Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Leadership-ul in institutia militara - Liderul militar

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Capacitatea de munca - Oboseala si surmenajul
Managementul in Germania
CONCEPTUL DE MANAGEMENT AL RESURSELOR UMANE
Definirea intreprinzatorului
Componentele strategiei
Jocuri strategice
Managementul riscului
ROLUL SI LOCUL SECRETARIATULUI IN STRUCTURA UNEI ORGANIZATII
Managementul clasei de elevi - Situatia de management al clasei de elevi bazate pe technicile de rezolvare a problemelor de disciplina
Semnificatia si activitatile specifice managementului resurselor umane

Liderul militar

1. Leadership-ul in institutia militara

2. Liderul si eficienta actului de conducere militara
3. Personalitatea liderului

1. Planificarea, coordonarea si controlul activitatilor reprezinta una dintre cele mai importante componente ale vietii organizationale, aceasta fiind stans legata de procesele de influenta si distribire a puterii untre membri.

Leadership-ul reprezinta influenta anumiti pe care indivizi o exercita asupra atingerii obiectivelor altora, intr-un context orgazitional . Orice membru al unei organizatii poate exercita influenta asupra celorlalti, angajandu-se deci ledership , inas numai unii sunt in pozitii mai bune decat altii pentru a fi lideri . Leadership-ul efficient exercita influenta astfel incat atinge obiectivele orgazitionale . Cercetarile arata ca exista cateva cercetari asociate cu eficienta de lider : inteligenta, energie , incredere in sine , spirit dominator , motivatie pentru a conduce , stabilitate emotionala , onestitate si integritate , nevoia de realizare .Perfomanta liderului poate fi puternic afectata de factorii externi , asupra carora nu are nici un control . Problematica liderului trebuie abordata dintr-o tripla perspectiva: a) statutul formal si informational pe care-l detine in structura de putere a grupului si organizatiei din care face parte; b) liderul ca persoana, avand o anumita personalitate si un set determinat de aptitudini psihosociale, intelectuale si profesionale ; c) stilul de conducere, inteles ca o structura relationala specifica , prin intermediul careia se coordoneaza si se controleaza activitatea, in conditiile unui anumit lider, cu o anumita sarcina

Tipuri de lideri:

  • Liderul de misiune care este interesat de indeplinirea misiunii prin organizarea celorlalti si planificarea strategiei .
  • Liderul socio-emotional care este interesat de reducerea tensiunilor , aplanarea conflictelor , rezolvarea dezacordurilor si mentinerea moralului .
  • Liderul participativ care inpliaca subordonatii in luarea deciziilor .

Liderul carismatic are abilitatea de a obtine o loialitate puternica si devotamente la subordonati .

Liderul transformational schimba convingerile si atitudinile secondantilor pentru a corespunde unei noi viziuni.

Comportamentele liderului :

  • Comportament directiv programeaza munca si mentine standardele de performanta .
  • Comportament de sprijin preocupare pentru relatii interpersonale placute,prietenie.
  • Comporatment participativ consultarea cu subordonatii in luarea deciziilor.
  • Comportament orientat spre realizari incurajarea subordonatilor de a depune toate eforturile pentu o cat mai buna realizare a obiectivelor .Se axeaza pe increderea in capacitatea subordonatilor .

Functiile liderului se manifesta pe doua directii principale:

  • Directia socio-operatorie prin care se asigura coordonarea tehnica a activitatii de realizare a sarcinilor si de indeplinire a obiectivelor legate de aceasta;
  • Directia socio-afectiva care consta in mentinerea relatiilor interpersonale pozitive, crearea unui climat psihosocial favorabil, stimularea si motivarea membrilor grupului in scopul obtinerii unor performante superioare.

Leadership-ul este mai important cand exista putini agenti neutralizanti adica factori care fac tentativele de lidership mai putin eficinte si agenti substituenti , factori care pot inlocui influenta liderului .

Leadership-ul vizeaza procesele si fenomenele psihosociale legate de exercitarea functiilor de conducere si control , acestea inplicand trei aspecte esentiale :

Aspectul functional referitor la rolul pe care il are actul conducerii in desfasurarea activitatilor relizarea sarcinii precum si la conditiile in care aceasta functie se poate realiza ca urmare a unui ansamblu sructurat de influente psihosociale inetrne si externe;

Apectul erlational prin care se evidentiaza raporturile inetrindividuale dintre lider si ceilalti membri ai grupului in contextual exercitarii functiilor legate de conducere si control;

Aspectul aptitudinal referitor la capacitatile si calitatile psihoindividuale ale liderilor .Multe dintre atributele si trasaturile leadership-ului rezulta din antura influentelor socioculturale externe precum si din particularitatile organizatiei respective .In cosecinta stilul de conducere adoptat de lider va reflecta intr-un mod sintetic ata determinarile de ordin exterior , cat si particularitatile personalitatii liderului si cele ale srtructurii grupului .

Liderul este persoana care conduce eficient si bine insufletandu-i

pe subordonati pentru obtinerea performantelor. Liderul se distinge tocmai prin capacitatea de a sesiza acele conexiuni aparent invizibile dintre lucruri si de a grupa problemele in scopul unei rezolvari optime .

Liderii cauta sa modifice permanent starea de fapt existenta , incercand sa inteprinda masurile potrivite cat mai bine si intelligent posibil . Ei identifica ceea ce trebuie schimbat actionand ca atare.

Din perspectiva devenirii liderul este un fel de a fi care se invata, se dobandeste in exercitiul zilnic de a descrie situatiile asa cum sun ele, de a identifica masurile cele mai adecvate de ameliorare , de a invata din experienta, de a genera idei noi.

Liderii:

Percep realitatea;

Iau masurile cele mai adecvate , se conving ca actiunile sunt indeplinite promt si bine si aleg raspunsul potrivit;s

Fac fata schimbarilor;

Fac din procesul de instruire o prioritate ;

Ii pregatesc pe subordonati pentru a fi lideri nu doar executanti;

Invata din experienta;

Genereaza idei de actualitate ;

Dau viata valorilor;

Ii insufletesc pe semeni lor .

Leadership-ul poate fi considerat ca un proces de schimb , in care liderul “da” ceva celor ce-l urmeaza si “primeste” altceva de la ei .Intr-o asemenea posibila tranzactie sunt implicate trei variabile: liderul, subordonati si situatia .

Rolul liderului in procesul de leadership este exprimat de personalitatea , motivatiile, competentele si legitimitatea lui.

Subordonatii aduc la randul lor contributia personalitatii , motivatiilor, competentelor si asteptarilor lor l situatia respectiva.

Situatia este determinate de anumite resurse , sarcini, structuri si reguli specifice.

In zona in care aceste trei variabile se suprapun intalnim leadership-ul. Calitatea leadership-ului este influentata de abilitatea conducatorilor de asi insusi sursele puterii si de modul cum utilizeaza aceasta putere in procesul influentarii comportamentului subordonatilor .In organizatia militara , pe timp de pace armata isi poate indeplini functiile pentru care a fost creata printr-o buna administrare si un bun management . In timpul confructarilor militare se descopera ca administrarea corecta si un bun management sunt insuficiente. In razboi este nevoie de leadership eficient la absolut toate nivelele structurilor armatei . Fiind un proces cu finalitate in care rezultatele urmarite privesc competivitatea organizatiei militare , apreciem utilitatea puterii in urmatoarele etape:

Repartizarea sarcinilor, fapt ce implica din partea conducatorului activitati de natura planificari, orientarii si instruirii;

Executarea sarcinilor prin dirijare, delegare de autoritate si acordare de sprijin in activitatea subordonatilor;

Recompensa , oferind stimulente si furnizand feed-back despre nivelul de apropiere a performantelor subordonatilor de obiectivele propuse .

Organizatiile militare au nevoie de leadership deoarece: permite o mai mare flexibilitate organizationala si capacitate de raspuns la schimbarile din mediu; asigura dinamismul organizatiei militare; ofera posibilitatea coordonarii eforturilor mai ales in fazele de schimbare; inlesneste satisfacerea nevoilor subordonatilor, ca premisa a coeziunii si stabilitatii organizatiei.

Lideri competenti sunt cei care abordeza un stil nou de conducere adaptat noilor situat Conceptul de lider transformational desemneaza stilul conducatorului care poate gestiona efficient mecanismele complexe ale schimbar In mediul militar aceste mecanisme intervin atat in domeniul tehnologiilor militare, ale sistemelor de comunicare si transmitere a informatiilor, cat si al valorilor si normelor dupa care se orienteaza comportamentul oamenilor in organizatia militara.

Liderul transformational este acel tip de conducator militar care intelege profound locul si rolul organizatiei militare in societate si in ansamblul fortelor militare internationale, reusind sa construiasca o viziune asupra scopurilor de perspectiva ale organizatiei, coordonand si controland schimbarile, luand decizii dinamice, sesizand oportunitatile si valorificand fortele favorabile schimbar Existenta unor forte potrivnice schimbarii reprezinta o realitate in orice organizatie. In organizatia militara acestea se concretizeaza prin reticente fata de folosirea unor noi tipuri de armament, de utilizare a sistemelor de receptionare, transmitere si prelucrare a informatiilor, dar se pot ivi si la nivelul oricarei structuri a sistemelor de conducere. Schimbarea produce perturbari la nivel individual, manifestate prin aparitia unor conflicte interne, stari de anxietate, neliniste datorate fricii de a accepta noile directii, scaderea stimei de sine provocata de incapacitatea de a gasi sensul noilor valori. Liderul transformational se confrunta cu aceasta situatie dificila pe care trebuie sa o resolve cu tact si diplomatie, utilizand capacitatile empatice si inteligenta, gasind metodele cele mai rapide si eficiente prin care sa-I influenteze pe subordonati sa renunte la atasamentul fata de valorile trecutului. Trecerea la noile structuri debuteaza printr-o usoara dezorganizare, care provoaca dezamagiri, dezorientari, deceptii in sfera trairilor subiective ale subordonatilor. Acest process nu se poate realiza fara existenta liderului care are menirea de a mobiliza subordonatii pentru a realiza schimbarea. Pentru a avea success strategia de schimbare pe care o propune liderul trebuie sa fie logica, concise si persuasive, delimitand clar problemele, modul cum se vor rezolva, implicatiile ulterioare, planul concret de realizare. Schimbarea motivatiei subordonatilor este fundamentala in aceasta perioada a schimbar Este un process dificil iar liderii care il realizeaza trebuie sa dispuna de anumite insusiri psihice, cum ar fi: capacitati cognitive dezvoltate la nivel superior, charisma, consideratie si respect fata de valorile organizatiei militare si fata de subordonati, inspirand acestora entuziasm, loialitate si incredere. Importanta in acest demers complex este receptivitatea liderului fata de nevoile subordonatilor. Consideratia individuala implica tratarea subordonatilor ca indivizi distincti, liderul aratand preocupare pentru dezvoltarea lor personala si servind ca mentor atunci cand e cazul. Accentul se pune pe o incercare perfect directionata spre a satisface nevoile persoanei respective in contextual obiectivelor generale. Bass arata ca aceasta consideratie individuala este izbitoare cand vine din partea unui cadru militar, pentru ca in cultura militara se subliniaza tratamentul egal si impersonal.

Liderul militar trebuie sa fie capabil sa-si influenteze subordonatii pentru ca acestia sa-i impartaseasca punctual de vedere. Este un lider de exceptie, charismatic, asertiv si efficient, ce reprezinta un model profesional si moral pentru subordonati.

Competenta profesionala coreleaza pozitiv cu directivitatea, liderii incompetenti fiind de regula non directivi, cu relatii distante fata de membrii grupului si cu o atitudine autoritare si rigida, adoptata ca modalitate de mascare a incapacitatilor profesionale. Tipul temperamental al liderului isi pune puternic amprenta asupra stilului comportamental al acestuia. Un comportament mult prea vulcanic, energic si neuniform este greu de accepta, in raport cu un comportament de conducere constant si previzibil, desfasurat cu o dinamica moderata.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2321
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site