Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

MANAGEMENTUL SCHIMBARII - PROIECT

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MANAGEMENTUL RISCULUI ASOCIAT PROIECTELOR DE CONSTRUCTII
Impozitele si taxele locale
Sistemul de management al resurselor umane si mediul sau
PROIECTUL
COMPORTAMENT ORGANIZATIONAL
MANAGEMENTUL PROIECTELOR - CENTRUL DE PROMOVARE A IMAGINII LITORALULUI ROMANESC PROMAR
DOSAR DE PRACTICA SELGROS
Sistemul bancar al Statelor Unite ale America
ACTIVITATEA INTERNATIONALA A SC
Managementul in Marea Britanie

MANAGEMENTUL SCHIMBARII
CUPRINS

CAPITOLUL I

CONTEXTUL SCHIMBARII

1.1. Necesitatea schimbarii

1.2. Premise ale schimbarii

CAPITOLUL II

ANALIZA STRATEGICA A ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL

2.1. Prezentarea ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL

2.2. Analiza mediului extern

2.3. Analiza mediului intern

2.4. Analiza SWOT

2.5. Concluzii

CAPITOLUL III

BUCLA DE CONTROL PENTRU ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL

3.1. Prezentarea unei activitati folosind instrumentul bucla de control

3.2. Imbunatatirea performantei

CAPITOLUL IV

PROIECT DE SCHIMBARE

CAPITOLUL V

CONCLUZII SI RECOMANDARI

CAPITOLUL I

Necesitatea schimbarii

Este bine stiut ca de calitatea managementului se leaga atat succesele, cat si insuccesele economice, ascensiunea si decaderea organizatiilor . Acesta este motivul pentru care schimbarea manageriala este acuta, orice intarziere conducand la prelungirea starii de agonie sau la faliment, in anumite cazuri.

Schimbarea poarta numele de ’’reengineerin’’ si cred ca apare ca o reactie a managementului la transformarile produse in mediul ambiant, national si international. Managerii sunt cei care trebuie sa gaseasca solutii pentru remodelarea, reproiectarea sistemului de management si a componentelor sale.

Schimbarea organizationala a ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL presupune modificarea misiunii si a viziunii, introducerea de noi tehnologii cu noi tipuri de activitati, introducerea unui sistem de evaluare a performantelor si reconceperea sistemului de salarizare, modificari de esenta in structura organizationala, orientarea spre noi grupuri de clienti-tinta cu alte necesitati si comportament total diferit decat al clientilor avuti in vedere pana atunci, introducerea sistemului de management prin obiective si altele.

Pentru firmele care lucreaza in domeniul vanzarilor, cat si pentru ANADON DISTRIBUTION GROUP, perfectionarea managementului, constituie, o necesitate, cu atat mai mult cu cat tranzitia la economia de piata pune in fata lor noi provocari, iar factorii de mediu generatori de turbulenta sunt mult mai puternici decat in conditiile unei economii de piata normale .

Trecerea de la o economie centralizata si monopolista, cu o structura de relatii incordata (fara alternative optionale) la o economie concurentiala, bazata pe mecanismele pietei, ale actiunii legii cererii si ofertei, reprezinta, una dintre tendintele pietei actuale de vanzari. Cererea si oferta , cat mai avanjoasa , definesc aceasta piata, iar noi trebuie sa ne adaptam acestor reguli generale si sa aducem idei inovatoare si uncice care sa atraga clientul.

In perfectionarea managementului ANADON DISTRIBUTION GROUP trebuie sa se tina seama de o serie de factori cu actiune crescanda si de mutatiile care au loc in preferintele consumatorilor, din randul carora pot fi amintite ca mai importante urmatoarele:

• accentuarea competitiei intre diferitele firme pe pietele interne;

• calitatea produselor oferite pe piete a crescut in mod considerabil si marirea pe aceasta baza a exigentelor consumatorilor sub raportul calitatii;

Tinand seama de actiunea acestor factori si mutatii, o strategie economica trebuie sa defineasca obiective precise, directiile de desfasurare a activitatii organizatiei astfel incat organizatia sa-si mentina competitivitatea si, daca este posibil, sa permita o crestere a acesteia .Acestia ar fi factorii care duc la necesitatea schimbarii managementului ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL.

Premise ale schimbarii

In general, dar si in cadrul ANADON DISTRIBUTION GROUP, elementele care sustin schimbarea (modernizarea) manageriala pot fi rezumate la urmatoarele:

- manifestarea a numeroase disfunctionalitati in functionarea managementului si a componentelor sale:

  • in cadrul firmei s-a observat lipsa unui sistem de obiective la nivel de organizatie defalcate in obiective fundamentale iar acest lucru se datoreaza inexistentei unei strategii si politici realiste, centrate pe studii de piata, studii de diagnosticare si studii de pronoza;
  • s-a luat in calcul si insuficienta delimitare si dimensionare in cadrul firmei a unor componente (functiuni, activitati, atributii si sarcini), extrem de importante in realizarea obiectivelor;unele posturi sunt definite ambiguu, situatie ce genereaza paralelisme in exercitarea de atributii si sarcini, diluarea responsabilitatii si alte neajunsuri in functionarea structurii organizatorice;
  • s-a luat la cunostinta ca in cadrul firmei exista structuri organizatorice insuficient de flexibile, dinamice si eficiente, care sa permita si sa incite la un comportament agresiv al organizatiei fata de mediul ambiant;
  • exista si alte probleme, astfel nu numai directorul economic alearga dupa bani ci si managerul general al firmei, consumand astfel din timpul lor pentru incasarea contravalorii bunurilor economice vandute si, in felul acesta, pentru a salva existenta si functionarea organizatiei pe care o conduc; sunt neglijate deci probleme strategice, de amploare, cu impact major asupra functionalitatii si eficacitatii pe termen lung ale organizatiei conduse;.

- multiplicarea influentelor exercitate de mediul ambiant, national si international

- multiplicarea si desfasurarea problemelor cu care se confrunta organizatiile si care necesita un management performant, generator de avantaje competitive pe piata.

Principiul pe care se bazeaza demersul firmei ANADON DISTRIBUTION GROUP este totul sau nimic in sensul ca nu pot fi operate modificari cosmetice, de suprafata si trunchiate in zona managementului, ci schimbari profunde, de esenta, in care sa fie implicate toate componentele sistemului de management.

CAPITOLUL II

Prezentarea ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL

Firma ANADON Distribution Group SRL si-a inceput activitatea in luna noiembrie a anului 1991, in Bucuresti, domeniul de activitate principal fiind: import-export, iar activitatea principala: 1.5133 –comert cu ridicata al produselor lactate, oualelor, uleiurilor si grasimilor comestibile. ANADON Distribution Group SRL comercializeaza o gama larga de: conserve si produse de retail precum si ingrediente de panificatie: drodjdie, amelioratori, premixuri, creme pentru patiserie, unifine-uri, etc.

Clientii nostri sunt firme importante pe plan local si national, produsele si serviciile noastre avand ca principala piata de desfacere Romania. Olympia este brandul care ne reprezinta, in aceasta gama intalnind: fructe conservate (compot si gem), rosii conservate (pasta de tomate, rosii taiate cuburi, suc de rosii, rosii intregi decojite), legume conservate (castraveti, gogosari, mazare, fasole, zacusca de legume, tocana de legume), sosuri si dressinguri (ketchup, mustar, maioneza, suc de lamaie) si nu in ultimul rand produsele horeca. Noi suntem cei care asiguram distributia acestor produse si garantam pentru calitatea lor desavarsita.

Conform cu datele din Oficiul Registrului Comertului Municipiului Bucuresti de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti la punctul fond de comert intalnim cele 7 puncte de lucru – depozite ale firmei ANADON Distribution Group SRL:

1.PUNCT DE LUCRU – DEPOZIT, Judetul Timis, localitate: Timisoara, Str. Ialomitei, nr. 66,

2.PUNCT DE LUCRU – DEPOZIT, Judetul Cluj, localitate: Cluj-Napoca, Str. Traian, nr.44-46,

3.PUNCT DE LUCRU-DEPOZIT, Judetul Dolj, localitate: Craiova, Prel. Severinului,

4.PUNCT DE LUCRU, Judetul Bihor, localitatea : Oradea, Str. Onestilor, nr. 30,

5.PUNCT DE LUCRU –DEPOZIT SI BIROURI, Judetul Gorj, localitate: Targu Jiu, Str. Zona Abator, nr.1

6.PUNCT DE LUCRU, Judetul Hunedoara, localitate: Deva, Str. Apuseni, nr.5

7.PUNCT DE LUCRU-DEPOZITARE SI COMERCIALIZARE, Judetul Arges, localitate: PITESTI, Str. Depozitelor, nr.6,

2.2 Analiza mediului intern

Necesitatea schimbarii este determinata de o serie de factori, cum ar fi : evolutia in domeniul tehnologiilor, explozia cunostintelor, invechirea rapida a produselor, evolutiile privind natura fortei de munca.

Factori tehnologici:

Pentru desfasurarea activitatii sale ANADON DISTRIBUTION GROUP dispune de mijloace fixe in valoare de 3.353.257 mii lei , compuse din : mijloace de transport (atat masini utilitatre pentru a asigura transportul marfurilor , cat si Matizuri pentru asigurarea transportului agentilor de teren), echipamente tehnologice, lazi frigorifice de foarte mari dimensiuni pentru pastrarea in conditii optime a drojdiei ,depozite de marfuri , electrocaruri.

In urma analizarii potentialului tehnic existent, a gradului de incarcare , a modului de intretinere si reparare a utilajelor, am indentificat urmatoarele puncte forte :

Ø      utilizarea optima a capacitatilor tehnice din dotare ;

Ø      intretinerea utilajelor se face in functie de orele de functionare din fisa utilajului.

Principalele punctele slabe sunt :

Ø      dotare tehnica invechita ;

Ø      spatiul foarte mic alocat birourilor si depozitului la Pitesti

Ø      parcul auto de asemenea este invechit ceea ce duce la costuri suplimentare pentru intretinerea si repararea mijloacelor de transport.

Factori economici:

Principalii indicatori economici au evoluat astfel:

Indicatori

U.M.

Venituri totale

mld. lei

Cheltuieli totale

mld. lei

Profit brut

mld. lei

Nr. mediu de muncitori

om

Productivitatea muncii/an

mld lei/om

Cifra de afaceri

mld. lei

Rata

profitului

Asadar, in urma analizei indicatorilor economici prezentati ca urmare a dezvoltarii intreprinderii si a sporirii volumului de servicii efectuate se constata o crestere an de an a valorii lor , pe fondul unei puternice influente inflationiste.

In urma diagnosticarii financiar-contabile, se contureaza urmatoarele puncte forte ale firmei:

Ø      la finele fiecarui an s-a inregistrat profit;

Ø      in ciuda cresterii preturilor la materii prime, materiale si marfuri, indicele de crestere a profitului de la un an la altul este aproximativ egal cu cel de crestere al veniturilor si cheltuielilor;

Ø      se onoreaza cu promptitudine platiile catre furnizorii de materiale

Se constata urmatoarele puncte slabe:

Ø      ponderea redusa a imobilizarilor in totalul activelor;

Ø      durate mari de imobilizare a creantelor;

In conditiile actuale, in care intreaga economie romaneasca se confrunta cu o situatie dramatica, resimtita in primul rand de consumatorii obisnuiti, iar firmele inregistreaza o lipsa tot mai acuta a lichiditatilor, recomand conducerii societatii sa evite imprumuturile pe termen lung

Factori politici :

- politica in ceea ce priveste sursele de finantare ale societatii in legatura cu sistemul de plati. Apelarea la credite pe termen scurt sau mediu este indicata doar in conditii de stricta necesitate, avand in vedere ca firma mai are contractate astfel de credite, iar indatorarea peste capacitatea de rambursare ar putea conduce chiar la faliment.

- pt activitatea desfasurata la export exista riscul de scadere a cursului valutar

- este necesara sa se initieze niste relatii comerciale cu intreprinzatorii particulari in ceea ce privestr asigurarea de marfuri

- politica firmei de a dezvolta reteaua proprie de magazine de vanzare

Analiza resurselor umane ;

Structura personalului :

Personal

Conducere

Sefi compartimente

Rest personal TESA

TOTAL TESA

Agenti + supervizori divizii

Muncitori

TOTAL PERSONAL RETAILTOTAL PERSONAL

Īn urma diagnosticarii de personal am constatat urmatoarele puncte forte :

echipa manageriala este bine structurata asigurand o buna conducere a sectorului prin experienta acumulata si prin adaptarea la cerintele pietei ;

exista un regulament interior prin care se cauta inlaturarea abaterilor de la disciplina .

exista un climat social intern favorabil tuturor angajatilor.

Ca puncte slabe :

- insuficienta motivare pentru munca prin lipsa primelor care ar putea fi un stimul si o recompensa pentru salariatii cu rezultate deosebite in activitatea depusa ;

- inexistenta unor forme de ridicare a nivelului de pregatire a muncitorilor.

2.3 Analiza mediului extern

Daca in 1991 eram, dupa cum am mentionat printre putinele firme cu capital particular de distributie de la noi din tara, in momentul de fata exista o concurenta acerba. In Pitesti AG Standard, Asp Group, ANADON, SC Sultan Prodexim, European Foods.Toate aceste firme ne fac o concurenta demna ele evidentiandu-se sub urmatoarea forma:

- pe piata bulionului , a pastei de tomate, a fursecurilor si rahatului firma Sultan Prodexim si European Foods;

- pe piata muraturilor si a maslinelor : ASP Group si AG Standard;

- pe piata drojdiei si a amelioratorilor Maraton Srl si AG Standard incearca sa ne concureze;

Oportunitatile

- cresterea rapida a pietei;
- posibilitati de extindere a nomenclatorului de produse si/sau servicii prin introducerea de noi produse de panificatie, diversificarea gamei de produse Olympia si a pateurilor Hame;
- existenta cererii de noi produse si/sau servicii pe pietele existente sau pe piete noi;
- existenta cererii pe noi piete a produselor si/sau serviciilor existente;
- posibilitati de integrare verticala prin existenta punctelor de lucru din tara;
-manifestarea unei stari de stagnare sau regres la firmele concurente;
-posibilitati de incheiere a unor aliante, acorduri avantajoase;
-posibilitati de incheiere a unor contracte de leasing, factoring, franchising.

Amenintarile

- adoptarea unor reglementari legislative sau normative restrictive cu impact nefavorabil;
- fluctuatiile monedei nationale fata de moneda EURO sau DOLAR;
- schimbari demografice nefavorabile;
- schimbari ale nevoilor, gusturilor sau preferintelor clientilor;
- crestere mai lenta, stagnare sau chiar recesiune a pietei;
- intrarea unor noi competitori pe piata –ASP GROUP,AG STANDARD ;
- cererea crescanda pentru produse de substitutie;
- presiunea crescanda a concurentei;
- puterea crescanda de negociere a furnizorilor si/sau a clientilor;
- vulnerabilitate la fluctuatiile mediului de afaceri .

2.4 Analiza SWOT

Succesul sau esecul unei firme poate fi determinat de mai multi factori, iar examinarea acestor factori a determinat crearea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei.

Fiindca analiza SWOT reprezinta o cale practica pentru asimilarea informatiei privind mediul extern si mediul intern al unei intreprinderi noi am incercat sa evidentiem cat mai multe puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari specifice ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL.

ANALIZA SWOT LA ANADON DISTRIBUTION GROUP SRL

Puncte forte (S)

Puncte slabe (W)

ANADON DISTRIBUTION GROUP detine o pozitie de lider puternic consolidata pe piata

Imagine serioasa dobandita de-a lungul anilor

Management performant

Respectarea contractelor incheiate

Campanii publicitare eficiente

ANADON este prezent in toata tara prin numeroasele sale puncte de lucru, asigurand astfel o acoperire toatala a distributiei de produse si avand clientela pe plan national

7.Ofera o gama variata de produse : - gama Olympia: castraveti, gogosari, zacusca, compoturi si dulceturi

- gama Hame: pateuri vegetale si din carne, dulceturi

- gama Solena : masline

- gama Fora: masline( verzi, negre, cu ardei)

- drojdia Pakmaya: al carui unic distribuitor suntem

- produse de panificatie

8.Cultura organizationala puternica

9.Angajati bine instruiti care ofera companiei o imagine exemplara

10.Nivelul de independenta a firmei si rentabilitatea economica si financiara buna sunt premise favorizante pentru obtinerea de credite in vederea dezvoltarii

11.Existenta unui contract avantajos cu firma producatoare a drojdiei Pakmaya , noi fiind unicul ei distribuitor

Folosirea unor masini utilitare mai putin performante

Personal neinstruit in legatura cu ultimele tehnici de vanzare aparute pe piata

Este o companie mare, deci este greu de controlat

Este supusa unor presiuni competitive puternice

Contravaloarea serviciilor se incaseaza cu intarziere, in timp ce plata furnizorilor se executa imediat, ceea ce conduce la micsorarea volumului lichiditatilor;

Dotare tehnica invechita

Oportunitati (O)

Amenintari (T)

Cresterea rapida a pietei

Intrare pe noi piete sau segmente de piata

Societatea are posibilitatea extinderii nomenclatorului de produse fie prin sortimente noi de drojdie, fie prin produse derivate-amelioratori si produse de panificatie

Prezenta geografica avantajoasa, in toate orasele mari din tara ii asigura posibilitatea de integrare pe verticala

Existenta unei piete interne cu cereri bune pentru intreaga gama de activitati

Fluctuatiile monedei nationale fata de moneda EURO sau DOLAR

Cresterea inflatiei

Reglementari, taxe si accize

intrarea unor noi competitori pe piata –ASP GROUP,AG STANDARD

crestere mai lenta, stagnare sau chiar recesiune a pietei

2.5 Concluzii

Luand in calcul punctele forte si punctele slabe ale organizatiei desprinse din diagnosticul potentialului intern pe de o parte si oportunitatile si amenintarile pe de alta parte specifice mediului extern putem spune ca ANADON DISTRIBUTION GROUP a supravietuit acestor ani in piata vanzarilor din Romania datorita constietizarii unei necesitati de schimbare.

CAPITOLUL III

Nr. crt.

Fixarea obiectivelor

2. Planificarea, identificarea unor jaloane si executarea activitatilor

Per.

Realiz

activit.

Selectarea membrilor care vor face parte din echipa proiectului de schimbare

Organizarea sedintei pentru alegerea membrilor echipei care va demara proiectul de schimbare

S 1

 

Impartirea sarcinilor fiecarui membru

S 1

Contractarea dealarilor de autovehicule de la care vom achizitiona masinile

Cercetare de piata pentru alegerea unei societati care comercializeaza masini in leasing.

S 1

Prezentarea raportului cu principalele firme vizate pentru semnarea unui contract.

S1

Achizitionarea masinilor

Discutii cu reprezentantii Tiriac AUTO despre discounturile acordate.

S 2

 

Semnarea contractului cu acestia pentru achizitionarea masinilor in leasing

S 2

 

Fixarea preturilor autovehiculelor achizitionate.

S 2

Stabilirea situatiei la sfarsitul celor trei etape ale proiectului si realizarea eventualelor modificari

Evaluarea rezultatelor la sfarsitul celei de-a treia etape a proiectului

S2

.Prezentarea raportului dupa a treia etapa a proiectului

S2

Efectuarea unei prime revizii a autovehiculelor

Se va efectua revizia autovehiculelor si se va decide asupra kilometrajului pe care acestea trebuie sa le aiba la urmatoarele revizii

S 3

 

Inmatricularea autovehiculelor la RAR Pitesti

Prezentarea unuia din reprezentanti la RAR pentru a alege numere asemanatoare care sa contina MTH sau MHT.

S 3

Stabilirea situatiei la sfarsitul celei de-a cincea etape a proiectului si realizarea eventualelor modificari

Evaluarea rezultatelor la sfarsitul celei de-a cincea etape a proiectului

S3

Prezentarea raportului dupa a cincea etapa a proiectului

S3

Asigurarea masinilor la Banca Tiriac

Se va vorbi cu reprezentantii Tiriac Auto despre efectuarea unui full CASCO autovehiculelor

S 4

Stabilirea situatiei la sfarsitul celei de-a sasea etape a proiectului si realizarea eventualelor modificari

Evaluarea rezultatelor la sfarsitul celei de-a sasea etape a proiectului

S 4

Prezentarea raportului dupa a sasea etapa a proiectului

S4
Realizarea unei constructii pentru parcarea masilor cumparate

Contactarea furnizorilor de materiale pentru realizarea parcari

S 5

 

Contractarea firmei specializate in efectuarea intregii lucrari(constructie, amenajare interioara)

S 5

Lansarea pe piata a masinilor utilitare cat si a autovehiculelor

Alocarea de noi masini utilitare soferilor livratori cat si de autovehicule agentilor.

S 6

 

Stabilirea situatiei la sfarsitul proiectului si realizarea eventualelor modificari

Evaluarea rezultatelor la sfarsitul proiectului

S 7

 

Prezentarea raportului la sfarsitul proiectului

S 7

Diagrama Gantt

S 1

S 2

S 3

S 4

S 5

S 6

S 7

act.1

act.2

act.3

 

act.4

 

act.5

 

act.6

 

act.7

 

act.8

 

act.9

 

act.10

 

act.11

 

act.12 

act.13

 

act.14

 

act.15

 

act.16

 

act.17

 

act.18

 

act.19

 

act.20

 

act.21

Prezentarea unei activitati folosind instrumentul bucla de control

Revizuirea obiectivelor


S-a vorbit de aigurarea masinilor cu firma Tiriac Auto care face parte din grupul Tiriac.Asigurarea va fi una full CASCO.

 


4.Asigurarea autovehiculelor de catre Omniasig, care are un pachet special pentru firmele de distributie: atat din punctual de vedere al pretului ,cat si al gamei de acoperire.

Nu se produc alte modificari in desfasurarea planului pentru atingerea obiectivului.

 

Ajustari aduse activitatii


Nu intervenim


CAPITOLUL IV

Proiectul schimbarii

Modelul procesului de schimbare in sase etape

Crearea unui sentiment de urgenta

Prioritizarea actiunilor ce tin de implementarea noului concept, stabilirea sarcinilor urgente si a primicipalelor modificari ce trebuiesc realizate.

Crearea unei coalitii de dirijare

Membrii conducerii impreuna cu departamentul de marketingului se vor ocupa de activitatea de schimbare. Ei vor sustine schimbarea .

Elaborareaunei viziuni si a unei strategii

Se stabileste care este obiectivul principal si care este modalitatea prin care poate fi realizat impreuna cu membrii departamentului de marketing.

Abordarea problemelor culturale

Principala piedica in fata schimbarii este mentalitatea remanenta. Desi au trecut prin multe schimbari personalul este reticent.

Gestionarea tranzitiei

Consilul director va trebui sa tina la curent angajatii firmei cu ceea ce se intampla, pe intreaga perioada a desfasurarii schimbarii.

Sustinerea elanului

Dupa achizitionarea autovehiculelor se va efectua o evaluare a modalitatii in care acest lucru a fost realizat, urmand ca eventualele probleme intalnite sa fie remediate, sau sa se propuna o modalitate de remediere.

CAPITOLUL V.

CONCLUZII SI RECOMANDARI

Piata vanzarilor este o piata in continua schimbare, permanenta evolutie si care necesita o neobosita atentie. Un manager bun stie ca schimbarea poate implica riscuri financiare dar numai ea poate mentine o companie .

Pentru a transforma punctele slabe in puncte forte si pentru a diminua si transforma amenintarile provenite din mediul de functionare al firmei in oportunitati managerul trebuie sa fie constient de toate acestea si sa creeze strategii de marketing .loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4046
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site