Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul in Germania

management+ Font mai mare | - Font mai micManagementul in Germania

Comportamentul managerial si modul de gandire german sunt puternic influentate de principiile protestante si de teoriile lui Max Weber privind eficienta sociala a structurilor organizationale. Toate acestea au condus la conceptul de economie sociala de piata, ai carui promotori au format un cerc de rezistenta impotriva nationalismului socialist. Intre principiile importante ale sistemului social-catolic se pot remarca: demnitatea umana, care are ca scop bunastarea oamenilor; solidaritatea caracterizata prin responsabilitati comune, atat la nivel de individ, cat si la nivel de grup; responsabilitatea pentru propriile afaceri si inviolabilitatea proprietatii.Modul de gandire si de actiune al managerilor germani a fost influentat de o serie de lucrari elaborate de economisti germani, Schmalenbach, Nicklish si Rieger, care au definit o serie de orientari de natura economica:

Þ       dezvoltarea si stabilirea acelor domenii ale activitatii firmei care sunt de o importanta majora pentru mentinerea afacerii;

Þ       corelarea strategiei intreprinderii cu organizarea structurala si cu cultura organizatiei, cu scopul stabilirii nivelului eficientei manageriale a procesului de schimbare care trebuie realizata;

Þ       asigurarea corelarii intereselor si controlului proceselor de obtinere a valorii adaugate.

Managerii germani, in intreaga lor activitate, pun accent pe calitate, pe promovarea unor procese creativ-inovative si pe reducerea considerabila a costurilor.

Pentru corelarea strategiei, structurii si culturii organizatiei, managerii germani trebuie sa ia in considerare atat nevoia de a reactiona flexibil la cerintele pietei cat si cerinta salariatilor privind conditiile de munca. In ultima perioada de timp la nivel managerial s-a produs o inlocuire a valorii simtului datoriei, comuna pentru perioada de dupa razboi, cu autorealizarea.

Responsabilitatea planificarii revine celor din conducerea de varf a organizatiei, dar in proces sunt implicati si angajatii de pe nivelul de mijloc si de prima linie.

Studiile de piata si analizele sunt utilizate ca punct de plecare in planificare la care se adauga intuitia si simtul practic german. Deoarece sunt implicate mai multe persoane, iar acestia poarta discutii si cer parerea specialistilor, activitatea de planificare este destul de indelungata, decizia finala fiind obtinuta prin consens, iar gradul de risc asumat prin solutii este moderat. In momentul in care au fost adoptate deciziile, acestea sunt implementate rapid si se manifesta o mare incredere in conducerea superioara, in deciziile propuse de aceasta.

Datorita gradului mare de evitare a incertitudinii, ce caracterizeaza societatea germana si firmele din Germania, nesiguranta, ambiguitatea si riscul care nu poate fi cuantificat sunt greu tolerate de catre angajatii firmei.

In firmele germane din punctul de vedere al organizarii se intalnesc frecvent structurile functionale si pe divizii, in cadrul carora delegarea este mai putin utilizata, iar specializarea se intalneste pana la nivelul managementului superior. Structurile divizionale cuprind la nivelul managementului superior un board de directori, in care, spre deosebire de cele functionale, membrii acestui organism isi impart responsabilitatea juridica in mod egal.

In conducerea activitatilor, firmele germane se bazeaza pe echipe de lucru, constituite din grupuri de indivizi care urmaresc atingerea unui obiectiv comun, fiecare avand o anumita calificare si fiind condusi de un maistru sau sef de echipa. Acesta joaca rolul de reprezentare a nivelului de management superior si se bucura de un respect din partea membrilor echipei. Se identifica ca si valoare culturala respectul fata de autoritate, care se manifesta prin lipsa unor criterii sau puncte de vedere diferite fata de superiori. Echipele de munca sunt prevazute efectiv in organigrama, iar organizarea unor echipe ad-hoc pentru a face fata unor probleme sau pentru atingerea unor obiective de moment nu este o practica caracteristica in firmele germane. In concluzie, modul de actiune al echipelor au la baza puternicul sentiment de a se incadra intr-o schema metodica.

Principiile fundamentale ale modelului de management german:

Þ       Management participativ bazat pe codeterminare;

Þ       Promovarea competentei si managementului bazat pe rezultate;

Þ       Pretuirea disciplinei, harniciei si creativitatii angajatilor;

Þ       Relatiile umane corecte si asigurarea bunastarii sociale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2820
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved