Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Protectia si conservarea mediului inconjurator

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micProtectia si conservarea mediului inconjurator
Mediul inconjurator, considerat in prezent o prioritate politica pe plan international, nu poate fi exclus nici din preocuparile economiei romanesti. Dezvoltarea economica implica externalitati suportate de mediul inconjurator, a carui considerare conditioneaza chiar viabilitatea pe termen lung a procesului in sine.

Protectia mediului ambiant constituie una din preocuparile actuale ale societatilor moderne.     Societatea umana de astazi seamana tot mai putin cu cea de dinainte. In ultima suta de ani, populatia lumii s-a triplat, economia mondiala a crescut de 20 de ori, consumul de combustibili fosili de 30 de ori, iar productia industriala de 50 de ori. Aceste schimbari au adus, insa, cu ele si efecte nedorite.

Fara indoiala ca procesul dezvoltarii economice antreneaza schimbarea mediului natural, atat prin faptul ca utilizeaza factorii de mediu in calitatea lor de resurse – regenerabile sau nu – cat si prin aceea ca noxele, subprodusele, deseurile generate de activitatile umane si deversate in mediu afecteaza, intr-o masura mai mare sau mai mica, uneori ireversibil, echilibrul ecologic.

Cu alte cuvinte, dezvoltarea economica implica atat un cost extern, suportat de mediul inconjurator, ale carui dimensiuni, din ce in ce mai evidente in ultimii ani, daca nu sunt corect considerate si evaluate, pun sub semnul intrebarii viabilitatea pe termen lung a acestui proces.

Rolul protectiei mediului

Acceptiunea generala este, pentru protectia mediului, ca totalitate a actiunilor menite sa asigure conservarea resurselor naturale si protejarea calitatii componentelor mediului. Definitia isereaza si rolul protectiei mediului in etapa actuala de dezvoltare a statelor lumii.

Cu toate ca practica internationala in acest domeniu are o vechime de doar douazeci de ani, se considera ca o strategie de protectie a mediului la nivel national trebuie sa aiba sase componente si anume:

- legislativa (legi cadru, legi speciale, ordonante guvernamentale, hotarari de guvern, ordine, decizii, norme, instructiuni, standarde);

- administrativ – institutionala (infiintarea unei autoritati centrale de mediu cu structuri administrative si in teritoriu; infiintarea unor inspectii de mediu la nivel central si local; organizarea de directii sau servicii de mediu la fiecare minister economic; organizarea de institute de specialitate; organizarea Retelei Nationale de Monitoring Global; infiintarea si organizarea zonelor si ariilor protejate);

- educativ – informativa (infiintarea de scoli de specialitate si sectii sau facultati de specialitate; introducerea in programa scolara si universitara, la toate specialitatile, si a unor discipline de ecologie si protectia mediului; organizarea de muzee, expozitii, comunicari cu tematica orientata pe protectia mediului; derularea unui program de informare, sensibilizare si antrenare a populatiei la actiuni de protectia mediului);

- economico-tehnologica (promovarea unor mecanisme pentru asigurarea de fonduri pentru mediu; elaborarea si introducerea de tehnologii “curate”, cele mai bune ale momentului; dezvoltarea unei noi activitati de tip industrial, aceea de protectie a mediului; promovarea actiunilor de reconstructie ecologica a zonelor deteriorate; promovarea de programe intersectoriale: energie si mediu, transport si mediu, dezvoltare urbana si mediu etc.);

- sociala (anchete sociale de specialitate; initiative locale de genul: saptamana curateniei, Ziua Mondiala a Apei, Ziua Mondiala a Mediului; crearea unei opinii locale de conservare si protejare a valorilor naturale; antrenarea populatiei la analiza unor proiecte cu impact important asupra mediului);

- cooperare internationala (semnarea si ratificarea de tratate, conventii, intelegeri, protocoale regionale sau globale; organizarea si participarea la activitati comune si comisii mixte monitoring – cercetare; participarea la congrese, sesiuni, simpozioane internationale).

Text Box: Factorii de influenta a dezvoltarii economice:
 	populatia ;
 	resursele naturale si mediul inconjurator ;
 	productia agricola ;
 	productia industriala ;
 	 poluare ;Conceptul dezvoltarii durabile:

*      un proces de transformare in care exploatarea resurselor, directia investitiilor, orientarea tehnicilor si schimbarile institutionale se desfasoara in mod armonios” .

Conceptul dezvoltarii durabilrabile in turism:

*      “mod de dezvoltare a activitatii turistice care are in vedere mentinerea capacitatii de reproducere a resurselor turistice” .

7. Recompensarea angajatilor

O etica puternica a mediului inconjurator isi are radacina, in primul rand printre angajati, apoi se extinde in strategia afacerii si in cultura firmei. Afacerile trebuie sa incurajeze si recompenseze angajatii.

 


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 11605
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site