Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Clasificarea oraselor dupa functii

Demografie+ Font mai mare | - Font mai micClasificarea oraselor dupa functiiPlanul proiectului

I.        Definitia orasului

II.      Functiile si structura functionala a asezarilor omenesti

III.           Functiile asezarilor rurale

IV.          Asezarile urbane

V.     Alte moduri de clasificare a oraselor

I.      Definitia orasului

Orasul este concentrare umana, cu o populatie minima ce variaza de la o tara la alta, cu o structura profesionala a populatiei in care predomina cea ocupata in ramurile neagricole, cu un mod de viata diferit de cel rural.

II. Functiile si structura functionala a asezarilor omenesti

In orice asezare umana,populatia desfasoara anumite asezari socio-economice,indreptate atat spre satisfacerea nevilor propriilor locuitori ,cat si pentru cei din afara localitatii,situati intr-un hinter-land mai mult sau mai putin intins. Aceste activitati determina functiile asezarilor respective,care se diferentiaza in primul rand dupa tipul de habitat. Astfel,functiile asezarilor rurale sunt diferite fata de functiile oraselor.

III. Functiile asezarilor rurale

Functia specifica satului este cea agricola,dar aceasta cunoaste o mare diversificare,rezultand sate cerealiere,pastorale,viticole,pomicole,legumicole etc. Exista insa si sate care au cu precadere alte functii

-forestiere (padurile ecuatoriale din America de Sud,Africa,Asia de Sud-Est,Siberia, in Romania: sate pe Valea Trotusului etc.)

-piscicole (pe tarmurile marilor si oceanelor)

-miniere (Africa, America Latina, Asia , in Romania: in Muntii Padurea Craiului)

-turistice ex: In fiordul Norden din Norvegia etc)

Sat cu functie miniera in Muntii Padurea Craiului

Tot mai multe sate au sau tind sa aiba functii multiple, inclusive din domeniile de activitate secundar (industrie prelucratoare) si tertiar (servicii: transport, turism, cultura si arta etc.)

IV. Asezarile urbane

Spre deosebire de asezarile rurale, orasele au functii preponderant neagricole, respective din domeniile secundar (industrie prelucratoare si constructii) si tertiar (o gama larga de servicii).

Functiile orasului au caracter istoric, asadar se pot schimba in timp. De exemplu, unele centre urbane care au astazi functii complexe au avut initial doar o singura functie: miniera ( Essen in Germania, Donetk in Ucraina, Cardiff in Marea Britanie, Petrosani in Romania etc.), metalurgica (Magnitogorsk in Rusia, Derby in Marea Britanie, Wuhan in China, Hunedoara in Romania etc.), comerciala (Leipzig in Germania, Damasc in Siria, Tomis- Constanta- in Romania etc.) sau comercial-portuara (Rotterdam in Olanda, New York in S.U.A., Rio de Janeiro in Brazilia, Cape Town in Republica Africa de Sud, Singapore etc.)

In functie de activitatile de baza pe care le desfasoara populatia, orasele se pot clasifica in :

Orase specializate (predomina populatia ocupata intr-un anumit sector de activitate):

-orase industriale Kiruna (Suedia), Katowice (Polonia), Eisenhuttenstadt (Germania), Ras Tannurah (Arabia Saudita), Tubarao (Brazilia), Lupeni (Romania).

-orase de servicii,individualizandu-se mai ales orasele turistice ( Cannes in Franta, Innsbruck in Elvetia, Mecca in Arabia Saudita, Kairouan in Tunisia, Miami in S.U.A. , Predeal in Romania ),statiunile turistice (Predeal, Sinaia,Palma de Mallorca, Miami, Salt Lake City, Denver, Mamaia etc.) si ``orase-muzeu``: Roma, Barcelona, Venetia, Florenta, Paris, Haga, Berlin, Londra, Madrid, Athena, Sibiu, Brasov, Sighisoara , orasele-port ( Singapore, Port Suez, Constanta etc. ), orasele financiar-bancare (Frankfurt am Main, Zurich, Hong Kong etc.), culturale ( orasele universitare Oxford si Cambridge in Marea Britanie, Heidelberg in Germania, Uppsala in Suedia )

-orase agricole, foarte numeorase in tarile in dezvoltare,dar si in tarile foste comuniste

-orase cu functii politico-administrative,remarcandu-se orasele construite special pentru a indeplini functia de capitala: Washington, Canberra (Australia), Brasilia (Brazilia), Abuja (Nigeria), Yamoussoukro (Cote d`Ivoire), Bruxelles etc.

Orase cu functii multiple: majoritatea oraselor din tarile dezvoltate, precum si unele centre urbane (mai ales marile orase) din tarile in dezvoltare. In aceasta categorie se diferentiaza orasele cu functii complexe, respectiv toate marile orase ale lumii, intre care New York, Ciudad de Mexico, Tokyo, Paris, Londra, Berlin, Moscova, Beijing, Calcutta, Jakarta, Instanbul, Cairo, Rio de Janeiro, Bucuresti, etc.

V. Alte moduri de clasificare a oraselor

Orasele se mai pot clasifica astfel

a)   Dupa pozitia geografica:

- orase litorale

de munte

de deal si podis

-orase interioare de campie

la contactul principalelor forme

de relief

de-a lungul arterelor hidrografice

b)   Dupa marime demografica:

foarte mici (sub 20 000 loc.)

mici (20 000-50 000 loc)

mijlocii (50 000-100 000 loc)

mari (100 000- 1 mil. loc.)

foarte mari (peste 1 mil. loc.)

c)    Dupa morfostructura:

radiar-concentrice

polinucleare

rectangulare

liniare si biliniare

geometrice

d)   Dupa fizionomie:

de tip european

de tip nord-american

de tip asiatic

caracteristice tarilor in curs de dezvoltarePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 28945
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved