Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Principiile ierarhizarii sistemelor in biologie si ecologie. Exemplificati.

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micPrincipiile ierarhizarii sistemelor in biologie si ecologie. Exemplificati.

Ca sistem, materia vie ni-se prezinta sub forma unor organisme, a unor”indivizi”. Pe de alta parte, biosfera are un caracter “discret” (discontinuu) alcatuita din unitati distincte. Mintal sau artificial, aceste sisteme capabile de viata autonoma pot fi descompuse in unitati inferioare – subsisteme - . Iata o asemenea “descompunere” cu ierarhizarea subsistemelor: atom – molecula – macromolecula – particola coloidala – organit celular – celula – tesut – organ – sistem – aparat – arganism – populatie – specie – biocenoza – ecosistem – biosfera - ecosfera – univers .
Poate insa ca niciunde mai bine decat in lumea vie, in totalitatea sa, biosfera, formeaza un spectrum continuum de unitati structurale, functionale, si cu complexitate progresiva (Odum, 1993). Din punct de vedere biologic masa biotica prezinta 9 nivele de integrare si organizare (celula este considerata ca o unitate structurala si functionala fundamentala a viului). Organismul este forma superioara de organizare a materiei la nivel biologic, dar in acelasi timp el este si unitate structurala si functionala fundamentala a ecosistemului. Din punct de vedere ecologic sunt semnificative 5 nivele de ierarhizare (Fig. 2-2).

Aceasta ierarhizare defineste constituirea unor nivele de integrare Nivelele de integrare sunt o caracteristica atat a lumii vii cat si a lumii nevii. Organizarea ierarhizata este o abordare clasificata pentru intelegerea complexitatii lumii vii si nevii (Odum, 1993). Ierarhizare este asadar o aranjare in serie gradata a structurilor. Iata comparativ modele din biologie, ecologie, societate (modif. dupa Odum 1993):

Nivel MACRO

Geografic si Politic

Cosmic

Ecologie

Lume

Continent

Natiune

Regiune

Stat (provincie)

Tinut

Oras

Populatie umana

Individ

Univers

Galaxie

Sistem solar

Planeta

Ecosfera

Biosfera

Regiune biogeografica

Biom

Landsaft

Ecosistem

Biocenoza

Populatie (specie)

Organism

Nivel MICRO

MilitarTaxonomic

Fiziologic

General

Colonel

Maior

Capitan

Locotenet

Sergent

Caporal

Soldat

Regn

Increngatura (fillum)

Clasa

Ordin

Familie

Gen

Specie

Organism

Sistem de organe

Aparat

Organ

Tesut

Celula

Organit

Molecule

Atom

Analiza sistemica in ecologie s-a amplificat imediat dupa ce Tansley (1935) elaborase conceptul de ecosistem. Acelasi concept a mai fost denumit si biogeocenoza (Sukacev 1964), dar etimologia cuvantului nu evidentiaza conceptul de sistem. Denumirea de ecosistem, deja includea conceptul de sistem alaturi de cel de ecologie. Progresiv cercetarile sistemice in ecologie au dat nastere la ceea ce se numeste ecologia sistemelor (Odum 1975; Braat 1995).

In perioada recenta analiza sistemelor in ecologie s-a orientat spre doua niveluri de integrare ale biosistemelor. “Primul se refera la ecologia ecosistemelor iar cel de al doilea este mult mai ambitios si se refera la ecologia sistemelor om-natura” (Braat 1995).

Fig. 2-2. Nivele de organizare si ierarhizare a materiei vii la nivel biologic si ecologic (dupa Miller 2006).


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1574
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site