Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Declansarea schimbarilor in sistemul decizional

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tipologia deciziilor
Organizarea agentiei de turism
Un nou tip de economie, intreprindere si management, bazate pe cunostinte
Managementul total al calitatii (TQM)
Management general test grila
ABORDAREA IN CADRUL LOGIC A PROIECTELOR
Sistemul de management al organizatiei
STUDIU DE CAZ : HOTELUL MAJESTIC - MANAGEMENTUL STRATEGIC
MANAGEMENTUL ORGANIZATIEI - DEFINITII, CONCEPTE, PRINCIPII
Tratarea managementului cunostintelor in viziunea pietei

Declansarea schimbarilor in sistemul decizional

In cadrul proceselor de management, ca in orice alt domeniu, pot aparea probleme, adica abateri de la desfasurarea normala a acestora din diferite cauze externe sau interne organizatiei. Analiza acestor probleme presupune parcurgerea diferitelor secvente, asa cum rezulta din figura 4.1.
Fig. 4.1 Analiza problemelor

Din figura se poate observa ca identificarea unei probleme conduce la formularea de obiective si la elaborarea de decizii care pot duce la probleme noi, procesul repetandu-se intr-o perioada de functionare a organizatiei. Procesul de analiza functioneaza cu atat mai bine cu cat analiza problemelor potentiale este mai completa bazata pe o mai buna cunoastere a structurii obiectului condus, a relatiilor care se stabilesc intre componentele acestuia, a relatiilor dintre acesta si mediul in care functioneaza, precum si a decalajului dintre aparitia problemei si momentul constatarii acesteia. O astfel de analiza presupune existenta unui sistem informational performant care sa permita sesizarea disfunctionalitatilor, intr-un interval cat mai scurt. Alegerea obiectivelor trebuie sa se faca pornind de la premisa ca aceasta operatiune are puternice implicatii psihologice si sociale, avand in vedere ca organizatia este un sistem socio-economic, in care rolul primordial revine factorului uman. Aparitia unor astfel de probleme declanseaza de fiecare data schimbari in sistemul decizional al organizatiei, schimbari care pentru a fi impuse trebuie atras un numar cat mai mare de persoane la analiza sistemului si la proiectarea si implementarea masurilor de perfectionare.

Participarea la acest proces de schimbare organizationala a unui numar tot mai mare de persoane este justificata de tendinta generala de trecerea de la decidentul individual la decidentul de grup, avand in vedere performantele acestuia din urma in fundamentarea deciziilor.

La nivelul organizatiei, tipul de manager caracteristic influenteaza puternic atragerea personalului la schimbare. Astfel, daca intr-o organizatie predomina un stil autoritar, implicarea personalului in afara celor din managementul organizatiei in procesul schimbarii este mult mai redusa decat intr-o organizatie in care predomina managerii de tip participativ.

Cert este ca in majoritatea cazurilor in care au fost atrasi mai multi componenti ai organizatiei la schimbare, implementarea acestuia s-a facut mult mai rapid si cu efecte benefice asupra eficientei si competitivitatii.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 938
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site