.1993 si are capital social de 9500 RON din care 7710 RON aport in natura si 1890 RON in numerar. Capitalul social a fost impartit in 1750 actiuni nominative in valoare de 5.42 RON fiecare. La infiintare existau 43 de actionari care detineau intre 4 si 110 actiuni, iar in prezent numarul acestora a scazut la 16, unul dintre ei fiind actionar majoritar detinand peste 70% din numarul total al actiunilor.

Este o agentie tour-operatoare ce isi desfasoara activitatea la nivelul sediului central.

Agentia are in dotare birouri moderne echipate cu calculatoare conectate la reteaua de internet, acest lucru usurand munca agentilor de turism prin efectuarea rezervariilor on-line; copiatoare, fax, imprimante, imprimante pentru biletele de avion, documente si rechizite de birou.

OBIECTUL DE ACTIVITATE SI SERVICIILE OFERITE

Obiectul de activitate este stipulat in actul constitutiv si include:

Organizarea de pachete de servicii in domeniul turismului intern si international;

Organizarea de excursii in circuit in tara si strainatate;

Sejururi de odihna si tratament

Tabere pentru elevi si studenti

Vacante active, drumetie, vanatoare, pescuit, caiac pe raurile de munte

Agroturism

Inchirieri autoturisme, microbuze, autocare

Rezervari de locuri la hotelurile si restaurantele din Bucuresti si din tara.

Rezervarea ti comercializarea de bilete de avion pe orice destinatie

Servicii complete pentru intruniri, conferinte, simpozoane

Asigurari internationale de asistenta voiaj

Asigurari internationale medicale si Carte Verde.

Serviciile oferite de agentie sunt:

l        Intre 70 si 100 de persoane 3%

l        Intre 50 si 70 de persoane 2%

1.3. ORGANIZAREA INTERNA A AGENTIEI

Organizarea este un proces de grupare a resurselor si a activitatilor intreprinderii turistice in scopul obtinerii unor rezultate economice si sociale in conditii de eficienta.

Organizarea si coordonarea activitatii diferitelor departamente si ale personalului aferent se realizeaza prin intermediul unei structuri organizatorice.

Structura organizatorica reprezinta ansamblul compartimentelor existente intr-o intreprindere si a relatiilor desemnate a avea loc intre acestea in scopul facilitarii utilizarii resurselor si a realizarii obiectivelor stabilite.

Structura organizatorica a unei agentii depinde de mai multi factori printre care si:

Numarul angajatiilor

Amplitudinea gamei de servicii

Obiectul de activitate

Competenta manageriala.

Societatea comerciala Geo Trans este organizata conform cerintelor obiectului de activitate, in concordanta cu prevederile legale.

Astfel, conducerea este asigurata de Adunarea Generala a Asociatilor, care isi desfasoara activitatea in concordanta cu legea romana, prevederile contractului si statutului, societeatea fiind administrata de catre un administrator unic care indeplineste functia de director general al societatii.

Acesta se numeste director executiv, coordoneaza activitatea departamentelor comercial, financiar-contabil si administrativ.

Organizarea si coordonarea activitatii diferitelor departamente si ale personalului aferent se realizeaza prin intermediul unei structuri organizatorice.

Structura organizatorica a agentiei Geo Trans include 3 departamente in cadrul carora sunt incluse o serie de birouri unde isi desfasoara activitatea 40 de persoane

Departamentu turism

Departamentu comercial

Departamentu financiar-contabil si administrativ

Departamentul resurse umane.

Departamentu TURISM

Este condus de directorul programe-operare si este organizat pe 2 birouri:

-Biroul turism intern condus de un sef de birou, fiind la randul sau impartit in doua colective:

Colectivul incoming

Colectivul outgoing

Directorul programe-operare are urmatoarele atributii:

-coordoneaza activitatea de realizare a programelor pentru incoming si outgoing

-incheie contracte de prestatii

-intocmeste facturi pentru programe proprii

-colaboreaza cu celelalte compartimente pentru realizarea programelor.

Biroul turism intern se ocupa cu:

-organizarea de pachete de servicii in domeniul turismului intern

-organizarea de excursii in circuit in cele mai interesante zone ale Romaniei

-organizarea de sejururi de odihna si tratament in principalele statiuni balneare

-organizarea de tabere pentru elevi si studenti

-conceperea unor programe turistice pentru vacante active

-rezervarea si inchirierea de autoturisme, microbuze si autocare

Biroul turism international:

colectivul incoming se ocupa cu:

-Rezervari de locuri la hoteluri din Bucuresti si din tara.

-Organizarea de excursii in circuit in Romania

-Organizarea de sejururi de odihna si tratament

-Organizarea de pachete de servicii in diferite zone agroturistice

colectivul outgoing se ocupa cu:

-Emiterea biletelor de avion pe rute internationale. Agentia ofera bilete de avion ale tuturor companiilor aeriene care opereaza in Romania, pe orice ruta externa, la cele mai avantajoase tarife, in funtie de traseu si de sezonalitate. Pasagerii care calatoresc cu aceiasi companie de zbor dobandesc statutul de '' frequent flyer'' beneficiind de oportunitatea unor zboruri gratuite la un anumit numar de mile parcurse si monitorizate de companie.

-Vcante, programe speciale. Societatea organizeaza vacante, oferind programe si circuite speciale, atat pentru grupuri cat si pentru turisti individuali.

-Sejururi de odihna si tratament. In tara agentia asigura posibilitatea petrecerii sfarsitului de saptamana sau a concediilor in statiuni montane sau in statiuni de pe litoralul Marii Negre, in statiuni precum: Predeal, Sinaia, Poiana-Brasov, Calimanesti-Caciulata, Olanesti, Govora, Baile Felix, Baile Herculane, Vatra Dornei, Balvanyos, Mamaia, Neptun, Mangalia, Olimp, etc.

-Pachete de servicii pentru oamenii de afaceri '' Geo Bussines''. Agentia pune la dispozitie oamenilor de afaceri o gama completa de servicii prin intermediul pachetului ''Geo Bussines'' structurat in 4 module:

l        Modulul transport: asigurarea transportului aerian, transferuri, inchirieri autoturisme

l        Modulul rezervari: rezervari la hoteluri si restaurante in tara si strainatate

l        Modulul fundare, dezvoltarea afacere: asistenta in fondarea unei afaceri in Romania, asistenta specializata in organizarea si derularea de conferinte, simpozioane, intruniri

l        Modulul petrecerea timpului liber: organizarea de excursii, circuite, tururi de oras, rezervari bilete la concerte, expotitii, muzee, rezervari la cluburi, baruri.

Transport cu masina, microbuz, autocar, Carte Verde, asigurari medicale. Agentia ofera so o gama larga de servicii aditionale: transport cu masina, microbuz sau autocar oriunde in tara, Cartea verde, si asigurari medicale pentru calatorii in strainatate. Pentru grupuri organizate sau actiuni speciale, agentia ofera tarife corelate cu bugetul disponibil pentru fiecare actiune acordand reduceri in functie de numarul de participanti astfel:

Peste 100 de peroane 4%

Organizarea de pachete de servicii in domeniul international

Organizarea de sejururi si excursii in circuit in strainatate

Rezervarea si comercializarea de bilete de avion pe orice ruta

Asigurari internationale de asistenta-voiaj

Asigurari internationale medicale si Carte Verde

Departamentul COMERCIAL

Este condus de directorul comercial si are in subordine:

-biroul ticketing

-biroul marketing

Directorul comercial organizeaza si conduce activitatea comerciala in domeniul vanzarii produsului intern si extern; organizeaza si conduce agentia de turism din cadrul societatii.

Angajatii din departamentul comercial au urmatoarele atributii:

-In domeniul turismului international si al prestatiilor turistice internationale:

studiul pietei si contractarea firmelor romanesti

incheierea si derularea de contracte cu partenerii romani pentru: programe turistice, vanzarea locuri de odihna si de tratament, servicii si alte activitati turistice.

-In domeniul transporturilor aeriene: studiul pietei si valorificarea de servicii si bilete de transport aerian intern si international.

-In domeniul de asigurare si reasigurare pentru persoane fizice si societati: studiul pietei si incheierea de asigurari si reasigurari.

Biroul de marketing are urmatoarele functii care sunt esentiale pentru societate:

-efectueaza analiza periodica a cotelor de piata detinute si a impactului avut de noile servicii lansate asupra potentialilor clienti

-pe baza bugetului alocat, realizeaza materiale publicitare(afise, cataloage, pliante etc.)

-tine legaturacu agentii desemnati pentru turismul intern si cu cei pentru turismul international in scopul elaborarii unor strategii de piata pertinente si flexibile

Departamentul FINANCIAR-CONTABIL si ADMINISTRATIV

Este condus de directorul economic si are in subordine:

-biroul financiar-contabil;

-biroul administrative;

-biroul juridic.

Directorul economic urmareste intocmirea evidentei contabile, a bilantului si a contului de profit si pierderi in conditiile legii.

Angajatii biroului financiar-contabil, bilantul si contul de profit si pierdere in conditiile legii;

-urmaresc efectuarea platiilor la bugetul statului( impozite, taxe etc.);

-urmaresc efectuarea platiilor de catre cliensi si a deconturilor cu furnizorii;

-analizeaza cheltuieliile si urmareste incadrarea acestora in limitele stabilite de bugetul aprobat;

-se ocupa de intocmirea documentelor pentru stabilirea si modificarea preturilor in conformitate cu legislatia in vigoare.

Angajatii biroului administrativ au urmatoareleatributii:

-raspund de circulatia corespondentei, intretinerea imobilelor, organizarea protectiei muncii;

-efectueaza in colaborare cu biroul contabilitate inventarieri periodice, casarea sau transformarea de mijloace fixe si obiecte de inventar;

Activitatea broului juridic este asigurata de personal de specialitate care reprezinta interesele societatii in raport cu persoane fizice si juridice, precum si in fata instantelor judecatoresti si a notarilor de stat.

Departamentul RESURSE UMANE

Este condusa de directorul de resurse umane si are urmatoarele atributii:

-angajarea personalului si in cazuri extreme desfacerea contractului de munca;

-completarea cartoiilor de munca;
-analizarea si solutionarea conflictelor de munca semnalate in societate

-participa la actiunea de negociere a salariilor dintre angaat si angajator

In ceea ce priveste resursele umane, societatea se ridica la nivelul cerintelor actuale ale economiei de piata.

Avand in vedere natura activitatii care presupune in primul rand contactul permanent cu clientii, selectia personalului este foarte importanta, de aceea personalul trebuie atent selectionat astfel incat sa fie corespunzator standardelor internationale, industriale, ilustrate prin calitatea serviciilor.

La selectia si incadrarea personalului sunt folosite urmatoarele criterii de selectie:

-studiile atestate de certificate/diplome;

-vechimea in munca;

-postul detinut anterior;

-cunostintele, deprinderile, aptitudinil si comportamentul persoanei in cauza.

Personalul agentiei de turism '' Geo Trans'' este alcatuit din 40 de profesionisti, cu experienta vasta ce asigura servicii la cel maiinalt standard. Repartizarea pe functii a acestuia se reprezinta astfel: directorul general, directorul programe; agenti de turism incoming si outgoing; sef birou turism intern; sef birou turism international; director comercial; agenti rezervari; responsabil transport; agensi de ticketing; direectorul economic; sef birou financiar-contabil; economist marketing; economist personal; sef birou administrativ; sef birou personal; jurist; contabili; casier; secretara; functionar administrativ; soferi; ingrijitoare; colaboratori-ghizi.

Activitatea de turism din cadrul agentiei este prestata de 29 de agenti de turism incoming, outgoing si ticketing, personalul fiecarei filiale fiind format din directorul filialei, agenti de turism incoming, outgoing si agent de ticketing.

Cerintele postului, sarcinile de serviciu, pozitia in organigrama si limitele decizionale sunt stabilite prin fisa postului( cele mai importante fise ale postului fiind prezentate in anexa).

1.4. FURNIZORII AGENTIEI

In vederea unor programe turistice de foarte buna calitate o importanta deosebita o au furnizorii de aceea personalul agentiei Geo Trans selectioneaza acei furnizori care ofera servicii la cel mai bun raport calitate-pret.

Dintre furnizorii agentiei pot fi evidentiati:

-furnizori pentru servicii de asigurari:

Asirom;

Nederlanden;

Alianz-Tiriac;

-furnizori pentru servicii de tranport:

Companii aeriene cu care agentia colaboreaza in vederea comercialzarii biletelor de avion sunt:

-Tarom:

-Swissair;

-Air France;

-KLM;

-Turkish Airlines;

-Austrian Airlines etc.

In vederea comercializarii biletelor de avion S.C Vacanta S.A

Este agnet acreditat Tarom, detinand acreditare IATA.

Firme de autocare:

-Vip Travel;

-Lider Tour;

- Nick Trans;

-Cross Line;

-C&D Transport;

-Axi Tour etc.

-furnizori pentru servicii de cazare cu care colaboreaza permanent:

Howard Johnson Grand Plaza Hotel;

Athenee Palace Hilton-Bucuresti;

Continental-Bucuresti;

Ibis Bucuresti;

Castel Dracula-Bistrita;

Rex-Sighisoara;

International-Timisoara;

Amfiteatru-Neptun-Olimp;

Metropol-Mamaia;

Ancora-Eforie Sud;

Caraiman-Predeal;

Holiday Inn-Sinaia;

Complex Venus-Slanic Moldova etc.

Unitatile de alimentatie cu care colaboreaza sunt restaurantele si hotelurile, dar colaboreaza si cu cele independente.

Tour operatorii cu care colaboreaza agentia asigura revanzarea pachetelor de servicii concepute de aceasta. Acestia sunt:

-pe piata interna:

Paralela 45;

Kartago Tours;

Dracula Infernal Tour;

J'info Tours etc.

-pe piata externa:

Ciao Tour;

Kuoni;

Besat Wetern;

Timar Tourist etc.

Concurenta

In conditiile economiei de piata numarul de agentii de turism au determinat o concurenta acerba. Astfel agentia pentru a ramane in top trebuie sa-si descopere punctele slabe pentru a le remedia si a da o mai mare rentabilitate.

Concurensa agentiei Geo Trans este reprezentata de toate agentiile din Bucuresti care ofera produse si servicii turistice asemanatoare si se axeaza acelorasi segmente de clientele, iar dintre acestea cele mai importante sunt:

-Marhall Tourism;
-Travel Club;

-Vacanta;

-Atlantic Tour etc.

1.5. OFERTA AGENTIEI

Agentia Geo Trans ofera o gama diversificata de produse turistice care include:

-sejururi de odihna:

La mare in statiunile Mamaia, Olimp , Neptun, Eforie Nord, Eforie Sud, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Mangalia, Cazarea fiind asigurata in hoteluri de 2-3 stele, ofertele incluzand servicii combinate in diferite variante: numai cazare, cazare si mic dejun, cazare si demipensiune; cazare si pensiune completa, sejur de 5-6 zile de la preturi de 500 RON;

La munte in statiunile Predeal, Poiana Brasov, Sinaia, Durau, Paltinis, etc.; cazarea fiind asigurata in hoteluri de 2-3 stele sau an cabane, serviciile oferite putand fi combinate in diferite variante; numai cazare; cazare si mic dejun; cazare si demipensiune; cazare si pensiune completa, sejur de 5-6 zile de la pretul de 450 RON.

-sejururi de odihna si tratament in statiunile: Baile Felix, Govora, Baile Herculane, Baile Balvanyos, Calimanesti, Sangeorz Bai, Olanesti, Sovata, Amara, Covasna, Slanic Moldova, Tusnad, Vatra Dornei, etc.: cazarea fiind asigurata in hoteluri de 2, 3 sau 4 stele, alimentatia in regim de pensiune completa si cu tratamentul inclus, sejur de 18-20 zile de la pretul de 2000 RON;

-circuite: Turul Romaniei, Circuit in Delta Dunarii, pelerinaje la manastiri cu ocazia diferitelor sarbatori religioase in special Pasti;

-tabere pentru elevi si studenti( la cerere);

-servicii complete pentru conferinte, simpozioane si intruniri cu participare interna si internationala( la cerere);
-tururi de oras( la cerere);

-programe de ski an principalele statiuni montane;

-cazari, rezervari de locuri la hoteluri din Bucuresti si din tara.

1.6. PROMOVAREA PRODUSELOR TURISTICE ALE AGENTIEI

Promovarea produselor are in vedere un ansamblu de actiuni si mijloace ce vizeaza informarea si atragerea intr-o cat mai mare masura a cumparatorilor potentiali catre punctele de vanzare, in vederea satisfacerii nevoilor si dorintelor acestora si implicit a cresterii eficientei economice.

Activitatea promotionala in turism cunoaste o mare varietate de forme de realizare:

-publicitatea realizata prin presa ( publicarea de pliante brosuri, afise), radio, TV, internet;

-promovarea vanzarilor se realizeaza prin:

acordarea de facilitati;

taarife degresive odata cu cresterea sejurului;

trageri la sorti cu castiguri in excursii;

tombole;

cazare gratuita pentru copii.

-relatii publice realizate prin:

mese festive organizate cu ocazia anumitor evenimente;

conferinse de presa;

cadouri publicitare.

-targuri si expozitii;

-vanzarile personale;

-sponsorizarile.

Agentia Geo Trans

Promoveaza produsele prin urmatoarele metode:

-publicitate:

-in presa prin ziarele Evenimentul Zilei, Libertatea, Ghidul Turistic al Romaniei, Flight Travel, etc.

-radio Contact;

- relatii publice:

-concursuri in presa;

-cadouri publicitare

Societatea comerciala Geo Trans S.A. Ofera turistilor o gama completa de produse turistice de diferite tipuri:

-sejururi de odihna individuale si in grup organizat;

-sejururi de tratament pentru sanatate;

-conceperea de produse turistice la cerere;

-excursii in circuit in tara si in strainatate;

-tabere pentru elevi si studenti;

-vacante sportive;

-calatorii de aventura;

-rezervari de locuri la hoteluri, restaurante;

-vanzarea biletelor de avion pe toate companiile aeriene

-vanzarea biletelor la cursele de linie de autocar;
-intocmirea de asigurari medicale, asigurari de asistenta voiaj.

Pentru o agentie este necesar sa aiba oferte cat mai diversificate pentru a satisface mai multe segmente de clientele, de aceea agentia Geo Trans ar avea nevoie sa dezvolte si latura programelor turistice tematice cum ar fi: degustari, circuit gastronomic, circuit cultural-istoric. Pentru a atrage un nou segment de clientela.

CAPITOLUL 2

Conceperea Produsului Turistic

Cetatea Orasului Sighisoara-Festivalul Medieval

. PREZENTAREA AVANTAJELOR PRODUSULUI TURISTIC

Turistul zilelor noastre nu se mai multumeste cu produse turistice simplesi doreste noi experiente, sporturi extreme, excursii in locuri salbatice, intamplari si trairi iesite din comun.

Ca urmare se constata o diversificare a formelor de turism ca urmare suprasolicitarii turismului de aventura sau cel evenimential. Astfel alaturi de formele clasice de turism au aparut o serie de forme moderne de exemplu turismul de evenimente.

Turismul de evenimente are la baza fie o intamplare sau o manifestare importanta de natura sociala, culturala, sportiva, fie printr-o intamplare iesita din comun, unica si cu mare potential de a oferi trairi deosebite, emotii sau o experienta de viata de neuitat.

Organizarea de evenimente a generat in ultimii ani o adevarata moda a turismului special, unele agentii de turism specializandu-se in a oferta programe sau calatorii turistice centrate pe anumite evenimente naturale sau tematice care sa permita turistilor experiente deosebite.

Evenimentele ce au generat in ultimii ani adevarata moda a turismului special sunt:

evenimentele tematice( Dracula, festivaluri medievale)

sarbatori folcorice

festivaluri traditionale( ale berii, ale vinului etc.)

festivaluri culturale

carnavaluri

expozitii de arta

Unul dintre evenimentele cele mai apropiate de turist il reprezinta festivalul.

Organizarea de festivaluri este o componenta a turismului cultural pentru ca intruneste caracteristicile turismului cultural.

Dezvoltarea turismului cultural este stimulat de curiozitatea oamenilor de crestere a nivelului de instruire, de civilizatie.

Diversitatea aspectelor o dau continutul vietii culturale isi gaseste reflectarea in multitudinea formelor turismului cultural.

Vizitarea obiectivelor patrimoniului istoric: vestigii arheologice, istorice, monumente, castele, cetati, edificii religioase, ansambluri urbane si rurale, parcuri si gradini.

Viyitarea muyeelor: de arheologie, istorie, stiinte naturale, specializate sau tematice, nationale sau regionale.

Participarea la evenimente culturale: spectacole, de opera de balet , de teatru, concerte, festivaluri de muzica., de dans, film, expozitii, sarbatori traditionale.

Turismul cultural, prin continutul si caracteristicile sale, prezinta o serie de avantaje, cum sunt:

Independenta fata de un anumit sezon

Posibilitatea dezvoltarii in zone diferite pe teritoriul tarii, asigurand astfel o mai buna valorificare a resurselor

Larga adresabilitate intereseaza toate categoriile de clientele.

Exista insa si dezavantaje, intre care faptul ca este mai scump comparativ cu turismul de agrement si ca unele dintre formele sale se adreseaza unui public avizat, cu un inalt nivel de instructie si culuta

Produsul turistic de tip festival reprezinta o combinatie in variante multiple a evenimentelor, a resurselor naturale si antropice pe care le ofera o zona si serviciile specifice.

Produsul turistic de tip circuit ( festival ) se poate clasifica dupa urmatoarele caracteristici:

Se organizeaza o singura data pe an

Are o durata relativ scurta:

-1-2 zile pentru vizitarea mai multor centre medievale Targu Mures, Sibiu, Brasov ( durata evenimentului poate fi marita daca se organizeaza un circuit al festivalului).

Acest tip de produs turistic se adreseaza in general turistilor cu venituri mai mari astfel produsele oferite sunt de calitate medie 3* si calitate superioara 4-5*.

Este un pachet complet ce include transport cazare, alimentatie si agrement.

Romania, prin potentialul sau turistic ofera multiple posibilitati de practivare a turismului de festival. Astfel majoritatea oraselor medievale pot fi evidentiate prin: festivalul de la Sighisoara, Brasov si Targu Mures.

Dar cel mai cunoscut renumit de altfel, este Festivalul de la Sighisoara.

2.2 SIGHISOARA-FESTIVALUL MEDIEVAL

2.2.1 DESPRE FESTIVAL

Un eveniment important al sezonului estival il reprezinta Festivalul de Arta Medievala. Nu lipsesc manifestarile teatrale, expozitii de fotografii, dansuri si costume medievale ce incanta turistii veniti din toate colturile lumii. Tineri reinvie atmosfera vremurilor trecute cu vrajitoare duse la rug si dueluri in numele onoarei, dar si aparitii infracosatoare ale contelui vampir.

Motto-ul Festivalului de Arta Medievala din 2006 a fost 'Traditie culturala si mister medieval european', desfasurandu-se intre 28-30 iulie 2006.

Incercand sa reinvie o epoca ce pare apusa pentru totdeauna, Festivalul Sighisoara Medievala isi propune sa smulga prezentului o farama care, in decoruri de Ev Mediu si in cantece de menestreli, va fi traita de participanti ignorand efemeritatea trecerii noastre pe aceasta lume. Pe stradutele inguste, sub zidurile imbatranite de vreme vor aparea intempestiv cavaleri, calugari, vrajitori, clovni si duhuri intrupate, veniti dintr-o lume in care fabulosul si teribilul traiau laolalta hranind frica dar si neostoita inclinatie spre aventura.

Importanta acestei manifestari consta in puntea de comunicare realizata prin intermediul artei, cu ajutorul genurilor specifice Epocii Medievale: jocul, teatrul, dansul, muzica, nu mai putin importanta fiind diversificarea si multiplicarea formelor de comunicare culturala, care implicit faciliteaza o mai buna intelegere a fenomenului de multiculturalitate, specific Sighisoarei.

Anvergura Festivalului Sighisoara Medievala a crescut de la an la an, ajungand sa fie emblematica pentru orasul nostru. Premisa de la care s-a pornit in abordarea organizarii editiei din anul 2006 este aceea, ca festivalul trebuie realizat in beneficiul orasului, astfel incat pe langa publicitate si promovarea imaginii orasului, Sighisoara sa beneficieze si de un castig material, prin vanzarea acestui produs care ne apartine si de care avem datoria sa ne ingrijim: Cetatea Sighisoarei patrimoniu UNESCO.

Acordarea patronajului Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO pentru Festivalul Sighisoara Medievala 2006 indeplineste obiectivul pe care, noi, organizatorii ni l-am propus pentru editia din acest an, si anume ca festivalul trebuie realizat in beneficiul promovarii imaginii Cetatii medievale declarat patrimoniu cultural UNESCOsi a culturalitatii acesteia.

Municipiul Sighisoara este situat la extremitatea sudica a judetului Mures, in Podisul Tarnavelor (zona raului Tarnava Mare) si se intinde de o parte si de alta a Tarnavei Mari, situat la 123 de km de la izvoarele raului in zona de varsare a paraului Saes. Municipiul beneficiaza de o avantajoasa pozitie geografica, in partea centrala a tarii, pe traseul unor insemnate artere de comunicatii feroviare (magistrala Bucuresti - Brasov - Teius, cu derivatii spre Arad si Cluj - Oradea) si rutiere (DN Brasov - Targu Mures, care este in acelasi timp un tronson din drumul european E60, DN Sibiu - Sighisoara). Datorita acestei pozitii, distantele pana la principalele localitati de interes economic, administrativ, cultural si turistic nu sunt prea mari: 297 km pana la Bucuresti, 120 km la Brasov, 156 km pana la Cluj Napoca, 90 km - Sibiu, 54 km -Targu Mures. Orasul Sighisoara este inconjurat de numeroase sate cu specific sasesc in care populatia majoritara fiind saseasca arhitectura gospodariilor taranesi este specifica acestei etnii. In centrul satelor se afla biserci fortificate din secolul XV.

Sighisoara este al doilea oras ca marime si importanta (istorica, economica, politica, geografica) din judetul Mures, fiind ridicat la rangul de municipiu la 16 februarie 1968 si avand in subordine administrativa sase localitati componente (Angofa, Aurel Vlaicu, Rora, Soromiclea, Venchi, Catunul Viilor) si un sat Hetiur.

2.2.1.1. ISTORIC CETATE

Documentar SIGHISOARA este mentionata pentru prima data in anul 1280 sub denumirea ''CASTRUM SEX''. Localizarea acestei cetati o facem pe actualul DEAL al CETATII care are doua platouri:platoul superior spre apus,mai inalt si mai ingust iar spre rasarit platoul inferior-cu aproximativ 40 de metri sub nivelul platoului superior,fiind insa cu mult mai larg. Aceasta configuratie a terenului a determinat atat dezvoltarea urbanistica a orasului-cetate cat si dispozitivul defensiv.

Prima cetate-mentionata la 1280-a fost ridicata pe platoul superior,servind ca loc de refugiu pentru locuitorii unei asezari de la poalele dealului. In secolul al XIV lea s-au stabilit pe platoul inferior un numar mare de mestesugari care la 1376 erau organizati in bresle. Prosperitatea economica a mestesugarilor si negustorilor sighisoreni se vadeste si in mariile resurse financiare ce se presupun a fi fost necesare pentru a ridica un puternic sistem defensiv,inaltat in a doua jumatate a secolului al XIV lea si al XV lea,impunand Sighisoara ca pe una dintre cele mai greu cuceribile cetatii ale vremii din Transilvania.

Centura de fortificatii consta dintr-un zid lung de 930 metri,inalt de 4 metri si construit initial din piatra,ce se desfasura pe ambele platouri ale dealului. Aproximativ la mijlocul inaltimii era un drum de straja pentru arcasi. Crenelurile aveau o deschidere larga,pentru a permite folosirea arcului si a arbaletei. Odata cu raspandirea armelor de foc,in secolul al XV lea,zidul a fost inaltat cu inca 3-4 metri,crenelurile largii fiind totodata inlocuite cu goluri de tragere, inguste orientate in jos fapt ce permitea aparatorilor sa traga asupra asediatorilor. De data aceasta alaturi de piatra se foloseste si caramida. In secolul XVI si XVII,zidurile centurii de fortificatie au fost din nou intarite. Unele portiuni au fost suprainaltate pana la 14-15 metri. De-a lungul zidului,in interior,s-a amenajat un drum de streja ale carui contraforturi puternice si console din piatra se mai vad si astazi. Pentru a largi punctul de observatie si de tragere de-a lungul centurii de aparare au fost edificate 14 turnuri, menite sa intareasca sistemul defensiv,in fata unora dintre ele au fost construite bastioane cu platforma deschisa destinate tragerii de artileie. Turnurile si portiunea de zid de la un turn la altul au fost intretinute si aparate de membrii breslelor care le-au ridicat si aparat.Centura de fortificatie se pastreaza aproape in intregime,impreuna cu 9 turnuri,care au rezistat timpului.

2.3. STUDIEREA PIETEI

Obiectivul oricarei agentii de turism este acela de a crea produse turistice care sa satisfaca intr-o cat mai mare masura cerintele si nevoile consumatorilor, asigurand astfel obtinerea unui volum cat mai mare de incasari.

Pentru a realiza acest lucru este necesara studierea permanenta a pietei astfel incat sa putem adapta produsele noastre la nevoile mereu schimbatoare ale consumatorilor si in acelasi timp sa se diferentieze de cele ale concurentei.

De aceea este necesara spre a vedea ce tipuri de produse turistice sunt solicitate, la ce nivl calitativ trebuie sa se situeze serviciile incluse pe care ar trebui sa le contina pachetul.

Pe de alta parte trebuie studiata oferta concurentei pentru a vedea structura produselor turistice oferite de acestea, nivelul calitativ al serviciilor, componenta produselor si daca produsul care intentionam sa-l concepem exista deja in oferta altei agentii.

In cazul in care produsul exista in oferta altei agentii acesta va fi studiat in vederea cunoasterii lui pentru a putea imbunatatii produsul nostru, a-l face mai atragator mai accesibil ti in masura sa satisfaca cel mai bine cerintele clientiilor.

Pentru studierea cererii am intocmit un chestionar destinat segmentului principal de clientela careia intentionam sa ne adresam pentru a cunoaste preferintele acestuia.

Chestionarul a fost distribuit spre completare pentru un esantion reprezentativ de 300 de persoane.

Din analiza informatiilor culese prin intermediu chestionarului am constatat urmatoarele:

  • 70% din turisti sunt interesati de efectuarea unui circuit in zona marilor centre medievale
  • doresc ca circuitul sa se desfasoare in perioada festivalului in lunile iunie-august
  • serviciile oferite sa fie de categoria 3-4*
  • sa fie vizitate numai obiectivele antropice importante din centrele medievale
  • se adreseaza persoanelor ce doresc conditii sporite
  • ca mijloc de transport doresc autocarul sau microbuzul
  • in program sa fie incluse mese trafitionale cu specific medieval care sa ofere experiente de viata de neuitat
  • varsta turistilor ce doresc astfel de produse turistice este cuprinsa intre 30-50 de ani cu venituri medii peste 200E.

2.3.1. STUDIEREA OFERTEI

In vederea conceperii unui produs care sa se diferentieze studierea ofertei s-a facut pe internet si am identificat 3 agentii ce ofera produse turistice similare:

Agentia Ana-Tour ofera sejur de 3 zile, cazare in Hotelul Steaua 2* din Sighisoara la urmatoarele tarife:

-camera SGL cu dus 17 E/zi

-camera cu 2 paturi cu dus 21E/zi

-camera cu 3 paturi cu baie 27E/zi

Trifele includ micul dejun.

Facilitati:

-la 20 persoane- 1 camera single gratuitate la cazare.

-se ofera reduceri pentru grupurile de elevi.

Agentia J'info Tour ofera sejur de 5 zile, cazare Pensiunea Europa 2* din

Sighisoara la tarifele:

-camera dubla 32E/zi

-apartament 68E/zi

-pat suplimentar 9E/zi

Facilitati:

-acces gratuit la piscina, sala conferinte

-1 gratuitate in camera SGL la 20 turisti platitori

-2 gratuitati in camera DBL la 35 turisti platitori

Agentia Vacanta ofera sejur 3 zile cazare la Hanul Dracul Danes situat pe drumul catre Medias, pe soseaua nationala DN 14 la tarifele urmatoare:

-1 camera dubla -24 E/noapte

-camera cu 3 paturi 26E/noapte

Micul dejun nu este inclus in pretul camerei.

Avand in vedere ca pe de-o parte majoritatea ofertelor se adreseaza turistilor cu venturi scazute, pachetul incluzand numai cazare si transport.

Pe de alta parte exista o cerere importanta din partea persoanelor cu venituri mari ce doresc un produs turistic de categorie superioara.

2.3.2. DCUMENTAREA

In vederea oferiri unui produs turistic cat mai diversificat care sa corespunda cel mai bine cererii s-a realizat o ampla documentare asupra obiectivelor turistice din marile centre medievale, a unitatilor de cazare si a unutatiilor de alimentatie publica cu specific medieval.

Pentru aceasta documentare s-au folosit:

Pagi Tour;

Ghidul Turistic al Romaniei;

Ghidulk hotelurilor;

Internet;

Publicatii ca ''Vacante si Calatorii'';

Carti in care se prezinta viata in timpul evului mediu.

In urmna documentarii am cules urmatoarele informatii:

Obiective antropice:

Judetul Mures

Targu Mures

-Cetatea medievala

-Palatul Culturii;

-Teatrul National

-Biserica evanghelica ortodoxa

Sighisoara

-cel mai complet oras medieval inclus in patrimoniul Unesco

-ceteatea medievala fortificata prevazuta cu turnuri si bastioane

-Turnuri cu ceas

-Casa lui Vlad Dracul

-festivalul de arta medievala

-Casa Venetiana

-Biserica Manastirii

-Biserica romano-catolica

-scara acoperita

-Biserica din Deal

-Piata Cetatii

-Turnurile Aurarilor, Fierarilor, Cojocarilor, Frangherilor, Croitorilor, Cizmarilor, Macelarilor.

Brasov

-centrul medieval cu ruinele cetatii medievale fortificata prevazuta cu turnuri si bastioane:

-Turnul Alb;

-Turnul Negru;

-Bastionul Tesatorilor

Sibiu

-ceteate medievala;

-Turnul Scarilor, Turnul Dulgherilor, Turnul Sfatului, Turnul Pielarilor;

pasajul cu scari care uneste ''Orasul de sus cu orasul de jos'';

-podul de fier numit si ''Podul Minciunilor'';

-Catedrala Mitropolitana a Ardealului;

-Muzeul National Brukental.

Medias

-cetate medievala

Transport

Prestatorii de servicii:

Eurolines

Autocare Mercedes 303, Setra 215 HD **/***

-49 locuri turistice 0,65 E/km ( aer conditionat ) , toaleta, scaune rabatabile instalatie audio-video).

Atlassib

Iveco Daily *** 19 locuri 0,45 E/km.

-aer conditionat, suspensie pneumatica, scaune rabatabile, instalatie

audio-video.

Eurotime

Autocare Volvo 3 ***

-44 locuri turistice 0,70 E/km ( aer conditionat, instalatie audio video, toaleta).

2.4. UNITATI DE CAZARE

Prestatorii de servicii sunt intreprinderi detinatoare de baza tehnico-materiala specifica producerii de bunuri si servicii destinate sa satisfaca nevoile turistilor in locurile de destinatie (hoteluri, restaurante, baze de tratament sau agrement etc.) sau pe timpul deplasarii (intretineri de transport).

Principalele modalitati de rezervare a spatiilor de cazare sunt: prin intermediul unor sisteme de rezervare; prin intermediul unei agent ii de voiaj; rezervarea directa (adresata direct hotelului

Etapele procedurii de rezervare a spatiilor de cazare:

primirea comenzii de rezervare

verificarea disponibilitatilor

acceptarea sau neacceptarea comenzilor

stabilirea detaliilor rezervarii

solicitarea confirmarii

inregistrarea comenzilor de rezervare acceptate

intocmirea raspunsului si expedierea lui

indosarierea comenzilor de rezervare

Produsul turistic reprezinta o combinatie in variante multiple a elementelor de atractivitate (resurse turistice naturale si antropice) pe care le ofera o zona (destinatie) si a serviciilor specifice si nespecifice sau totalitatea bunurilor si a serviciilor oferite turistilor de catre una sau mai multe intreprinderi turistice.

2.5. STUDIEREA CONCURENTEI

Europa 2000  Pensiune ***

Adresa: Soseaua Nationala nr 78, Sighisoara (Albesti), Mures, Telefon: (004)-0726-236784; (004)-0722-337010; - Visit Transilvania
 E-mail: reservation@visittransilvania.ro

Tarifele de cazare includ 5-10% discount si sunt valabile doar in cazul rezervarilor on-line prin Visit Transilvania.
Tarifele includ mic dejun, TVA(9%)si nu inclus taxa hoteliera (3%)Total camere:

Tip camera: double  Nr. camere:
Dotare camera:
televizor (antena satelit), telefon international, baie cu dus, uscator de par (a se cere la receptie, balcon, minibar, roomservice

Perioada

Cazare
Euro / room/day

Mic dejun
Euro / pers/day

Demipensiune
Euro / pers/day

Pensiune completa
Euro / pers/day

Tip camera: apartament / suite  Nr. camere:
Dotare camera:
televizor (antena satelit), telefon international, baie cu dus, uscator de par (a se cere la receptie, balcon, minibar, roomservice.

Perioada

Cazare
Euro / room/day

Mic dejun
Euro / pers/day

Demipensiune
Euro / pers/day

Pensiune completa
Euro / pers/day

Europa 2000-Pensiune ***

Sighisoara  Hotel ***

Adresa: Str Scolii nr 4-6, Sighisoara, Mures, Telefon: (004)-0726-236784; (004)-0722-337010; - Visit Transilvania
 E-mail: reservation@visittransilvania.ro

Tarifele includ mic dejun, TVA(9%)Total camere:

Tip camera: single  Nr. camere:
Dotare camera:
TV + cablu, telefon international, acces internet, baie cu dus sau calda

Perioada

Cazare
Euro room/day

Mic dejun
Euro / pers/day

Demipensiune
Euro / pers/day

Pensiune completa
Euro / pers/day

Tip camera: double  Nr. camere:
Dotare camera:
TV + cablu, telefon international, acces internet, baie cu dus sau calda

Perioada

Cazare
Euro / room/day

Mic dejun
Euro / pers/day

Demipensiune
Euro / pers/day

Pensiune completa
Euro / pers/day

Tip camera: apartament / suite  Nr. camere:
Dotare camera:
TV+cablu, telefon international, acces internet, sale de baie cu dus sau calda.

Perioada

Cazare
Euro / room/day

Mic dejun
Euro / pers/day

Demipensiune
Euro / pers/day

Pensiune completa
Euro / pers/day

Facilitati: parcare cu paza, sala de fitness, jacuzzi, solar, sauna, coafor, cosmetica, manichiura si pedichiura, sala de conferinte (40 locuri), crama (90 locuri), restaurant (50 locuri)

Sighisoara-Hotel ***

City Plaza  Hotel ****

Adresa: Str Sindicatelor 9-11, Cluj-Napoca, Cluj, Telefon: (004)-0726-236.784; (004)-0722-337.010 - Visit Transilvania
 E-mail: reservation@visittransilvania.ro

Restaurantul Marco Polo cu specific international, ofera clientilor sai meniuri variate din bucataria internationala si preparate din peste si fructe de mare.

Bucataria asiatica este reprezentata printr-un salon cu specific japonez (servire teppanyaki)si un sushi bar.
Bar&Lounge City Plaza este situat la parterul hotelului si ofera clientilor diverse specialitati de cafea, bauturi si cocktailuri alcoolice si nealcoolice.

Hotelul dispune si de 2 sali de conferinte cu o suprafata totala de 150 mp.

tarifele de cazare afisate contin 5-10% discount si sunt valabile numai pentru rezervarile on-line prin Visit Transilvania.Total camere:

Tip camera: double  Nr. camere:
Dotare camera:
pat matrimonial sau 2 paturi, aer conditionat, minibar, TV, telefon, seif, acces internet. Baile sunt dotate cu cada de baie, uscator de par, telefon.

Perioada

Cazare
Euro / room/day

Mic dejun
Euro / pers/day

Demipensiune
Euro / pers/day

Pensiune completa
Euro / pers/day

Tip camera: single regular  Nr. camere:
Dotare camera:
un pat(90X200 cm)aer conditionat, minibar, TV, telefon, seif, acces internet. Baile sunt dotate cu cada de baie, uscator de par, telefon.

Perioada

Cazare
Euro / room/day

Mic dejun
Euro / pers/day

Demipensiune
Euro / pers/day

Pensiune completa
Euro / pers/day

Tip camera: single superior  Nr. camere:
Dotare camera:
pat matrimonial (180X200 cm), aer conditionat, minibar, telefon, TV, acces internet. Sala baie dotata cu cada, telefon, uscator de par si aparat de barbierit.

City Plaza-Hotel ****

2.5.1 UNITATI DE ALIMENTATIE PUBLICA:

Sighisoara:

-Restaurantele din incinta hotelurilor;

-restaurantul Casa Vlad Dracul;

-restaurantul Casa cu Cerb;

-Restaurantul din apropierea Turnului cu Ceas;

Targu Mures:

-restaurantul Rosin Garden;

-Pizzeria Venezia;

-restaurant Casina New York.

Brasov:

-restaurant Cetate;

-restaurantul cerbul Carpatin;

-restaurantul Giulia;

-restaurant Casa Padurarului.

2.5.2 AGREMENT SI ANIMATIE:

Organizarea unei mese in stil medieval

-in fiecare zi in paralel cu programul festivalului se desfasoara un program de animatie si interactiune cu publicul in diferite locatii ale cetatii: Turnu cu Ceas, Terasa Baum, Muzeul Armelor, Parcul Papusilor, Piata cetatii.

-pe Esplanada Mestesugarilor se organizeaza ateliere de creatie, expozitii si demonstratii.

2.5.3 VERIFICAREA PE TEREN

Pentru a ne asigura ca nu vom avea probleme pe parcursul programului turistic ne-am deplasat pe teren si am verificat starea drumurilor ( E 60, E 68,14 ), a obietivelor turistice si a unitatilor prestatoare de servicii turistice, am cronometrat distantele.

In urma verificarii pe teren am observat ca starea drumurilor europene si nationale este foarte buna de astfel si drumurile judetene si locale sunt intr-o forma foarte buna. Obiectivele turistice pe care le dorim sa le includem in programul nostru sunt intretinute. Unitatile de cazare si alimentatie publica sunt intr-o stare buna si seviciile oferite corespund categoriei afisate.

Selectia obiectivelor:

In urma verificarii pe teren si tinand cont de caracteristicile segmentului de turisti ales am selectionat urmatorul traseu, obiective turistice, unitati de cazare si alimentatie publica:

Drumuri:-E 60

- E 68

- 14

Urmatoarele obiective turistice:

-Cetatea medievala fortificata cu turnuri si bastioane- Targu Mures

-Cetatea Medievala fortificata prevazuta cu turnuri si bastioane Turnul Scarilor, Dulgherilor, Sfatului-Sibiu

-Podul Minciunilor

-Pasajul Scarilor

- Cetatea medievala prevazuta cu turnuri si bastioane-Sighisoara

- Turnul cu ceas

- Casa lui Vlad Dracul

- Casa Venetiana

- Biserica din Deal

- Biserica Manastirii

- Piata Cetatii

- Turnurile Frangherilor, Aurarilor, Macelarilor, Cojocarilor, Croitorilor, Cizmarilor, Fierarilor.

Medias-cetate medievala.

Brasov- ruinele cetatii medievale fortificate Turnul Alb, Turnul Negru Si Bastionul Tesatorilor.

INTOCMIREA PRODUSULUI TURISTIC

Am intocmit produsul dupa urmatoarele criterii:

- am ales drumurile cele mai bune;

- s-au planificat opriri o data la 2-3 ore sau in functie de amplasarea

- obiectivelor pe tot parcursul itinerariului

- au fost alese obiective turistice bogate si variate tinand cont de

preferintele turistilor

- viteza medie este de 60 km/h;

- parcursul mediu pe zi este de 200 km;

- s-a urmarit asigurarea unui nivel calitativ omogen al serviciilor;

- s-au respectat aceleasi ore de masa.

2.6.2 PROGRAMUL TURISTIC

Traseul:

Bucuresti 168 km Brasov ( Culoarul montan Rucar-Bran, pestera

Dambovicioarei Neagra, Bastioanele Brasovului, Piata si Casa Sfatului

Cetatea veche a Brasovului) 172 km- Sibiu 55 km ( Piata Mare, Palatul

Brukenthal, Muzeul Brunkenthal, Piata Mica, Podul Mincinosilor,

Biserica Evanghelica, Biserica Franciscana, Parcul Sub Arini,

Padurea Dumbrava, Muzeul Civilizatiei Traditionale) Medias- 37 km

( Casa Schuller, centrul vechi, Complexul Arhitectural Franciscan,

Turnurile Medievale, Biserica Sf. Margareta) Sighisoara 55 km

( Casa cu Cerb, Casa de pe Stanca, Casa Vlad Dracul, Catedrala

Ortodoxa, Piata Centrala, Scara Scolarilor, Scoala din Deal, Turnul

Aurarilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Cositorarilor,

Turnul Croitorilor, Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Turnul Tamplarilor,

Turnul Macelarilor, Turnul Tabacarilor, Biserica din Deal, Biserica

Leprosilor, Biserica Ortodoxa, Biserica Romano-Catolica) Targu Mures

- 55 km Sighisoara 37 km Medias 55 km Sibiu 172 km -

Brasov 168 km Bucuresti.

Total km parcursi

ZIUA I


Plecare din Bucuresti ora 7:00 Ploiesti 8:15

Brasov 10:30 ( vizitarea cetatii medievale

Turnul Alb, Turnul Negru si Bastionul

Tesatorilor

- pranzul este servit la Restaurantul Cetate) - Sibiu

15:15 ( vizitarea cetatii medievale fortificate cu

Turnuri si bastioane, Turnul Scarilor, Turnul

Dulgherilor, Turnul Sfatului, Pasajul cu Scari si

Podul Minciunilor 2 h/45 min) Medias- 19:00

- Sighisoara 19:45

Cazare: Pensiunea Baier Hoff

20:30 Cina este servita in incinta hotelului. In restaurant turistii pot degusta specialitatii romanesti, germane si unguresti, intr-o atmosfera rustica si pitoreasca clientii gasesc deseori inedita unitatea hoteliera.

ZIUA II:

8:00 Micul dejun este servit in incinta pensiunii.

Obiectivele turistice vizitate:

cetatea medievala prevazuta cu turnuri si bastioane( Turnul

Frangherilor, Turnul Aurarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Macelarilor).

14:00 Dejunul este servit in Restaurantul Casa cu Cerb.

Turistii pot vizita atelierele de creatie, expozitii si demonstratii de pe Esplanada Mestesugurilor de asemenea pot participa la programele de animatie si interactiune cu publicul din Piata Cetatii:

Miss, Mister Transilvania;

Festivalul Cascadoriilor;

Ziua pictorilor in aceasta zi sunt organizate expozitii si happeninguri inspirate din istoria si traditia transilvaneana. Pe strada vor fi prezenti toti cei care doresc sa deseneze sau sa picteze indifferent de tehnica abordata iar printer ei se vor plimba cavaleri, domnite si spiridusi pentru a-i inspira pe pictori;

Concurs de creatie artistic ape teme din Transilvania;

Parada cailor si a costumuli medieval;

Nostalgii baroce ( Bal nobiliar).

20:00 Cina este servita la Restaurantul Vlad Dracul.

ZIUA III:

8:00 Micul Dejun este servit in incinta restaurantului pensiunii.

Turistii pot participa la manifestarile cu specific medieval din Piata Cetatii:

Investirea cavalerilor a scutierilor si a pajilor;

Pe urmele bucatarilor medievali;

Proiectii cu tematica medievala in aer liber;

Conferinte si expozitii;

Mistere medievale;

Jocuri cu steaguri;

Concurs de lampioane.

20:00 Cina este servita la restaurantul Casa cu

Cerb.

ZIUA IV:

8:00 Micul dejun este servit in restaurantul pensiunii.

Traseu: Sighisoara 10:00 Targu Mures- 11:00 ( vizitarea cetatii medievale 45 min.) Sibiu 15:30- Brasov 18:30 ( popas 45 min) Ploiesti.- 21:30 Bucuresti 22:30 Sosire.

2.6.2 INTOCMIREA ANALIZEI DE PRET

Pentru intocmirea analizei de pret am tinut cont de urmatoarele elemente:

tarifele negociate cu prestatorii de servicii si confirmate cert sunt prezentate in anexa;

comisionul practicat va fi de 20%, TVA 19 %;

in programul turistic sunt prezentate tarifele prestatorilor si lungimea traseului.

Analiza de pret

grupul este format din 14 turisti+ghid+sofer.

Lungimea traseului este de 1000 km cost-km 0,45 E ( 16 200 lei-km)

Servicii de cazare:

Camera dubla 35 E/zi ( 126 RON/zi).

Apartament 60 E/ zi ( 216 RON/zi).

Alimentatie:

Cina servita la Restaurantul Casa cu cerb 10 E ( 36 RON).

Cina serivta la restaurantul Vlad Dracul 19 E ( 68.50 RON).

Asigurare 10%, comision 20%, TVA 19%.

2.6.3 TARIFELE NEGOCIATE CU PRESTATORII DE SERVICII

Transport Eurolines 0.45 E/km

Cazare Pensiunea Bayer Hoff

camere duble

apartament 60 E/zi

Alimentatie

Cina este servita in restaurantul din incinta pensiunii Bayer Hoff

8 E/persoana

Cina servita in restaurantul Casa cu Cerb

10 E /persoana

2.6.4 CALCULATIA DE PRET

Nr. Crt.

Elemente de

cheltuieli

Elemente de calcul

Valoare/turist

Valoare/totala

1

Transport

RON

RON

2

Cazare

RON

RON

3

Alimentatie

1C*29

1C*36

1C*68.50

RON

RON

4

Cheltuieli ghid

C+M+cheltuieli culturale+diurna

RON

RON

5

Cheltuieli sofer

C+M+cheltuieli culturale+diurna

M(3*29=87)

RON

RON

6

Total cheltuieli directe

T+C+A+Ch. Ghid+Ch. Sofer

RON

RON

7

Asigurarea 10%

10% Ch. Directe

RON

RON

8

Comision 20%

Ch. Totale+Asigurari*20%

RON

RON

9

TVA 19%

Valoare comision*19%

( TVA-ul nu se aplica la valoarea totala)

RON

10

Total costuri

CAPITOLUL 3

Prezentarea mixului de marketing

  • Politica de produs:

Politica de produs reprezinta conduita pe care o adopta agentia de turism, referitor la dimensiunile, structura si evolutia produselor si serviciilor ce fac obiectul propriei activitati, atitudine ce se raporteaza permanent la cerintele mediului de piata, la tendintele manifestate de ceilalti concurenti.

Serviciile care dau continutul turistic denumite produse turistice- se constituie dintr-un ansamblu de cel putin patru tipuri de baza, total diferite ca natura, cum ar fi:

- servicii de transport;

- servicii de cazare;

-servicii de alimentatie;

- servicii de agrement.

Dintre toate serviciile care dau continut produsului turistic, indipensabil este serviciul de agrement, in lipsa caruia celelalte tre categorii ies din sfera de cuprindere a turismului.

  • Politica de pret

Alaturi de produs, pretul se inscrie, intre elementele fundamentale ale politicii

de marketing turistic, el avand rolul decisiv in luarea deciziei de cumparare

De aceea, la stabilirea preturilor si tarifelor trebuie sa se porneasca atat la costurile prestatiilor oferite cat si de la piata.

In concluzie, la fundamentarea preturilor se iau in considerare urmatoarele elemente:

costurile facute pentru producerea prestatiilor turistice

cererea

ofertele, preturile si tarifele agentiilor concurente

calitatea serviciilor oferite

In domeniul preturilor si tarifelor, practia turistica cunoaste mai multe strategii:

Strategia tarifului global(forfetar)- presupune comercializarea unui pachet de servicii la un pachet de servicii la un pret global care sa includa: transport, cazare, alimentatie, agrement, tratament.

Ca variante ale acestei strategii sunt aranjamentele de tip demipensiune sau numai cazare si mic dejun. Lasand turistului posibilitatea de a-si alege unitatea de alimentatie.

Strategia tarifului ridicat, care poate fi practicata in cazul produselor de lux

(confort si calitate ridicata) sau in cazul unor produse limitate(putine oferte).

Strategia tarifului scazut, poate fi folosita pentru stimularea cererii anumitor 

Segmente de turisti cu venituri mai mici in perioadele de pre-post si extrasezon sau pentru lansarea unor produse noi.

Strategiade diferentiere, este tactica aplicarii unor preturi si tarife care se

Diferentiaza dupa:

- criterii temporale(sezon, pre/post-sezon)

continutul pachetului turistic

gradul de confort( produse turistice de lux).

Strategia tarifului de monopol care se poate utiliza in cazul unor produse turistice unice.ex: programul Dracula

Strategia tarifelor psihologice, de exemplu 498 in loc de 500 , in care pesupusa pierdere se compenseaza printr-un nr. mai mare de inscrieri datorita situarii tarifului sub pragul psihologic de 500.

Deoarece produsul turistic de tip festival imbraca forma unor vacante scurte, dar de un nivel de confort foarte ridicat, oferite anumitor categorii de turisti, cu accent pe distractie, relaxare, trairea unor deosebite emotii sa experiente de viata de neuitat, agentia de turism Geo Trans a folosit strategia tarifului ridicat.

Politica de distributie:

Distributie = activitatea desfasurata in vederea vanzarii produselor

Turistice-trecerea de la produs la turist.

Comercializarea produsului turistic se poate realiza prin 2 sisteme:

distributie directa prestatorii de servicii turistice- turist specific

turismului neorganizat(pe cont propriu)

distributie indirecta - specifica turismului organizat(semiorganizat)

Totalitatea verigilor prin care produsul circula de la producator la turist se numeste

canal de distributie. Canalul de distributie poate fi:

canal scurt: produs turistic-turist(turistul apeleaza direct la prestatorii de servicii pe totparcursul sejurului

canal mediu: presupune existenta unei intermediari produs turistic-touroperator-turist

canal lung: existenta mai multor intermediari( produs turistic-touroperator-agentie de turism detailista-turist)

canal foarte lung: produs turistic international(produs turistic-touroperator-agentie de turism detailista-touroperator-turist).

Agentia de turism Geo Trans in vederea vanzarii produsului turistic de tip estival a folosit distributia indirecta; in ceea ce priveste canalul de distributie a utilizat canalul mediu.

Politica de promovare:

Termenul promovare este considerat un termen descriptiv pentru mix-ul

ativitatiilor comunicative pe care organizatiile din turism il folosesc pentru a

influenta acele persoane publice de care depind vanzarile lor. De asemenea,

trebuie influentati si furnizorii sau alte persoane de legatura de pe piata, cat si

ziaristi, politicieni sau grupurile profesionale importante.

Mijlocul de promovare:

publicitate

promovarea vanzarilor

relatii publice

organizarea de targuri si expozitii

vanzarile personale

1. Publicitatea este o tehnica de marketing prin care se urmareste crearea unei imagini favorabile unui produs sau serviciu pentru a impinge cuiparatorul spre

achizitionarea acestora.

Formele publicitatii: - prin televiziune

- radio

- scrisa( presa, pliante,fluturasi,brosuri, afise)

2. Promovarea vanzarilor se realizeaza prin actiuni immediate ce se desfasoara intr-o unitate, agentie de turism sau hotel, care au ca scop stimularea vanzarilor.

Promovarea vanzarilor se poate realiza prin oferirea de gratuitati, reduceri de preturi, tombole, trageri la sorti, premii, concursuri si tarife degresive(tarifele scad odata cu cresterea duratei sejurului).

3. Relatii publice- acestea urmaresc realizarea si transmiterea unei imagini

favorabile a unitatii( agentie de turism, hotel, restaurant) prin organizarea de

evenimente ce se mediatizeaza ex.: aniversarea hotelului, epozitie culinara,

petreceri de sarbatori, conferinte de presa, unde participa clientii importanti,

furnizorii , prescriptorii.

4. Organizarea de targuri si expozitii- este o ocazie prin care firmele au

Posibilitatea de a studia piata( cerearea, oferta concurentei) reactia clientelei

Pentru produsele proprii si de a completa chestionare.

5. Vanzarile personale- este o incercare de a obtine beneficii, prin intermediul

contactului direct sau prin telefon, intre reprezentantul de vanzari si acele

persoane cu care vanzatorul doreste sa discute.

Obiectivele acestui mod de promovare sunt:

obtinerea unor vanzari

stimularea vanzarilor realizate de acei clienti condusi de impulsul de a cumpara dupa ce au aflat de extraoferta precum: asigurarea de calatorie, inchirierea de masini , transport de la aeroport

incheierea unei tranzactii de succes cu clientul utilizand o gama de tactici de vanzare . Acest lucru va lasa clientul satisfacut si bine informat cu privire la detaliile contractului.

Pentru promovarea produsului turistic de tip festival, agentia de turism Geo Trans a folosit umatoarele mjloace de promovare:

Publicitatea scrisa( pliante , brosuri, fluturasi, presa), mesaje scurte la radio si participarea la targuri si expozitii. ( Targul National de Turism).

ANEXA 1

Partenerii agentiei

 

 

ANEXA 2

Harti

Bibliografie

1)Florin Andreescu-Romania Tara Mea,Editura Ad.Libri

2)Florin Andreescu-Romania,O Amintire Fotografica,Editura Ad.Libri

3)David Prodan-Transilvania si iar Transilvania,Editura Enciclopedica

4)Sorin Mitu-Transilvania mea. Istorii, mentalitati, identitati, Editura Polirom,Colectia Historia

5)www.visittransilvania.roPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3016
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved