Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


CAPACITATEA SUCCESORALA

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



CAPACITATEA SUCCESORALA

Def.Orice persoana care exista in momentul deschiderii mostenirii are capacitatea succesorala, adica capacitatea de a mosteni, de a culege o succesiune.

Capacitatea succesorala reprezinta aptitudinea unei persoane de a fi subiect de drepturi si obligatii pe care le implica calitatea de mostenitor.

Persoanele care au capacitate succesorala



a.Persoanele fizice in viata la data deschiderii succesiuni au capacitate succeorala fara deosebire de rasa, nationalitate, de origine etnica, de sex, opinie, etc.

Daca mostenitorul moare imediat dupa deschiderea succesiunii drepturile sale succesorale vor trece la proprii sai mostenitori ca parte componenta a patrimoniului succesoral lasat de el. Legea nu conditioneaza capacitatea succesorala de durata vietii mostenitorului, dupa data deschiderii mostenirii.

b.Persoanele concepute, dar nenascute la data deschiderii succesiunii au de asemenea capacitate succesorala.

Este suficient ca copilul conceput sa se nasca viu si nu neaparat viabil.

Cel ce pretinde mostenirea in numele copilului, trebuie sa dovedeasca, cu orice mijloace de proba admise de lege, data conceptiei copilului, situarea acestei date inainte de momentul deschiderii succesiunii si ca el s-a nascut viu.

c.Persoanele disparute au de asemenea capacitate succesorala.

Persoanele disparute, considerate a fi disparute au capacitate succesorala fiind prezumate de lege a fi in viata.

Capacitatea succesorala a disparutului este insa numai provizorie, avand drept finalizare, fie reaparitia persoanei, fie constatarea fizica a mortii sau declararea prin hotarare judecatoreasca definitiva a mortii acesteia.

Capacitatea succesorala (provizorie) a disparutului se desfiinteaza cu efect retroactiv daca se constata fizic sau prin hotarare judecatoreasca definitiva declarativa de moarte ca aceasta nu mai exista la data mortii celui care lasa mostenirea, fiind, in aceasta situatie, predecedata lui cuius.

d.Persoanele juridice au capacitatea de a dobandi daca sunt in fiinta la data deschiderii succesiunii, avand capacitate succesorala de la data inregistrarii. Caracteristic persoanei juridice este si faptul ca poate dobandi mostenirea exclusiv printr-un legat cuprins in testament (numai prin mostenire testamentara nu si legala).

Persoanele care nu au capacitate succesorala

a.Predecedatii si persoanele juridice care au incetat sa mai aiba fiinta

Nu au capacitate succesorala persoanele fizice care nu mai sunt in viata (predecedate) precum si persoanele juridice care au incetat sa mai aiba fiinta in momentul deschiderii mostenirii.

Desi predecedatul este exlus de la mostenire, in cadrul mostenirii legale, descendentii sai vor putea veni la succesiune in conditiile prevazute de lege pentru reprezentare succesorala.

b.Comemorientii

prin comemorienti trebuie sa intelegem:

-doua sau mai multe persoane decedate in aceiasi imprejurare

-in astfel de conditii incat sa nu se poata stabili daca una a supravietuit alteia.

Unii autori mai adauga o conditie ca intre persoanele in cauza "sa existe vocatie succesorala reciproca"

c.Persoanele decedate in acelasi timp (codecedatii)

Prezumarea mortii concomitente trebuie aplicata numai in cazul comemorientilor ci si in cazul persoanelor, care, avand vocatie succesorala (reciproca sau unilaterala) au decedat in acelasi interval de timp, dar nu si in aceiasi imprejurare (fara a se putea dovedi daca una a supravietuit alteia).



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1864
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved