Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Infractiuni la care tentativa nu este posibila

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micInfractiuni la care tentativa nu este posibila

Datorita specificului sau, tentativa nu este posibila la urmatoarele categorii de infractiuni:- Infractiunile omisive. Elementul material al acestei categorii de infractiuni consta intr-o inactiune, in neindeplinirea unei obligatii impuse de lege. Daca obligatia de a face ceva trebuie executata de indata, nefiind legata de un ter­men, neindeplinirea ei echivaleaza cu infractiunea consumata. De exemplu, in cazul infractiunii de „nedenuntare”, prevazuta in art. 170 C. pen., legea im­pune cerinta de a se denunta de indata savarsirea vreuneia dintre infrac­tiunile prevazute in art. 155-165 si 167; daca faptuitorul nu a executat aceas­ta cerinta deja infractiunea s-a consumat.

- Infractiunile din culpa. La aceste infractiuni nu exista o rezolutie infrac­tionala si, prin urmare, nu se poate vorbi de punerea in executare a hotararii de a savarsi infractiunea.

- Infractiunile praeterintentionate. Dupa cum se stie, latura subiectiva la infractiunile praeterintentionate are o structura complexa, intrucat forma de vi­novatie este mixta si se formeaza prin unirea intentiei cu culpa.

Daca primum delictum ramane numai o incercare, avem o tentativa la in­fractiunea intentionata. Cand, insa, se pune in executare hotararea de a comi­te fapta intentionata (primum delictum), dar urmarea specifica acesteia nu are loc, in schimb se produce un rezultat mult mai grav, dar pe care fap­tui­torul l-a prevazut, nu l-a acceptat sperand fara temei ca nu se va produce ori nu l-a prevazut desi putea si trebuia sa-l prevada, suntem in prezenta infractiunii praeterintentionate in forma consumata.In practica judiciara, unele instante, procedand gresit, au retinut tentativa la infractiunea praeterintentionata.

- Infractiunile de obicei. Tentativa nu este posibila la aceste infractiuni, datorita specificului elementului material, ce se formeaza prin repetarea ace­leiasi activitati pana devine un obicei, o practica. Efectuarea unui singur act nu are relevanta penala. Comiterea mai multor acte care invedereaza obis­nuinta face ca infractiunea sa se consume.

- Infractiunile de imediata consumare. Intrucat aceste infractiuni sunt lipsi­te de o desfasurare in timp, nu sunt susceptibile de tentativa. Momentul efec­tuarii primului act de executare coincide cu momentul consumarii infractiunii (exemple de infractiuni din aceasta categorie: insulta - art. 205 C. pen., ca­lom­nia - art. 206 C. pen., realizate oral).

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4566
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site