Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


RAPORTURILE DE DREPT ADMINISTRATIV

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micRAPORTURILE DE DREPT ADMINISTRATIV

1. NotiuneRaporturile de drept administrativ sunt relatii sociale ce se formeaza, in principal, in legatura cu organizarea si exercitarea competentei organelor administratiei publice, relatii sociale ce sunt supuse reglementarii normelor de drept administrativ . Raporturile de drept administrativ se grupeaza in doua mari categorii:

Raporturi juridice care se formeaza in cadrul sistemului administratiei publice, intre oamenii ce compun organele administratiei publice - aceste raporturi juridice releva organizarea competentei in cadrul sistemului administratiei publice;

Raporturi juridice care se formeaza intre organele administratiei publice si societate, mai exact, intre oamenii ce compun organele administratiei publice si oamenii din afara sistemului, ca particulari - aceste raporturi juridice releva exercitarea competentei organelor in regim de drept administrativ, deoarece se formeaza sub incidenta normelor juridice de drept administrativ.

Ceea ce este comun tuturor raporturilor juridice de drept administrativ este prezenta subiectelor de drept investite cu o anumita competenta, cu ajutorul careia este organizata executarea si se executa legea. Competenta subiectelor participante la raporturile de drept administrativ este o categorie juridica speciala care legitimeaza prezenta acestor subiecte de drept in raporturile de drept administrativ - aceasta categorie este esential diferita de capacitatea juridica civila

2. Competenta

Competenta este aptitudinea unora dintre subiectele de drept administrativ de a actiona in baza si in executarea legii - acestea pot fi numite subiecte active pentru a sublinia interventia lor in activitatea de organizare a executarii si de executare a legii. Competenta acestor subiecte se manifesta sub forma unor atributii in conformitate cu care pot face acte administrative - contracte administrative, operatii administrative sau simple operatii de executare.

Competenta presupune organizarea unei anumite activitati la care participa o pluralitate de persoane. Activitatea desfasurata de catre subiecte de drept investite cu o anumita competenta ofera acestor subiecte o calitate oficiala, pe care o desfasoara, in principiu, din oficiu, datorita naturii si menirii organizarii in cadrul careia isi exercita competenta. In competenta se exprima juridic continutul activitatii desfasurate de catre subiectele de drept, din punct de vedere material, teritorial si temporal. Subiectele active in raporturile de drept administrativ nu pot face decat actele juridice sau operatiunile administrative expres prevazute de normele juridice

Competenta este o categorie fundamentala pentru dreptul administrativ, in jurul ei construindu-se, practic, dreptul administrativ, drept ce grupeaza, in esenta, normele juridice privitoare la constructia sistemului de competente care revin sistemului administratiei publice in ansamblu si fiecarei componente, in parte, si la stabilirea limitelor interventiei acestui sistem in viata sociala.

Raporturile de drept administrativ ce se formeaza in cadrul administratiei publice

Aceste raporturi juridice au ca obiect formarea, organizarea administratiei publice si functionarea sistemului administratiei publice. Ca exemplu, raporturile de drept administrativ sub forma raporturilor juridice de subordonare intre oamenii din sistemul administratiei publice are consecinte asupra felului in care se exercita competenta in raporturile cu ceilalti oameni.Adecvat specificului functionalitatii sistemului administratiei publice, pot fi identificate urmatoarele categorii de raporturi juridice:

. Raporturi juridice de subordonare;

. Raporturi juridice de colaborare;

. Raporturi juridice de participare.

Raporturile de subordonare presupun existenta unei ierarhii administrative in cadrul careia subiectul de drept activ este titularul unei competente pe care o exercita ca o autoritate ierarhic superioara fata de celalalt subiect participant. Subiectul ce are calitatea de autoritate ierarhic superioara are in competenta dreptul de conduce, indruma si controla activitatea subiectelor de drept subordonate. Exercitiul acestei competente, in cadrul sistemului administratiei publice, asigura functionalitatea sistemului si ii confera un anumit specific.

Raporturile de colaborare au ca specific faptul ca subiectele de drept participa cu competentele conferite pentru realizarea administratiei publice ca activitate, conlucrand in cadrul sistemului administratiei publice - ca exemplu, titularul unei competente sau al unei functii publice colaboreaza cu titularul altei functii pentru pregatirea, emiterea, punerea in executare a unui act administrativ.

Raporturile de participare au ca element caracteristic faptul ca titulari ai mai multor competente sau functii participa la realizarea unor sarcini ce apartin administratiei publice. Raporturile de participare pot sa se manifeste in interiorul unei institutii - ca exemplu, decanii facultatilor dintr-o universitate, alaturi de rector, se afla in raporturi de participare in cadrul senatului universitatii - ori intre institutii - ca exemplu, o institutie a administratiei publice centrale colaboreaza cu o institutie din cadrul administratiei publice locale. Raporturile juridice de participare pot include si persoane juridice particulare precum institutii de invatamant, farmacii, companii specializate pentru transport, salubritate, etc.

4. Raporturile de drept administrativ ce se formeaza intre subiecte de drept ce apartin sistemului administratiei publice si subiecte de drept din afara acestui sistem

Ca activitate de organizare a executarii si de executare a legii, administratia publica implica existenta unor relatii sociale diferite intre organele sistemului administratiei publice si persoane fizice si juridice din mediul social pe care se manifesta competenta respectivelor organe. Se apreciaza ca se formeaza raporturi de subordonare, raporturi de utilizare a serviciilor si raporturi de colaborare si participare a celor administrati la organizarea executarii si executarea legii.

Subiectele de drept active actioneaza in cadrul acestor raporturi juridice in calitate de autoritati administrative sau servicii publice, ce actioneaza prin organele si functionarii lor in baza competentei conferite de lege. Celelalte subiecte de drept participa in raporturile juridice de drept administrativ in calitate de cetateni, titulari de drepturi si obligatii fundamentale consacrate constitutional.

Raporturile juridice de subordonare dau dreptul organelor administratiei publice sa stabileasca, in mod unilateral, drepturi si obligatii pentru cetateni, pentru persoanele fizice si juridice. In aceasta calitate, in baza competentelor conferite prin lege, organele administratiei publice pot aplica sanctiuni persoanelor fizice sau juridice, pot proceda la executarea legii prin operatiuni administrative sau simple fapte materiale, mergand pana la executarea silita. Subordonarea persoanelor fizice si juridice, in cadrul acestor raporturi juridice, este exprimarea conformarii firesti la prevederile normelor legale ce impun modelarea comportamentului subiectelor participante potrivit dispozitiilor cuprinse in normele legale. Exprimarea vointei subiectelor de drept in cadrul acestor raporturi nu este exclusa, existand situatii in care este necesara, conform legii, solicitarea sau acceptarea interventiei subiectelor de drept active venite din partea celorlalte subiecte participante la raporturile juridice. Principial, actiunea subiectelor active este oficiala declansandu-se din oficiu, numai in cazurile strict prevazute de lege, ca exceptie, actiunea acestor subiecte putandu-se declansa in urma initiativei sau cu consimtamantul celorlalte subiecte de drept participante la raportul juridic.Subiectele de drept active actioneaza in baza competentei conferite de lege. Subiectele de drept subordonate au obligatia de a face, de a nu face ori de a da, in conformitate cu legea, insa au si dreptul de a cere organelor administrative sa actioneze doar competentelor legale. In cazul incalcarii acestor competente exista dreptul de a se plange organelor competente cerand restabilirea legalitatii si, eventual, despagubiri pentru prejudiciile suferite.

Raporturile juridice de utilizare a serviciilor publice presupun actiunea subiectelor in calitate de servicii publice create pentru a realiza activitati cu caracter de prestatie pentru satisfacerea unor nevoi de interes public . Prestatiile realizate reprezinta servicii publice, termenul de serviciu public avand o dubla semnificatie.

Intr-un sens, ce vizeaza calitatea subiectelor de drept, serviciul public are semnificatia de organ ce participa la raportul juridic. Intr-un alt sens, notiune de serviciu public presupune o activitate cu caracter de prestatie desfasurata de catre organul administratiei publice catre mediul social.

De importanta deosebita apreciez ca este lamurirea situatiei juridice a celor ce folosesc serviciile publice si ce particularitati prezinta raporturile de drept administrativ in domeniu.

In ceea ce priveste drepturile cetatenilor se pune problema daca au acestia dreptul de a impune administratiei publice infiintarea de noi servicii publice care sa raspunda unor noi nevoi sociale sau adaptarea structurii celor existente cu consecinta directa a existentei obligatiei, din partea administratiei publice, de a se conforma.

Desigur ca adaptarea administratiei publice la evolutia si necesitatile mediului social este un deziderat, insa nu se poate vorbi despre dreptul de a impune si nici despre conformarea imediata a administratiei. Cetatenii au dreptul sa propuna, administratia analizeaza, evalueaza si accepta sau nu sa dea curs propunerilor. Cum de fiecare data exista pareri si mai ales interese pro si contra, problemele ridicate de catre cetateni in masura in care cu adevarat sunt de interes pentru mediul social sunt preluate in disputa politica transata in urma procesului electoral - alegerile sunt castigate, ca principiu, de catre cei care isi adapteaza mai bine discursul politic la problemele societatii.

Cu privire la buna functionare a serviciilor publice existente, lucrurile se prezinta diferit - in sensul ca cetatenii au dreptul iar administratia publica are obligatia sa asigure buna lor desfasurare. In baza dreptului de petitie, cetatenii interesati pot cere administratiei sa dispuna masuri adecvate pentru a asigura bunul mers al serviciilor publice.

Un alt aspect important este lamurirea situatiei juridice celor care folosesc serviciile publice. Problema trebuie nuantata, nu de fiecare data intre cei care folosesc serviciile publice si administratia publica exista doar raporturi juridice de drept administrativ. Sunt cazuri in care raporturile dintre cele doua parti accepta elemente de drept civil, fiind incheiate diferite contracte pentru realizarea celor mai variate prestatii - transport in comun, salubritate, radio si televiziunea publica, posta, invatamant universitar, etc. Cetatenii au dreptul de a cere administratiei publice sa presteze serviciul iar aceasta trebuie sa presteze serviciul in conditiile cele mai bune posibile.

Raporturile juridice de colaborare si participare a unor persoane fizice si juridice la realizarea sarcinilor ce revin administratiei publice au ca element particular faptul ca organizatii care nu fac parte din sistemul administrativ realizeaza activitati de interes public prin prestatii specifice sistemului administrativ. Avocatii, notarii publici, executorii judecatoresti, expertii contabili, persoane juridice ce beneficiaza de contracte de concesiune sau sunt parti in cadrul parteneriatelor public-privat sun exemple elocvente pentru a justifica participarea la indeplinirea sarcinilor specifice administratiei publice. Raporturile juridice dintre aceste persoane si cei care folosesc serviciilor prestate sunt raporturi juridice administrative.

Tema de meditatie: Necesitatea existentei unor pozitii inegale intre subiectele ce participa la raporturile juridice de drept administrativ

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2291
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved