Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Ploile acide distrug padurile de Nord-Americane, consecinte

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micPloile acide distrug padurile de Nord-Americane, consecinte


Acest fenomen a fost semnalat in intreaga lume incepand cu decada 1970-1980, si cu toate acestea problema ploilor acide nu a disparut nici in prezent. Cercetatorii americani au descoperit recent efectele sale devastatoare in padurile din N-E Statelor Unite. Ultimele estimari au aratat ca insasi solul din aceasta regiune este intr-un proces continuu de acidificare in ciuda descresterii ratei ploilor acide cu pana la 50% incepand cu anul 1973 de cand se fac masuratori anuale. Aceasta situatie risca sa duca la declinul productiei de sirop de artar dintr-o regiune. ″Din fericire calitatea apei din izvoare se imbunatateste, dar calitatea solului continua in mod paradoxal sa se degradeze″ declara autorul studiului, profesorul Richard Warbz din cadrul Environ International Corporation din Princeton New Jersey.

Ploile acide de pe teritorilul Statelor Unite sunt cauzate in principal, de emisiile termocentralelor pe baza de carbuni, in special emisiile de dioxid de sulf eliminate de aceasta in atmosfera. Acestea au scazut in intensitate datorita restrictionarii emisiilor de dioxid de sulf in urma edificarii aduse de Clear Air Act, intre anii 1970-1900, dar dupa aceasta perioada, datorita incetarii restrictiilor, emisiilor respective au crescut din nou. ″Ce am descoperit este cu adevarat alarmant, nivelul ionilor de calciu din sol a scazut pe cand cantitatea de ioni de aluminiu s-a dublat. Practic activitatea industriala umana a inlocuit un nutrient valoros din sol cu o substanta extrem de toxica″ afirma co-autorul studiului, Dr.Charles Driscoll din cadrul Syracusa University. Aceasta estimeaza in continuare ca este nevoie de 200 de ani pana cand calitatea solului din regiune va fi la parametrii naturali normali.Ploile acide inca sunt o amenintare pentru 240.000 km2 de paduri europene, in ciuda eforturilor pentru reducerea acidificarii din ultimul timp. Cercetatorii spun ca, dupa ultimele ploi acide, foarte multe lacuri din Peninsula Scandinava nu vor mai putea fi refacute niciodata, flora si fauna fiind de-a dreptul nimicite. In SUA, Germania,Cehia,Slovacia, tarile fostei Iugoslavii, Elvetia si Australia ploile acide sunt deja o obisnuinta, facand parte din decor.Ploile acide afecteaza o treime din teritorilul Chinei


Ploile acide provocate de bioxidul de sulf produs de fabricile si centralele electrice au afectat o treime din terenurile din China, reprezentind o amenintare pentru siguranta alimentara, a anuntat agentia China Noua, citind un raport parlamentar.

Mai mult de jumatate dintre cele 696 de orase si districte monitorizate au fost afectate de ploi acide, in unele cazuri acestea avind loc zilnic, conform raportului transmis comisiei pentru mediu a Parlamentului chinez. 'Emisiile tot mai mari de bioxid de sulf inseamna ca o treime din teritoriul Chinei a fost afectat de ploi acide, ceea ce reprezinta o amenintare majora pentru sol si siguranta alimentara', a declarat vicepresedintele comisiei, Sheng Huaren, citat de China Noua. Emisiile de bioxid de sulf au crescut cu 27% in perioada 2000 - 2005, ajungind la 25 de milioane de tone si transformind China in cel mai mare poluator. Sheng a declarat ca emisiile, provocate in principal de centralele electrice mari, ating un nivel dublu fata de cel admis.

Consecintele ploilor acide

Transportul terestru contribuie la poluarea atmosferica, iar efectele acesteia asupra mediului planetar sunt in principal ploile acide si efectul de sera.

Reziduurile acide ataca vegetatia locala si mediile urbane. Ele pot intra in atmosfera in diferite forme: gaze, diferite particule sau ploi, ceata, zapada. Provin din poluarea agricola, industriala sau urbana si se datoreaza emisiilor de sulf, azot si oxid de carbon in atmosfera. Agricultura este sursa principala a acestui tip de poluare (35%), dar transportul contribuie si el in proportie de 26% in special in orase.


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2063
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved