Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti

Personalitati+ Font mai mare | - Font mai micIoan Alexandru Bratescu-Voinesti

Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti (n. 1 ianuarie 1868, Targoviste - d. 14 decembrie 1946, Bucuresti) a fost un prozator roman, faimos pentru povestirile sale, scrise pentru copiii sai.Biografie

I oan Alexandru Bratescu-Voinesti vede lumina zilei la Targoviste, in anul 1868, ca descendent al unei familii de boieri. Eroul din nuvela "Neamul Udrestilor" e un stramos al scriitorului. A facut Liceul si Universitatea la Bucuresti. A fost judecator in Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Craiova si Targoviste, unde in anul 1896 s-a stabilit definitiv. A fost membru al Academiei Romane. In anul 1945 a castigat Premiul National Pentru Proza.

Nuvelele si schitele sunt partea teoretica a operei sale. Nuvela mai ampla "In lumea dreptatii" este o adevarata capodopera.

Admirabile sunt scrierile sale pentru copii: "puiul" (tragica moarte a Puiului de prepelita), "Privighetoarea", "Bietul Tric", "Niculaita Minciuna" (un copil istet de la tara neinteles de sateni), s.a.

S-a stins din viata in anul 1946, lasand in urma sa adevarate capodopere ale literaturii romane.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2971
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved