Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Philip Morris&Co. - Marketing responsabil

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micPhilip Morris&Co.

"We have to be daring-to try new things, even if we fail sometimes!"Scurt istoric

Inceputul istoriei a ceea ce se numeste acum o companie globala poate fi gasit cu peste 150 de ani in urma, prin 1847, atunci cand Philip Morris isi deschidea primul magazin pe strada Bond din Londra, in care erau puse la vanzare tigarete gata preparate si foi de tutun. La moartea acestuia, afacerea a fost preluata de sotia sa Margaret si fratele sau Leopold. In 1881 a luat fiinta Philip Morris&Company and Grunebaum, societate cu raspundere limitata, care insa a fost dizolvata 4 ani mai tarziu, pentru a-si schimba denumirea in Philip Morris Co, Ltd. In 1902 compania s-a mutat la New York, capitalul social fiind impartit 50-50 intre partea britanica si partenerii americani.

Anul 1919 a fost unul de foarte mare insemnatate pentru aceasta companie, pe de o parte deoarece atunci a fost introdus celebrul logo Philip Morris, si pe de alta parte compania a fost achizitionata de o firma cu actionariat american. Cativa ani mai tarziu, compania producea tigarete in fabrica sa din Statul american Virginia; 1924 fiind anul in care a fost lansat Marlboro, ce urma sa devina marca fanion a companiei. Pana la mijlocul anilor 50

compania facea parte din cultura americana, la putin timp fiind lansat atacul asupra marii piete globale, prin infiintarea Philip Morris International.

Scena era acum pregatita pentru asalt; astfel, in 1963, Swiss Fabriques de Tabac Runies devine prima filiala internationala a Philip Morris in Europa. Pana in 1972, compania producea peste 113 miliarde tigarete pe an. Philip Morris Int. se numara printre primele companii care au patruns in statele de dupa asa numita Cortina de Fier, pana in 1977 deschizandu-si drumul catre imensele piete din aceasta zona printr-un sistem de distributie foarte bine pus la punct.

Sediul Companiei din Virginia, Statele Unite

Inca de la formarea sa, compania Philip Morris Int. a incercat si a depus eforturi uriase pentru a-si aigura o prezenta cat mai mare pe piete in teritorii aflate pe tot mapamondul precum cele din America Centrala si de Sud, Japonia; si mai nou dupa anii 1990, Europa de Est, in tari precum Polonia, Romania, Rusia, Lituania si chiar in Kazakhstan.

Intre anii 1981-2001 volumele au crescut de la 249 miliarde la 736 miliarde de tigarete, veniturile operationale crescand si ele intr-un mod proportional. Astazi produsele Philip Morris Int. reprezinta aproape 15% din piata globala a tigaretelor, insa oamenii care formeaza aceasta mare familie a companiei inca muncesc din greu pentru a mentine succesul comercial si pentru a atinge cote de crestere in pietele din toata lumea.

Misiunea Philip Morris International este asa cum era de asteptat, pentru o companie multinationala si mai ales americana, una simpla insa expresiva. La citirea ei, ochii mai mult sau mai putin avizati pot intelege foarte usor aspiratiile companiei. Oamenii care lucreaza in aceasta companie sau care colaboreaza cu aceasta, doresc sa atinga cele mai inalte standarde in ceea ce priveste caliatea produselor oferite fumatorilor adulti de pe intregul Glob. In continuare nu voi incerca o traducere a acestei misiuni in limba romana deoarece, dupa cum am spus si mai sus, este o iteratie foarte simpla care prin traducere ar putea sa isi piarda din incarcatura:

-PMI[2] mission is to "OFFER THE BEST SMOKING EXPERIENCE TO EVERY ADULT SMOKER IN THE WORLD, FOR TODAY AND FOR TOMORROW"

Obiectivul principal, ca sa citez sloganul , este 'sa fim cea mai de succes, mai respectata si mai responsabila companie internationala de bunuri de consum'. Compania stie insa ca mai are mult pana sa atinga acest scop. La fel de bine se stie ca succesul financiar pe termen lung, mai ales pentru o companie de tutun, necesita dezvoltarea si urmarea unor strategii bine puse la punct. Obiectivele prin care compania doreste sa-si atinga scopul enuntat cu ajutorul misiunii, sunt de asemenea foarte simple si la obiect:

Compania trebuie sa urmareasca o crestere agresiva pe toate pietele unde isi desfasoara activitatea (PURSUE AGGRESSIVE BUSINESS GROWTH). Aceasta crestere trebuie masurata atat prin cresterea volumelor cat si printr-o reactie pozitiva a indicatorilor economici, de eficienta.

Al doilea obiectiv major al organizatiei este acela de a lucra intensiv, de a investi in cercetarea dezvoltarea de tehnologii si tehnici de reducere a efectului negativ pe care aceste produse il au asupra organismului uman. In acest sens, observam ca trendul actual pe aceasta piata este unul de crestere accelerata a sectorului de tigarete Lights, cu semnificativ mai putine substante nocive (WORK RELENTLESSLY ON HARM REDUCTION).

Un al treilea obiectiv, in al carui enunt cuvantul "agila" ii da o subtilitate aparte, putem observa ca organizatia isi propune sa construiasca prin oamenii sai acea mentalitate tipic americana de invingator. Acest mod de a gandi ii da posibilitatea miscarii cat mai agile prin hatisurile actuale din aceasta industrie, reprezentate de legislatie, taxe, restrictii si alte fenomene socio-economice. In engleza acest din urma obiectiv suna in felul urmator: "BUILD AN AGILE, WINNING ORGANIZATION"

Valorile fixeaza coordonatele principale ale conduitei zilnice a fiecarui membru al echipei Philip Morris, fie ca se raporteaza la colegi, la clienti, la actionari sau la competitori, organisme publice guvernamentale sau non-guvernamentale.
Cifrele insa nu spun totul despre companie. Performanta economica nu este singurul criteriu de apreciere a succesului. Cinstea, integritatea si responsabilitatea sociala sunt la fel de importante in aprecierea succesului. Compania trebuie sa tina cont de asteptarile societatii, sa isi asume si sa respecte rolul de cetatean corporativ responsabil, sa actioneze cu integritate, respect, incredere si spirit de colaborare. Societatea doreste sa afle pozitia companiei in privinta efectelor negative ale

fumatului, precum si a altor probleme legate de produsele oferite. Iar Philip Morris intentioneaza sa indeplineasca asteptarile acestora.

Consolidarea si recunoasterea Philip Morris ca cea mai importanta companie producatoare de tigarete, reprezinta, in fapt, viziunea globala a Philip Morris International.

Valorile Philip Morris International sunt:

 • Viteza de Reactie foarte ridicata la schimbarile pietei;
 • Anticipare, Hotarare si Asumarea de Riscuri;
 • Pasiune in ducerea la bun sfarsit a celor mai grele sarcini;
 • Incredere, Modestie, Integritate;
 • A fi capabili sa Ascultam, sa Invatam, sa Impartim cunostintele.

Directorul departamentului financiar al Philip Morris International spunea, cu ocazia prezentarii bilantului pe anul 2004, ca succesul acestei companii este greu de masurat. In acest sens este de ajuns sa aruncam o privire asupra rezultatelor companiei si sa observam ca incepand din 1970 venitul operational a crescut de la 54 milioane de dolari la aproximativ 6.6 miliarde, iar productia de tigarete a crescut cu mai mult de 600 miliarde de tigarete fata de productia anului 1970.

Marketing responsabil

Strategia de marketing consta in incurajarea adultilor de a alege marcile companiei. Nu se doreste includerea copiilor in publicul tinta: copiii nu trebuie sa fumeze. Dar se stie ca unii dintre ei fumeaza, si tocmai de aceea finanteaza mai multe programe de prevenire a fumatului juvenil in intreaga lume.

Dar marketing-ul pentru tigari inseamna mai mult decat prevenirea fumatului juvenil, desi aceasta este o prioritate.

In acest moment Philip Morris se afla in cursul implementarii politicii de a pune avertismente cu privire la efectele fumatului pe pachete si reclame, indiferent daca i se impune acest lucru sau nu.

'Marketing-ul responsabil este o parte esentiala a activitatii noastre. Codul nostru de marketing ne ghideaza peste tot unde activam' . Multe tari au introdus deja restrictii in domeniul marketing-ului pentru tigari. Compania sprijina neconditionat toate legile care vizeaza reducerea expunerii copiilor la publicitatea pentru tutun, dar permite accesul la fumatorii adulti.

In tarile unde cadrul legislativ nu exista sau este slab dezvoltat, urmeaza cu strictete propriul cod de marketing. Mentinerea unor standarde de marketing stricte face parte din angajamentul de a deveni mai responsabili din punct de vedere social.

Standarde de marketing ale Philip Morris International

Codul de marketing este un set de standarde pe care compania le respecta de bunavoie, realizat pentru a limita practicile lor de marketing. El a fost conceput pentru a asigura faptul ca marketingul se rezuma strict la incurajarea fumatorilor adulti in alegerea marcilor Philip Morris si pentru a reduce impactul marketingului companiei asupra tinerilor.

Exista doua motive principale pentru implementarea acestui cod: modul in care este inteleasa responsabilitatea ce ii revine ca si corporatie si angajamentul lor in directia prevenirii fumatului juvenil. Fiind o companie cu o prezenta mondiala si avand un angajament de responsabilitate sociala, este de obligatia lor sa realizeze si sa implementeze standarde de marketing transparente si de inalta calitate.

Iata cateva dintre prevederile cheie ale acestui cod de marketing:

Avertismentele cu privire la sanatate sunt tiparite obligatoriu pe pachete si sunt incluse in publicitatea tuturor produselor noastre, indiferent daca legislatiile nationale prevad sau nu existenta acestor avertismente;

Evitarea metodelor de publicitate sau amplasarea de reclame care sa se adreseze in mod special copiilor sau tinerilor;

Neamplasarea de reclame pe prima sau ultima coperta a nici unei publicatii, chiar daca aceste reclame sunt permise de lege, pentru ca astfel de reclame pot fi vazute de public.

Ce cuprinde aceasta politica?

Aceasta politica stabileste practicile PMI cu privire la marketingul si publicitatea produselor din tutun.

Toate reclamele pentru produsele din tutun ale PMI, toate promotiile si sponsorizarile cu numele de marca ale PMI trebuie sa respecte legile in vigoare si trebuie sa se adreseze fumatorilor adulti. Daca legile in vigoare sau un cod al industriei tutunului sunt mai restrictive decat aceasta politica, PMI trebuie sa respecte standardele mai restrictive.

Prevederile acestei politici se aplica oricarei forme de comunicare comerciala efectuata de sau in numele PMI, cu scopul de a incuraja consumatorii sa aleaga o marca de produse din tutun in locul alteia.

Aceasta politica defineste minorul ca fiind o persoana cu varsta sub 18 ani, indiferent daca legea locala permite sau nu persoanelor sub aceasta varsta sa cumpere, sa vanda sau sa fumeze tigari. Daca legea unei tari stabileste o limita de varsta mai mare, atunci acea varsta va fi respectata in tara respectiva.

Cine trebuie sa respecte aceasta politica?

Aceasta politica se aplica tuturor angajatilor Philip Morris International Inc., precum si angajatilor sucursalelor si filialelor sale din toata lumea ('PMI'). Aceasta politica se aplica si agentiilor de publicitate, de design si de promotie care lucreaza pentru PMI.

Conducerea PMI si toti angajatii implicati in marketingul si vanzarea produselor din tutun trebuie sa cunoasca in amanunt si sa respecte aceasta politica.

Continutul reclamei

Urmatoarele reglementari sunt valabile pentru continutul tuturor materialelor publicitare pentru produse din tutun ale PMI:

Nici o reclama nu va fi adresata minorilor sau nu va fi atractiva pentru acestia in mod special;

Nici o reclama nu poate contine personaje de desene animate;

Nici o reclama nu poate prezenta o celebritate si nu poate contine aprobarea implicita sau expresa a unei celebritati;

Toate fotomodelele care apar in reclame trebuie sa fie si sa arate de peste 25 de ani;

Nici o reclama nu poate sugera ca fumatul sporeste succesul sportiv sau atletic, popularitatea, succesul profesional sau sexual.

Mass-media

Urmatoarele prevederi se aplica mijloacelor de comunicare in masa folosite la publicitatea produselor din tutun ale PMI:

A. Presa scrisa

PMI nu va introduce reclame in nici o publicatie decat daca exista un motiv rezonabil pentru a concluziona ca (a) cel putin saptezeci si cinci la suta (75%) dintre cititorii publicatiei sunt adulti si (b) numarul minorilor care citesc publicatia reprezinta mai putin de zece procente (10%) din totalitatea minorilor tarii in care este distribuita publicatia.

PMI nu va plasa reclame pe ambalajul sau pe coperta exterioara (fata sau spate) ale revistelor, ziarelor sau altor publicatii de larga circulatie. Trebuie luate masuri rezonabile pentru a preveni introducerea sau anexarea reclamelor la tigari in publicatii care se adreseaza in mod special minorilor.

B. Panotaj stradal

PMI nu va amplasa reclame pe panouri publicitare, pereti, statii de autobuze sau reclame stradale care se afla la mai putin de 100 metri de scoli si sunt vizibile din perimetrul unei scoli sau al altor facilitati frecventate in majoritate de minori. Nici o reclama stradala, fie de sine statatoare sau in combinatie deliberata cu alte reclame similare, nu poate avea o suprafata totala mai mare de 35 de metri patrati.

C. Cinema

PMI nu va face reclama in cinematografe, nici inainte, in timpul sau dupa film, decat daca exista un motiv rezonabil pentru a concluziona ca cel putin saptezeci si cinci la suta (75%) din publicul filmului este reprezentat de adulti.

D. Televiziune si radio

PMI nu va transmite reclame la televizor sau radio decat daca: (a) se poate verifica daca persoanele care cauta acces la canalul sau programul pe care este transmisa reclama sunt adulti si (b) transmisia se face numai in tari in care aceste reclame nu sunt interzise prin lege.

E. Internet

PMI nu va amplasa reclame pe Internet decat daca sunt luate masuri eficiente care sa asigure ca accesul la site-ul respectiv este permis doar adultilor rezidenti ai tarilor care permit publicitatea la tigari.

F. Video, audio si calculator

PMI nu va introduce reclame electronice pe casete video sau audio, CD, DVD sau alte suporturi similare pentru distributia catre consumatori, decat daca acestia sunt fumatori adulti.

G. Comunicari directe

Comunicarile directe prin posta, posta electronica, telefon, SMS sau alte mijloace trebuie sa fie efectuate numai catre adulti si, in masura permisa de lege, numai catre fumatori. PMI va lua toate masurile corespunzatoare pentru a exclude minorii si, in masura permisa de lege, nefumatorii, din bazele de date ale comunicarilor directe.

 • Avertismente de sanatate in reclame

Toate reclamele trebuie sa respecte legislatia in vigoare referitoare la avertismentele legate de sanatatea consumatorului, informatiile despre continutul de nicotina si gudron si alte inscriptii obligatorii pentru reclamele la tigari. Textul exact

al oricaror declaratii autorizate prin lege trebuie tiparit intr-o forma clara si evidenta, fara adaugarea nici unui alt text la aceste declaratii.

Daca legea nu specifica textul, marimea, formatul sau locul de amplasare al avertismentelor din reclame, PMI va introduce voluntar in reclamele sale avertismente clare si evidente referitoare la sanatate. Textul avertismentelor voluntare din reclame vor fi textele prevazute de lege care trebuie inscrise pe pachetele de tigari din tara respectiva (sau textul plasat voluntar pe pachete de catre PMI daca nu exista avertismente obligatorii). Avertismentele voluntare din reclame trebuie sa fie rotate intr-o maniera comparabila avertismentelor de pe pachetele de tigari din tara respectiva.

In publicatiile internationale si in cele destinate pietelor unde exista mai multe limbi oficiale, avertismentul trebuie sa fie in limba publicatiei sau in limba majoritatii publicului-tinta.

Avertismentul voluntar de sanatate din reclame trebuie sa fie (a) centrat pe toata latimea si paralel cu baza tipariturii, reclamei stradale, punctului de vanzare si a altor reclame; (b) tiparita cu text negru pe fond alb si (c) sa ocupe cel putin zece la suta (10%) din suprafata totala a reclamei. De asemenea, PMI trebuie sa respecte aceste standarde pentru reclame pe pietele in care legea precizeaza textul avertismentelor din reclame, dar nu precizeaza dimensiunea, formatul sau locul de amplasare a acestor avertismente.

In reclamele pentru televiziune si cinematografe, avertismentele referitoare la sanatate trebuie (a) sa fie afisate pe ecran suficient de mult timp pentru a permite citirea acestora; (b) sa ocupe suficient spatiu pe ecran pentru a asigura ca avertismentul este lizibil, clar si evident (c) sa fie afisate intr-o culoare care sa contrasteze clar cu culoarea de fond a ecranului (de exemplu, negru pe alb, alb pe negru sau alb pe albastru inchis).

In reclamele radio, avertismentul referitor la sanatate trebuie sa fie plasat la sfarsitul reclamei si trebuie pronuntat clar, fara fundal sonor, cu o voce neutra si cu o viteza corespunzatoare pentru a asigura usurinta intelegerii sale.

Aceasta politica nu prevede plasarea voluntara a unui avertisment referitor la sanatate (a) in reclamele la tigari in punctele de vanzare, daca suprafata totala a

reclamei este mai mica de 250 de centimetri patrati sau (b) pe articolele legate de fumat care sunt distribuite fumatorilor adulti, daca suprafata ocupata de marca de tigari este mai mica de 25 centimetri patrati.

 • Plasarea produsului

PMI nu va face plati sau alte contributii pentru plasarea produselor din tutun, a reclamelor sau a articolelor care contin numele marcilor de tigari in filme, programe de televiziune, piese de teatru, concerte muzicale inregistrate sau in direct, filme comerciale sau productii video comerciale, jocuri video sau alte mijloace de comunicare similare, destinate publicului larg.

 • Programe si evenimente promotionale

Participarea la programe si evenimente promotionale si la toate activitatile legate de acestea trebuie sa se limiteze la adulti si, daca legea nu interzice, la fumatori. Fumatorilor adulti li se permite sa aduca invitati adulti la evenimentele promotionale.

Standurile, chioscurile si afisele legate de activitatile sau programele promotionale nu trebuie sa fie amplasate in spatii deschise din centre comerciale, piete ale oraselor sau alte locatii asemanatoare, decat daca au fost luate masuri rezonabile pentru a restrictiona masura in care sunt vizibile pentru publicul larg.

 • Sponsorizare prin marca

PMI nu se va angaja in sponsorizarea unor evenimente in care minorii reprezinta un procent semnificativ din public sau a unor evenimente la care exista minori intre participantii platiti.

Comunicarile cu privire la sponsorizarea de catre o marca de tigari trebuie sa se adreseze fumatorilor adulti.

Toate persoanele autorizate sa poarte reclame, logo-uri sau numele marcilor produselor din tutun la evenimente sau activitati sponsorizate trebuie sa fie adulte.

Toate sponsorizarile de catre marci de tutun trebuie sa fie aprobate in prealabil prin procesul de verificare a materialelor privind marcile PMI.

 • Vanzari si distributie

PMI nu incurajeaza vanzarea de tigari la bucata. Materialele publicitare pentru vanzarea la bucata a tigarilor pot fi furnizate numai vanzatorilor cu amanuntul in tarile in care vanzarea la bucata este o metoda semnificativa de vanzare cu amanuntul catre adulti.

PMI nu va produce tigari pentru vanzarea sau distribuirea catre consumatori in pachete care contin mai putin de 10 tigari.

PMI poate produce tigari pentru vanzarea sau distribuirea catre consumatori in pachete cu mai putin de 20 de tigari numai daca exista (a) un segment de piata pentru pachetele cu mai putine tigari sau (b) un segment de piata pentru pachete de 20 sau mai multe tigari care sunt oferite la un pret de vanzare mai mic decat cel proiectat pentru pachetul propus cu mai putin de 20 de tigari.

PMI nu va distribui tigari catre consumatori prin posta.

 • Implementare

Oricare angajat care incalca aceasta politica va fi supus unor masuri disciplinare care pot include desfacerea contractului de munca.

Agentiile de publicitate, design si promotie care lucreaza pentru PMI trebuie sa declare in scris ca au citit si ca vor respecta aceasta politica. Toate activitatile supuse acestei politici trebuie verificate si aprobate in prealabil prin procesul de

verificare a materialelor privind marcile PMI si nu pot fi desfasurate fara aceasta aprobare.

Consiliul pentru Politici de Marketing al PMI ('MPB'- Marketing Policy Board), alcatuit din personalul de conducere al firmei PMI care detine responsabilitatea suprema pentru marketingul, problemele legate de firma si problemele juridice ale PMI, va oferi indrumari suplimentare cu privire la probleme legate de interpretarea si respectarea acestei politici. MPB va stabili criteriile pentru evaluarea anuala a practicilor de marketing si publicitate pentru intreaga companie PMI.

 • Raportarea cazurilor de incalcare a politicii

Daca un angajat crede ca a avut loc o incalcare a acestei politici, trebuie sa o raporteze imediat uneia dintre urmatoarele persoane:

superiorul direct

superiorul superiorului direct

conducatorul departamentului

Departamentul juridic al firmei

In continuare, voi prezenta pe scurt activitatile considerate de baza pentru dezvoltarea afacerii, in cursul anului 2004, precum si cateva dintre prioritatile pe anul 2005:

Actiuni cheie ale Philip Morris International, in 2004

Accelerarea cresterii volumului de vanzari

Managementul preturilor

Imbunatatirea prezentei la punctele de vanzare

Atentie crescuta asupra problemelor legate de legislatie

Cresterea productivitatii

Protejarea integritatii marcilor din portofoliu

Optmizarea resurselor umane

Urmarirea obiectivelor de dezvoltare a afacerii

Accelerarea cresterii volumului de vanzari

Pe intreg mapamondul s-au depus eforturi uriase si s-au realizat progrese excelente in ceea ce priveste constructia si dezvoltarea marcilor noastre. In cazul Marlboro, au fost puse in aplicare tehnici de promovare noi, actiuni globale de promovare, sponsorizari, punandu-se in acelasi timp un accent foarte mare pe canalul strategic de comunicare format din Hoteluri, Restaurante, baruri si Cafenele (asa numitul lant strategic de promovare, HoReCa) fiind avute in vedere caracteristicile vietii de noapte si asocierea marcii cu astfel de evenimente. Pentru a demonstra inca o data rolul decisiv al inovarii in ceea ce priveste produsul, s-au pus bazele "Marlboro Innovation Team", care deja a dezvoltat si lansat noi variante de ambalaj pentru aceasta marca, inovatii ce tin de procesul de reintinerire a brand-ului. Au fost lansate 184 de noi produse si extensii ale liniilor de produse; de asemenea s-a lucrat intensive la mentinerea sau mai bine zis prelungirea momentului foarte bun prin care trece marca L&M pe toate meridianele lumii. A fost dezvoltat, in acelasi timp, si portofoliul de branduri locale, care in prezent isi aduce contributia la cifra de afaceri intr-o proportie de 18,2%.

Pentru o intelegere mai buna a modului in care marca Marlboro isi aduce contributia la bunastarea acestei afaceri, voi reda un citat al lui Andre Calantzopoulos (Presedinte Executiv al Philip Morris International): "The power of our Marlboro brand is still outstanding. To make the most of that we have to be daring-to try new things, even if we fail sometimes. The new ad campaigns, the Marlboro racing school, gaining back the nightlife.they're just the start. "

Managementul preturilor

Inlaturarea sau macar micsorarea diferentelor de pret, este un factor cheie al activitatii companiei noastre. Italia reprezinta cel mai bun exemplu in acest sens,

diferentele dintre preturi fiind din ce in ce mai mici, unul dintre efectele rezultate fiind stabilizarea cotei de piata. Mai departe, in martie 2003 a fost introdusa acciza minima, ceea ce va duce la o micsorare si mai mare a diferentelor de pret. Mentinerea unor diferente de pret competitive este o problema cheie in politica de pret aplicata marcilor Philip Morris.

Imbunatatirea prezentei la punctele de vanzare

Strategiile de imbunatatire a prezentei la punctele de vanzare au fost puse in aplicare cu foarte mult succes, la nivel global. Eficienta activitatii fortelor de vanzare la punctele de vanzare, care actioneaza ca o interfata primara de foarte mare importanta intre companie si clientii sai, a crescut semnificativ; reducandu-se de asemenea si situatiile de stoc zero; toate acestea fiind posibile datorita programelor de dezvoltare a echipelor ce lucreaza in departamentul de vanzari. De asemenea,la nivel de magazine de retail, au fost introduse mai multe programe de recompensare in functie de performante; in ceea ce priveste clientii cheie (key accounts), au fost puse in aplicare solutii globale in mai mult de 4000 de astfel de puncte de vanzare din universul Philip Morris International.

Atentie crescuta asupra problemelor legate de legislatie

O politica interesanta pusa in aplicare de aceasta companie, o consider a fi, abordarea problemelor legate de legislatie nu neaparat ca pe niste amenintari ci dimpotriva ca pe niste oportunitati care dau posibilitatea organizatiei sa comunice mai mult si cu mai multa substanta cu diferitele guverne si organizatii internationale cu care compania interactioneaza pe mapamond. Mai mult, acestea sunt considerate ca fiind parghii ce ajuta compania sa comunice nu numai la nivel de guverne ci si la nivel de client, consumator si chiar publicul larg. Problema cea mai arzatoare in acest domeniu este considerata a fi cea legata de TAXE, si mai precis, accizele, care afecteaza direct rezultatele companiei. Cresterile bruste ale acestor taxe, la nivel

mondial si cu precadere in Europa de Vest, au condus in mod direct la cresteri inevitabile de pret.

Cresterea productivitatii

Acest proces reprezinta un obiectiv central al activitatii noastre, neadresandu-se numai departamentului Operatii (departamentul in care are loc propriu zis fabricarea tigaretelor), ci tuturor departamentelor si fiecarui angajat. In 2003, au fost implementate cu succes cateva strategii de crestere a calitatii produselor Philip Morris, prin introducerea unor arome imbunatatite si a noi ambalaje. De asemenea, consider ca trebuie facuta si precizarea ca au fost atinse rezultate record in ceea ce priveste siguranta angajatilor in fabrica, la nivelul tuturor Regiunilor.

Protejarea integritatii marcilor din portofoliu

In acest sens, compania desfasoara o serie intreaga de actiuni impotriva contrabandei de tigari si in special impotriva procesului de contrafacere; organizatia a avansat ideea conlucrarii cu diferitele guverne si organisme internationale, precum si suport in ceea ce priveste dezvoltarea legislatiei privitoare la acest aspect destul de delicat. De asemenea compania a dezvoltat un sistem de protejare a produselor si a marcilor prin diferite caracteristici de securitate aplicate ambalajelor.

Optimizarea resurselor umane

Printre altele, programul de avansare interna, a fost introdus si mai mult catre baza piramidei, fiind totodata promovat si un program de feedback de genul 360 de grade. In publicatia interna, denumita Employee Survey, desi compania a primit note foarte mari in ceea ce priveste valorile dupa care se ghideaza, calitatea produselor sale si spiritul de invingator, rezultatele arata ca Philip Morris International inca mai are de lucrat in ceea ce priveste dezvoltarea eficientei managementului-a continua sa lucram

la imbunatatirea acestui aspect reprezinta o strategie cheie de realizare a succesului pe termen lung.

Urmarirea obiectivelor de dezvoltare a afacerii

Strategia finala, asa cum este considerata de managementul superior din Philip Morris International, este aceea a implementarii activitatilor ce duc la cresterea pe linie extensiva cat si intensiva a afacerii. Cand spun aceasta, ma refer in special la comportamentul specific de multinationala, de la care Philip Morris International nu face rabat-si anume, strategii de achizitie, explorarea si intrarea pe noi piete, precum si restructurarea anumitor relatii de parteneriat care nu mai dau randamentul scontat. Cele mai recente si importante tranzactii au inclus achizitionarea companiei Papastratos din Grecia si privatizarea sectorului de stat din Serbia, precum si inglobarea companiei Sterling din Philipine.   

Prioritati avute in vedere in anul 2005

Prioritatea numarul unu a ramas si in anul 2005 aceea de a creste volumele-iar din 85.5% din totalul pietei mondiale, mai este loc de crestere foarte mult[4].

De la anul 2004 s-a asteptat o crestere cu aproximativ 5 procente a cifrei de afaceri globala, in conditiile in care luam in calcul si noile achizitii, Papastratos (Grecia) si DIN (Serbia). De asemenea avand in vedere ratele cursului de schimb, pe anul 2004 s-a preconizat o crestere de peste 10% a venitului operational al companiei. In plus fata de cursul favorabil al valutelor, acest scenariu a fost in mare parte indeplinit, pe langa aceasta sunt reflectate si cresteri ale volumelor de vanzari dar si preturi mai mari (datorate in principal sistemelor de taxare), precum si o crestere a productivitatii. Planurile pe anul 2004 au inclus, de asemenea, investitii in activitati de

marketing, cercetare si dezvoltare, precum si in sisteme si procese care sa asigure bunastarea pe termen lung a companiei. Domnul Andre Calantzopoulos, sugereaza cu ocazia prezentarii bilantului pentru anul 2004, ca pentru a atinge aceste varfuri ale dezvoltarii companiei, fiecare dintre noi trebuie sa ne concentram asupra a 4 aspecte foarte importante, si anume:

Inovatie: -in ceea ce priveste provocarile

Anticipati

Asumati-va riscuri rezonabile

Fiti profesionisti pana in cel mai mic detaliu

Implicati oamenii din jurul vostru in luarea unei decizii

Eliminati procesele care nu produc valoare adaugata

"Innovation is about taking risks, it is about anticipating. Too much emergency shows a lack of anticipation and shows that we are surprised by competitors or regulators; we react still way too often. We're improving but we're not quite there yet."Citat Andre Calantzopulos, CEO&President PMI

PMI-Philip Morris International

Citat James Scully, Senior Vice President PMI, Marketing si vanzari

Philip Morris International detine la ora actuala aproximativ 14.5% din piata globala

Citat: Andre Calantzopoulos, President&CEO PMIPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1714
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved