Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Domeniile aplicarii marketingului

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micDomeniile aplicarii marketingului

In evolutia sa, marketingul s-a extins in multiple domenii de activitate. Acest lucru s-a intamplat, mai ales, dupa al doilea razboi mondial, cand marketingul a gasit teren prielnic de aplicare in cele mai variate domenii de activitate si spatii economico-geografice. Difera insa ritmurile si proportiile asimilarii de la un domeniu la altul; cauzele diferentierilor tin de conditiile proprii fiecarui domeniu, de experienta acumulata si de sarcinile ce revin marketingului in fiecare din aceste domenii.In evolutia sa, marketingul a folosit doua cai principale de extindere in activitatea economica si anume: dezvoltarea extensiva si dezvoltarea intensiva.

Ambele directii de evolutie a marketingului au determinat specializarea sa, atat in raport cu functiile firmei, cat si dupa natura bunurilor realizate de firma.

Aplicarea marketingului este posibila si necesara in toate domeniile de activitate economica. Se apreciaza ca in activitatea industriala marketingul este util, in agricultura este necesar, iar in comert este indispensabil. [8]

Promovarea marketingului poate inregistra ritmuri si proportii diferite, in functie de o serie de factori specifici.

Specializarea marketingului se infaptuieste in economia contemporana si dupa categoriile de marfuri, dupa ramurile de activitate economica si dupa caracterul geografic al actiunii sale.

Domeniul cel mai fertil pentru marketing este de departe, cel al productiei si al consumului. Acest lucru este determinat in principal de urmatoarele aspecte:

complexitatea celor doua sectoare si dispensarea lor teritoriala;

gradul ridicat de dificultate si a problemelor cu care se confrunta aici firmele;

marea diversitate, mobilitate si elasticitate a nevoilor de consum si a cererilor de marfuri;

caracterul puternic segmentat al pietelor;

sezonalitatea productiei si a consumului.

Preocuparile tot mai evidente ale specialistilor de a extinde aplicabilitatea marketingului si spre celelalte sectoare economice decat productia si consumul au condus la o specializare a acestuia, inclusiv a metodelor si tehnicilor de lucru.

Dezvoltarea marketingului a condus la un proces de delimitare si specializare, bazat pe o serie de criterii, cum ar fii: natura domeniului economic, cadrul teritorial, nivelul de organizare a activitatii economice.

Domeniile aplicarii marketingului pot fi analizate in functie de mai multe criterii, si anume:

● dupa criteriul teritorial deosebim: marketing intern si marketing international, iar in cadrul marketingului international deosebim: marketingul de import si marketingul de export;

dupa nivelul specializarii economice intalnim: macromarketingul si micromarketingul;

dupa natura activitatii economice (a productiei), putem vorbi de marketingul bunurilor destinate consumului productiv si marketingul bunurilor de consum individual al populatiei (fructe, legume, carne, lapte);

dupa ramura economica la care se refera: deosebim marketingul agricol (agromarketingul), marketingul industrial, marketingul comercial, marketingul serviciilor (turistic, bancar, etc.);

dupa grupa de produse distingem marketingul cerealelor, marketingul fructelor si legumelor, marketingul carnii, marketingul laptelui si a derivatelor din lapte, etc., care impreuna cu alte produse agricole si agroalimentare formeaza marketingul agroalimentar.

Marketingul agroalimentar reprezinta ansamblul de activitati, tehnici, metode si procedee cu ajutorul carora oferta de produse agricole si agroalimentare este ajustata in functie de schimbarile cererii, in scopul maximizarii satisfacerii consumatorilor, prin punerea la dispozitia acestora a marfurilor dorite in cantitatea si calitatea ceruta precum si la timpul si locul potrivit, dar si al optimizarii profitului cuvenit producatorilor si comerciantilor.

Marketingul agroalimentar poate fi privit din diferite puncte de vedere si anume: al fermierului, al procesatorului, al intermediarului si al consumatorului final.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2740
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved