Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Sistemul bancar britanic

management+ Font mai mare | - Font mai micSistemul bancar britanicPrin intermediul pietei de la Londra si a roiului lirei sterline, sistemul bancar britanic a dominat, intregul sistem bancar mondial, in special in secolul al XIX-!ea. intaietatea flotei, integrarea rapida a Marii Britanii in diviziunea, internationala a muncii sunt fenomene bine cunoscute care, favorizand comertul international, au. necesitat si au permis dezvoltarea paralela a bancilor britanice. Marea Britanic a stiut sa profite ele ocazia pe care i-o ofereau aceste conditii favorabile pentru a fi prima tara care a organizat banci moderne si a transformat activitatea bancara intr-o activitate economica cu vocatie de export.

Claude J. Simon aprecia, in lucrarea Bancile8 ca factorii care au asigurat succesul sistemului bancar britanic au fost:

S avansul in materie de reglementare bancara;

■j' avansul luat in instituirea monopolului emisiunii,

care a favorizat dezvoltarea bancilor comerciale; .S concentrarea intr-un singur loc, respectiv ia Londra, a tuturor functiilor si competentelor financiare (banci, asigurari, curtaj, burse); v' concentrarea bancara inceputa inca din a doua jumatate a secolului al XlX-lea.

Sistemul bancar britanic, beneficiiind de un avans considerabil al revolutiei industriale, fata de celelalte comunitati nationale, ca si de existenta imperiului colonial, si-a dezvoltat in mod prioritar prestatia spre satisfacerea cerintelor agentilor comerciali si economici.

Caracteristica esentiala a sistemului bancar britanic si, in acelasi timp, politica sa de perspectiva este specializarea bancara. Banca britanica s-a organizat rapid in jurul celor doi poli complementari: merchant banks, pe de o parte, si commercial (sau clearing) banks, pe de alta parte.

Functia bancilor din prima categorie, numite si accepting houses sau discount houses, consta in vanzarea unor servicii (extinse, in viitor, la o intreaga gama a serviciilor financiare nationale sau internationale, la intreprinderi si alte banci: fuziuni, emisiuni internationale). Commercial (clearing) banks colecteaza depuneri, gestioneaza mijloace de plata si acorda credite.

Desi sistemul bancar britanic este strict compartimentat, intre cele doua categorii de banci s-au stabilit anumite relatii de dependenta. Principalele banci comerciale cauta sa controleze o banca de afaceri sau sa-si creeze o asemenea banca. Astfel, Midland Bank controleaza Sarnuel Montaque, Barclays Bank si-a creat o filiala specializata in afaceri, iar Lioyds Bank a creat o directie de afaceri in filiala sa Lioyds International9.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1298
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved