Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Contextul European

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Contextul European

Este dificil sa se generalizeze managementul in Europa, deoarece in ultima parte a secolului al XX-lea, desi Europa a devenit unita, totusi au ramas inca diferente intre tari. Prin comparatie cu Japonia, managementul din Europa tinde sa fie mult mai individualist dand mai multa atentie nevoilor fiecarei sociatati respectiv tari. Din punctul de vedere al afacerilor in Europa, se considera ca succesul economic inseamna o crestere a bunastarii populatiei, si nu cea a statutului. Procesele manageriale tind - in comparatie cu Japonia cel putin - sa reflecte deciziile si faptele fiecarui individ mai bine decat cele ale grupului. Exista o diferenta drastica intre interesele mediului de afaceri si ale celui guvernamental. Societatile europene sunt distincte si mai diferentiate de mediul statal.



Companiile europene tind sa fie in acelasi timp mult mai conservatoare si mai putin sistematizate decat cele din SUA. Ele preleveaza atitudini mai complexe si distincte in cazul unor schimbari sau situatii de criza. Sunt totusi diferente intre cele doua cai prin care organizatia isi promoveaza si comunica strategia, firmele europene tind sa aiba o perspectiva cat mai larga. Sunt mai putin subliniate sistemul managerial, discretia si modul de gandire al individului. Analizarea atitudinilor individului in performantele sale sunt mult mai sceptice in Europa decat in SUA.

In termeni mai individualisti, managerii europeni admit si un succes de grup, fata de cei din SUA care admit doar succesul individual si, pe plan secundar, un succes organizational. Este de subliniat faptul ca este mult mai important ceea ce esti decat ceea ce vei deveni. Alte diferente includ atitudini distincte privind activitatea in cadrul companiilor, privirile de ansamblu, conditionate de drepturile individului si analizate din exterior, sunt mult mai conservative si mai putin sistematizate.

In termenii relatiilor cu mediul extern, organizatiile europene sunt mai degraba in legatura cu institutiile guvernamentale si sunt de acord ca implicarea guvernului in economia capitalista sa scada, ca si in mediul organizational din SUA. Exista o recunoastere a uniunilor comerciale in privinta faptului ca aceste legaturi contin elemente ideologice. In acelasi timp exista o si mai mare recunoastere din partea muncitorului democratic. Ca rezultat, societatile europene sunt mult mai dispuse la negocieri si compromisuri in relatiile de munca.

Aceste comparatii internationale subliniaza faptul ca se constata o eterogenitate in managementul european. Cel mai evident aspect al acestei eterogenitati este diferenta dintre Estul si Vestul Europnei, in mare parte datorita mostenirii ideologiilor comuniste.

Principalele momente ale istoriei UE:

Þ       9 Mai 1952, Germania, Franta, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda semneaza Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului;

Þ       25 Mai 1957 cei sase membri ECSC mai parcurg o etapa: Tratatul de la Roma. Se infiinteaza institutiile abilitate si sunt definite mecanismele menite a facilita armonizarea intereselor nationale cu cele comunitare;

Þ       20 Iulie 1963 - Statele fondatoare incheie cu fostele colonii Conventia de la Lome, garantandu-le acestora ajutor financiar si avantaje comerciale;

Þ       1 Ianuarie 1973 - Danemarca, Irlanda si Marea Britanie devin membre ale UE;

Þ       7-9 Iunie 1979 - se desfasoara primele alegeri pentru Parlamentul European;

Þ       1981 - Grecia este admisa in CE;

Þ       17 Februarie 1986 - este adoptat Actul Unic European;

Þ       1986 - Spania si Portugalia devin membre ale UE;

Þ       1990 - este admisa in CE zona estica a Germaniei;

Þ       1 Noiembrie 1993 - intra in vigoare Tratatul de la Maastricht si piata unica;

Þ       1995 - CE, devenita UE, se extinde prin aderarea Austriei, Finlandei si Suediei;

Þ       1997 - este infiintata Banca Centrala Europeana;

Þ       1999 - se stabilesc cursurile de schimb ale monedelor din tarile UE in raport cu moneda Euro;

Þ       2002 - la Copenhaga se adopta hotararea de extindere cu inca 10 state: Ungaria, Cehia, Polonia, Slovenia, Malta, Cipru, Letonia, Estonia si Lituania, programata pentru 2004, iar intrarea in zona Euro pentru 2006.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1313
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved