Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Roman I al Moldovei

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micRoman I al Moldovei

Roman IRoman I, frate cu Petru I al Moldovei, a venit la domnia Moldovei dupa moartea fratelui sau, preluand tronul in intervalul decembrie - martie .Prin casatoria lui cu Anastasia, fiica lui Latcu Voda, noua dinastie, numita azi si 'a Musatinilor' (originea nu este clarificata nici in prezent), s-a inrudit cu dinastia maramureseana, care in linie barbateasca s-a stins o data cu Latcu Voda. Desi Roman I era prin casatorie mostenitorul vechii dinastii, totusi fratele sau mai mare, Petru I, l-a precedat in domnie, dupa dreptul senioratului.

Ca domn, Roman i-a recunoscut suzeranitatea regelui Poloniei, precum a recunoscut-o mai intai fratele sau Petru I ( ). In , il ajuta pe cneazul Podoliei Teodor Koriatovici impotriva ducelui Witold al Lituaniei, in lupta lor pentru cetatea Camenita si teritoriu ei. Fiind invinsi la Bratzlaw, Teodor Koriatovici se refugiaza in Ungaria, iar Roman I pierde curand domnia si este inlocuit de fratele sau Stefan I.Din casatoria cu Anastasia a avut un fiu, pe Alexandru cel Bun. Unii cercetatori afirma ca lui Roman I i se datoreaza inceputurile orasului din Moldova ce ii poarta numele. E ingropat la biserica episcopala din Radauti.

In documentele ramase de la Roman I se remarca titulatura pe care acesta o folosea, si care nu fusese folosita de nici unul dintre predecesorii sai: 'Marele si singur stapanitor, din mila lui Dumnezeu domn, Io Roman voievod stapanind Tara Moldovei de la munte, pana la mare'. Folosirea acestei titulaturi ne arata ca procesul de unificare al cnezatelor de pe teritoriul Moldovei era incheiat. Mai mult, insistenta utilizarii ei in acte, indreptateste parerea ca cel care a realizat aceasta unire, este chiar Roman I.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 885
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site