Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Fluxul de numerar de exploatare, volumul vanzarilor si degradarea egala

management+ Font mai mare | - Font mai micFluxul de numerar de exploatare, volumul vanzarilor si degradarea egala

Contabilitatea degradarii egale este un instrument care este util pentru analiza de proiect . In cele din urma ,oricum suntem mai mult interesati de fluxul de numerare decat de veniturile contabile. Astfel, de exemplu, daca volumul vanzarilor este critic variabil, atunci trebuie stiut despre relatia dintre volumul vanzarilor si fluxul de numerar decat contabilitatea degradarii egale.Scopul nostru in aceasta sectiune este de a ilustra relatiile de operare dintre fluxul de numerar si volumul vanzarilor. De asemenea, vom discuta despre o alta masurare. Pentru simplificare, oarecum, vom ignora efectul impozitelor. Vom porni uitandu-ne la relatia dintre contabilitatea degradarii egale si fluxul de numerar.

Contabilitatea degradarii egale si fluxul de numerar

Acum, ca stim cum sa gasim contabilitatea de degradarii egale, este firesc sa ne intrebam ce se intampla cu fluxul de numerar. Pentru a ilustra, sa presupunem ca Wettway Sailboat Corporation are in vedere sau nu de a lansa noua barca Margo- class. Pretul de vanzare va fi de 40.000 $ pe barca. Conturile variabile vor fi la aproximativ jumatate sau 20.000 $ pe barca si costurile fixe vor fi de 500. 000 $/an.

Cazul de baza Suma totala a investitiilor necesare pentru realizarea proiectului este de 3.500.000 $. Aceasta suma va fi amortizata liniar pana la zero la durata de viata de cinci ani a echipamentului. Valoarea de salvarea este zero si nu sunt consecinte in capitalul de lucru. Wettway are un procent de 20% necesar revenirii la noi proiecte. Bazandu-se pe sondajele de piata si experienta istorica, proiectele totale de vanzari ale Wetway pe cinci ani la 425 barci sau aproximativ 85 barci pe an. Ignorand impozitele, ar trebui lansat acest proiect?

Pentru a incepe, ignorand impozitele, fluxul de numerar in proces la 85 barci pe an este de:

Fluxurile de numerar de exploatare = EBIT + amortizare - impozite

= ( C-VC-FC-D) +D-O

= 85 (40.000$-20.000$)-500.000$

= 1.200.000$ pe an

La 20%, factorul de anuitate la 5 ani este de 2.9906, VNA este:

VNA = -3.500.000$+1.200.000 x 2.9906

= -3.500.000+3.588.720

= 88.720$

In absenta altor informatii, proiectul ar trebui lansat.

Calcularea nivelului degradarii egale

Pentru a incepe sa cautati un pic mai atent, la acest proiect, s-ar putea cere o serie de intrebari. De exemplu, cat de multe barci trebuie sa vanda Wettway pentru a trece chiar si o baza contabila? Daca Wettway detine degradare egala, care va fi fluxul de numerar anual din proiect? Care va fi rentabilitatea investitei in acest caz?

Inainte de a fi luate in considerare costurile fixe si deprecierea, Wettway genereaza 40.000$- 20.000$ =20.000$ pe barca ( acest lucru este mai putin decat veniturile din costurile variabile). Deprecierea este 3.500.000$/ 5=700.000$ pe an. Costurile fixe si deprecierea, impreuna acumuleaza 1,2 milioane $, deci Wettway trebuie sa vanda ( FC+D)/(P-v)= 1,2 milioane $/ 20.000$=60 barci pe an pentru a trece chiar si o baza de contabila.

Acest lucru este de 25 barci mai putin decat cele estimate la vanzare , deci, presupunand ca Wettway este increzator sa fie cat mai exacta a proiectiei in , sa zicem, 15 barci este foarte putin probabil ca noua investitie nu va reusi sa treaca de cel putin o baza contabila. Pentru a calcula fluxul de numerar al Wettway in acest caz, am notat ca daca sunt vandute 60 de barci, venitul net va fi exact zero.

Amintind de la capitolul anterior ca operarea cu fluxul de numerar pentru un proiect poate fi scris ca venitul net plus amortizarea putem vedea ca fluxul de numerar din exploatare este egal cu amortizarea, sau 700.000 $ , in acest caz. Rata interna de rentabilitate este exact zero ( de ce?)

Rambursarea si degradarea egala. Dupa cum ilustreaza exemplul nostru, ori de cate ori un proiect trece chiar si o baza de contabila, fluxul de numerar pentru acea perioada nu va fi egal cu amortizarea. Acest rezultat are un sens perfect in contabilitate. De exemplu, sa presupunem ca investim 100.000$ intr-un proiect pe cinci ani. Amortizarea este liniara la o valoare de salvare zero, sau 20.000$/an .

In cazul in care proiectul degradeaza egal in fiecare perioada, atunci fluxul de numerar va fi de 20.000$ pe perioada. Suma fluxurilor de numerar pentru durata de viata a acestui proiect este de 520.000$=100.000$, investitia initiala. Acesta arata ca in perioada de rambursare a unui proiect este exact egala cu durata lui de viata in cazul in care proiectul degradeaza egal in fiecare perioada.

In mod similar, un proiect care face mai bine decat ratele are o perioada de rambursare, care este mai scurta decat durata de viata a proiectului si are o rata de rentabilitate pozitiva. Vestea proasta este ca un proiect care degradeaza egal o baza de contabilitate are un VNA negativ si o rentabilitate zero.

Pentru proiectul nostru cu barci, de fapt, aproape sigur Wettway va degrada egal o baza contabila este putin satisfacator, deoarece aceasta inseamna ca riscul de pierdere al firmei este limitat, dar tot nu stim daca proiectul este cu adevarat profitabil. Este nevoie de mai mult lucru.

Volumul vanzarilor si functionarea fluxului de numerar

In acest moment putem generaliza exemplul nostru si sa introducem si alte masuri ale degradarii. De la discutia noastra in sectiunea anterioara stim ca ignorand impozitele un proiect de functionare al fluxului de numerar poate fi scris pur si simplu ca EBIT plus amortizare:

OCF = [( P-v)Q-FC_D]+D

= (P-v)Q-FC

Pentru proiectul cu barci al Wettway in relatia generala dintre functionarea fluxului de numerar si volumul vanzarilor (in mii de dolari) este:

OCF = (P-v)Q-FC

= (40$-20)Q-500

= -500$+20Q

Ce ne spune acest lucru este ca relatia dintre fluxul de numerar din exploatare si volumul vanzarilor este dat de o linie dreapta cu o panta de 20$ si un y- interceptat de -500$. Daca vom calcula unele valori diferite, ajungem la:

Cantitate vanduta

Fluxul de numerar din

exploatare

0

15

30

50

75

-500$

- 200

100

500

1000

Aceste puncte sunt aratate in Figura 11.5. In Figura 11.5, am indicat trei diferite punte ale degradarii egale. Discutam asta in cele ce urmeaza.

Fluxul de numerar, contabilitatea si punctele financiare

al degradarii egale

Stim de la discutiile precedente ca relatia dintre fluxul de numerar de operare si volumul vanzarilor (ignorand impozitele) este:

OCF = (P-v)Q-FC

Daca rearanjam aceasta si rezolvam Q, obtinem:

Q = (FC+OCF)/(P-v)

Acest lucru ne spune ca volum de vanzari (Q) este necesar pentru a atinge un anumit OCF, deci acest rezultat este mai general decat contabilitatea degradarii egale. Le folosim pentru a gasi diferite puncte de degradare egala in Figura 11.5.

Contabilitatea degradarii egale revizuita. Uitandu-ne la Figura 11.5, presupunand ca fluxul de numerar de exploatare este egal cu deprecierea (D). Reamintim faptul ca aceasta situatie corespunde punctului degradarii egale intr-o baza contabila. Pentru a afla volumul vanzarilor, substituim cei 700$ deprecierea cu OCF in expresia noastra generala:

Q = (FC+OCF)/(P-v)

= (500$+700)/20

= 60

Aceasta este aceeasi cantitate pe care am avut-o inainte .

Numerarul degradarii egale. Am vazut ca un proiect care trece de o baza contabila are un venit net de zero, dar are in continuare un flux de numerar pozitiv. La unele vanzari de nivel scazut fata de contabilitatea degradarii egale fluxul de numerar de exploatare ajunge negativ. Acest lucru este o intamplare neplacuta particulara. Daca se intampla, de fapt, trebuie sa-i furnizeze numerarul suplimentar la proiect doar pentru a se mentine pe linia de plutire.

Pentru a calcula numerarul degradarii egale (in punctul in care fluxul de numerar de exploatare este egal cu zero), am pus un zero pentru OCF:

Q = (FC+0)/(P-v)

= 500$/20

= 25

Wettway, prin urmare trebuie sa vanda 25 barci pentru a acoperi costurile fixe de 500$. Asa cum am aratat in Figura 11.5, acest punct ne produce in cazul liniei de operare a fluxurilor de numerar traverseaza axa orientala. Se observa ca un proiect care doar trece chiar baza fluxului de numerar poate acoperi propriile costuri fixe de exploatare, dar asta este tot. El nu plateste nimic inapoi astfel incat investitia initiala este o pierdere (RIR este de -100%).

Degradarea egala financiara In ultimul caz consideram degradarea egala financiara, la nivel de vanzari care duce la un VNA zero. Pentru managerul financiar acest lucru este cel mai interesant caz. Ceea ce facem in primul rand este sa determinam ce flux de numerar de operare trebuie sa existe pentru ca VNA sa fie zero. Apoi vom utiliza aceasta suma pentru a determina volumul vanzarilor.

Pentru a ilustra, reamintim faptul ca Wettway are nevoie de 20% rentabilitate la investitia de 3.500$ (in mii). Cate barci trebuie Wettway sa vanda pentru a trece chiar si un cont pentru 20% pe an posibilitatea costurilor.

Proiectul cu barci are o durata de viata de cinci ani. Proiectul are VNA zero cand valoarea actuala a fluxului de numerar de exploatare egaleaza investitia de 3.500$. Deoarece fluxul de numerar este acelasi in fiecare an, putem rezolva pentru suma necunoscuta privind-o ca o anuitate normala. Factorul de anuitate pentru cinci ani la 20% este de 2.9906 si OCF poate fi determinat dupa cum urmeaza:

3.500$=OCF2.9906

OCF=3.500$/2.9906

=1.170

Wettway chiar are nevoie de un flux de numerar de exploatare de 1.170$ in fiecare an pentru a degrada egal. Putem acum sa includem acest OCF in ecuatia volumului vanzarilor:

Q=(500$+1.170)/20=83.5

Deci, Wettway trebuie sa vanda aproximativ 84 barci pe an. Nu sunt vesti bune. Cum este indicat in Figura 11.5, degradarea egala financiara este substantial mai mare decat punctul contabil al degradarii. In plus, ceea ce am descoperit este ca proiectul cu barci are un grad substantial de prognoza de risc. Avem proiect de vanzari de 85 barci pe an, dar este nevoie de doar 84 pentru a castiga rentabilitatea necesara.

Concluzii In total, este putin probabil ca proiectul cu barci al Wettway sa esueze sa treaca de o baza contabila. Oricum, se pare ca ar fi o foarte buna sansa ca adevaratul VNA sa fie negativ. Acest lucru ilustreaza pericolul de a ne uita doar la contabilitatea degradarii egale.

Ce ar trebui Wettway sa faca? Este tot proiectul la apa? Decizia in acest moment este o problema esentiala a managementului - o hotarare de apel. Intrebarile cruciale sunt:

  1. Cata incredere avem in proiectiile noastre?
  2. Cat de important este proiectul pentru viitorul companiei?
  3. Cat de grav va fi afectata compania daca vanzarile chiar rezulta a fi scazute? Ce optiuni sunt disponibile pentru companie in acest sens?

Vom lua in considerare astfel de intrebari in sectiunile viitoare. Pentru viitoarele referinte, discutiile noastre despre diferitele masuratori in degradarea egala sunt rezumate in Tabelul 11.1.

Intrebari de concept

11.4a Daca un proiect trece de o baza contabila, care este fluxul de numerar

de operare al sau?

11.4b Daca un proiect trece de o baza de numerar, care este fluxul de numerar de

de explorare al sau?

11.4c Daca un proiect trece de o baza financiara, ce stiti despre rambursarea

redusa a sa?

I. Expresia generala a degradarii egale

Ignorand taxele, relatia dintre fluxul de numerar (OCF)

si cantitatea de iesire sau volumul vanzarilor (Q) este:

Q=

unde FC= costurile fixe totale

P= pretul unitar

v=costul variabil unitar

Dupa cum se arata in continuare, aceasta relatie poate fi

folosita sa determine contabilitatea, numerarul si punctele de degradare egala financiara.

II. Contabilitatea degradarii egale

Contabilitatea degradarii egale apare cand venitul net este zero. Fluxul de numerar de exploatare este egal cu deprecierea cand venitul net este zero, deci punctul contabil al degradarii egale este:

Q=

Un proiect care tot timpul trece de o baza contabila are o rambursare egala exact cu durata de viata, un VNA negativ si un RIR de zero.

III. Degradarea egala in numerar

Degradarea egala in numerar apare cand fluxul de numerar de exploatare este zero. Punctul degradarii egale in numerar este acesta:

Q=

Un proiect care tot timpul trece de o baza de numerar nu plateste inapoi, are un VNA care este negativ si egal cu cheltuielile initiale si are un RIR de - 100%.

IV. Degradarea egala financiara

Degradarea egala finaniara apare cand VNA-ul proiectului este zero. Degradarile egale financiare sunt aceste:

Q=

unde OCF* este nivelul OCF care rezulta intr-un VNA zero. Un procent care trece chiar si o baza financiara are o rambursare redusa egala cu durata de viata a sa, un VNA zero si un RIR doar egal cu rentabilitatea necesara.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1925
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved