Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Concepte privind calitatea si caracteristicile acesteia

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micConcepte privind calitatea si caracteristicile acesteia

Calitatea este o categorie filosofica, care diferentiaza produsele (obiectele) prin insusirile care le definesc (86, 89).Calitatea este un produs fara defecte, adaptat la nevoile utilizatorului, care respecta specificitatile caietului de sarcini.

Calitatea se poate defini drept categoria care exprima satisfacerea nevoilor clientului in raport cu exigentele sale.

Calitatea este considerata drept aptitudinea unui produs de a satisface, la momentul si la costurile dorite, toate nevoile exprimate sau implicite ale clientului.

Analiza calitatii unui produs se realizeaza intotdeauna alaturi de cantitate, cu care se afla intr-o stransa legatura. Aceasta legatura dintre calitate si cantitate se exprima prin notiunea de masura, care reprezinta pragul cantitativ, dupa care se schimba calitatea.

Din punct de vedere economic, calitatea este o expresie a masurii, in care produsele satisfac cerintele de consum ale populatiei.

Calitatea se bazeaza pe trei categorii de legaturi (aranjamente) si anume:

intre client si furnizor;

intre produs si procesul de productie;

intre concept si realitate.

Exista patru acceptiuni privind calitatea unui produs (fig. 12):

calitatea asteptata de catre client;

calitatea definita de catre furnizori;

calitatea realizata de catre furnizor;

calitatea perceputa de catre client

Pertinenta comerciala a ofertei furnizorului reprezinta corespondenta dintre nevoile clientilor (calitatea asteptata) si specificatiile furnizorului (calitatea definita).

Conformitatea exprima legatura dintre calitatea definita (specificatiile furnizorului) si calitatea realizata (produsul efectiv servit).

Satisfactia reprezinta corespondenta intre calitatea perceputa de client si calitatea asteptata de acesta.

Transparenta defineste legatura dintre calitatea reala (realizata) si calitatea perceputa.

Fig. 12 - Cele patru acceptiuni ale calitatii

Un anumit produs se obtine trecand printr-un proces de productie, unde se poate distinge conformitatea dintre procesul de productie definit (conceptul) si procesul de productie realizat (realitatea).

Calitatea ideala a unui produs apare atunci cand se observa o dubla conformitate:

de la calitatea realizata la calitatea definita;

de la procesul de productie realizat la procesul de productie definit

In domeniul productiei agroalimentare, calitatea este o rezultanta a urmatoarelor elemente:

compozitia alimentelor;

calitatea psiho-sociala sau subiectiva;

calitatea de folosire (utilitate) sau de serviciu;

calitatea tehnologica.

Pentru un consumator este foarte important ca la prima achizitionare a unui produs sa tina seama de importanta celor 4 S:

satisfactie;

service;

sanatate;

securitate.

Calitatea unui produs este o combinatie, un compromis al tuturor componentelor.

Calitatea produselor agricole si agroalimentare reprezinta si expresia finala a procesului tehnologic aplicat, care imprima produselor insusiri esentiale, facandu-le utile scopului pentru care au fost proiectate.

In acest context, trebuie sa se insiste asupra unor elemente ale calitatii :

1 - calitatea sub aspect nutritiv, care conditioneaza sanatatea omului, avand ca principali factori nutritivi: continutul in proteine, glucide, vitamine, etc.

2 - calitatea senzorilor, fiind in functie de insusirile senzoriale (organoleptice), ca: miros, gust, consistenta, etc.;

3 - calitatea igienica determinata de toxicitatea naturala (imprimata de intoxicatiile produse plantelor), contaminarea sau poluarea chimica si contaminarea microbiologica ori cu alte organisme;

4 - calitatea estetica, respectiv modul de prezentare a produselor pe piata, in sensul relevarii aspectelor calitative (de ex: modul de ambalare).

Din cele prezentate rezulta ca insusirile calitative ale produselor agricole si agroalimentare     se asigura in procesul de productie, dar ele se manifesta in sfera consumului (productiv sau neproductiv). Ca atare, este necesar a face o distinctie intre calitatea procesului de productie si calitatea produselor.

Calitatea procesului de productie reflecta laturile activitatii de conceptie, tehnologice si de organizare a productiei.

Calitatea productiei agricole evidentiaza insusirile biologice, mediul, calitatea tehnologiei aplicata culturilor, sistemul de crestere a animalelor, organizarea productiei agricole, etc.

Notiunea de calitate are un caracter complex si dinamic.

Caracterul complex al notiunii de calitate este conferit de urmatoarele sale functiuni:

functia tehnica a calitatii, care are in vedere proprietatile intrinseci ale produsului de a satisface intr-un anumit grad o utilitate, masurabila prin marimea serviciului adus;

functia economica a calitatii vizeaza aspectele de ordin economic privind producerea si consumul produselor, respectiv, asigurarea eficientei economice. Astfel, un bun de consum are valoare pentru client prin serviciul pe care i-l aduce.

In acest caz valoarea produsului poate fi exprimata prin relatia:

Costul global reprezinta cheltuielile produsului la care se adauga valoarea pagubelor provenite prin indisponibilitate.

Problema care se pune este de a gasi un raport optim intre efortul producatorului pentru asigurarea calitatii produsului, respectiv efectul (serviciul) pe care produsul il aduce clientului si costul global suportat de beneficiar;

functia sociala a calitatii impune luarea in considerare a implicatiilor si consecintelor sociale ale fenomenelor specifice utilizarii, respectiv consumului produselor.

Caracterul dinamic al calitatii rezulta din influenta diferitilor factori si a schimbarilor ce au loc in dezvoltarea economico-sociala a societatii. In acest sens putem explica:

schimbarile ce apar in cerintele de consum ale populatiei si a exigentelor privind calitatea si competitivitatea produselor;

- patrunderea tehnologiilor si mijloacelor de productie mai performante, mai perfectionate;

- cresterea gradului de calificare si specializare profesionala a lucratorilor;

- concurenta produselor care apar pe piata libera bazata pe calitate si competitivitate, in care produsele de marca joaca un rol esential.

In general, la produsele agricole exista mai multe clase de calitate: calitatea extra, calitatea I, calitatea a II-a, sub STAS si refuzuri.

Incepand cu calitatile superioare, valorile insusirilor calitative ale produselor se diminueaza odata cu trecerea spre calitatile inferioare.

Insusirile produselor sunt numeroase, teoretic, numarul lor fiind nelimitat.

Din punct de vedere practic insa, numai unele dintre ele determina, la un moment dat, calitatea, acestea fiind denumite caracteristici de calitate, care se diferentiaza dupa cum urmeaza :

caracteristicile functionale sunt legate nemijlocit de utilizarea unui anumit produs, cum ar fi: rezistenta la rupere, caracteristici fizico-chimice, valoarea nutritiva a unui produs alimentar, indicii energetici, etc.; valoarea nutritiva ridicata este trasatura esentiala care determina calitatea majoritatii produselor agricole; de exemplu, cantitatea de energie exprimata in calorii, prezenta unor substante nutritive asimilabile si indeosebi a proteinelor, glucidelor, grasimilor, vitaminelor;

caracteristicile psihosenzoriale privesc latura estetica, starea emotionala pe care o pot provoca produsele agricole vegetale (aspect, culoare, forma), proprietatile organoleptice, caracteristice diverselor specii si soiuri de plante cultivate, precum si raselor de animale; calitatea psihologica a produselor agricole reprezinta componenta proprietatilor de diferentiere individuala, care determina gradul de acceptabilitate pe piata din partea consumatorilor; calitatea organoleptica se bazeaza pe compozitia chimica, continutul in vitamine, gradul de satietate, etc.; calitatea senzorica reprezinta un ansamblu de proprietati ale produselor agricole ce dau nastere unui complex de senzatii, inainte, in timpul sau dupa consumarea lor;

caracteristicile economice vizeaza fiabilitatea (functionarea fara defectiuni) si mentenabilitatea (usurinta de a remedia defectiunile), referindu-se la mentinerea in timp a caracteristicilor calitative ale produselor (in special la masini si instalatii), in anumite conditii de utilizare; acestea au un caracter probabilistic si exprima capacitatea produsului de a asigura functiile sale, intr-o perioada determinata de timp;

Caracteristicile functionale constituie manifestarea calitatii intrinsece si se cuprind sub denumirea globala de caracteristici tehnice; de aici si notiunea frecvent intalnita de calitate tehnica. Caracteristicile tehnice sunt esentiale pentru definirea calitatii, mai ales in prezentarea produselor pe piata, deoarece ele confera acestor produse aptitudinea de a satisface cerintelele consumatorilor, intr-o masura mai mare sau mai mica.

Un element important inclus in ansamblul caracteristicilor functionale ale produselor agricole si agroalimentare il constituie calitatea igienica.

Din punct de vedere al calitatii igienice a produselor agricole si agroalimentare este necesar ca in tehnologia agricola sa fie cunoscute toate masurile recomandate pentru eliminarea reziduurilor de pesticide din alimente.

Conditiile concrete (normele) de calitate a diferitelor produse sunt reflectate in standardele de stat, normele interne, caietele de sarcini aprobate de organele prevazute de lege, precum si in contracte, in conformitate cu conditiile de baza ale calitatii (106,111).

Conditiile de calitate stabilesc pentru furnizor, pe produse si grupe de produse, limitele in care trebuie sa se incadreze caracteristicile tehnice ale produselor. In unele cazuri, aceste conditii de calitate sunt prevazute in caiete de sarcini (ca formulare tip) sau mostre acceptate de beneficiar.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1193
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved