Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Thales din Milet (Θαλης)(635 – 543 i.Hr.)

Personalitati

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
John Hooper
Gheorghe PETRASCU (Tecuci, 1872 - Bucuresti, 1949)
MIHAIL SADOVEANU
Ionel Teodoreanu
James Abbeys
Lauwrence Sanders
Theodor PALLADY (Iasi, 1871 - Bucuresti, 1956)
Alecu Russo (1819-1859), prozator, dramaturg, culegator de folclor
A.D. XENOPOL - Filosof al istoriei
Thomas Watts
Thales din Milet 635 – 543 i.Hr.)

A fost un filozof grec care a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei, filozofiei.Desi nici una dintre scrierile lui nu a fost gasita, cunoastem munca sa din scrierile altora. Thales este considerat tatal stiintelor in Grecia, matematician si filozof. El este prima persoana care si-a pus intrebari despre natura universului si a dat raspunsuri care nu luau in considerare zeii si demonii. Renuntarea la mitologie a fost un pas crucial in gandirea stiintifica si a condus la o explozie intelectuala care a durat sute de ani. El a fost fondatorul filozofiei grecesti si al Scolii Milesiene a cosmologistilor. A fost contemporan cu Solon si Cresus si a fost considerat unul din Cei Sapte Intelepti – sapte oameni care au trait intre anii 620 – 550 ien, si care, prin intelepciunea lor, s-au distins ca legislatori, conducatori, sfetnici sau autori de maxime.

Pentru ca nu cauta intotdeauna raspunsuri la probleme practice, Thales era vazut de unii oameni ca un om intelept dar imprudent: o scriere a lui Platon ni-l prezinta cazand intr-o fantana pentru ca era prea ocupat sa studieze stelele. Totusi, aceasta aparent imprudenta observare a stelelor a condus la aplicatii practice in navigatie: el a studiat miscarea stelelor din Carul Mic dupa care navigau fenicienii. In plus, el a demonstrat caracterul practic al filozofiei sale cand si-a folosit cunostintele ca sa prezica o recolta bogata de masline si sa puna monopol pe presele de ulei de masline.

Thales a calatorit foarte mult fiind implicat si in comert. In timpul calatoriilor a adunat o multime de cunostinte pe care le-a dat lumii grecesti. De exemplu, Herodot povesteste cum a prezis eclipsa de soare din 184 i.Hr. folosind cercetarile si cunostintele dobandite de la preotii babilonieni.

A fost primul filozof grec care a introdus notiunea de element material primar al tuturor lucrurilor si fenomenelor cosmice si pe care l-a identificat ca fiind apa. Importanta apei in viata si in natura a fost, probabil, principalul motiv care l-a condus pe Thales la aceasta concluzie. In Teologia Orphica este precizat ca „apa exista de la inceputuri si ea este materia din care s-a solidificat pamantul”. Apa, aerul, focul sau orice alt principiu a fost pentru filozofii presocratici radacina vietii, a sufletului si, in general, puterea naturii vii. Vechii greci au numit aceasta putere „Fiesthe”. Thales cauta motivatia miscarii acestei substante, presupunand existenta unui suflet miscator.

Thales presupunea ca Pamantul reprezinta un disc plan ce pluteste mereu pe ape, iar cutremurile de pamant sunt provocate de valurile apei in vreme de furtuna.

Hieronymus din Rhodos ne povesteste cum a masurat Thales piramidele din Egipt folosind umbrele (a determinat momentul zilei in care umbra noastra este egala cu inaltimea). Calatoriile in Egipt l-au determinat pe Thales sa aprofundeze studiul geometriei. Teoremele geometrice elaborate de el au constituit temelia matematicii grecesti.Thales a demonstrat ca:

un cerc este impartit in doua parti egale de diametru;

unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale;

unghiurile opuse la varf sunt egale;


unghiurile corespunzatoare intr-un triunghi au laturi proportionale.

Utilizarea acestor patru teoreme a facut posibila estimarea distantelor.

Diogenius Laertius, in cartea „Vietile si opiniile marilor filozofi” ne spune ca „Thales a fost primul care a determinat cursa soarelui de la un solstitiu la celalalt si a declarat ca marimea soarelui ar fi a 720–a parte din cercul solar, si marimea lunii ar fi aceeasi fractie din cercul lunar. Se spune ca el a descoperit cele patru anotimpuri ale anului si l-a impartit in 365 de zile”.

Thales a fost unul dintre cei mai importanti oameni ai timpului sau, atat ca filozof si om de stinta cat si ca om de stat si legiuitor prin maximele si zicerile sale. Ca drept dovada a acestui lucru sta marturie Plutarch care povesteste ca niste pescari au gasit un tripod care ar fi apartinut Elenei din Troia. Mergand la templul din Delphi, preoteasa pythiana a lui Apollo le-a spus pescarilor sa dea tripodul celui mai intelept om. Acestia i-au dat tripodul lui Thales.

Thales a murit la o varsta inaintata in timpul unor manifestari sportive datorita caldurii excesive. Pe mormantul sau este o inscriptie care spune:

„Aici, intr-un mormant stramt zace marele Thales;

totusi renumita sa intelepciune a ajuns la ceruri”.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 777
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site