Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Rolul extradarii in actul de cooperare internationala in materie penala

Drept+ Font mai mare | - Font mai micRolul extradarii in actul de cooperare internationala in materie penala

Utilitatea extradarii, spunea profesorul Ion Tanoviceanu, este incontestabila. Beccaria sustine existenta si functionarea institutiei extradarii, "caci trebuie a se lua culpabilului orice speranta de a se sustrage dela pedeapsa". Rolul extradarii a fost inca din cele mai vechi timpuri recunoscut de toata lumea si romanii il conturau prin urmatorul adagiu: "prudentia politica suadet deditionem universam" . In lucrarea sa "Dei delitti e delle pene" , Cesare Beccaria considera ca extradarea este eficienta intrucat nu se afla nici un loc pe pamant unde infractorul s-ar putea refugia sa sa beneficieze de impunitate."Niciodata insa extradarea n-a prezentat mai mult interes ca in zilele noastre, fiindca astazi, mai mult decat oricand, gratie usurintei si repeziciunii comunicatiilor, un infractor poate sa se refugieze intr-o tara straina si sa scape astfel de urmarile faptei sale. De aceea tendinta tuturor legislatiilor este favorabila acestei institutii." Aceste cuvinte spuse de catre profesorul Tanoviceanu vor fi mereu in actualitate, deoarece societatea este intr-o continua si permanenta evolutie, astfel ca este oricand contemporan sa spunem "datorita usurintei in comunicare si deplasare a indivizilor...."

Ideea fundamentala a extradarii este utilitatea. Cu ajutorul ei mii de raufacatori ne se pot ascunde la nesfarsit de consecintele negative ale faptelor pe care le-au comis.

In cadrul european si mondial, extradarea este necesara cu atat mai mult cu cat cazurile de criminalitate transfrontaliera au devenit numeroase si se impune asadar cooperarea cat mai stransa intre state in vederea combaterii fenomenului infractional in general si al criminalitatii transfrontaliere in special.

Rolul extradarii este evident din moment ce aceasta institutie exista in legislatia noastra inca din 1859, in Constitutia Principatelor Unite Moldova si Tara Romaneasca.

Principalul rol3 al extradarii este ca in activitatea de represiune sa asigure fiecarui stat cele mai bune conditii de realizare a justitiei. Prin caracteristica si finalitatea sa, extradarea ofera statelor posibilitatea de a realiza aceasta cerinta, reprezentand o garantie a solidaritatii internationale a statelor in lupta impotriva infractionalitatii.

Prin natura si finalitatea sa, extradarea reprezinta un act de cooperare judiciara in materie penala, prin care un infractor este transferat dintr-un stat in altul pentru a fi judecat si/sau condamnat pentru infractiunea comisa, sau pentru a-si executa pedeapsa stabilita de instanta.

Dezvoltarea continua a relatiilor internationale, are drept consecinta stabilirea unor raporturi juridice cu un element de extraneitate in ceea ce priveste combaterea fenomenului infractional. In conditiile unei lumi globalizate, in care criminalitatea a devenit un fenomen universal, se impune cooperarea penala internationala in vederea cresterii randamentului de minimizare a tuturor actelor antisociale. In lucrarile de specialitate se vorbeste deja despre "un spatiu european al crimei (euro crima)", despre libera circulatie a criminalilor si despre "exportul de Mafie".

Procesul de integrare europeana a Romaniei a impus revizuirea cadrului constitutional privind extradarea, pentru a permite extradarea din Romania si a cetatenilor romani, pe baza conventiilor internationale si pe baza de reciprocitate, in conditiile legii. In aceste conditii, se impunea modificarea legislatiei privind extradarea, in vederea stabilirii conditiilor in care cetatenii romani pot fi extradati din Romania.

Astfel, la data de 28.06.2004, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, ca lege-cadru care reglementeaza unitar diferite forme de cooperare si asistenta judiciara internationala in materie penala.

Aceasta lege organica reprezinta un pas important spre integrarea Romaniei in spatiul de libertate, securitate si de justitie al Uniunii Europene, fiind apreciata ca un progres pe plan legislativ in domeniu si in Raportul din octombrie 2004 al Comisiei Europene privind progresele Romaniei pe calea aderarii .

La elaborarea legii a fost avuta in vedere legislatia comunitara in vigoare la acea data, precum si instrumentele Consiliului Europei in domeniu care fac parte din acquis-ul comunitar. Astfel, legea este armonizata cu dispozitiile Conventiei Uniunii Europene din 29.05.2000 privind asistenta judiciara in materie penala si transpune decizia - cadru a Consiliului Uniunii Europene din 13.06.2002 privind echipele comune de ancheta. In acelasi spirit al recunoasterii reciproce a hotararilor, prin Titlul III al legii s-a asigurat transpunerea in dreptul intern a deciziei - cadru a Consiliului Uniunii Europene din 13.06.2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre UE.

Evolutia permanenta a acquis-ului comunitar in domeniul cooperarii judiciare in materie penala, precum si constatarea, in aplicarea Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala de catre judecatori, procurori, politisti si reprezentantii directiei de specialitate a Ministerului Justitiei, a existentei unor reglementari perfectibile, au impuns modificarea si completarea acestui act normativ.

Avand in vedere cele de mai sus, putem mentiona ca extradarea este acea institutie juridica prin care se urmareste ca autorii infractiunilor internationale grave sa nu ramana nepedepsiti, ascunzandu-se in alte tari, astfel, extradarea functionand in interesul general al societatii.

Asadar, este pe deplin cunoscut rolul important pe care il are extradarea in cooperarea statelor in lupta lor comuna impotriva fenomenului infractional. Astfel, importanta acesteia rezulta din dreptul ce-l are societatea de a se apara, necesitatea ei reiesind din orice punct de vedere am analiza-o."Intelepciunea politica sfatuieste extradarea generala".

Cesare Beccaria - "Dei delitti e delle pene", Editura Stiintifica, Bucuresti, 1965, pg. 108;

Rodica Mihaela Stanoiu - "Asistenta juridica internationala in materie penala", Editura Academiei R.S.Romania, Bucuresti, 1975, pg. 97;

www.just.ro "Expunere de Motive privind modificarea legii 302/2004";

Grigore Geamanu - "Dreptul international penal si infractiunile internationale", Editura Academiei R.S.R., Bucuresti, 1977, pg. 214;

Vasile Dobriniu, Ilie Pascu - "Constitutia si legea penala", in R.D.P. nr. 2/1995, pg. 61;Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2169
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved