Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Regulamentul 1081 / 2006 (FSE)

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micRegulamentul 1081 / 2006 (FSE)

Regulamentul nr. 1081/2006 al Parlamentului European si al Consiliului, din 5 iulie 2006, contine prevederile referitoare la Fondul Social European (FSE) si abroga Regulamentul nr. 1784/1999.

Obiectiv generalPrezentul document defineste misiunea Fondului Social European, domeniul de aplicare a interventiei sale si principiile pe baza carora se va realiza dezvoltarea resurselor umane, in perioada urmatoare. FSE urmareste promovarea ocuparii fortei de munca in Statele membre UE, fiind principalul instrument prin care Uniunea Europeana finanteaza obiectivele strategice ale politicii de ocupare.

Prioritati

Fondul Social European (FSE) va fi implementat in conformitate cu Strategia Europeana de Ocupare a Fortei de Munca si se va concentra pe patru domenii de interventie principale:

1. Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor, incurajand astfel educatia si formarea profesionala pe parcursul vietii si cresterea investitiilor in resursele umane de catre inteprinderi, prin elaborarea si aplicare a strategiilor care sa asigure imbunatatirea formarii profesionale, in special a lucratorilor slab calificati sau in varsta, prin dezvoltarea competentelor, diseminarea tehnologiilor informatiei si comunicarii, a invatamantului on-line, a tehnologiilor care respecta mediul. FSE mai incurajeaza si conceperea si diseminarea unor forme inonovatoare care sa duca la imbunatatiri in domeniul sanatatii si al sigurantei la locul de munca, dezvoltarea serviciilor specifice de angajare, de formare, inclusiv reorientare a lucratorilor in contextul restructurarilor.

2. Imbunatatirea accesului la un loc de munca si insertia durabila    pe piata muncii, a persoanelor in cautarea unui loc de munca si a persoanelor inactive, prevenirea somajului, prelungirea vietii active, incurajand modernizarea si consolidarea institutiilor pe piata muncii, aplicarea unor masuri preventive, imbunatatirea accesului la un loc de munca si cresterea numarului de femei la angajare, cat si cresterea participarii emigrantilor la angajare si integrarea lor , facilitarea mobilitatii geografice si integrarea transfrontaliera a pietei muncii.

3. Intensificarea incluziunii sociale prin combaterea discriminarii si facilitarea accesului pe piata muncii a persoanelor dezavantajate, precum si a persoanelor confruntate cu excludere sociala sau cu abandonul scolar precoce, minoritatile, persoanele cu handicap, precum si persoanelor care acorda servicii de ajutor persoanelor dependente, incuranjand acceptarea diversitatii la locul de munca.

4. Promovarea parteneriatului pentru reforma in domeniile ocuparii si ale incluziunii sociale, ceea ce include formarea profesionala actiunile de conectare la retea, consolidarea dialogului social si activitatile efectuate simultan de partenerii sociali.

Totodata, in regiunile mai putin prospere, eligibile in cadrul obiectivului "Convergenta", FSE sprijina:

  • Cresterea si imbunatatirea investitiilor in capitalul uman, in special prin modernizarea sistemului de educatie si formare profesionala, in vederea cresterii capacitatii persoanelor de a corespunde cerintelor unei societati bazate pe cunoastere, educatie si formare profesionala pe tot parcursul vietii, incurajand si dezvoltarea potentialului uman in domeniul cercetarii si inovatiei


  • Consolidarea capacitatii institutionale si a eficientei administratiei publice, la nivel national, regional si local, si dupa caz, a partenerilor sociali si a organizatiilor neguvernamentale, incurajand dezvoltarea capacitatilor de aplicare a politicilor si programelor din domeniile economic, al ocuparii fortei de munca, al educatiei, social, ecologic si judiciar, in special prin formarea continua a incadrarii si a personalului.

Teme orizontale ale Fondului Social European

Buna guvernare si Parteneriat

In vederea obtinerii unor rezultate cu impact sporit la nivel national, regional sau local, FSE sprijina aplicarea principiului parteneriatului  intre toti actorii socio-economici relevanti, incepand din etapa de programare si continuand cu implementarea si monitorizarea sprijinului acordat de UE.

Egalitatea intre barbati si femei si egalitatea de sanse

Promovarea egalitatii de sanse reprezinta o prioritate orizontala a interventiilor FSE in actuala perioada de programare, iar din aceasta perspectiva operatiunile vor urmari asigurarea accesului egal al femeilor si barbatilor in cadrul tuturor activitatilor finantate prin FSE si   cresterea participarii femeilor pe piata muncii.

Actiuni inovatoare si transnationale

FSE sustine includerea actiunilor inovatoare si initiativelor trans-nationale in randul interventiilor ce vor fi finantate prin programele operationale. Aceste operatiuni vor permite conlucrarea intre autoritati publice, parteneri sociali, reprezentanti ai societatii civile si alti actori relevanti, in scopul realizarii schimbului de bune practici in domeniul dezvoltarii resurselor umane.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1214
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved