Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Relieful major continental si oceanic

geografie+ Font mai mare | - Font mai micRelieful major continental si oceanicRelieful major-reprezinta formele principale oceanice si continentale ,care ocupa suprafete intinse(spre exemplu muntii).Separarea lor se face obisnuit dupa altitudine,panta,frecventa si adancimea vailor.

Cele mai importante forme majore sunt pe continente lanturile muntoase.Mecanismele care conduc la nasterea lor realizeaza in exterior sau in interior podisuri,dealuri si campii.Unele platouri sau campii pot apare si prin miscari lente pe verticala,numite epirogenetice sau prin colmatarea arealelor lacustre.Pe timp indelungat eroziunea agentilor externi formeaza forme de relief.

Formele majore continentale

Muntele este o portiune ridicata obisnuit la peste 800 m si este foarte accidentata.Muntele poate aparea izolat(un munte vulcanic,un masiv) sau poate face parte dintr-un lant muntos.Cand laturile sale sunt relativ egale se numeste masiv(Bucegi,Ceahlau s.a),iar cand este alungit poarta numele de culme,obcina,creasta.

Lantul muntos reprezinta ansambluri de culmi sau masive care se extind pe zeci si sute de km cu inaltimi care depasesc 800-1000m(pana la 8000m).Intregul complex alpino-carpato-himalaian se poate numi lant muntos.In interiorul lor vaile principale sunt transversale sau longitudinale.

Lanturile muntoase s-au format mai devreme,la sfarsitul erei paleozoice;muntii nascuti atunci se numesc munti vechi sau fosili si au azi aspect de resturi de podis,iar altele s-au format mai tarziu in orogeneza alpina,din era mezozoica,motiv pentru care se numesc si munti noi.

Din punct de vedere economic si al populatiei,muntele pune probleme deosebite fiind un domeniu al frigului,aici ploua si ninge mult,culturile nu sunt numeroase.El este bogat insa in paduri:de conifere si fag,de pasuni alpine,o serie de bogatii de subsol(minereuri,ape etc.).Aici domina cresterea vitelor,exploatarea lemnului si mineritul.

Platoul sau podisul reprezinta complexe suprafete netede sau ondulate,inalte de peste 200-500m(pana la 4000m).Podisurile inalte care sunt formate din roci dure,mai ales calcare formeaza vai de tip canion(Colorado,in SUA).Pot exista podisuri si in interiorul lanturilor muntoase(Tibet).Ele sunt in general destul de bine populate,in functie de altitudine,climat si sol.Contactul cu campiile,vaile si depresiunile sunt intotdeauna mai populate.

Dealul reprezinta o ridicatura de teren de 200-1000m,cu forma rotunjita,cupolara.Ele pot sa apara izolat,dar mai ales in ansambluri de dealuri(Subcarpatii),sau pe suprafete largi ,formand podisuri deluroase.

Ele se pot forma prin fragmentarea avansata a podisurilor sau prin cutari si inaltari orogene ale sedimentelor.Dealurile sunt bine populate.Locurile agricole sunt extinse pe dealurile joase,cele mai inalte fiind acoperite cu pasuni.

Campia este o forma de relief majora,situata sub 200m altitudine.Cand sunt foarte extinse pot urca pana la 500m.Se formeaza prin colmatarea unor foste areale lacustre,(lacul Panonic),prin eroziunea indelungata a reliefului inalt.Ele ocupa aproape un sfert din continente si sunt cele mai populate,oferind conditii bune si pentru culturile oamenilor.

Formele majore suboceanice

Relieful fundului oceanic este creat,pe de-o parte,de dinamica si structura generala a scoartei,iar pe de alta parte de dinamica apelor prin actiunea mareelor,valurilor si curentilor marini sau prin variatia in timp indelungat a niveluuli oceanic(transgresiuni si regresiuni).

Ca tipuri de forme de relief oceanic,se deosebesc:platforma continentala,abruptul continental,platforma oceanica,dorsalele oceanice si gropile abisale(fosele).

Platforma continentala este acea parte relativ neteda a blocurilor continentale de la 0 la minus 200 m(uneori coboara lin la -400m),acoperita de apele oceanice(adesea de tipul marilor marginase).

Suprafata sa se restrange sau se mareste,de-a lungul timpului geologic,in functie de regresiunile sau transgresiunile oceanice.De asemenea,platforma continentala se extinde prin abraziune marina.

Abruptul continental(povarnisul oceanic) reprezinta fruntea platformei continentale sau a continentului si se afla la contactul cu structura de tip "fund oceanic".Se extinde,obisnuit,de la minus 200-400m la minus 3000-4000m.Are o panta moderata,pe care totusi se formeaza curenti subacvatici locali,care creeaza adevarate canioane suboceanice.Uneori,aceste canioane sunt vechi vai din timpul unor perioade cand nivelul oceanului era mai scazut(in perioadele de regresiuni).La gurile acestor vai,ca si la baza intregului abrupt se acumuleza mari cantitati de sedimente,formand conuri,glacisuri sau piemonturi subacvatice,similare celor de pe uscat.

Platforma oceanica(campia abisala) reprezinta suprafata topografica a scoartei de tip bazaltic,acoperita cu sedimente fine,acumulate gravitational din apa oceanica.Se intinde pana la minus 6000m.a rezultat din "expansiunea fundului oceanic" in timpul uneia sau mai multor ere geologice,cand magma din astenosfera s-a revarsat la "zi"si s-a intarit.Ca urmare,aici se afla vulcani stinsi s-au activi,situati submers sau la zi sub forma de insule vulcanice.Dar elementul cel mai important al reliefului sau este dorsala oceanica.

Dorsala oceanica reprezinta un lant muntos subacvatic,lat de 1000-2000 km,care s-a nascut din magma iesita prin rift,racita,acumulata de o parte si alta a riftului si apoi inaltata sub presiunea unor curenti subcrustali.

Gropile abisale(fosele oceanice) reprezinta adancimi de peste 6000 m,cu forma alungita si ingusta,dispuse pe aliniamentele unde marginea unor placi cu structura oceanica coboara(se subduce)in astenosfera.

Planul de idei

Ø    importantele zone majore

Ø    formele majore continentale:

muntele

lantul muntos

podisul

dealul

campia

Ø    formele majore suboceanice

platforma continentala

abruptul continental

platforma oceanica

dorsala oceanica

gropile abisalePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9801
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved