Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept


EXECUTAREA DIRECTA (IN NATURA) A OBLIGATIILOR

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
COMPETENTA DUPA MATERIE
Proceduri legale pentru stabilirea starii civile a persoanei
Constitutia in perspectiva dezvoltarii istorice
Statutul magistratilor
DREPTUL BUNURILOR DREPTURI REALE
CONSIDERATII PRELIMINARE ASUPRA ACTELOR DE PROCEDURA CIVILA
PARTILE IN PROCESUL CIVIL
CRITERII AUTORIZARE PERSOANE JURIDICE
PSIHOLOGIA MARTORULUI SI A MARTURIEI JUDICIARE
INFRACTIUNEA DE CORUPTIE IN ALTE STATE LEGISLATIA ALTOR STATE: S.U.A, Spania

EXECUTAREA DIRECTA (IN NATURA) A OBLIGATIILOR

Executarea obligatiei constituie efectul ei normal si firesc. Executarea se poate face de buna voie in obiectul ei specific, adica executarea in natura.

Executarea voluntara a obligatiilor trebuie sa se faca la termenul fixat si in conditiile stabilite de parti..

Plata. Executarea efectiva a obligatiei de catre debitor indiferent de obiectul ei, se numeste plata. Plata constituie modul normal si firesc de stingere a obligatiei, doarece orice obligatie ia nastere pentru a fi indeplinita sau executata.
Cine poate face plata

Plata poate fi facuta de orice persoana interesata si chiar de catre o persoana neinteresata, ea se poate face de catre debitor personal sau prin reprezentare. Plata poate fi facuta de catre o persoana neinteresata. Aceasta poate plati in numele debitorului in cadrul unei gestiuni de afaceri sau in nume propriu, cand face o liberalitate debitorului, avand ca obiect ceea ce el datora creditorului sau.

Exceptii:

-atunci cand plata trebuie facuta intuitu persoane de catre debitorul obligatiei

-acordul partilor in sensul ca plata sa se faca numai de catre debitor.

Conditii speciale cu privire la cine poate face plata in cazul obligatiilor de a da.

1.cel ce face plata sa fie proprietarul lucrului dat in plata, deoarece prin efectul platii, creditorul trebuie sa devina proprietarul lucrului platit, ceea ce este posbil daca cel ce face plata este el insusi proprietar.

2.persoana ce plateste sa fie capabila de a instraina, daca acesta conditie nu este indeplinita, plata poate fi anulata.

Cui se poate face plata

Plata trebuie sa se faca creditorului ori la moartea acestuia mostenitorilor sai.

Plata poate fi facuta unui reprezentant legal al creditorului, tutorele sau unui reperzentant conventional, mandatarului.

Plata poate fi facuta unui tert autorizat de justitie sa primeasca plata, unui creditor popritor.

Poprirea este o procedura de urmarire

Plata este valabila desi a fost facuta altei persoane in urmatoarele cazuri:

-creditorul ratifica plata facuta unei persoane fara calitatea de a primi, ratificarea atribuie retroactiv calitatea de mandatar al creditorului

-plata a fost facuta altei persoane decat creditorului, dar a folosit creditorului

-plata este facuta cu buna credinta unui creditor aparent, unui mostenitor al creditorului. Adevaratul creditor are o actiune derivand din plata nedatoratului impotriva celui ce a primit plata

-plata a fost facuta unui reprezentant aparent al creditorului, dar cand sunt intrunite conditiile aparentei, platitorul a fost de buna credinta.

Creditorul care primeste plata trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu. Plata facuta unei persoane incapabile este lovita de nulitate relativa, astfel ca debitorul poate fi obligat sa plateasca din nou.

Ce se plateste. Plata consta in xecutarea intocmai a obligatiei, adica trebuie sa aiba obiet chiar lucrul sau faptul ce formeaza obiectul obligatiei. Creditorul nu poate fi silit sa primeasca alt lucru decat cel datorat, chiar daca valoarea sa ar fi egala sau mai mare.

In cazul in care creditorul accepta sa primeasca o alte prestatie decat cea dtorata, obligatia se stinge prin darea in plata, ci nu prin plata.

Principiul indivizibilitatii platii.

Potrivit acestui principiu, debitorul trebuie sa plateasca datoria in intregime, neputand obliga pe creditor sa primeasca numai o parte din datorie, chiar atunci cand obligatia este divizibila.

Daca obiectul platii il formeaza prestatii succesive, fiecare prestatie face obiectul unei plati distincte.

Plata se poat face fractionat in urmatoarele situatii:

-conventia partilor stabileste ca plata este divizibila

-decesul debitorului care lasa mai multi mostenitori

-obligatia este garantata de mai multi fidejusori

-instanta acorda debitorului termen de gratie

Plata sumei numerice aratata in contract

Obligatia ce rezulta dintr-un imprumut de bani este intotdeauna pentru aceiasi suma numerica arata in contract..

Data platii Plata trebuie sa se faca la data stabilita, adica la scadenta. La aceasta data, plata este exigibila.

Daca obligatia nu cuprinde un termen, plata trebuie sa se faca imediat, adica imediat dupa nasteea obligatiei.

In caz de intarziere, creditorul are drpt la despagubiri pentru prejudiciile suferite ca urmare a executarii cu intarziere. Acordarea despagubirilor este data de punerea lor in intarziere.

Locul platii plata trebuie facuta la locul convenit. Daca partile nu au stabilit acest loc, plata se face in cazul obligatiilor care au ca obiect bunuri de gen sau un fapt oarecare la domiciliul debitorului cherabila

Daca partile au convenit ca ea sa se faca la domiciliul creditorului atunci ea este portabila.

Determinarea locului platii prezinta interes:

-pentru suportarea cheltuielilor platii. Debitorul suporta aceste cheltuieli, respectiv cele cu deplasarea bunului la locul platii.

-determinarea legii aplicabile in raporturile de drept internationalImputatia platii aceasta poata sa intervina cand un debitor are de platit mai multe datorii catre acelasi crediotr si de aceiasi natura. Daca debitorul plateste o suma partiala, ce datorii au fost sinse prin plata facuta?

Imputatia platii poate fi facuta prin acordul partilor, sau de catre una din parti, tinand cont de urmatoarele reguli:

Plata trebuie sa fie suficienta sa stinga toata datoria asupra careia debitorul face imputatia, deci nu o plata partiala

-daca exista o obligatie exigibila si alta neexigibila

-in cazul creantei producatoare de dobanzi, plata se imputa asupra dobanzilor, afara daca creditorul este de acord sa se impute asupra capitalului.

Daca imputatia platii nu a fost facuta de debitor su de credior, atunci de face dupa dipozitiile legii, in felul urmator

-daca o datorie este scadenta si una nescadenta, imputatia platii se face asupra datoriei sacadente

-daca datoriile au ajuns la scadenta, ea se face pentru cea mai oneroasa pentru debitor, mai mare.

-daca toate sunt la fel de oneroase, asupra celei mai vechi dintre ele.

- proportional asupra fiecaruia dintre ele daca sunt la fel de vechi, de oneroase.

Dovada platii debitorul are interesul sa faca dovada platii, daca un creditor neaga excutarea obligatiei catre el. Reditorul care pretinde executarea unei obligatii trebuie a dovedeasca existenta ei.

Operatia platii este un act juridic, proba se va putea face numai printr-un inscris, sau prin orice alt mijloc de proba.

Oferta reala urmata de consemnatie

Debitorul are nu numai obligatia de a plati ci si odreptul subiectiv de a efectua plata, pentru a nu suporta consecintle neexecutarii obligatiei pe care el vrea sao execute.

Debitorul poate face o oferta reala, somand creditorul prin executorul judecatoresc sa primeasca plata al carui obiect il tine la dispozitia acestuia. Daca creditorul primeste plata, debitorul va fi eliberat, daca creditorul refuza plata, debitorul poate consemna lucrul la dispozitia creditorului. De la data consemnarii debitorul nu mai este obligat sa plateasca daune moratorii si nu mai suporta risucl pieirii fortuite a lucrului.

Opozitia la plata este interventia pe care o face cineva catre debitor de a nu efectua plata fara prezenta sau consimtamantul sau. Debitorul care a primit opozitia este obligat a se abtine sa faca plata, sub sanctiunea de a o mai face odata. Opozitia la plata poate fi facuta de urmatoarele persoane:

-un creditor al aceluiasi debitor

-titularul unui titlu la purtator pierdut sau furat

-creditorul creditorului (creditorul popritor)

Executarea silita a obligatiilor

Precizari: Daca debitorul nu executa de buna voie obligatia, adica nu efectueaza plata, creditorul poate recurge la mijloace legale pentru a-l sili sa-si execute obligatia, adica poate cere executarea silita

Obligatiile intuitu personae aceste obligatii se caracterizeaza prin aceea ca executarea lor est strans legata de persoana debitorului, adica necesita o participare strict personala din partea debitorului.

Executarea silita a obligatiei de a da obligatia de a da nu se confunda cu obligatia de a preda. A da, inseamna obligatia de constitui sau a transmite un drept real.

-cand are ca obiect o suma de bani - executarea silita se va face chiar si prin vanzarea unor bunuri ale debitorului

-obligatia de a da are ca obiect un bun individual determinat atat timp cat bunul se gaseste la debitor executarea silita este posibila, daca bunul este ascuns, distrus executarea silita se va face prin echivalent.

-obligatia de a da are ca obiect bunuri de gen, creditorul paote alege una din mai multe posibilitati:

-sa ceara executarea silita in natura cand aceasta este posibila,, sa cumpere cantitatea de bunuri in contul debitorului, iar recuperarea pretului se va face prin eecutarea silita a bunurilor, sa accepte executarea prin echivalent, adica plata de despagubiri.

Daunele cominatorii

Daunele cominatorii constau intr-o suma de bani pe care debitorul este obligat sa o plateasca pentru fiecare zi de intarziere sau pentru alta unitate de timp pana la executarea obligatiei. Acestea se stabilesc prin hotarare judecatoreasca. Daunele cominatorii apar ca un mijloc de constrangere a debitorilor la indeplinirea obligatiei.

Daunele cominatorii sunt nederminate din punct de vedere al intinderii, deoarece nu se stie cat timp va refuza debitorul executarea obligatiei.

Daunele cominatorii nu se acorda pentru asigurarea executarii obligatiilor de a face sau a nu face.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 846
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site