Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Notiuni fundamentale in marketing

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micNotiuni fundamentale in marketing

Orice definitie a marketingului, indiferent carei scoli ar apartine, ar trebui sa cuprinda urmatoarele concepte de baza: nevoi, dorinte si cereri; produse; valoare, satisfactie si calitate; piete.Figura nr.1.1 Notiuni fundamentale in marketing

Sursa: https://www.svedu.ro/curs/marketing

Filozofia marketingului se intemeiaza pe nevoile si dorintele oamenilor. Necesitatile umane reprezinta cerinte ale unei persoane sau grup de persoane ce trebuie neaparat satisfacute, intrucat le asigura existenta si dezvoltarea. Cea mai cunoscuta ierarhizare a necesitatilor umane este realizata de Maslow (figura nr.1.2).


4 A.F.Stancioiu, Dictionar de terminologie turistica, Editura Economica, Bucuresti, 1999.

5 A.Maslow, Motivation and personality, Harper &Row, editia a II-a, New York, 1970.

Figura nr.1.2 Ierarhizarea necesitatilor umane

Sursa: https://www.svedu.ro/curs/marketing

1. necesitati fiziologice: hrana, imbracamintea, dormitul;

2.necesitati de siguranta: centura de siguranta, sistemele de protectie a locuintelor, detectoarele de fum etc;

3. necesitati sociale: de apartenenta, afectiune;

4. necesitati de stima, de recunoastere, prestigiu si faima: haine si masini de lux, obiecte de arta etc;

5. necesitati de autodepasire: educatia, hobby-urile etc.

Disconfortul provocat de nesatisfacerea unei necesitati, determina persoana in cauza sa achizitioneze produsul sau serviciul care sa satisfaca necesitatea.

Dorinta este forma luata de necesitatile umane, in functie de cultura si personalitatea fiecaruia. Nevoile sunt destul de restranse dar posibilitatile de satisfacerea a acestora (dorintele) sunt foarte variate, oferind astfel camp larg de actiune ofertantilor.

Cererea este o dorinta ce poate fi satisfacuta in conditiile existentei resurselor materiale ale individului. Tinand cont ca dorintele consumatorilor sunt numeroase, dar se concretizeaza in cereri doar in limita puterii de cumparare, ofertantii trebuie sa orienteze nu spre persoanele care doresc produsele ci mai ales catre cele care au si posibilitatea sa le achizitioneze.

Din analiza acestor concepte rezulta ca atingerea obiectivelor globale ale unei firme depinde de gradul de exactitate a determinarii necesitatilor si a dorintelor pietelor-tinta si satisfacerea acestora mai eficienta decat competitorii.

Produsul reprezinta orice poate fi oferit pe o piata pentru achizitionare, utilizare sau consum si care poate satisface o necesitate sau o dorinta Raportul calitate/pretul si disponibilitatea sunt factori hotaratori in alegerea unui produs.

Valoarea produsului reflecta avantajele obtinute de consumator din utilizarea sau posesia unui produs, comparativ cu costurile necesare procurarii lui.

Satisfactia consumatorului depinde de valoarea perceputa de acesta si de costul suportat pentru a intra in posesia produsului respectiv. Satisfactia reflecta modul in care au fost atinse solicitarile consumatorului legate de produs si de pretul platit pentru aceasta.

Schimbul reprezinta actul de obtinere a produsului dorit de la o alta persoana fizica sau juridica prin compensare valorica cu alte produse sau bani. Schimbul reprezinta motorul conceptului de marketing. Marketingul urmareste maximizarea profitului pentru fiecare tranzactie si realizarea unui climat favorabil atat cu consumatorii cat si cu furnizorii de produse.

Piata este locul de confruntare a cererii cu oferta si include cumparatorii efectivi si potentiali ai unui produs sau serviciu.

Succesiunea acestor elemente - necesitate - dorinta - cerere - produs - schimb -piete - reprezinta principalele momente ale conceptului de marketing. Marketingul in sine reprezinta o activitate ce are in vedere influentarea acestor elemente in scopul satisfacerii cat mai depline a necesitatilor si a dorintelor oamenilor, in conditii de avantaj maxim pentru furnizor. Astfel, se poate ca intreprinderea ca activitatile de dezvoltare a produsului, cercetare, distributie, pret, promovare si service constituie esenta marketingului.

Managementul marketingului este analiza, planificarea, implementarea si controlul programelor destinate sa creeze, sa stabileasca si sa mentina schimburi profitabile cu cumparatorii tinta in scopul atingerii obiectivelor organizatiei

6 Ph.Kotler, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997;

7 A.F.Stancioiu, Dictionar de terminologie turistica, Editura Economica, Bucuresti, 1999.

8 Ph.Kotler, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997.

Managementul activitatii de marketing se poate calauzi dupa 5 filozofii diferite:

1.conceptia de productie este una din cele mai vechi orientari in organizarea activitatii producatorilor si se bazeaza pe faptul ca pretul este un factor esential in alegerea produselor. Aceasta conceptie neglijeaza insa rolul pe care il are atractivitatea unui produs in luarea deciziei de cumparare.

2.conceptia de produs, conform careia consumatorii opteaza pentru produsele ce prezinta cele mai multe caracteristici de calitate, performanta si noutate, imbunatatirea produselor fiind o prioritate pentru intreprindere. Aceasta conceptie nu tine cont de faptul ca un produs, indiferent cat de inovator ar fi, nu se va vinde daca nu este insotit de un pret accesibil, nu este distribuit intr-o maniera atractiva si nu este promovat catre grupele-tinta corespunzatoare. Producatorii uita adesea ca nu produsul in sine prezinta interes ci satisfactia pe care acesta o ofera.

3.conceptia de vanzare, potrivit careia consumatorii nu vor cumpara suficiente produse daca intreprinderea nu depune un efort de vanzare si de promovare pe scara larga. Aceasta conceptie urmareste rezultatele pe termen scurt (profituri imediate) si nu consolidarea imaginii intreprinderii pe termen lung, rezultata ca urmare a fidelitatii clientilor satisfacuti care vor reveni si vor aduce si alti clienti intreprinderii.

4.conceptia de marketing, potrivit careia atingerea obiectivelor organizatiei depinde de modul in care aceasta reuseste sa identifice nevoile si dorintele consumatorilor vizati si de satisfacerea acestora intr-o masura mai mare si intr-un mod mai eficient decat concurenta. In organizatiile ce aplica conceptia de marketing consumatorul este considerat principala sursa de venit, acceptandu-se faptul ca profiturile realizate sunt in legatura directa cu gradul de satisfacere a consumatorilor. Pastrarea unei clientele fidele este mai putin costisitoare decat atragerea de noi clienti.

5.conceptia de marketing social, este cea mai noua dintre cele cinci conceptii prezentate si urmareste nu numai cresterea bunastarii consumatorilor dar si a societatii. Aceasta conceptie obliga marketerii sa ia in calcul in elaborarea politicii de marketing urmatoarele aspecte: profiturile intreprinderii, dorintele consumatorilor si interesele societatii.

Daca in faza initiala profitul pe termen scurt era principalul obiectiv al oricarei organizatii, in timp s-a recunoscut importanta satisfacerii pe termen lung a dorintelor consumatorilor (conceptia de marketing), pentru ca in prezent tot mai multe firme sa ia in cosiderare interesele societatii atunci cand adopta deciziile de marketing (marketingul social).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1922
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved