Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Metoda cronologiei glaciare („teoria lui Milanković”)

arheologie

+ Font mai mare | - Font mai micMetoda cronologiei glaciare („teoria lui Milanković”).

Se cunoaste la ora actuala faptul ca marile variatii ale paleoclimei terestre a fost determinata, printre altele, si de oscilatiile radiatiilor cosmice care au bombardat scoarta terestra dintotdeauna. Marile glaciatiuni pleistocene, la randul lor, se pare ca au avut ca principala cauza tocmai aceste oscilatii. Cunoscandu-se faptul ca radiatia solara a inregistrat schimbari ale intensitatii in ultimele 2-3 mil ani, s-a constientizat faptul ca, pornind de la posibilitatea cunoasterii mecanismelor si periodicitatii acestei radiatii, poate fi reconstituita si evolutia paleoclimei terestre, demers ce poate avea si valente cronologice reale. Aceste inegalitati si/sau perturbatii au uneori periodicitati de mii de ani si depind de o serie de factori, precum oblicitatea elipticii, excentricitatea orbitei etc. Savantul sarb Milan Milancović a luat in calcul trei cicluri de durate inegale: ciclul de inclinare a axei pamantului (cca. 40.000 ani), dupa care vara din emisfera nordica debuteaza la afeliu, atunci cand distanta este maxima; ciclul excentricitatii orbitei (cca. 100.000 ani) care influenteaza durata anotimpurilor si contrastele lor, fiind un element decisiv din punct de vedere climatic si ciclul de precesiune a echinoctiilor (miscarea lenta de la est spre vest a punctelor de echinoctiu ale pamantului, care detrmina revenirea anotimpurilor inaintea indeplinirii revolutiei aparente a Soarelui) de cca. 20.000 de ani.
In acest fel, analizand combinarea efectelor celor trei cicluri. M. Milancović a stabilit, la cercea climatologului Köppen, o curba teoretica a evolutiei radiatiilor solare din ultimul milion de ani, numita „curba lui Milancović”, pe intervale de 5.000 ani.

Datele numerice obtinute au fost reprezentate grafic, ceea ce a permis in final, transformarea unitatilor canonice (obtinute din ecuatiile utilizate pentru calcularea radiatiei receptate de Pamant) in grade de temperatura. Formulele propuse de Milancović au mers pana acolo incat au reusit sa coreleze schimbarile radiatiei cu miscarile liniei zapezii. El a precizat, deasemenea, ca temperatura scade cu 1 oC pentru fiecare 150 de metri de altitudine in timpul anotimpului cald. Scaderea radiatiei in timpul verii a avut ca efect reducerea topirii ghetii si coborarea treptata a liniei zapezilor vesnice prin pastrarea ghetarilor existenti care influentau microclimatul si contribuiau la accentuarea frigului.

Dupa Milancović, maximul würmian s-a produs la 70.000 ani, cand radiatia calorica primita atunci la 65o, a fost echivalata cu cea primita azi la 72o, adica cu 850 km. mai la nord. M. Milancović avea apoi sa extinda calculele sale si pentru latitudinile de 15o, 45o, si 75o din emisfera nordica.Teoria sa a fost mediatizata in mai multe „reprize” (1920, 1930, 1941) fiind acceptata de G. Penk si Brukner si chiar de Köppen si Wegener, ulterior, calculele reluate de diferiti cercetatori dovedind faptul ca teoria savantului sarb a fost deosebit de corecta, existand doar usoare modificari (erori), de 1oC pentru diferite perioade istorice. La ora actuala, metoda este dezvoltata cu deosebire in cadrul Universitatii din Louvain la Neuve, de catre A.L. Berger, unde i s-a adus un plus de precizie si de accesibilitate.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1076
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site