Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

LUCRARE DE DIZERTATIE MANAGEMENT Strategia grupului - Renault-Nissan in Romania

management+ Font mai mare | - Font mai micScoala de Studii Academice

Postuniversiatare in ManagementLUCRARE DE DIZERTATIE

Strategia grupului

Renault-Nissan in Romania

Structura lucrarii:

Istoricul Uzinelor Dacia

Context general

Perioada de inceput inainte de 1989

Perioada de tranzitie premergatare preluarii Renault

Perioada de post-achizitieRenault Dacia

Strategia aplicate pentru dezvoltarea afacerilor in Romania

2.1 Definirea afacerii Automobile Dacia din Romania

2.2 Evaluarea mediului

2.3 Misiunea Dacia

2.4 Obiectivele Dacia

2.5 Elemente ale strategiei Dacia

Rezultatele inregistrate

3.1 Fapte si cifre la nivel international

3.2 Vanzari integistrate la nivel national

3.3 Reteua de dealeri Dacia in Romania

Previziunile afacerilor Renault in Romania

4.1 Integrarea Dacia in Planul Renault Concept 2009

4.2 Strategii de dezvoltare pentru 2009:

Centrul de proiectare si cercetare Titu

Concluzii

Scopul Lucrarii

Lucrarea de fata isi propune sa prezinte detaliat Strategia de Dezvoltare a grupului Renault Nissan in Romania de la inceputurile colaborarii cu Dacia in 1966 pana in curzul anului 2007 precum si strategia de dezvoltare pe termen mediu.

Strategia de dezvoltare a unei companii se poate defini ca un set de obiective coordonate si programe de actiune aplicate organizatiei si avand scopul de a asigura avantaj sustenabil asupra concurentilor acesteia. Economistii practicanti au analizat in detaliu consecintele neprevazute ale actiunilor luate de catre managementul companiilor.
Pe de alta parte, teoreticienii in management, au acordat o mai mica importanta consecintelor neprevazute ale acestor actiuni. De multe ori strategia unei companii este perceputa ca fiind un proces simplu, asemanator unui software incarcat pe un calculator. Desigur daca acest lucru ar fi adevarat, atunci nu am putea constata esecul atator companii in dezvoltarea si implementarea unor strategii de dezvoltare a afacerii.

Experienta demonstreaza ca la punerea in practica a unei strategii de dezvoltare a unei afaceri se constata diferente intre ceea ce s-a intenTionat si ce a rezultat. Pe linga strategia in sine de o importanta majora sunt actiunile luate catre top management, ideile pe care acestia le generaza si care dintre acestea primesc finantare.

De-asemenea strategia de dezvoltare a unei afaceri este influentata neintentionat de factori interni ca structura alocarii resurselor necesare, sistemul de raportare si cel de motivare a personalului, precum si de factori externi ca de exemplu conditiile de piata, competitia si nu in ultimul rand preferintele consumatorilor finali.

Formularea strategiei de dezvoltare se bazeaza pe rezultatele analizei oportunitatilor sau riscurilor si ale analizei diagnostic realizate in prealabil. Strategia de dezvoltare de a unei organizatii consta in stabilirea obiectivelor pe termen mediu si scurt privind identificarea si evaluarea deciziilor majore asupra structurii de dezvoltare preconizate (dezvoltarea fortei de vanzari prin reteaua de dealeri la nivel national, service, consultanta dezvoltarea retelei de distribuitori, a reletei de service si piese de schimb, etc.) precum si asupra infrastructurii fabricatiei (sistemul calitatii, planificarea productiei, organizare, politici cu forta de munca). rezultand o harta catre succes. La modul general 'strategie' poate fi definita ca 'intentia unei companii de a intreprinde un set de activitati in vederea obtinerii unui profit.

Istoricul Uzinelor Dacia

1.1 Context general

Dacia, marca in jurul careia s-a creat si dezvoltat industria de automobile din Romania, a luat nastere in 1966, la Colibasi, judetul Dambovita. Inca de la inceput, legaturi stranse de colaborare au unit Dacia si Renault.

Dacia este cel mai mare producator roman de automobile. Obiectul de activitate al societatii il constituie producerea si comercializarea de automobile, piese de schimb, masini unelte si instalatii pentru industria de automobile.

Din septembrie 1999 apartine grupului Renault. Obiectul de activitate al societatii il constituie producerea si comercializarea de automobile, piese de schimb, masini unelte si instalatii pentru industria de automobile, afirmandu-si tot mai mult vocatia sa de marca internationala.

Automobile Dacia S.A

Tip: Societate pe actiuni

Fondata:

Locatie: Mioveni, Judetul Arges, Romania

Industrie: de automobile

Produse autoturisme, autoutilitare

Cifra de afaceri 1,2 miliarde EURO (2005)
1,55 miliarde EURO (2007)

Venit net 57 milioane EURO (2005)

Angajati 12,462 + 100,000 locuri de munca generate in Romania (2005)

Detine: Renault

Slogan: 'Pe drumul cel bun'

Website: https://www.daciagroup.com/

Capital si structura actionariat

ACTIONARIAT

Participare (RON)
Total subscris si integral varsat

Numar actiuni

Participare (procente)

RENAULT

Altii

TOTAL

1.2 Perioada de inceput inainte de 1989

Inceputurile

Constructia Uzinei de Autoturisme Mioveni a inceput in 1966. Pentru a reduce timpul intre proiectare si lansarea in productiei de serie a unui autoturism, autoritatile romane au considerat necesara producerea unui autoturism sub licenta obtinuta de la un producator strain. Se dorea o licenta pentru un autoturism din clasa medie cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1,000 si 1,300 cmc si se produca intre 40,000 si 50,000 automobile/an. La licitatie au participat Renault, Peugeot, Fiat, Alfa Romeo si Austin. De asemenea, s-au testat urmatoarele modele: Renault 10, Peugeot 204, Fiat 1100D, Alfa Romeo 1300, Austin Mini Morris. Insa dupa vizita istorica a Presedintelui francez Charles de Gaulle in Romania din 1966, s-a luat decizia la nivel de partid, ca in uzina Dacia sa produca autoturisme sub licenta Renault.

1966 - Constructia Uzinei de Automobile Mioveni
- Semnarea contractului de licenta intre Dacia si Renault
          - Lansarea modelului Dacia 1110 (licenta Renault R8)
1969 - Lansarea modelului Dacia 1300 (licenta Renault R12)

Din cauza unor motive tehnice si economice, oferta companiei Renault pentru modelul Renault 12 a fost retrasa. Modelul era in faza de teste, iar productia trebuia sa inceapa in Franta, in a doua jumatate a anului 1969. Dar contractul a fost semnat in Septembrie 1966. Renault a permis partii romane sa inceapa asamblarea mai devreme a unui model intermediar pana cand Renault 12 sa fie pregatit pentru productie.

La inceput a fost ales modelul Renault 16, dar in cele din urma s-a optat pentru asamblarea modelului Renault 8. Dupa semnarea unui contract de licenta intre Renault si statul roman in 1968, incepe fabricatia modelului Dacia 1100 sub licenta R8, urmat in 1969 de Dacia 1300 sub licenta R12.

1973 - Lansarea modelului Dacia 1300 Break
- Lansarea modelului Dacia 1302 Pick-Up
1978 - Incetarea contractului de licenta

Intre anii 1970-1980, Dacia dezvolta o intreaga gama de modele care va cuprinde mai multe tipuri de vehicule de persoane si utilitare. Si dupa anul 1978, Automobile Dacia continua autonom productia de autoturisme derivate din gama Renault 12.

1.3 Perioada de tranzitie premergatare preluarii Renault

Anul 1995 este marcat de lansarea primului autoturism de conceptie 100% romaneasca, Dacia Nova.

In 1998, anul in care s-au aniversat trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, de pe portile uzinei a iesit autoturismul cu numarul 2.000.000. In acelasi an intreprinderea a obtinut Certificatului de Atestare a Implementarii Sistemului Calitatii ISO 9001.

- Lansarea modelului Dacia 1320
- Lansarea modelului Dacia 1325 Liberta
- Lansarea modelului Dacia 1307 si 1309 Dubla Cabina
- Lansarea modelului Dacia Nova, prima masina de conceptie romaneasca
1998 - Calificativul ISO 9001
          - Autoturismul cu numarul 2.000.000

Intre anii 1991 si 1996 Dacia a comercializat modelul Dacia 1325 Liberta, cu un design provenit din cel al Daciei 1200 produs in anii '80. Dupa 10 ani de asteptare (1995), Dacia lanseaza primul model 100% romanesc sub numele Dacia Nova. Modelul avea un aspect invechit si pornea cu un handicap apreciabil. In 1998, anul in care s-au aniversat trei decenii de la producerea primului automobil Dacia, de pe portile uzinei a iesit autoturismul cu numarul 2,000,000. In acelasi an este lansat motorul de 1,6 litri cu injectie monopunct produsa de firma Bosch; ce a echipat Dacia Nova.

Dacia SuperNova, automobilul ce a fost piatra de temelie a colaborarii DaciaRenault din nou dupa 35 de ani

1.4 Dacia si Renault impreuna de peste 35 de ani

La 2 iulie 1999 se semneaza contractul de privatizare al societatii si Dacia devine o marca a Grupului Renault, avand ca principala misiune sustinerea dezvoltarii Grupului pe pietele emergente. In 2000 are loc lansarea modelului Dacia SupeRNova, prima concretizare a colaborarii franco-romane, un autoturism echipat cu motor si cutie de viteze Renault. In noiembrie 2002 este lansata gama de vehicule utilitare echipata cu motor Diesel Renault. In aprilie 2003 are loc lansarea modelului Dacia Solenza, mai intai in versiunea de motorizare 1.4 MPI, pe benzina, iar din septembrie 2003 si in versiunea diesel, 1.9D. In 2004 are loc lansarea modelului Dacia Logan in doua versiuni de motorizare: 1.4MPI si 1.6MPI. In 2005 este inaugurat Centrul de Export CKD (ILN) si este lansata cea de-a treia versiune de motorizare din gama Logan - 1.5dCi. Datorita modelului Logan, Dacia isi depaseste in 2005 toate recordurile sale anterioare de productie (172.000 de unitati) si vanzari (164.000 de unitati).

1999 - Renault achizitioneaza 51% din capitalul intreprinderii Dacia
2000 - Lansarea modelului Dacia SuperNova, vehicul echipat cu un grup de motopropulsor Renault
2002 - Lansarea gamei de vehicule utilitare cu motorizare Diesel Renault
- Lansarea automobilului Dacia Solenza.
         - Participarea Renault la capitalul Dacia ajunge la 99%
         - Inaugurarea Centrului de Piese de Schimb

- Lansarea autoturismului Logan
           - Incetarea fabricatiei modelelor Berlina si Break
2005 - Lansarea modelului Logan diesel
          - Obtinerea certificatului ISO 14001 pentru mediu
          - Fabricarea automobilului cu numarul 2.500.000
          - Inaugurarea Centrului de Export CKD
          - Record absolut de productie: peste 172.000 de unitati
2007
- Lansarea Noii Colectii Logan si a versiunii Logan Prestige, echipata cu motorul 1.6 1 6V (105 cp) (in septembrie)
         - Lansarea versiunii Logan MCV la Mondialul Automobilului de la Paris (in octombrie)
         - Oprirea fabricatiei modelului Dacia Pick-Up (in decembrie)

Dacia traieste acum o noua etapa, a unei schimbari calitative profunde si tangibile. Este un vector de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, precum si un vector al globalizarii grupului Renault.


Romania este cel de al treilea angajator ca marime din grupul Renault, dupa Franta si Spania.

2. Strategii aplicate pentru dezvoltarea afacerilor in Romania

2.1 Definire afacerii Automobile Dacia in Romania

Preluarea Automobile Dacia de catre Renault in anul 1999, cuantificata in termeni valorici, inseamna pentru industria de profil in primul rand investitii totale de 1 miliard de euro la finele acestui an. Revenirea Renault in Romania a insemnat insa si revitalizarea industriei auto interne si revitalizarea unei uzine aflate la acel moment, potrivit reprezentantilor producatorului de la Mioveni, aproape de inchidere. Planurile de restructurare ale francezilor si lansarea modelului low-cost Logan in 2004 au adus apoi uzina pe profit, pentru ca in 2006 Automobile Dacia sa aduca 10% din profitul grupului Renault. Orientarea spre pietele de export pe fondul unei cereri in crestere, in contextul in care vanzarile pe plan intern s-au plafonat la un nivel de 110. 000 de unitati pe an, a determinat Automobile Dacia sa estimeze o cifra de afaceri de 2 miliarde de euro in 2007. Platforma uzinei Automobile Dacia a atras treptat, odata cu cresterea productiei Logan, din ce in ce mai multi furnizori primari, cel mai vizibil efect fiind rata somajului de 2,8% in orasul Mioveni si de aproximativ 4% in Pitesti. In total, Renault impreuna cu furnizorii sai a generat investitii de 2,5 miliarde de euro. Daca in 2007 Renault a estimat ca va atinge un total al investitiilor de 1 miliard de euro de la preluarea Dacia, ARIS (Agentia Nationala pentru Investitii Straine) a estimat ca investitiile straine monitorizate in segmentul automotive vor depasi in acest an 1 miliard de euro si vor crea aproximativ 8.000 de noi locuri de munca. In 2006 agentia a monitorizat proiecte de investitii automotive in valoare de peste 600 de milioane de euro

2.2 Evaluarea mediului

Conform definitiei, evaluarea mediului reprezinta ansamblul fortelor externe, al conditiilor, situatiilor, evenimentelor, care vor influenta direct sau indirect, evolutia unei organizatii economice.

Industria romaneasca parcurge un amplu proces de transformari. Unele bune, altele, mai putin bune. Una peste alta, sectorul industrial a inregistrat cresteri economice care merita sa fie evidentiate si, in ciuda tuturor neajunsurilor existente inca, in marea majoritate a domeniilor de activitate se vede ca atat segmentul privat, cat si cel de stat au progresat semnificativ in ultimii 10 ani. Tinta strategiei consta in imbunatatirea calitatii vietii consumatorului final, atat datorita dezvoltarii bazate pe investitii continue cat si personalul de inalta calificare. Capacitatea companiei de a genera produse de un inalt standard de calitate este determinata in mod direct influentata atat de factorii de micro mediu cat si de factorii de macromediu.

Astfel pentru a exemplifica acest lucru voi prezenta in continuare cei mai importanti factori de macromediu:

- factorul demografic- Romania a devenit in ultimi ani una din cele mai importante piete de desface in Europa Centrala si de Sud-Est., acest lucru datorandu-se in egala masura atat pozitionarii geo-strategice la intersectia unor mari drumuri comerciale fiind o punte de legatura intre Europa de Vest si Occident, precum si multitudinii de forme de relief si a unui numar important de resurse naturale ale solului sau ale subsolului.

- factorul economic- in ultimii 15 ani si cu precadere in ultimii 4-5 ani situatia economica a Romaniei a cunoscut o crestere stabila si sustinuta, domenii precum industria auto, constructiile, comertul cu amanuntul si serviciile au cunoscut au avut cresteri ale cifrei de afaceri de peste 30% dupa cum informeaza un raport de la sfarsitul anului 2005 al Institutului National de Statistica.

factorul fizico-politic- in urma alegerior guvernamentale si prezidentiale din anul 2000, Romania a fost declarate o tara stabila din punct de vedere al mediului democratic de catre toate tarile din Europa de Vest si de catre America, iar la inceputu anului 2007 Romania a fost inclusa ca tara cu drepturi depline in Uniunea Europeana.

factorul tehnologic- intrucat in mediul economic global competitia devine mai acuta si mai complexa, iar schimbarile tehnologice se succed cu rapiditate, capacitatea firmelor din domeniul energetic de a asigura consumatorilor si economiei nationale necesitatile energetice la parametri superiori dobandeste o importanta vitala pentru asigurarea competitivitatii acestora. In Romania ultimilor ani, in urma deschiderii tot mai multor centre de productie ale unor firme dein vest au avut loc investitii in echipamente industriale de ultima ora care au fost insotite si de Know-How-ul companiileor. Inovarea este un factor critic pentru supravietuirea si dezvoltarea celor mai multe agenti economici din si, de aceea, acest proces nu ar trebui lasat la voia

intamplarii ci planificat si urmarit in mod eficient.

Analiza mediului extern

Prin mediul extern al unei organizatii se intelege ansamblul factorilor externi ai acesteia, factori a caror existenta este susceptibila de a-i influenta comportamentul si performantele sale, afectand-o intr-un fel sau altul. Deoarece impactul poate fi direct (actiunile concurentei) sau indirect (schimbari generale in climatul de afaceri), analiza mediului extern trebuie realizata in doua contexte diferite: contextul concurential generat de elemente aflate in imediata vecinatate a organizatiei si caracterizat prin posibilitati sporite de influentare a acesteia, respectiv contextul general (macromediul), mai indepartat si cu posibilitati mai reduse de influenta asupra intreprinderii.

Mediul ambiant este constituit dintr-un ansamblu de factori economici, tehnici si tehnologici, manageriali, demografici, social - culturali, politici, guvernamentali, ecologici etc. Tendinte in evolutia acestor factori determina oportunitati de dezvoltare sau pericole pentru firma.

Contextul concurential

Pentru a putea analiza contextul concurential al companiei Automobile Dacia SA trebuie analizate doua aspecte, si anume mediul concurential de pe plan national si cel din plan international.

Din punctul de vedere al segmentului de piata ocupat de produsele companiei AUTOMOBILE DACIA S.A., strategia companiei este in principal orientata catre comercializarea produselor sale pe plan national prin intermediul retelei nationale de dealeri locali , insa in ultima vreme Dacia a intensificat tot mai mult activitatea de export peste hotare a produselor sale prin intermediul reprezentantelor si centrelor comerciale ale companiei RENAULT, avand in acest moment in derulare importante contracte comerciale de export in Franta, Algeria, Turcia, Spania, Germania, Ucraina, Serbia, Siria, Polonia si Bulgaria. Pe piata din Romania se apreciaza ca in momentul de fata opereaza destul de multe firme in domeniu, fiecare dintre ele incercand sa castige o cota cat mai mare din piata

Din punct de vedere al amenintarilor in contextul evolutie mediului, putem numi intrarea pe piata romaneasca a marilor companii producatoare autovehicule din Europa, SUA Coreea si Japonia si cum ar fi: Daewoo, Kia, Hunday, PSA(Peugeout-Citroen), Volkswagen, Opel, Fiat, Seat, Mazda,Ford ca sa-i numim numai pe principalii concurenti directi ai produselor Dacia, deoarece trebuie amintit ca inca si anul 2003, toti marii producatori mondiali de autovehicule si-au infiintat cel putin un centru de vanzari in Romania, ceea ce include un centru de prezentare, service-uri si puncte de asistenta tehnica la nivel national, ceea ce inseamna deschiderea pietei nationale pentru produsele straine si are ca rezultat o crestere tot mai mare a concurentei pe plan national pentru produsele companiei Dacia.

Pe plan national AUTOMOBILE DACIA S.A. estimeaza, la momentul actual, o cota de piata de 43.5%.

Contextul general(macromediul)

In vederea analizarii contextului general al mediului este important de mentionat oportunitatile si amenintarile in contextul mediului extern care au efecte pozitive sau reprezinta amenintari ale evolultiei mediului cu efect negativ asupra comaniei.

Dintre oportunitatile notabile de pe piata romaneasca a reprezentat deficitul de autoturisme de pe piata romaneasca. Statistic in Romania exista un autoturism la 5 locuitori, spre deosebire de Europade Vest unde exista un autoturism la 2 locuitori, totusi acesta statistica care are o tendinta de schimbare rapida in ultimii 3-5 ani datorita cresterii puterii de cumparare a populatiei. Acest lucru favorizeza companiile producatoare de autoturisme, mai ales cele autohtone, printre care si AUTOMOBILE DACIA datorita preferintelor romanilor pentru autoturisme autohtone datorita costurilor scazute de intretinere, a retelei decomercializare si service-uri dezvoltata la nivel national, precum si a facilitatilor fiscale de achizitionare pentru un astfel de autoturism. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, proiectele de dezvoltare a intrastructurii au avut o crestere exponentila, ceea ce face ca organizatia AUTOMOBILE DACIA sa se implice tot mai mult in dezvoltarea retelelor nationale de vanzari si a celor de asistenta tehnica, iar in ultimul an si a unui centru de proiectare si dezvoltare, primul de acest fel din Romania, centru ce va fi inaugurat in 2009 in localitatea Titu, jud Dambovita.

Tot-odata trebuie amintit si cresterea comertului international, compania participand prin intermediarii externi reprezentati de centrle de vanzare din Europa ale companiei mama Renault, care isi au sediile in cele mai mari centre orase din Europa. De asemenea libera circulatie a permis facilitarea incheirii de contracte de furnizare cu mai multi parteneri de materii prime si produse semifinite de pe piata europeana.

Misiunea Dacia

Misiunea unei organizatii reprezinta conceptul de baza care precizeaza scopul existentei unei oragnizatii acesta definind afacerile de baza ale organizatiei respective

Cine face?

Scopul companiei Autovehicule Dacia este producerea si comercializarea de vehicule de persoane si utilitare produse in cadrul uzinei de la Mioveni.

In 2006, la Dacia au fost realizate investitii in valoare de 142 milioane de Euro. Alte 16 milioane de Euro au fost investite pentru constructia viitoarei uzine de cutii de viteze, a carei inaugurare este prevazuta pentru anul 2008.

Totalul investitiilor realizate la Dacia dupa preluarea, in 1999 de catre Grupul Renault, se ridica la 772 milioane de Euro. Pentru anul 2007, investitiile Dacia se vor cifra la aproximativ 200 milioane de Euro. In plus, 66 milioane de Euro vor fi investiti in viitoarea uzina de cutii de viteze.

Pentru cine face?

Pentru a evidentia categoriile de consumatori carora se adreseaza produsele Dacia, vom prezenta in continuare un sondaj de opinie realizat de una din celel mai importante companii specializate in sondarea opiniei publice, scopul acestui sondaj fiind acela de a afla 'Intentie de cumparare a unui autoturism' pe piata din Romania.


METODOLOGIE:

Esantion national reprezentativ cu o baza de 1081 respondenti realizat in mediu urban
si rural corelat in functie de regiune si rezidenta;
Selectie aleatorie a respondentilor pe baza chestionarului de recrutare;
Metoda de colectare a datelor : interviu face-to-face;
Criterii de selectie:
Varsta 15+ ani;
Sa nu lucreze in domeniu de marketing, advertising;
Perioada de colectare a datelor: iulie 2007.


   In familia dvs. se are in vedere cumpararea unui autoturism in urmatoarele 12 luni?Baza 1.081 respondenti


   Intentia de cumparare in raport cu regiuni ale tarii

Se poate observa un avantaj al zonei de Vest, unde cei ce doresc sa achizitioneze un autoturism (fie nou, fie secondhand) totalizeaza 16 procente, dar optiunea principala este de autoturism second-hand, in timp ce in Sud-Est, Sud-Vest si Bucuresti optiunea principala este penru un autoturism nou.


Baza 1.081 respondenti


  Intentia de cumparare

Marci romanesti vs. Marci straine

Baza 109 respondenti
Desi preferintele celor care intentioneaza sa cumpere un autoturism se indreapta catre marcile straine, acestea sunt fragmnentate, iar piata este dominata de marca romaneasca consacrata: DACIA

   Intentia de cumparare pe segmente de autoturisme total


Baza 109 respondenti Majoritatea respondentilor au ales segmentul de autoturism mediu, urmat de mediu-mare, acest mediu fiind cel mai reprezentativ pentru Romania.


   Principalele segmente de autoturisme ce ar putea fi cumparate in urmatoarele 12 luni in functie de venit.


Baza: 109 respondenti
Raspuns multipluSe poate observa ca DACIA ramane in continuare leaderul intentiei de cumparare a romanilor in timp ce Volkswagen si Opel disputa locul secund la o diferenta semnificativa de leader.


Baza: 109 respondenti
Raspuns multiplu

   Principalele marci de autoturisme ce ar putea fi cumparate in urmatoarele 12 luni in functie de venit.


Baza: 109 respondenti
Raspuns multiplu

Dacia ramane in topul preferintelor cumparatorilor indiferent de veniturile realizate, totusi, pe masura ce veniturile cresc, ponderea acestei marci scade, optiunile devenind mai diversificate.

   Principalele marci de autoturisme ce ar putea fi cumparate in urmatoarele 12 luni in functie de sexDaca barbatii prefera in principal autoturismele produse la uzinele din Pitesti, femeile ar dori sa cumpere autoturisme straine, avand optiuni mai diversificate.

Statisticile releva faptul ca produsele Dacia sunt preferate de o clientela compusa 76 la suta din barbati, media de virsta fiind stabilita la 51 de ani. 53 la suta dintre cumparatori lucreaza ca angajati sau muncitori si 28 la suta sint pensionari.

Circa 47 al suta dintre clienti au ales un produs Dacia ca al doilea sau chiar al treilea vehicul. Trei sferturi dintre cei care au preferat Logan si-au cumparat pentru prima oara o masina noua.

Componenta Speciala a companiei Dacia :Produsul

Acest succes, atat in Romania cat si la export, este rezultatul unei oferte de produse marcata de lansarea reusita a modelului Logan si de vanzarile foarte bune ale modelului Solenza. Cresterea realizata se bazeaza pe o retea comerciala care a fost in totalitate reconstruita si care se numara astazi printre cele mai moderne din Europa. O contributie importanta a avut-o oferta completa de servicii, de la Piesele de Schimb de Origine Dacia pana la serviciile de intretinere si reparatii, fara a uita ofertele de finantare.

Comunicarea misiunii Dacia in interiorul si exteriorul organizatiei

Comunicarea interna reprezinta alaturi de informarea publica si de relatiile

cu societatea, unul din cele trei domenii ale activitatii de relatii publice in cadrul

unei organizatii. Comunicarea interna din cadrul unei organizatii consta in procesul

de comunicare biunivoca dintre structurile de conducere si membrii organizatiei.

Scopul comunicarii interne este de a spori motivatia membrilor organizatiei

prin facilitarea intelegerii misiunilor pe care le are organizatia si implicit

personalul acesteia.

Tinta comunicarii interne

Am remarcat urmatoarele metode uzuale de comunicare interna in

cadrul S.C. AUTOMOBILE DACIA RENAULT SA:

metode de comunicare interna prin materiale tiparite: ziarul Info

Autoturism- redactat de SAD (Sindicate Automobile Dacia) cu aparitie lunara,

Tablou de bord ce reprezinta realizari Automobile Dacia S.A. ( ADSA),

reviste interne, buletine informative, foi volante etc

metode de comunicare orala: reuniuni de informare, discutii directe, informatii

directe facute de seful organizatiei, comisii si grupuri de lucru, conferinte,

seminarii si discursuri;

metode electronice de comunicare: intranet, e-mail si filme video;

metode de comunicare prin afisare: panouri de afisare fixe, aviziere, bannere.

Exemplu de material tiparit folosit in cadrul comunicarii interne

Ziarul Info Autoturism redactat de Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD

Exemplu de material tiparit folosit in cadrul comunicarii interne

Jurnal de bord revista interna cu aparitie lunara ce prezinta

realizarile Automobile Dacia S.A. (ADSA)

In cadrul comunicarii externe a organizatiei se incearca sa se puna baza pe

relatiile cu mass media, cu investitorii, cu comunitatea locala. Organizatia ofera cat

mai multe informatii pe care mass media le prelucreaza pentru a oferi publicului

larg o identitate de firma cat mai corecta.

Toate acestea se realizeaza cu ajutorul unor metode specifice de comunicare

externa:

metode de comunicare externa privind stabilirea legaturilor cu mass

media stiri de presa, comunicate de presa, articole pentru reviste de

specialitate, anunturi, fotografii de presa, briefinguri de presa si revista

presei- spicuiri din presa nationala privind constructiile de masini si

retransmisa de Directia Comunicare prin e-mail. Adresa de internet prin care

circula informatiile catre media internationala este www.media.renault.com

iar pentru media nationala casuta de e-mail dacia.press@daciagroup.com

metode de comunicare externa privind stabilirea legaturilor cu clientii

e-mail vocea.clientului@daciagroup.com

ADSA a initiat pe 4 martie 2004 o noua actiune menita sa faciliteze

achizitionarea de catre posesorii de vehicule uzate a unui vehicul nou Dacia.

Astfel, in perioada 1-31 martie 2004, posesorii unui vehicul uzat, indiferent de

marca, model sau an de fabricatie, au posibilitatea de a achizitiona o Dacia

berlina, in schimbul vechii masini care va fi predata la orice societate REMAT

din tara. Prezentandu-se la orice dealer Dacia cu adeverinta eliberata de

REMAT, proprietarul a beneficiat de o reducere de 300 euro la achizitionarea

unei Dacia berlina.

Cursuri de formare si perfectionare pentru personalul organizatiei in

exteriorul organizatiei peste un milion de ore de pregatire au fost consacrate

functiilor industriale si tertiare in productie, management, informatica si

gestiune. Pentru industrializarea modelului Logan la Pitesti, peste 450 de

salariati de la Dacia s-au pregatit la centrul de realizare a prototipurilor CRP de

la Tehnocentre din Guyacourt (Franta).

Schimbul de informatii permanente dintre societate si purtatorii de cuvant ai

guvernului care s-au realizat pe parcursul contractului de privatizare si mai ales

pentru pregatirea si derularea planului social de disponibilizare

Obiectivele Dacia

Obiectivele strategice ale unei organizatii reprezinta scopuri, rezultate pe termen lung obtinute prin realizarea misiunii.

modernizarea mijloacelor industriale de productie

Cele doua uzine de fabricatie ale Dacia Logan se adapteaza la nivelul ridicat al cererii comerciale pe toate pietele. Uzina de la Mioveni, care din 2004 a produs aproape 500 000 de automobile Logan, isi va majora capacitatea de productie si va trece de la 235 000 vehicule pe an la 350 000 in 2008. In acest scop au fost programate investitii de peste 100 milioane de euro, care vor fi destinate extinderii capacitatii departamentului de presaj, constructiei unui nou atelier de vopsitorie si maririi departamentelor de caroserie si montaj general.

In prezent, de pe liniile de productie ale uzinei ies in fiecare zi 930 de automobile Logan (Logan, Logan MCV si Logan Van). Pentru a raspunde nivelului ridicat al comenzilor, cadenta va fi majorata treptat pentru a ajunge la 1 000 vehicule /zi la sfarsitul anului.

In 2008, uzina de la Somaca (Maroc), care din 2005 producea modelul Logan exclusiv pentru piata locala, va exporta produse Dacia Logan spre Franta si Spania. Pe ansamblul acestui an, peste 5 000 de vehicule Logan vor fi exportate din Maroc spre Europa. In acest scop, productia zilnica a modelului Logan a fost majorata de la 54 la 120 vehicule/zi. 300 de persoane au fost angajate pentru ca activitatea de productie sa poata sa se desfasoare in doua schimburi.

ameliorarea radicala a calitatii produselor

Dacia si-a indreptat toate eforturile catre imbunatatirea calitatii produselor sale, adoptand o strategie adecvata, bazata pe avantaje rationale. Calitatea produsului Logan a sporit increderea in marca Dacia, lucru care a dus la ameliorarea reputatiei Dacia. Produsul Logan a ridicat astfel marca Dacia.

Cifrele vorbesc: la fiecare 4 minute se vinde un vehicul Dacia azi in Romania. 330.000 vehicule vandute de la lansarea Logan din septembrie 2004 pana in septembrie 2006. La sfarsitul lui 2008 Logan se exporta in 50 de tari, pe 4 continente.

instruirea personalului

Actualmente Renault a investit peste 150 mln. euro, destinate instruirii personalului, ridicarea controlului asupra calitatii asamblarii, modernizarii sectiilor de vopsire si stantelor.

Compania Renault intentioneaza sa investeasca in Dacia, timp de urmatorii 5 ani mai mult de 220 mln. euro, pentru orientarea complexului de producere la un nivel tehnic superior.

- innoirea gamei

In cursul semestrului al doilea din 2007 modelul Logan MCV va fi deja disponibil pe ansamblul pietelor din Europa si din regiunea Euromed. La inceputul anului 2008, un model pick-up dezvoltat pe platforma Logan va completa gama Dacia in Romania. Acest nou model se va adresa in egala masura micilor antreprenori si comercianti dar si persoanelor aflate in cautarea unui vehicul pentru escapade in timpul liber. Dacia Logan Pick-Up va oferi un raport pret/prestatii foarte competitiv.

modernizarea retelei comerciale

In prezent, marca Renault dispune de o retea de 39 de concesionari la nivel national, in timp ce Nissan detine 25 de dealeri, iar Dacia 69 de centre.

Grupul Renault isi va extinde reteaua de dealeri prin transformarea punctelor de vanzare Dacia in centre care comercializeze atat marca autohtona cat si unitatile Renault si Nissan, pentru a reduce costurile construirii unor centre de vanzare greenfield.
Numarul dealerilor Renault Nissan Dacia va creste in viitor cu aproximativ 10%. Pana la un anumit punct, cele trei marci dispun de o conducere proprie a fiecarei retele de dealeri, insa pentru a se reduce costurile s-au implementat si platforme comune.
Pe langa dezvoltarea retelei deja existente, Renault intentioneaza sa imbunatateasca activitatea din punctele de service si pe cea din centrele care ofera servicii postvanzare.

Reteaua de dealeri la nivel national a companiei Dacia

2.4 Elemente ale strategiei Dacia

Pentru a putea defini tipurile de strategii adoptate de catre compania Dacia trebuie in primul rand analizate:

ce tip de afaceri va dezvolta organizatia si

cum vor fi distribuite resursele sale intre acestea, pentru a-si realiza obiectivele propuse.

Strategia Organizationala a Companiei Dacia

Conditiile de piata:

Conform studiilor prezentate de APIA(Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule), piata auto romaneasca a crescut cu peste 22% in primele sapte luni

Astfel, vanzarile de masini noi au depasit 177.000 de unitati, in primele sapte luni ale anului 2007, in crestere cu 22,4% fata de perioada similara din 2006. In primele sapte luni din 2007 s-au vandut 177.685 de autoturisme, in crestere cu 22,4% fata de cele 145.154 vandute in intervalul ianuarie - iulie anul trecut. Vanzarile de vehicule comerciale au crescut si ele cu 28,8%, de la 21.042 de unitati, la 27.095 unitati.
Per total, in primele sapte luni s-au vandut 206.089 automobile, cu 23,3% peste cele 167.126 comercializate in intervalul ianuarie - iulie 2006. Luna trecuta s-au vandut 35.995 de automobile, cu 3,1% peste valoarea din luna iunie a acestui an.

In perioada ianuarie - iulie, importurile de automobile au crescut cu 55%, pana la 132.650 de unitati, dupa ce in lunile similare din 2006 au fost de 85.594 unitati.

Aceste studii denota faptul ca piata auto din Romania are o rata ridicata de crestere de aproximativ 20% pe an, fapt datorat in primul rand cresterii puterii de cumparare a romanilor pe fondul cresterii economice constante a Romaniei din ultimii ani precum si a intaririi monedei nationale in raport cu moneda europeana.

Pe fondul acestor conditii Dacia Renault trebuie sa adopte o STRATEGIE ORGANIZATIONALA DE CRESTERE.

Pentru realiza aceasta strategie compania a optat pentru stretegia de crestere prin concentrare indeplinind cele 3 conditiile necesare:

penetrarea si dezvoltarea pietei

dezvoltarea produsului

integrarea pe verticala

penetrarea si dezvoltarea pietei prin:

 1. Grupul Renault isi va extinde reteaua de dealeri pana in 2009 prin transformarea punctelor de vanzare Dacia in centre care comercializeze atat marca autohtona cat si unitatile Renault si Nissan, pentru a reduce costurile construirii unor centre de vanzare greenfield.
 2. Numarul dealerilor Renault Nissan Dacia va creste in viitor cu aproximativ 10%. Pana la un anumit punct, cele trei marci Dacia-Renaul si Nissan vor dispune de o conducere proprie a fiecarei retele de dealeri, insa pentru a se reduce costurile vor fi implementate si platforme comune.
 3. Pe langa dezvoltarea retelei deja existente, Renault intentioneaza sa imbunatateasca activitatea din punctele de service si pe cea din centrele care ofera servicii postvanzare.

dezvoltarea produsului prin:

Pentru perioada urmatoare Dacia defineste si pune in aplicare o strategie de crestere a numarului de produse comercializate, fixandu-si cinci obiective:

 • sa realizeze investitiile prevazute in vederea cresterii capacitatii de productie, atat in ceea ce priveste uzina de la Mioveni si integrarea activitatii mecanice, cat si in cazul furnizorilor Dacia
 • sa-si conserve si sa-si consolideze pozitia de lider pe piata automobilelor din Romania prin introducerea pe piata de noi produse dintre care Dacia varianta break, numita MCV Multi Convivial Vehicle
 • de la inceputul anului 2008, acesteia i se va adauga si varianta furgoneta, bazata pe aceeasi caroserie, platforma tehnica modificata a actualei Logan Berlina, care s-a imbogatit, la randul ei, cu o noua versiune, Prestige, si motorizari Euro IV
 • sa asigure demararea la timp a proiectelor Logan 16 supape si Logan break
 • sa-si amelioreze in mod constant calitatea produselor sale pentru a asigura satisfacerea nevoilor clientilor 

integrarea pe orizontala prin:

 • sa dezvolte Centrul ILN (International Logistic Network) de la Mioveni care va livra piesede schimb pentru uzinele de montaj Logan din Maroc, Columbia, Rusia si este prevazut sa se extinda in urmatorii ani in Iran, India si Brazilia. Pentru anul 2008 obiectivul centrului ILN va fi acela de a livra piese pentru circa 120.000 de vehicule Logan
 • Anul viitor, Dacia si Renault vor investi in Romania 350 de milioane de euro in liniile de productie,inaugurandu-se o noua uzina de cutii de viteze, renuntandu-se astfel al echiparea cu subansamble produse in fabricile Renault din Turcia si Rusia
 • Performanta intreprinderii se va masura prin cresterea marjei operationale. Obiectivul este atingerea unei marje de 6 la suta in 2009. Acest nivel record va fi depasit chiar incepind de anul viitor, ceea ce va permite asigurarea in mod durabil a pozitiei de constructor generalist european cel mai rentabil

Dacia este aceea de a miza pe un singur produs

Acum trei ani, cand Louis Schweizer, fostul director general al Renault, anunta productia in Romania a unui automobil de 5.000 de euro, destinat pietelor emergente, lumea automobilului a privit cu neincredere, atat spre Paris, cat si spre Pitesti. Dar, dupa doar trei ani, conceptul Logan a fost preluat si de alti constructori, care acum anunta demararea unor proiecte similare. E drept, Renault a renuntat intre timp la pragul de 5.000 de euro, automobilul fiind ceva mai scump dupa ce a parasit plansetele proiectantilor Centrului de Cercetare Renault Technocentre. Dar nici comercializarea acestuia nu s-a oprit doar la pietele emergente, Logan fiind vandut si in Franta, Spania sau Germania.

Renault a castigat pariul nu numai in ceea ce priveste succesul lui Logan, dar a demonstrat ca investitia sa la Automobile Dacia este o afacere profitabla. Cu o marja de profit operational de 4,7%, Dacia se situeaza peste performantele reusite de Renault la modelele sale, care i-au asigurat atingerea unei marje de profit, pe primele sase luni ale acestui an, de 2,7%. In prezent, Dacia are peste 90 de puncte de desfacere pe teritoriul Romaniei si peste 1.300, in afara granitelor tarii, vanzarile totale de Logan pentru acest an fiind estimate de oficialii companiei la aproape 190.000 de exemplare.

Modelul Logan isi continua expansiunea si sub marca Renault: in primul semestru 2007, vanzarile au crescut cu 75% (47 281 unitati). In Rusia, Logan este berlina straina cea mai bine vanduta. In primele sase luni ale anului au fost vandute 31 031 unitati (+47% fata de perioada similara a anului 2006). Pentru a raspunde cererii pietei si pentru a permite fabricarea unui nou model, uzina din Moscova (Avtoframos) isi va dubla capacitatile de productie pana in 2009, la 160 000 unitati pe an. Din primavara anului 2007, Renault Logan este comercializat in patru tari noi: Iran, India, Argentina si Brazilia. Primele rezultate sunt promitatoare. Pe fiecare din aceste piete, Logan raspunde nevoilor specifice ale clientilor locali. Astfel, in India, Renault cu partenerul sau Mahindra, a lansat primul Logan cu volanul pe partea dreapta. In Brazilia, Logan este disponibil cu o motorizare flex-fluel.

Programul Logan contribuie la angajamentele de crestere, de calitate si de profitabilitate ale Renault Contrat 2009 si reprezinta unul dintre vectorii de expansiune a grupului. Pana la sfarsitul anului 2006 au fost vandute peste 415 000 vehicule Logan, sub marcile Dacia si Renault. Dintre acestea, au fost comercializate aproape 250 000 in anul 2006, ceea ce inseamna cu 70% mai mult fata de nivelul inregistrat in 2005. Logan este prezent pe 5 continente (51 de tari si 4 uzine).

In 2007, Logan va incepe cucerirea unor noi teritorii sub marca Renault. Productia si vanzarile modelului Logan vor demara, pana in luna iulie, in Iran, India si Brazilia. Tot din aceasta primavara, Logan va fi prezent si in Argentina.

Strategii Competitionale adoptate de Dacia

STAPANIAREA COSTULUI+DIFERENTIERE

Resursele mobilizate pentru reusita planului Strategia Dacia contra pietei second-hand

Cu 140 de milioane de euro investite in productia a doua noi modele, Renault se pregateste de asaltul competitorilor Daciei Logan. In doi ani, modelul dezvoltat de francezi in Romania va ajunge la sase variante de caroserie si vanzari de 350.000 de unitati pe an.

Dacia a lansat varianta break, numita MCV Multi Convivial Vehicle, iar de la inceputul anului 2008, acesteia i se va adauga si varianta furgoneta, bazata pe aceeasi caroserie, platforma tehnica modificata a actualei Logan Berlina, care s-a imbogatit, la randul ei, cu o noua versiune, Prestige, si motorizari Euro IV. Vanzarile furgonetei sunt preconizate sa depaseasca 10.000 de unitati anul viitor, iar cele ale variantei MCV sunt planificate in jurul a 50.000 de unitati.

Cu Logan Prestige, dar si cu variantele de top ale Logan MCV, Dacia atinge preturi situate in jurul a 10.000 de euro pe autoturism, ceea ce il face competitor cu modelele altor constructori europeni, dar si cu unele modele din gama Renault.

Pe viitor, strategia grupului este sa separe si sa intareasca fiecare brand. Prezenta in acelasi showroom atat a Loganului, cat si a modelelor Renault are un efect negativ asupra vanzarilor, admite Jacques Daniel, director comercial pentru Romania al Dacia-Renault Nissan.


Totusi, Franois Fourmont, directorul general al Dacia ramane mai mult decat optimist. Nu exista, la ora actuala un alt automobil in gama de preturi de 10.000 de euro cu un nivel de motorizare si echipare similar cu Logan Prestige, afirma acesta. Nu ne asteptam sa vindem zeci de mii, ci doar mii de unitati din acest model, dar el contureaza ideea ca oferim o gama completa.
Evolutia gamei Logan nu se va opri insa aici. Pentru 2009, este prevazuta lansarea a 26 de modele noi, atat Renault, cat si Samsung sau Dacia, iar noi vom avea trei modele noi care vor completa gama actuala, adauga directorul general al Dacia. Acesta nu a vrut sa dezvaluie care vor fi variantele care vor duce numarul modelelor dezvoltate sub sigla Logan la sase dar foarte probabil ca una dntre acestea va fi o varianta bicorp, cu cinci usi si posibil si una cu trei usi. La acea data, Logan ar putea sa nu mai fie singur pe piata. Daimler-Chrysler sau Fiat au anuntat demararea unor proiecte similare, italienii anuntand si pretul - 7.500 de euro si locatia Turcia unde ar putea dezvolta noul model. Renault ar putea infrunta o competitie directa chiar pe piata romaneasca, prin preluarea uzinei de la Craiova de catre un constructor interesat de a dezvolta aici un model popular. Da, competitia se va ascuti si asta e o veste buna pentru noi din doua motive, e de parere Fourmont. Mai intai, demonstreaza ca noi am avut dreptate, exista o piata importanta pentru astfel de vehicule, ceea ce e un stimulent sa crestem capacitatile de productie. In al doilea rand, nu ne va lasa sa ne culcam pe lauri si ne va determina sa fim in continuare atenti la competitivitatea produselor noastre, crede directorul general al Dacia.

 Renault va continua sa‑si amelioreze competitivitatea printr‑un program de reducere a costurilor si de optimizare a investitiilor, beneficiind mai ales de sinergiile cu Nissan, in cadrul Aliantei. Efortul va fi indreptat catre:

reducerea costurilor de aprovizionare cu 14 la suta pe 3 ani;

  reducere cu 12 la suta a costurilor de fabricatie si cresterea ratei medii de utilizare a propriilor capacitati, care creste de la 60 la suta in 2005 la 75 la suta in 2009;

  reducerea costurilor logistice cu 9 la suta;

  reducerea cheltuielilor generale, care vor fi aduse de la 5,1 la suta din cifra de afaceri in 2005 la mai putin de 4 la suta in 2009. Toate functiile suport ale intreprinderii se angajeaza sa atinga cel mai bun nivel mondial;

reducerea costurilor de distributie cu 8 la suta pe fiecare vehicul

cheltuielile de cercetare si proiectare, precum si investitiile pentru noile vehicule, nu vor depasi 11,5 la suta din cifra de afaceri pe perioada 2007‑2009.

4.3 Strategii de dezvoltare pentru 2009.Centrul de Cercetare Dezvoltare de la Titu

Grupul francez Renault va investi in urmatorii doi ani peste 100 de milioane de euro in Renault Tehnologie Roumanie la Titu, in judetul Dambovita devenind cel de-al doilea centru de cercetare ca importanta pentru grupul francez, dupa cel din Franta.

Investitiile de 100 de milioane de euro sunt doar prima etapa a acestui proiect, insa se poate spune la cat se vor ridica investitiile totale decat dupa doi-trei ani, cand lucrurile vor deveni mai clare cu privire la evolutiile pietei. Se vor dezvolta aici, in mod progresiv, modele pe platforma Logan si, pe masura ce Renault Technolgie Roumaine va deveni mai puternica

Aici vor fi concepute si dezvoltate nu doar modelele din gama Dacia, ci si o parte din automobilele Renault, precum si vehicule utilitare. Scopul este plasarea activitatii de cercetare cat mai aproape de pietele de desfacere. Investitia totala in acest proiect este estimata la circa 500 de milioane de euro. De altfel, centrul se pregateste sa angajeze pentru inceput 1.000 de persoane, indeosebi ingineri si tehnicieni. RTR va asigura designul, conceptia, fabricatia, realizarea prototipurilor si testarea vehiculelor. Tot aici vor fi adaptate motoarele si cutiile de viteze.


Contractul pe 2009 lansat de presedintele Renault, Carlos Ghosn, se sprijina pe dezvoltarea a 26 de noi modele in urmatorii trei ani conform declaratiilorlui Philippe Prevel, directorul general al RTR. Activitatea centrului se va axa in principal pe gama Logan, segmentul I (Dacia si Renault), precum si pe vehicule utilitare, in general toata gama de modele care se va comercializa preponderent pe pietele emergente. Pana la demararea completa a proiectului, o parte din aceste activitati vor fi desfasurate in uzina de la Pitesti, urmand ca si echipa de dezvoltare a Dacia sa fie ulterior integrata in cea a RTR.

Rezultatele inregistrate

3.1 Fapte si cifre la nivel international

 • 1,2 miliarde Euro cifra de afaceri
 • 1,5% din PIB al Romaniei
 • 57 milioane Euro rezultat net
 • 650 milioane Euro investitii
 • 172.021 unitati produse
 • 164.406 unitati vandute, din care 113.276 in Romania si 51.130 la export, in 40 de tari, pe 4 continente. Destinatiile de export cu vanzari importante: Franta, Turcia, Serbia si Muntenegru, Maroc, Ungaria, Algeria, Republica Ceha, Spania, Polonia, Germania
 • 45,3% din piata auto a Romaniei
 • 12.532 salariati
 • 100.000 locuri de munca (generate in Romania)
 • 7 tari de asamblare Logan: Romania, Rusia, Maroc, Columbia, Iran (2007),       India (2007), Brazilia (2008)

Vanzari Dacia

2006 (10 luni)

Total

Romania

Export

Total

* inclusiv unitatile produse in Maroc
Top 10 destinatii export (10 luni 2007)

Tara

Unitati (Logan)

Franta

Algeria

Turcia

Spania

Germania

Ucraina

Serbia

Siria

Polonia

Bulgaria

Maroc (centru de productie Logan)

Top 10 destinatii export (cumul 2004 - 30.06.2007)

Tara

Unitati (Logan)

Franta

Turcia

Serbia

Algeria

Spania

Ungaria

Germania

Republica Ceha

Ucraina

Polonia

Vanzari Reteaua Dacia la nivel national

Vanzari Dacia in anul 2005

Succesul modelului Logan a permis constructorului Dacia sa realizeze in 2005 cele mai mari vanzari din istoria sa.

In 2005, Dacia a depasit toate recordurile sale de vanzari de pana acum, atat pe piata din Romania, cat si la export. In total, Dacia a livrat 164.406 de vehicule, dintre care:
- 113.276 unitati vandute in Romania, Dacia atingand o cota de piata de 45%
- 51.130 vehicule vandute la export, in crestere cu 210% fata de 2004

Vanzari Dacia pe modele in Romania

Logan

Solenza

Utilitare

Total Romania (vehicule personale + vehicule utilitare)

Vanzari Dacia pe modele

Logan

Solenza

Utilitare

Total export (vehicule personale + vehicule utilitare)

Total vanzari Dacia (Romania)

Logan

Solenza

Utilitare

Total (vehicule personale + vehicule utilitare)

Vanzari Dacia in anul 2006

nzari Dacia pe modele in 2007

Model

Romania

International

Total

Logan

Pick Up

Total

Evolutia vanzarilor Dacia Logan pe ani

Total

Romania

International

Total


* Inclusiv vehiculele Dacia Logan produse in Maroc

Top 5 destinatii export in 2007

Tara

Unitati (Logan)

Franta

Algeria

Turcia

Spania

Germania

Maroc (centru de productie Logan)

Dincolo de vanzarile uzinei din Romania, vanzarile de autoturisme Renault pe plan mondial au scazut cu 3%, de la 1,19 milioane unitati in primele opt luni ale anului trecut, la 1,16 milioane intre ianuarie - august 2007. La nivel de grup, vanzarile s-au diminuat cu 0,6%, pana la 1,64 milioane de unitati.

La capitolul vehicule comerciale, vanzarile au urcat moderat, cu 3,3%, de la aproape 7.700 de unitati in opt luni din 2006, pana la 7.926 intre ianuarie si august anul curent, informeaza raportul Renault.

Romania a fost a sasea piata ca marime pentru marcile grupului Renault, cu peste 90.000 de vehicule vandute (Dacia impreuna cu Renault), fiind devansata de Franta (434.000 de unitati vandute), Spania (137.000), Germania (105.000), Italia si Marea Britanie cu peste 95.000 fiecare.
Renault a avut, in primele opt luni ale acestui an, cea mai mare cota de piata in Romania - 39,7%, nivel superior celui din Franta (24,6%) sau Turcia (15,1%).

Previziunile afacerilor Renault in Romania

Potrivit planului de dezvoltare cu numele generic 'Planul Contract 2009' prezentat de Carlos Ghosn, in urmatorii patru ani vor fi lansate nu mai putin de 26 modele noi.

Renault are in plan lansarea a opt modele noi in 2007, sapte in 2008, respectiv noua noi modele in anul 2009. Unul dintre planurile ambitioase ale companiei este lansarea, a unui nou model Laguna, care sa se plaseze, pana in 2009, intre primele trei modele la nivel mondial in ceea ce priveste fiabilitatea si calitatea service-ului. In acest an, constructorul de masini va lansa modelul Logan Estate in versiune de cinci si sapte locuri. Tot in 2007 Renault vizeaza imbunatatirea vanzarilor pe piata europeana si impulsionarea vanzarilor in tarile din afara Europei, lansarea de facelift-uri pentru modelele Megan, Scenic, Espace, Trafic, Master.

Ofensiva produs se va traduce prin consolidarea si largirea gamei in functie de 4 axe :
- reinnoirea elementelor esentiale ale gamei : familia Megane, Twingo, Kangoo, Master.
- haut de gamme: cu cinci vehicule lansate in cadrul planului, Renault isi va dubla volumul vanzarilor pe acest segment .
- intrarea pe noi domenii : SUV, vehicule de teren 4x4, cross-over si vehicule de nisa.
- vehicule concepute pentru dezvoltarea mondiala, mai ales prin programul Logan.
Imbogatirea ofertei se va traduce printr-o crestere a vanzarilor cu 800 000 vehicule intre 2005 si 2009, iar varsta medie a produselor va fi redusa de la 3,8 ani in 2005 la 2,2 ani in 2009.
Imbogatirea ofertei se va traduce printr‑o crestere a vinzarilor cu 800.000 de vehicule intre 2005 si 2009, iar virsta medie a produselor va fi redusa de la 3,8 ani in 2005 la 2,2 in 2009.

Volumul vinzarilor realizate in afara Europei va creste astfel de la 27 la 37 la suta in 2009, insemnind un progres cu 80 la suta.  Grupul Renault-Nissan este, conform opiniei specialistilor, unul din favoritil pentru achizitionarea uzinei Daewoo Craiova.

In cadrul Aliantei cu Nissan, Renault pregateste o paleta completa de tehnologii alternative, ca hibridele, acumulatori si vehiculele electrice. Renault va testa in Franta, in intervalul amintit mai sus, vehicule echipate cu acumulatori, bazate pe tehnologiile avansate ale Aliantei. Renault, lider al sigurantei, va continua sa inoveze pentru consolidarea acestei pozitii.

4.1 Integrarea Dacia in Planul Renault Concept 2009


Dacia este a doua marca a Grupului Renault, care, impreuna cu Nissan, formeaza din 1999 Alianta, clasandu-se in randul primilor patru constructori mondiali de automobile din lume. Dacia este cel mai important constructor national de automobile si se bucura de o prezenta internationala tot mai accentuata.

Dacia reprezinta polul de dezvoltare al Grupului Renault in Europa Centrala si Orientala. Misiunea sa este de a produce modele moderne, robuste si economice destinate noilor piete si adaptate asteptarilor, necesitatilor si resurselor noilor clienti. In centrul acestei strategii se afla proietul Logan, vehicul total nou care iese din tiparul automobilelor derivate din vechile modele Renault. Investitiile Renault au contribuit la instalarea unor linii noi de asamblare a motoarelor si a cutiilor de viteze Renault, la renovarea cladirilor si la innoirea echipamentului informatic.

Dacia beneficiaza pe deplin de apartenenta la Grupul Renault, bazandu-se pe expertiza si organizarea companiei-mama atat la nivel industrial cat si la nivel comercial. Distributia vehiculelor si a pieselor de schimb Dacia va fi asigurata de reteaua comerciala Renault in majoritatea tarilor.

Concluzii
Renault a facut din Dacia o companie de 1 mld. Euro

 

Dupa investitii pana acum de 650 mil. euro, producatorul auto Dacia va realiza anul acesta afaceri de peste 1,1 miliarde de euro, de aproape cinci ori mai mult fata de momentul intrarii Renault ca actionar in anul 1999. Producatorul local va trece in premiera anul acesta si pe profit, dupa cinci ani de pierderi.


'A fost cel mai bun an de pana acum pentru Dacia. Am inregistrat vanzari record atat pe piata interna, cat si la export. In aceste conditii, vom realiza pe ansamblul anului o cifra de afaceri de peste 1,1 miliarde de euro', declara
Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia

In 2006 doar patru companii au realizat in Romania afaceri de peste un miliard de euro: Petrom, Sidex, Petromiodia si Metro Cash & Carry Romania, fata de doar doua (Petrom si Sidex) in 2005.

Vanzarile Dacia de anul acesta reprezinta o crestere de aproximativ 85% fata de nivelul realizat anul trecut si sunt superioare anticiparilor initiale ale producatorului, care vizau un prag de un miliard de euro. 'Vanzarile peste asteptari realizate de Logan vor aduce pentru primul an profituri la Pitesti', sustine FourmontPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4741
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved