Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


STUDIU GEODEMOGRAFIC COMPARATIV -MAREA BRITANIE-MALI

Demografie+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

FACULATATEA DE GEOFRAFIESTUDIU GEODEMOGRAFIC COMPARATIV -MAREA BRITANIE-MALI

INTRODUCERE:

In cele ce urmeaza vom analiza evolutia demografica a statelor Marea Britanie si Mali. Vom analiza atat date strict referitoare la populatie (evolutia numarului de locuitori, densitatea populatiei,dinamica ei precum,structura acesteia), cat si dezvoltarea umana pe care acaste doua state le-au avut de-a lungul ultimelor decenii. In prezenta lucrare vom face analiza evolutia geodemografica a statelor prin intermediul datelor statistice existente in divese surse de informare fie sub forma de tabele dar si sub forma grafica.

Cuvinte-cheie: populatie, dinamica populatiei, structura populatiei, statele Marea Britanie, Mali.

Metodologie: Metodele aplicate in prezenta lucrare sunt variate, metoda graficului fiind cea mai des folosita deoarece este cea mai revelanta, prezinta date statistice care pot fi interceptate foarte usor de catre cititor, dar mai ales prezinta o imagine de ansamblu a ceea ce urmeaza sa fie analizat. Prin alcatuirea unor astfel de grafice se analizeaza cu usurinta o analiza mai atenta a problemelor dezbatute.

De asemenea ne putem da seama mai bine de amplitudinea fenomenelor, precum si de constanta sau variatia acestora.

O alta metoda folosita in realizarea proiectului este tabelul,folosit pentru rapiditatea sa de realizare dar si din cauza lipselor de date care face imposibila realizarea unui grafic.Tabelele sunt in general formate din 2-3 randuri si din 7-8 coloane.

Datele au fost preluate dintre anii 1950-2025 si anume:
-numarul populatiei totale;
-densitatea populatiei;
-rata mortalitatii si a natalitatii;
-fertilitatea;
-speranta de viata la nastere;
- migratiile;

varsta mediana;

structura populatiei pe varste si sexe.
Toate acestea au fost realizate cu ajutorul graficelor, aprecierile de orice fel facandu-se pe respectivele grafice. La aceste comentarii se adauga concluziile care au dus la respectivele rezultate.
Piramida varstelor este o alta metoda folosita. Aceasta ne ajuta sa observam cu usurinta structura populatiei pe grupe de varsta si sexe.

Datele au fost preluate din:

"World Population Prospects Revision 2006,Panel 1",

"World Population Prospects Revision 2006, Panel 2"

Limitarile lucrarii constau in faptul ca nu s-au gasit date suficiente si complete, in special pentru Mali. Fiind o tara cu o economie bazata pe sectorul primar, nivelul de educatie este redus si probabil de aceea lipsesc sau sunt incomplete unele date.


SCURT ISTORIC

Pozitie geografica

Mali este o tara din Africa. Invecinata la nord cu Argelia, la est cu Nigeria, la vest cu Mauritania si Senegal, in sud cu Coasta de Fildes Guineea si Burkina Faso.

Are o populatie de 11.995.402 locuitori ocupand locul 73 mondial cu o densitate de 11loc./km2. Populatia este in mare parte din mediul rural cu 68% in 2002 iar 5-10% din populatie este nomada. Limba oficiala a tarii este franceza dar o mare parte a populatiei (aproximativ 40%) sunt vorbitori de dialecte din Africa.

Mali este una dintre cele mai sarace tari ale lumii salariul mediu anual al unui angajat fiind de 1.500 dolari.

SCURT ISTORIC

Denumirea oficiala: Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord

Pozitia geografica: Marea Britanie este situata in vecinatatea coastei de nord-vest a Continentului European.

Teritoriul sau este compus din Insula Marea Britanie, partea de nord a Insulei Irlanda si un numar de mici insule aflate in marile inconjuratoare (circa 1000 de insule). Marea Britanie este marginita de Oceanul Atlantic si marile adiacente acestuia - Marea Nordului, Canalul Manecii, Marea Celtica si Marea Irlandei. In Insula Irlanda, provincia Irlanda de Nord are o granita terestra cu Republica Irlanda.

Marea Britanie detine 14 Teritorii de peste Mari, raspandite pe tot globul. Acestea sunt de o mare diversitate, de la minuscula insula Pitcairn, in mijlocul Oceanului Pacific, cu cei 47 de locuitori ai.

Nord, care are o populatie de 62.059 locuitori si este unul dintre cele mai importante centre financiare din lume. Teritoriile de peste Mari sunt: Anguilla, Teritoriul Antarctic Britanic, Bermuda, Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Insulele Falkland, Gibraltar, Montserrat, St Helena si Dependentele (Insula Ascension si Tristan da Cunha), Insulele Turk si Caicos, Insula Pitcairn, Insulele South Georgia si South Sandwich, Zonele Basei Suverane din Cipru.

Statele analizate difera din punct de vedere al numarului de locuitori si al evolutiei acestuia, in ultimile decenii, precum si in perspectiva, astfel (fig.1)

Fig.1-evolutia numarului de locuitori pentru Marea Britanie si Mali

Se poate observa o crestere accentuata a populatiei in ultimile decenii pentru statul Mali, cresterea este exponentiala, tendinta fiind aceeasi si pentru urmatorii ani, spre deosebire de Marea Britanie unde evolutia a fost exponentiala la incepul anilor '50-'70, datorate probabil exploziei demografice in statele vest europene, dupa cel de-al doilea razboi mondial, evolutie cunoscuta in istorie ca baby-boom-ul Europei de Vest, Statelor Unite si Canadei, dupa care cresterea a fost foarte mica.

O chestiune care trebuie avuta in vedere la analiza evolutiei populatiei unui stat este cea referitoare la dezvoltarea economica, care poate determina cresteri ori scaderi semnificative ale populatiei determinate de nivelul de trai scazut ori de migratii.

Nivelul de dezvoltare economica si asezarea geografica a statului influenteaza in mod direct dinamica populatiei statului respectiv.

Marea Britanie este o tara cu o economie foarte dezvoltata (dealtfel face parte din grupul celor mai dezvoltate 8(opt) state ale lumii G-8), ceea ce determina un nivel de trai ridicat si o evolutie corespunzatoare a populatiei. In schimb Mali este un stat cu o economie in curs de cristalizare cu un nivel de trai relativ scazut. Marea Britanie este un stat puternic industrializat,cu o economie foarte dezvoltata.

DINAMICA POPULATIEI:

In strinsa legatura cu dinamica populatiei trebuie analizati factorii care genereaza acest fenomen, si anume: natalitatea, mortalitatea si pe cale de consecinta, sporul natural al populatiei.

Evolutia natalitatii (valori medii exprimate in numarul de nasteri la 1000 de locuitori) pentru Marea Britanie si Mali este prezentata in fig 2.

Fig 2.-rata natalitatii Mali si Marea Britanie

Din acest grafic se confirma ceea ce am prezentat anterior, si anume ca cea mai mare rata a natalitatii pentru cele doua state a fost in perioada anilor '50-'70, dupa care evolutia a fost descrescatoare, uneori cu mici inflexiuni.

Se poate concluziona ca pentru Marea Britanie sporul natural este pozitiv.

Rata mortalitatii (valori medii exprimate in numarul de decese la 1000 de locuitori) in Marea Britanie si Mali este prezentata in fig. 3

fig.3-rata mortalitatii Marea Britanie si Mali

Sporul natural al populatiei este pozitiv, pentru ambele state, dupa cum se poate observa si din grafic.

fig 4-sporul natural in Mali

fig 5-sporul natural in Marea Britanie

Alti factori care influenteaza dinamica populatiei unui stat sunt legati de existenta, la un moment dat, a populatie de varsta fertila si a intrarilor sau iesirilor de pe teritoriului statului respective, cunoscute sub numele de migratie.

In cele ce urmeaza vom analiza cele doua fenomene in dinamica lor in cele doua state de referinta: Marea Britanie si Mali(tabelul 1,2)

Fertilitatea(1950-2025)

Mali Marea Britanie

Nr.

Perioada

Fertilitate

Nr.

Perioada

Fertilitate

Tabel 1-fertilitatea Mali si Marea Britanie

Migratiile

Mali Marea Britanie

Nr.

Perioada

Rata migratiei neteNr.

Perioada

Rata migratiei nete

Tabel 2-migratiile Mali si Marea Britanie

Speranta de viata la nastere, pe sexe, este prezentata in fig. 6

fig.6-speranta de viata la nastere

fig7- varsta mediana

Pentru acesta am realizat un studiu comparativ care contine date statistice din perioada 1950-2025.

Pentru Marea Britanie, s-ar putea trage urmatoarele concluzii:

la nivelul anului 1950 varsta medie a variat inte 35 si 43 de ani, probabil datorita pierderilor mari suferite de Marea Britanie in cel de-al doilea razboi mondial;

varsta medie depaseste, constant 40 de ani.

Pentru Mali, s-ar putea trage urmatoarele concluzii:

- incepand cu anul 1950, varsta medie a scazut constant, pe parcursul a50 de ani

- in continuare varsta medie a ramas relativ constanta pe o perioada de aproximativ 20 de ani;

- pentru viitor specialistii preconizeaza o creste a varstei medii si pentru Mali.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra evolutiei populatiei vom analiza piramida virstelor pe ambele sexe in cele doua state de referinta, in doua momente de evolutie distincte, in anul 1950 si 2010 (fig 8,9,10,11)

fig 8.- piramida varstelor in Mali anul 1950

Fig 9-piramida varstelor in Mali anul 2010

fig.10-piramida varstelor in Marea Britanie anul 2010

fig 11-piramida varstelor inMarea Britanie anul 1950

Analizand graficele de mai sus putem concluziona:

MALI:

- populatia de varsta frageda, copii si minori, ocupa ponderea cea mai mare in aceasta piramida, in ambele perioade

- scaderea este exponentiala pana catre limita maxima de varsta (cca. 100 ani);

- populatia de varsta a treia ocupa o mica parte din structura populatiei;

- populatia cu varste intre 90-100 ani, si peste, este foarte redusa, practic inexistenta.

MAREA BRITANIE

- populatia de varsta frageda si cea de varsta adulta ocupa o pondere insemnata;

- populatia de varsta a treia ocupa o pondere insemnata in piramida varstelor;

- se regaseste intr-o oarecare masura si un segment de populatie cu varste foarte mari 90-100 ani.

Dupa cum s-a aratat in analiza anterioara, cele doua state prezinta situatii diferite in prezent fata de perioada anilor`50. Ambele au trecut prin crize, cu intensitate mai mult sau mai putin accentuate. Cele doua state se afla in momentul actual in stadii diferite de evolutie, preconizandu-se ca intr-un viitor apropiat Mali va ajunge la un maxim de dezvoltare in perioada 2020-2025.

Din trecut si pana acum nivelul ecomomic al celor doua state s-a schimbat, influentand natalitatea si fertilitatea populatiei, si implicit gradul de dezvoltare al statului respectiv.

Dupa cum arata datele nivelul economic este in continuua crestere, ceea ce pune problema viitoarelor dezvoltari si pana unde vor ajunge acestea.

Bibliografie:

"World Population Prospects Revision 2006, Panel 1",

"World Population Prospects Revision 2006, Panel 2"

Site-urile INTERNET: https://esa.un.org/unpp/index.asp?Panel=1:

https://esa.un.org/unpp/index.asp?Panel=2
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5070
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved