Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Romania dupa al doilea razboi mondial

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micRomania dupa al doilea razboi mondial

1. Instaurarea comunismului in Romania
(1945 – 1947)

Dupa razboi, o parte a armatei sovietice ramane pe teritoriul Romaniei, ajutandu-i pe comunisti sa vina la conducerea tarii.

Inainte de razboi, PCR numara mai putin de 1000 de membri si era impartit in doua aripi:

- aripa nationalista: Lucretiu Patrascanu, Ghorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu.

- aripa sovietica (moscovita): Ana Pauker si Teohari Georgescu.

In toamna anului 1944, comunistii au reusit sa obtina locuri in Parlament si in Guvern, ingreunand activitatea ministrilor Sanatescu si Radescu.

Prin manifestatii si mitinguri si cu sprijinul rusilor, comunistii l-au determinat pe regele Mihai sa-l numeasca prim-ministru pe Petru Groza, presedintele Frontului Plugarilor, un partid satelit al comunistilor (6 martie 1945).

Odata ajuns la putere, Petru Groza realizeaza reforma agrara (au fost impoprietariti un mare numar de tarani, dar dupa 1949, pamanturile le-au fost luate prin colectivizare). In noiembrie 1946 se organizeaza alegeri care au fost falsificate de comunisti.

Dupa alegerile din 1946, comunistii, instalati pe deplin la putere, au hotarat lichidarea celorlalte partide politice. In iulie 1947 a fost scos inafara legii PNT, si mai apoi, PNL.

O singura piedica mai era in calea comunistilor: monarhia. Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost obligat sa abdice, Romania transformandu-se in Republica Populara.

Metode folosite de comunisti pentru a prelua puterea in stat:

- demagogia si propaganda.

- instaurarea unui partid unic si anihilarea celorlalte partide.

- introducerea cenzurii.

- anihilarea opozantilor politici si crearea unei politii secrete sau politice care se numea Securitate (1948). Securitatea avea rolul de a urmari ancheta si de a condamna pe toti opozantii politici.

- interzicerea tuturor ziarelor care erau ostile regimului si inlocuirea lor cu ziare comuniste.

2. Perioada stalinista – regimul

lui Gheorghe Gheorghiu-Dej (1948-1965)

Se numeste perioada stalinista deoarece comunistii romani din acea perioada se ghidau intocmai dupa modelul sovietic. Secretar general al PCR a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej. In aceasta perioada se realizeaza nationalizarea: fabricile, intreprinderile, magazinele si miloacele de transport sunt trecute toate din proprietate privata, in proprietatea statului.

Intre 1949-1962, are loc colectivizarea agriculturii (pamanturile si uneltele de munca ale taranilor au fost trecute in proprietatea statului) si s-au creat Cooperative Agricole de Poductie (C.A.P.) si Intreprinderi Agricole de Stat (I.A.S.). Taranii care nu voiau sa-si predea pamanturile erau arestati sau deportati.

Represiunea comunista

Un rol important in anihilrea opozantilor regimului comunist l-a avut Securitatea. Opozantii erau inchisi in asa-numitele inchisori de reeducare: Aiud, Sighet, Pitesti. Erau pusi sa munceasca, uneori pana la epuizare in lagare de munca fortata (Canalul Dunare-Marea Neagra).

Pe plan extern, Romania adera la doua organizatii ale statelor comuniste:

- Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (C.A.E.R.) in 1949.

- Tratatul de la Varsovia (o organizatie militara ce se opunea N.A.T.O.) in 1955.

3. Regimul national-comunist al

lui Nicolae Ceausescu (1965-1989)

In 1965, secretar general al PCR ajunge Nicolae Ceausescu. Gheorghe Gheorghiu-Dej moare in acelasi an, Ceausescu ajungand la putere prin „jocuri de culise”.

Regimul lui Nicolae Ceausescu se imparte in doua perioade:

a. Perioada de liberalizare (1965-1971)

Caracteristici:

- se modifica Constitutia Romaniei: din Republica Populara devine Republica Socialista.

- cenzura este mai putin aspra.

- sunt eliberati unii detinuti politici.

- pe plan extern, Ceausescu critica interventia armatelor Tratatului de la Varsovia impotriva revolutiei de la Praga (1968).

Perioadade liberalizare s-a sfarsit brusc in iulie 1971, dupa ce Ceausescu s-a intors dintr-o vizita in China.

b. Perioada national-comunista (1971-1989)Se numeste perioada national-comunista pentru ca Ceausescu a pus accent pe dezvoltarea nationalista.

Caracteristici:

- in 1974, Ceausescu a fost „ales” presedinte al Romaniei.

- industrializarea fortata: s-au construit intreprinderi, fabrici, combinate din dorinta lui Ceausescu de a arata ca Romania se poate dezvolta singura pe cale industriala.

- din dorinta de a plati datoriile externe ale Romaniei, Ceausescu a inceput sa exporte masiv alimente, ceea ce a produs o penurie in alimentatie.

- tot din dorinta de economie romanii erau lipsiti de electricitate si apa curenta.

- cultul personalitatii.

- constructii megalomane (Casa Poporului). Pentru a construi Casa Poporului, Ceausescu a daramat Centrul vechi al Bucurestiului considerat monument istoric.

- sistematizarea satelor.

Pe timpul regimului lui Ceausescu, s-au manifestat miscari de protest coordonate de Paul Goma si Doina Cornea. Alte miscari de protest au fost greva minerilor (1977) si greva muncitorilor din Brasov (1987).

4. Decembrie 1989 – revenirea la democratie

Anul 1989 reprezinta anul in care comunismul a fost inlaturat din statele est-europene. Acest lucru a fost posibil datorita reformelor initiate in URSS de catre Mihail Gorbaciov. El a propus restructurarea comunismului – perestroika sau comunismul cu fata umana.

Romanii au auzit de aceste schimbari de la posturile de radio romanesti aflate in Occident: Europa Libera si Vocea Americii.

In toate statele comuniste est-europene, comunismul a fost inlaturat pe cale pasnica, numai in Romania printr-o revolutie sangeroasa.     

a. Revolutia din decembrie 1989

Revolutia incepe la Timisoara (16-20 decembrie 1989). Pe 21 decembrie 1989, izbucneste la Bucuresti si se extinde rapid in toate orasele tarii. Armata si Securitatea trag in populatie, avand drept urmare cca. 1200 de morti.

Sotii Ceausescu au fost arestati, judecati de un tribunal militar executati pe data de 25 decembrie 1989. Puterea a fost preluata de un Front al Salvarii Nationale (FSN), condus de Ion Iliescu.

b. Revenirea la democratie

In 1990, pe plan politic se manifesta o revenire a partidelor istorice (liberali, taranisti), se desfasoara alegeri libere in mai 1990 si se adopta o noua Constitutie in 1991.

Constitutia din 1991 stabileste ca Romania este republica, este un stat de drept si puterile sunt separate in stat. Constitutia garanteaza drepturile si libertatile cetateanului, libertatea religioasa, drepturile minoritatilor, pluralismul si pluripartidismul.

Guverne in Romania post-comunista:

*      1990-1992: FSN (PDSR)

*      1992-1996: PDSR

*      1996-2000: Conventia Democrata (PNL, PNTCD)

*      2000-2004: PDSR (PSD).

Presedinti:

*      Ion Iliescu (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004)

*      Emil Constantinescu (1996-2000).

Pe plan economic, Romania traverseaza o perioada de tranzitie, de la o economie socialista la o economie capitalista (de piata). Au trebuit restructurate intreprinderi si fabrici si unele nerentabile au fost inchise.

A aparut inflatia, somajul si acest lucru a dus la scaderea nivelului de trai. S-au produs greve, manifestatii, mineriade (1990, 1991, 1998).

In prezent Romania face eforturi pentru eradicarea coruptiei si pentru dezvoltarea societatii civile.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 912
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site