Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII: APPLE, DELL, ACER, HP vs TOSHIBA

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micUNIVERSITATEA CRESTINA "DIMITRIE CANTEMIR"

FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIALPROIECT

ANALIZA COMPARATIVA A CALITATII

Analiza comparativa a calitatii produsului Apple, fata de celelalte produse concurente existente pe piata romaneasca pe baza indicatorului complex (sintetic) al calitatii.

METODOLOGIE

CAPITOLUL 1. Introducerea teoretica privind metoda si scopul analizei

CAPITOLUL 2. Prezentarea produsului si a grupei de produse din care face parte

Prezentarea firmelor

Prezentarea produselor alese

Prezentarea produsului etalon(referinta)

CAPITOLUL 3. Prezentarea caracteristicilor generale ale produsului

CAPITOLUL 4. Prezentarea caracteristicilor de calitate utilizate

CAPITOLUL 5. Metode de analiza comparativa

A.   Metoda clasica

B.   Calculul indicatorului sintetic al calitatii si al eficientei pe baza metodei expertizei si a metodei matricei

CAPITOLUL 6. Concluzii ale analizei

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

Avantajele indicatorului complex (sintetic) al calitatii si eficientei economice sunt:

are o sfera larga de utilizare ce vizeaza produse si servicii apartinand aceleasi grupe sau subgrupe de marfuri, avand drept referential un produs sau serviciu considerat etalon;

ia in calcul caracteristicile de calitate in functie de importanta lor folosind acest scop metoda expertizei sau metoda matricei pentru cresterea obiectivitatii in acordarea coeficientilor de importanta;

permite compararea produselor ale caror caracteristici sunt exprimate numeric sau notional (convertirea caracteristicilor psihosenzorialein note sau puncte);

grupeaza caracteristicile in doua categorii, in functie de sensul in care influenteaza calitatea (direct proportionale cu calitatea si invers proportionale cu Calitatea);

analiza ia in calcul pe langa caracteristicile de calitate si valoarea costului sau a pretului de vanzare, ceea ce va permite ierarhizarea produselor si serviciilor dupa raportul calitate - pret;

sintetizeaza valorile tuturor caracteristicilor luate in analiza intr-o valoare unica, ceea ce permite o ordonare mai buna, decat in cazul metodei clasice;

permite utilizarea unor programe de calculator in scopul constituirii unor baze de date privind calitatea si pretul produselor concurente, determinand o reducere a timpului de analiza si o crestere a gradului de precizie in ierarhizarea dupa raportul calitate - pret.

CAPITOLUL 2

Produsul ales ca model este laptop-ul Apple MacBook.

2.1. Prezentarea firmelor

1.APPLE

Apple, Inc. (pana in ianuarie Apple Computer, Inc.) este o companie din Silicon Valley, cu sediul in Cupertino, California, cu scop principal de activitate in tehnologia computerelor. Cunoscuta mai ales pentru computerele Macintosh, Apple are o reputatie de inovatie in industria de inalta tehnologie.

In 1939, Dave Packard si Bill Hewlett porneau o firma de produse electronice intr-un garaj inchiriat din Palo Alto, in sudul Californiei. Acest garaj este temelia a ceea ce urma sa devina curand 'Silicon Valley'. Peste 37 de ani, alti doi tineri, intr-un alt garaj, porneau o alta firma legendara: Apple, o afacere de zeci de miliarde de dolari a fost inceputa in acel garaj.

Adevaratul stramos al computerelor personale nu a fost acel PC produs de IBM in - asa cum se crede de obicei - ci un alt aparat numit Altair, care fusese lansat pe piata cu mare succes in de catre compania Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), din Albuquerque, New Mexico. Altair putea fi comandat si primit prin posta; probleme mari nu avea - daca nu luam in seama faptul ca venea sub forma unor componente pe care trebuia sa le asamblezi personal. Ce se putea face cu aceasta masinarie? Nimic, trebuie s-o recunoastem; asta pana cand doi hackeri adolescenti, pe nume Bill Gates si Paul Allen au scris pentru el o versiune de BASIC, cu care se puteau realiza calcule rudimentare.

Tot in 1975, un tanar numit Steve Jobs se chinuia sa-si afle un tel in viata, acum ca terminase liceul; fusese in India si se intorsese; fusese la o ferma in Oregon si se intorsese; acum isi pierdea timpul la Atari, ca programator pentru jocuri video si frecventa un club de pasionati ai computerelor, care isi tinea reuniunile intr-un parc, pe timpul noptii. Cand aparuse Altair, membrii clubului au fost fericiti ca facusera rost de o noua jucarie; Jobs insa a vazut aici o modalitate de a castiga ceva bani. Imediat s-a gandit sa faca si el un asemenea computer. Excelenta idee, numai ca nu avea calificarea necesara. De aceea a apelat la un amic - Steve Wozniak (pe scurt 'Woz') - care tocmai scrisese un limbaj de programare pentru un microprocesor nou, numit MOS Technology 6502. Spre deosebire de Jobs, chinuit de probleme existentiale, Woz era un tip retras, care prefera sa stea si sa apese pe butoanele tastaturii, in loc sa cutreiere lumea in lung si-n lat. In acest fel, acumulase cunostinte ingineresti, care ii permisesera sa se angajeze la Hewlett-Packard.

Pentru a pune pe picioare afacerea, Jobs si-a vindut Volkswagen-ul sau vopsit in toate culorile curcubeului, iar Woz s-a despartit de calculatorul sau programabil. Parintii lui Jobs aveau un garaj in Los Altos, California; acolo si-au stabilit cei doi cartierul general - garajul le servea drept camera a proiectantilor, unitate de service si magazin, in acelasi timp. Dupa catva timp au realizat 50 de placi de baza, proiectate de Woz, pe care le-au vandut amatorilor locali, la pretul de 500 de dolari bucata. Noile jucarii au fost botezate Apple, dupa numele casei de discuri care producea melodiile Beatles, grupul preferat al lui Jobs. 1 aprilie este ziua pacalelilor, dar 1 aprilie a fost si o zi istorica pentru ei, ziua in care s-a vandut primul Apple.

Vanzarile mergeau bine, atat de bine incat cei doi si-au dat seama ca nu mai erau competenti sa conduca o afacere care lua proportii; de aceea, l-au cooptat pe proaspatul pensionar Mike Markkula, care reusise invidiata performanta de a iesi la pensie la varsta de 32 de ani (acest lucru fusese posibil dupa cateva manevre pline de succes cu actiunile bursiere ale lui Intel). Markkula a inteles imediat ca este vorba de o afacere profitabila; a obtinut un imprumut de la Bank of America, punand la bataie in plus 91.000 dolari din banii sai. Investitia s-a dovedit rentabila, deoarece pe 3 ianuarie mica firma a celor trei a devenit Apple Incorporated, cu un capital de 250.000 dolari. In acele zile, sediul firmei s-a mutat la Cupertino, pe locul unde urma sa apara intinsul campus Apple. Nu mult dupa aceea a aparut Apple II, care era ceva mai mult decat o simpla placa de baza - avea cutia sa proprie, sursa de alimentare si o tastatura incorporata. Multe elemente noi si atractive aparusera, ca de pilda posibilitatea de a conecta computerul la un monitor color. Nu e de mirare deci ca la West Coast Computer Fair, in aprilie , Apple II a devenit cea mai populara masina, iar vanzarile au atins cifra de 300 de milioane de dolari.

Succesul acestui tip de aparate a atras in competitie nenumarate firme. Atari, Zenith, Commodore, Tandy au inceput sa produca tot felul de computere similare si incompatibile. Adevarata problema a aparut insa atunci cand in ring a intrat IBM. Nu cu mult entuziasm, e adevarat - IBM vindea mainframes cu cel putin un milion de dolari bucata si avea o cifra de afaceri de 26 miliarde anual, asa ca vanzarea unor mizilicuri de nici 5.000 de dolari nu parea foarte atractiva. Cu toate acestea, piata computerelor personale era prea dinamica pentru a putea fi neglijata, asa ca IBM a scos in un aparat destul de slab, numit PC. Pentru Apple, aflat in plin avant, acest lucru nu a avut vreo semnificatie deosebita; chiar daca era IBM, in acel moment nu era decat un competitor printre multi altii, aflati cu mult in urma Apple. Si asta deoarece Apple scosese un model revolutionar: Macintosh.

Diferentele intre lumea PC-urilor IBM si a celor produse de Apple se adancise; desi primele se numeau 'computere personale', cu greu puteai gasi aparate mai impersonale si mai neprietenoase. Pana si forma lor colturoasa contrasta cu rotunjimile Macintosh-urilor. Oricine pornea computerul dadea de un ecran negru; trebuia sa scrii comenzi criptice si era suficient sa gresesti o litera, pentru a fi lamurit cu replici pline de inteles ca 'Bad command or file name'. Macintosh-urile erau cu totul altfel; cand porneai calculatorul, dadeai de mutrita vesela a unui Mac. In plus, spre deosebire de PC-uri computerele Apple aveau o interfata grafica usor de folosit, care a fost introdusa in sistemul de operare al PC-urilor abia de Windows 3.1 (de fapt de la primele versiuni de Windows, dar 3.1 a fost una din cele mai populare si din care s-a desprins si Windows for workgroups).

2.ACER

Acer este o companie taiwaneza de IT infiintata in anul . Compania este al treilea furnizor global dupa numarul de PC-uri vandute dupa HP si Dell si a doua dupa numarul de notebook-uri (mai ).

In august , Acer a cumparat compania americana de Gateway pentru 710 milioane USD. Aceasta mutare i-a adus acces la piata din SUA sub o marca bine cunoscuta si totodata acces la retaileri de anvergura ca Best Buy si Circuit City. Firma Acer produce calculatoare de birou,laptop-uri,asistnete personale digitale (PDA-uri),servere,periferice si servicii de e-business pentru afaceri,educatie,guvern si utilizatorii de acasa.

Multitech a fost fondat de catre Stan Shih sotia sa fiind Carolyn Yeh si alti cinci oameni in 1976,in 1987 primind denumirea de Acer.Capitalul initial avand de 25000 de $.Initial Acer a fost distribuitor de componente electronice si consultant in utilizarea tehnologiilor de microprocesor.Sediul central la nivel global avea in Taiwan la orasul Hsichih City.

3.DELL

Dell, Inc este o companie multinationala cu sediul in Round Rock, Texas, care dezvolta, produce, vinde, si ofera suport calculatoarele personale si a altor produse legate de calculator. Din 2008, Dell inregistreaza peste 88000 de muncitori din intreaga lume.

Dell s-a dezvoltat pe parcursul anilor 1980 si 1990 pentru a deveni (pentru o perioada de timp) cel mai mare vanzator de PC-uri si servere. In 2008, aceasta s-a plasat pe al doilea loc in vanzarea tehnicii de calcul. In prezent, compania vinde calculatoare personale, servere, dispozitive de stocare de date, switch-uri de retea, software, periferice calculator si televizoare.

In timp ce a fost student la Universitatea din Texas la Austin in 1984, Michael Dell a fondat compania PC's Limited cu capitalul initial de 1000$. La inceput compania asambla calculatoare IBM compatibile compuse din parti componente standarde. Michael Dell a inceput activitatea cu credinta ca vanzarea calculatoarelor direct consumatorului va oferi companiei PC's Limited oportunitatea de a intelege mai bine necesitatile clientilor sai, cu scopul de a oferi solutii noi. Michael Dell a abandonat scoala, pentru ca sa isi dedice tot timpul liber pentru activitatea companiei, primind de la familia sa o subventie in suma de 300,000$.

4.HP

Compania Hewlett-Packard (NYSE), cunoscuta si sub numele de HP, este o companie IT cu sediul in Palo Alto, California, SUA. Compania este specializata in producerea calculatoarelor personale, laptopuri, servere, imprimante, produse soft etc.

In 2006 compania a inregistrat incasari de 91,7 milioane de dolari SUA, comparativ cu 91,4 milioane la IBM, acest lucru a reflectat ca HP este cel mai mare furnizor global de tehnologii. In 2007, veniturile au constituit 104 milioane dolari SUA, acest lucru insemnand ca HP este prima companie IT din istorie care a raportat venituri mai mari de 100 de milioane de dolari SUA.

HP este cel mai mare vanzator global de calculatoare personale, depasindu-l pe rivalul sau DELL, in conformitate cu cercetarile companiilor Gartner si IDC, a raportat in ianuarie 2008, ca decalajul dintre HP si DELL s-a extins substantial la sfarsitul anului 2007, HP fiind inainte cu 3,9% din cota parte a pietii de desfacere. HP de asemenea acupa locul 5 in topul celor mai mari companii globale de producere a softului.

William (Bill) Hewlett si David (Dave) Packard ambii au absolvit in domeniul inginerii electrice la Universitatea Stanford in 1934. Compania a inceput intr-un garaj, in apropiere de regiunea Palo Alto, in timpul unei prietenii pe care au avut-o cu fostul lor profesor Frederick Terman. Terman a fost considerat ca un mentor pentru cei doi studenti care le-a ajutat sa creeze compania Hewlett-Packard.

Parteneriatul a fost oficiat pe 1 ianuarie, 1939 cu o investitie de 538$ SUA. Hewlett si Packard au aruncat o moneda petru a decide cum va fi numita compania Hewlett-Packard sau Packard-Hewlett. Packard a castigat la aruncarea monedei, dar a numit intreprinderea lor de fabricatie electronica 'Hewlett-Packard Company'.

HP a devenit corporatie legala la data de 8 august 1947, si publica pe data de 6 noiembrie 1957.

Dintre numeroasele proiecte la care ei au lucrat, primul lor succes financiar a fost un oscilator de precizie, modelul HP200A. Inovatia lor a fost de a folosi un bec cu incandescenta ca un rezistor dependent de temperatura intr-o portiune critica a circuitului. Acest lucru le-a permis sa vanda modelul HP200a la pretul de 54.40$ SUA, pe cand concurentii lor vindeau oscilatoare mai putin stabile cu 200$. Modelul 200 a fost produs cel putin pana in 1972 ca modelul 200AB, inca pe baza de tub dar a fost destul de imbunatatit pe parcursul anilor. La 33 de ani de la fondare acesta a fost probabil cel mai mare interval de vanzare a unui dispozitiv electronic.

Unul dintre primii clienti a companiei a fost Walt Disney, care a procurat opt oscilatoare de modelul 200B la pretul de 71,50 $ SUA fiecare, pentru a le utiliza la certificarea sistemului surround 'Fantasound' instalate in teatre pentru filmul Fantasia.

5.TOSHIBA

Toshiba este o companie din Japonia cu sediul la Tokyo, ce este listata pe Tokyo Stock Exchange. Principalul domeniu de activitate al companiei este IT-ul, aceasta fiind al patrulea mare producator mondial de semiconductoare.

In anul , compania a vandut in Romania 35.000 de laptopuri, adjudecandu-si 10% din piata de profil.

2.2. Prezentarea produselor alese

Laptop Acer Aspire 6920G-6A3G25Bn, Core2 Duo T5750 2.0GHz, 3GB, 250GB, Win Vista Home Premium

Tip procesor: Intel Core 2 Duo
Model Procesor: T5750
Tip display: WXGA CineCrystal 8ms
Frecventa procesor (MHz): 2000
Memorie RAM standard (MB): 3072
Capacitate HDD (GB): 250 GB
Tip RAM: DDR2, 667 MHz
Rezolutia optima (pixeli): 1366 x 768
Unitati citire/scriere: Blu-Ray Disc / DVD-RW
Memorie RAM maxima (MB): 4096
Diagonala LCD (inch): 16
Greutate (Kg): 3.5
Chipset video: ATI Mobility Radeon HD3650
Sistem de operare: Vista Home Premium

Pret cu TVA: 3.296,30 RON

Laptop Dell XPS M1530 Core2 Duo T5550 1.83GHz, 2GB, 160GB, Vista, Rosu

Tip procesor: Intel Core 2 Duo
Tehnologie: 65 nm
Model Procesor: T5550
Tip display: WXGA CCFL TrueLife
Frecventa procesor (MHz):
1830
Memorie RAM maxima (MB): 4096
Diagonala LCD (inch): 15.4
Memorie RAM standard (MB): 2048
Tip RAM: DDR2, 667 MHz
Capacitate HDD (GB): 160
Unitati citire/scriere: Slot Load DVD+/-RW
Rezolutia optima (pixeli): 1280 x 800
Viteza de rotatie (rpm): 5400
Greutate (Kg): 2.62
Chipset video:
NVIDIA GeForce 8400M GS

Pret cu TVA: 3.437,91 RON

Laptop HP 6910p Core2 Duo T7300 2.0GHz, 1GB, 80GB, Win Vista Business

Tip procesor: Intel Core 2 Duo

Model Procesor: T7300

Frecventa procesor (MHz): 2000

Tip display: TFT

Tip RAM: DDR2

Rezolutia optima (pixeli): 1280 x 800

Capacitate HDD (GB): 80 GB

Unitati citire/scriere: DVD+/-RW

Memorie RAM maxima (MB): 4096

Memorie RAM standard (MB): 1024

Diagonala LCD (inch): 14.1

Sistem de operare: Vista Business

Chipset video: ATI Mobility Radeon X2300

Pret cu TVA: 2.797,73 RON

Laptop Toshiba Satellite U400-10N Core2 Duo T8100 2.1GHz, 2GB, 320GB, Vista Home Premium

Tip procesor: Intel Core 2 Duo

Model Procesor: T8100

Tip display: WXGA

Frecventa procesor (MHz): 2100

Capacitate HDD (GB): 320 GB

Tip RAM: DDR2

Rezolutia optima (pixeli): 1280 x 800

Unitati citire/scriere: DVD Super Multi

Memorie RAM maxima (MB): 4096

Diagonala LCD (inch): 13.3

Memorie RAM standard (MB): 2048

Greutate (Kg): 1.9

Chipset video: Intel GMA X3100

Sistem de operare: Vista Home Premium

Pret cu TVA: 3.253,78 RON

2.3. Prezentarea produsului etalon (referinta)

Laptop Apple MacBook Core2Duo 2.1GHz, 1GB, 120GB, White

Tip procesor: Intel Core 2 Duo

Frecventa procesor (MHz): 2100

Tip display: TFT widescreen

Memorie RAM standard (MB): 1024 (2x512)

Tip RAM: DDR2, 667 MHz

Rezolutia optima (pixeli): 1280 x 800

Capacitate HDD (GB): 120 GB

Unitati citire/scriere: CD-RW/DVD combo

Memorie RAM maxima (MB): 4096

Diagonala LCD (inch): 13.3

Greutate (Kg): 2.27

Sistem de operare: Mac OS X v10.5 Leopard

Chipset video: Intel GMA X3100

Pret cu TVA: 3.503,36 RON

Avand in vedere diversitatea gamei sortimentale de laptop-uri existente pe piata romaneasca am selectat in vederea analizei cateva marci precum: Apple, Acer, Dell, HP, Toshiba.

Fiecare din firmele alese ofera pe piata romaneasca sortimente avand parametri

tehnico - functionali si economici ce variaza in limite destul de largi.

Pentru a realiza aceasta analiza am ales sortimente ce au caracteristici de calitate comparabile.

Un prim criteriu dupa ce am selectionat laptop-urile a fost tipul procesorului.

Un alt criteriu a fost capacitatea HDD(GB).

CAPITOLUL 3

Se vor lua in analiza principalele caracteristici ale produselor alese.

Principalele caracteristici ale laptop-urilor sunt:

 1. tip procesor
 2. frecventa procesor
 3. tip display
 4. memorie RAM standard (MB)
 5. tip RAM
 6. rezolutie optima
 7. capacitate HDD (GB)
 8. unitati citire/scriere
 9. diagonala LCD (inch)
 10. greutate (kg)
 11. sistem de operare
 12. chipset video

Aceste caracteristici vor fi impartite in functie de modul in care acestea determina calitatea produselor.

A.Caracteristici direct proportionale cu calitatea (daca nivelul caracteristicilor respective creste, automat va creste si nivelul calitativ):

Frecventa Procesor (MHz)

Memorie RAM standard (MB)

Capacitate HDD (GB)

B.Caracteristici invers proportionale cu calitatea (cu cat valoarea acestora creste, cu atat calitatea produselor va scadea):

Diagonala LCD (inch)

Greutate (kg)

Sistem de operare

CAPITOLUL 4

Din prospectele firmelor selectionate s-au ales urmatoarele caracteristici de calitate:

A.    CARACTERISTICI DIRECT PROPORTIONALE CU CALITATEA

C1. Frecventa Procesor (MHz)

C2. Capacitate HDD (GB)

C3. Memorie RAM standard (MB)

B.     CARACTERISTICI INVERS PROPORTIONALE CU CALITATEA

C4.Diagonala LCD (inch)

C5.Greutate (kg)

C6.Sistem de operare

VARIANTE

PROD./SERV

CARACTERISTICI CALITATE

PRETUL

DIRECT PROP.

INVERS PROP.

C1

C2

C3

C4

C5

C6

Apple

2100 MHz

120 GB

1024 (2x512)

MB

13.3 inch

2.27

kg

Mac OS X v10.5 Leopard

3.503,36 RON

Acer

2000
MHz

250 GB

3072
MB

16

inch

3.5 kg

Vista Home Premium

3.296,30 RON

Dell

1830 MHz

160
GB

2048 MB

15.4 inch

2.62 kg

Vista Home Basic

3.437,91 RON

HP

2000 MHz

80 GB

1024 MB

14.1 inch

2.9 kg

Vista Business

2.797,73 RON

Toshiba

2100 MHz

320 GB

2048 MB

13.3

inch

1.9 kg

Vista Home Premium

3.253,78 RON

CAPITOLUL 5

Metode de analiza comparative

 1. Metoda clasica de analiza comparativa a calitatii laptop-urilor

Metoda clasica presupune ierarhizarea produselor luate in analiza pe baza fiecarei caracteristici de calitate (de la C1 la C6) si ierarhizarea rezultatelor pe baza graficelor.

C1. Frecventa Procesor (MHz)

C2. Capacitate HDD (GB)

C3. memorie RAM standard (MB)

C4.Diagonala LCD (inch)

C5.Greutate (kg)

C6.Sistem de operare

In urma analizei efectuata pe baza metodei clasice se constata urmatoarele:

 1. Produsul Apple are urmatoarele locuri:

Frecventa Procesor (MHz) - locul 1;

Capacitate HDD (GB) - locul 4;

Memorie RAM standard - locul 3;

Diagonala LCD (inch) - locul 1;

Greutate (kg) - locul 2;

Sistem de operare - locul 4.

 1. Produsul Acer are urmatoarele locuri:

Frecventa Procesor (MHz) - locul 2;

Capacitate HDD (GB) - locul 2;

Memorie RAM standard - locul 1;

Diagonala LCD (inch) - locul 4;

Greutate (kg) - locul 5;

Sistem de operare - locul 1.

 1. Produsul Dell are urmatoarele locuri:

Frecventa Procesor (MHz) - locul 3;

Capacitate HDD (GB) - locul 3;

Memorie RAM standard - locul 2;

Diagonala LCD (inch) - locul 3;

Greutate (kg) - locul 3;

Sistem de operare - locul 2.

 1. Produsul HP are urmatoarele locuri:

Frecventa Procesor (MHz) - locul 2;

Capacitate HDD (GB) - locul 5;

Memorie RAM standard - locul 3;

Diagonala LCD (inch) - locul 2;

Greutate (kg) - locul 4;

Sistem de operare - locul 3.

 1. Produsul Toshiba are urmatoarele locuri:

Frecventa Procesor (MHz) - locul 1;

Capacitate HDD (GB) - locul 1;

Memorie RAM standard - locul 2;

Diagonala LCD (inch) - locul 1;

Greutate (kg) - locul 1;

Sistem de operare - locul 1.

Se constata ca produsul TOSHIBA , a ocupat cele mai multe locul 1, de aceea il consideram in urma analizei comparative a fi cel mai bun calitativ.

 1. Analiza comparativa a calitatii laptop-urilor cu ajutorul indicatorului sintetic al calitatii

1.Metoda expertizei

Este folosita pentru calcularea ponderii caracteristicii de calitate in produs si consta in acordarea de note de la 1 - 10 de catre fiecare specialist sau subiect intervievat.

Rezultatele obtinute (ponderi) vor fi folosite ulterior in formula indicatorului complex al calitatii.

Caracteristici de calitate

Punctaj acordat de experti

Si

Pi

I

II

III

IV

V

VI

C1

10

7

8

10

7

6

48

0.170

C2

8

8

10

5

6

9

46

0.163

C3

7

7

8

7

6

9

44

0.156

C4

8

5

7

8

5

6

39

0.138

C5

9

6

8

9

7

5

44

0.156

C6

10

10

10

10

10

10

60

0.213

TOTAL

281

1Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7547
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved