Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept


Lucrari publice de interes national si local

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DELICTELE – DREPT ROMAN
CAUZELE DELINCVENTEI JUVENILE
“Raporturile juridice de drept penal, legea penala, normele penale si interpretarea legii penale”
Puterea de stat
Constitutionalitatea celorlalte acte administrative normative, mai putin ordonantele
JURISDICTIA MUNCII
Atributiile Curtii Constitutionale
DEFINIREA DREPTULUI PROCESUAL CIVIL
STATUL DE DREPT - SCURTE CONSIDERATII ISTORICE
TRATAMENTUL JUDICIAR AL PARTICIPATIEI PENALE

Lucrari publice de interes national si local.
Conform teoriei contractului administrativ, exista elemente care-l deosebesc de contractul de drept comun prin faptul ca primul are un obiect determinant.

La rindul sau acest obiect determinant poate sa constea in:

prestare unui serviciu public, punerea in valoare a unui bun public sau efectuarea unei lucrari publice.

Astfel ca din punct de vedere al naturii juridice, contractele care isi propun efectuarea unei lucrari publice sunt contracte administrative.

Capitolul VII, sectiunea a II-a, din Legea nr. 215/2001 a administratiei publice locale sub numele ,, lucrari publice” reglementeaza aceasta institutie.

Conform cu art. 128 din Legea nr. 215/2001, cu modificarile prin Legea 286/2006 se dispune ca ,, Lucrarile de constructii si reperatii de interes public, finantate din bugetele comunelor, oraselor, munucipiilor sau judetelor se executa numai pe baza unor documentatii tehnico-economice avizate sau aprobate, dupa caz, de cosiliul local sau de consiliul judetean, si numai in baza unei licitatii publice in limitele si conditiile prevazute de lege” .

In baza acestui text din lege coroborat cu art. 127 si 129 din aceiasi lege, sunt instituite urmatoarele reguli ce privesc lucrarile publice:

a) interesul public, o regula determinanta pentru acest tip de lucrari;

b) principiul realizarii unor astfel de lucrari numai pe baza unor documentatii tehnico-economice a caror avizare si aprobare se face de catre consiliile locale sau judetene in functie de caz si ineresul lucrarii respective;

c) atit lucrarile de consrtuctii cit si cele de reparatii sunt incluse in categoria lucrarilor publice cu conditia de a prezenta interes public;d) principiul legalitatii cu privire la eleborarea, analiza si aprobarea documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului, conform cu art. 88 care de altfel prevede acest lucru.

f) principiul licitatiei conform careia atribuirea spre executie a lucrarilor publice se face prin licitatie, care urmeaza a se realiza in conditiile legii si cu respectarea stricta a documentatiilor tehnico-economice aprobate (art. 128).

Astfel de programe sunt cele de infrastructura rurala ce se desfasoara in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si prevad finantarea si realizarea de lucrari publice de interes national si local concretizate in lucrari de alimentare cu apa a satelor in sistem centralizat ,constructia de sisteme de canalizare si epurare a apei, tratarea apelor uzate , crearea , modernizarea, dupa caz, de platforme pentru deseuri, imbunatatirea drumurilor de acces prin pietruire, reabilitare, asfaltare, construire autostrazi , modernizare , extiderea, de poduri, podete sau punti pietonale , dezvoltarea de baze sportive din zonele rurale , etc.

Potrivit programului de reabilitare termica a blocurilor de locuinte condominii conform OUG 174/2002 cu modificarile si completarile ulterioare , cerinta a directivei 91/2002/CE privind peformanta energetica a cladirilor transpusa in valoare prin Legea 372/2005 se urmareste executarea de lucrari publice in vederea cresterii performantelor energetice ale acestora in vederea reducerii cuantumului facturii de energie termica si implicit inbunatatirea conditiilor de viata pentru parti importante din populatie, si imbunatatirea aspectului estetic al cladirilor si localitatilor, si reduceri la cosumul de energie cu pina la 25% fata de consumul actual.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 373
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site