Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Comisia Europeana

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Comisia Europeana poate fi considerata drept cea mai veche institutie a Uniunii Europene. Precursoarea ei a purtat numele de Înalta Autoritate, fiind singura institutie propusa de Planul Schuman din 1950. În evolutia sa, aceasta institutie a trecut prin trei faze importante: Înalta Autoritate a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (1952-1958), apoi coexistenta celor trei institutii corespunzatoare celor trei comunitati europene (Înalta Autoritate, Comisia Comunitatii Economice Europene si Comisia EURATOM (1958-1967) si cea de-a treia, formarea Comisiei unice, dupa Tratatul de la Bruxelles, din 1965 si pâna în prezent. Comisia este institutia cu misiunea executiva a Uniunii Europene si în aceasta postura ea propune legislatia, politicile si programele de actiune si transpune în practica deciziile Consiliului Uniunii Europene si Parlamentului European. Dintre toate institutiile Uniunii Europene, Comisia reprezinta în realitate cel mai bine elementul de integrare, aspect evidentiat cu tarie si în Tratatul de instituire a Comunitatii Europene: „Membrii Comisiei îsi exercita functiile în deplina independenta, în interesul general al Comunitatii. În realizarea îndatoririlor lor, ei nu solicita si nici nu accepta instructiuni de la vreun guvern si nici de la un alt organism”.         Comisia Europeana are o componenta politica formata din „comisari” care sunt personalitati ale vietii politice a statelor membre care actioneaza numai în interesul Uniunii Europene si componenta administrativa care reprezinta structura extinsa, cuprinzând atât Colegiul, cât si directoratele generale si serviciile. Ea este institutia cea mai extinsa, însumând peste 24.000 de functionari, ceea ce reprezinta cca. 2/3 din totalul personalului Uniunii Europene. În perioada existentei celor trei comunitati distincte, fiecare avea o institutie



proprie: Înalta Autoritate (CECO), cu 9 membri în Colegiu; Comunitatea Economica Europeana, cu 9 membri, si EURATOM, cu 5 membri. Dupa fuziunea institutiilor comunitare, numarul membrilor din Colegiul Comisiei a crescut pe masura aderarii de noi membri. Dupa o perioada de tranzitie (1967-1970), când erau în Colegiu 9

membri, a urmat largirea din 1973 si pâna în 1981, când s-a ajuns la 13, apoi 14, pâna în 1986, si 20, din 1995 pâna în 2004, adica câte unul pentru fiecare stat (în total 15), cu exceptia statelor mari, care desemnau câte 2 comisari (Germania, Franta, Italia, Marea Britanie si Spania). Din noiembrie 2004 a fost desemnata o noua Comisie cu 25 de membrii ai carei componenta a fost largita cu cate un comis din România si Bulgaria incepand din ianuarie 2007.

Numirea membrilor Comisiei se desfasoara prin parcurgerea celor 4 trepte distincte: a) Consiliul, reunit la nivel de sef de stat sau guvern adopta hotararea cu majoritate calificata, pentru desemnarea persoanei pe care intentioneaza sa o numeasca presedinte al Comisiei avand si aprobarea Parlamentului European; b) Consiliul, adopta lista celorlalte persoane pe care intentioneaza sa le numeasca drept membrii ai Comisiei, prin hotarare luata cu majoritate calificata si de comun acord cu presedintele desemnat; c) Presedintele si ceilalti membrii ai Comisiei astfel desemnati sunt supusi ca organ colegial, unui vot de aprobare din partea Parlamentului European; d) Dupa aprobarea Parlamentului European membrii Comisiei, inclusiv presedintele sunt numiti de Consiliu, care hotaraste cu majoritate calificata.

Schimbarea adoptata de Tratatul de la Nisa prevedea ca membrii Comisiei sunt desemnati de Consiliu cu majoritate calificata. Mandatul comisarilor este de 5 ani, si sunt alesi pentru fiecare perioada legislativa a Parlamentului European, respectandu-se in acest fel relatia dintre parlament si guvern in sens clasic. Comisarii pot fi realesi. Principalele obligatii ai comisarilor sunt: a) sa-si exercite functiile in deplina independenta, in interesul general al Comunitatii; b) sa nu solicite si sa nu accepte instructiuni de la vreun guvern sau de la alte organisme; c) sa nu exercite pe durata indeplinirii functiei, nici o alta activitate profesionala remunerata sau neremunerata; d) sa se abtina de la orice act incompatibil cu indatoririle lor; e) sa dea dovada de onestitate si circumspectie in acceptarea anumitor pozitii sau avantaje dupa incetarea functiei lor; f) sa depuna juramantul de serviciu in fata Curtii de Justitie Europeana. Nerespectarea acestor obligatii duce la demitere si decadere din dreptul la pensie.

Daca initial presedintele Comisiei avea competente mai restranse, dupa adoptarea Tratatului de la Nisa el este pe cale sa devina un veritabil prim-ministru european, dupa ce a primit atributii de conducere sporite: „Comisia isi indeplineste misiunea cu respectarea orientarilor politice, definite de presedintele sau, care stabileste si organizarea sa interna pentru a asigura coerenta, eficacitatea si caracterul colegial al actiunii sale”. Tot la acest articol al Tratatului se inscrie ca: „Responsabilitatile care incumba Comisiei sunt structurate si repartizate intre membrii sai de catre presedinte. Presedintele poate modifica repartizarea acestor responsabilitati in cursul mandatului. Membrii Comisiei exercita functiile care le sunt atribuite de presedinte sub autoritatea acestuia.” Fiecare comisar european are un domeniu de responsabilitate si mai rar doua sau mai multe. Actuala Comisie Europeana are urmatoarea structura: 1) Presedinte; 2) 5 Vicepresedinti; 3) 19 Comisari. Presedintele actual al Comisiei Europene este José Manuel Barroso. Personalul Comisiei este repartizat pe departamente, denumite „Directii generale”, conduse de câte un director general, sau servicii. Directiile generale sunt cele care fac propuneri Comisiei, dar aceste propuneri nu au un statut oficial decât dupa ce sunt însusite de Colegiul comisarilor. Directiile generale si serviciile speciale au fost grupate în patru domenii: a) Politic, care vizeaza: Afaceri economice si financiare; Agricultura; Centrul comun de cercetare; Concurenta; Educatie si cultura; Forta de munca si afaceri sociale; Energie si transport; Întreprinderi; Mediu; Fiscalitate si uniunea vamala; Justitie si afaceri interne; Piata interioara; Pescuit; Politica regionala; Sanatate si protectia consumatorilor; Societatea informatiei; b) Relatii externe; Comert; Dezvoltare; Extindere; Ajutor si cooperare; Oficiul de ajutor umanitar; c) Servicii generale: Oficiul european de statistica; Oficiul publicatiilor; Oficiul european de lupta împotriva fraudei; Presa si comunicare; Secretariatul general; d) Servicii interne: Buget; Grupul consilierilor politici; Informatica; Infrastructura si logistica; Personal si administratie; Serviciul de audit intern; Serviciul juridic; Directia generala pentru traduceri.

Necesitatea de a pastra legatura cu serviciile atât de complexe, cât si diversitatea si amploarea problemelor pe care trebuie sa le solutioneze Comisia Europeana, a impus dezvoltarea unei verigi intermediare între comisari si serviciile pe care le coordoneaza; cabinetele. Acestea sunt birourile personale ale comisarilor, formate din persoane care lucreaza sub directa lor conducere.

Comisia Europeana îndeplineste numeroase atributii prevazute de tratatele europene, deoarece lucreaza în „interesul general al Comunitatii”. Dupa cum am aratat, personalul Comisiei este mai numeros decât al tuturor celorlalte institutii la un loc, iar activitatea ei este permanenta. Principala atributie a Comisiei este cea executiva, similara unui guvern. Pâna la adoptarea Actului Unic European din 1986, Consiliul European detinea deopotriva puterea legislativa, cât si pe cea executiva, pe care o putea încredinta Comisiei printr-o abilitate speciala. Realizarea functiei executive a Comisiei Europene ridica si problema relatiilor ei cu statele membre ale Uniunii Europene, pentru ca administratiile nationale au un rol însemnat în acest domeniu. De aceea relatia dintre Comisie si guvernele nationale este mediata, conform hotarârilor adoptate de Uniunea Europeana, de comitetele consultative, de gestiune, de reglementare constituite în acest sens. Atributiile Comisiei Europene pot fi definite, în fond, în cinci functii esentiale: a) Dreptul de initiativa în domeniul politicilor Uniunii Europene, de a face propuneri legislative Parlamentului si Consiliului Uniunii Europene. Prin urmare, Comisia are dreptul, dar si responsabilitatea, de a elabora propuneri pentru noile acte legislative europene, pe care le supune spre dezbaterea si aprobarea Parlamentului si Consiliului, si ele vizeaza apararea intereselor Uniunii si ale cetatenilor acestei structuri europene. b) Aplicarea politicilor Uniunii Europene. Fiind o institutie cu atributii executive, Comisia îndeplineste misiunile de gestionare si aplicare a politicilor si programelor adoptate de Parlamentul si Consiliul European. c) Aplicarea dreptului european. În vederea îndeplinirii acestei misiuni, Comisia vegheaza, alaturi de Curtea de Justitie, ca dreptul comunitar sa fie aplicat în mod corect si respectat de toate statele membre ale Uniunii Europene. d) Executarea bugetului Uniunii Europene. Comisia este cea care elaboreaza proiectul de buget si, dupa aprobarea de catre Parlament si respectiv a Consiliului European, tot ea este cea care executa bugetul sub controlul Curtii de Conturi si al Parlamentului. Totodata, Comisia este cea care gestioneaza si fondurile structurale utilizate pentru a elimina decalajele economice între diferitele zone ale Europei. e) Reprezentarea Uniunii Europene în relatiile cu celelalte state. Comisia are rolul de reprezentare a Comunitatilor Europene în fata statelor membre, a statelor terte si a organizatiilor internationale. În afara acestei atributii de reprezentare externa, Comisia recomanda Consiliului realizarea de acorduri cu state terte sau organizatii internationale. O data aprobata de catre Consiliu începea negocierilor, Comisia este cea care le finalizeaza.

Comisia Europeana are sediul la Bruxelles, în perioada sesiunilor plenare ale Parlamentului European, sedinta saptamânala a Comisiei având loc la Strasbourg Comisia se întruneste în fiecare saptamâna, miercurea, pentru a lua hotarâri. Aceste sedinte sunt precedate si pregatite de întrunirile sefilor de cabinet, în prima zi a saptamânii, si de cele ale sefilor Directoratelor generale, în cea de-a doua zi a saptamânii. Pregatirea ordinii de zi si a documentelor înscrise pentru a fi dezbatute cade în sarcina Secretariatului general. Fiecare punct de pe ordinea de zi este prezentat de comisarul însarcinat cu domeniul respectiv, deciziile fiind luate printr-o hotarâre colectiva, iar responsabilitatea este a întregii Comisii. Sedintele acesteia nu sunt publice si deliberarile sunt confidentiale. Comisia se confrunta în activitatea ei cu un mare volum de probleme, de o varietate considerabila. De aceea Comisia dispune de mai multe metode de rezolvare a lor. Prin procedura scrisa sunt rezolvate problemele mai simple, necontroversate. Astfel, daca un comisar transmite celorlalti comisari o propunere si daca într-un timp determinat nu se comunica observatii sau amendamente, propunerea este considerata adoptata. Alte proceduri sunt: abilitarea sau delegarea, când se încredinteaza gestiunea unui comisar sau mai multor membri ai Colegiului, inclusiv unor directori generali sau sefi de serviciu. Comisia editeaza de zece ori pe an, in limbile oficiale ale Comunitatilor, „Buletinul UE”, care include informatii privind activitatea institutiilor comunitare. Buletinul este completat anual de „Raportul general privind activitatea UE”, prin care se prezinta activitatea UE din anul precedent. În sedintele Comisiei, data fiind multitudinea problemelor, se face o sortare a lor, respectiv cele înscrise în categoria „A” sunt cele asupra carora sefii de Cabinet au ajuns deja la un acord si de regula ele sunt votate fara a mai fi discutate. Problemele înscrise la categoria „B”, cele controversate, sunt supuse dezbaterii. În caz de dezacord, comisarii sunt invitati de Presedintele Comisiei sa voteze, decizia fiind adoptata cu majoritatea voturilor. În realitate, cele mai multe decizii sunt luate în unanimitate, dupa ce opiniile contrare sunt conciliate.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 32
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved