Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Piata carnii de porc

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micPiata carnii de porc

In perioada 1989 - 2001, efectivul de porcine s-a injumatatit (figura 12.3.), scazand drastic in complexele de crestere mari, iar aceasta scadere nu s-a compensat printr-o marire semnificativa a efectivelor de porcine ale fermelor mici din sectorul privat.Micii producatori si-au dimensionat efectivele de animale la nivelul propriilor nevoi, fiind restrictionati de preturile ridicate ale inputurilor (furaje, combustibili, energie, etc.). Implicit scaderea efectivelor de animale a detrminat si scaderea productiei animaliere.

Scaderea numarului de animale si a productiei a inceput inca din 1989 si s-a accelerat in primii trei ani ai reformei. Desfiintarea CAP - urilor in perioada1990-1991 a avut drept rezultat o sacrificare in masa a animalelor, de atunci numarul de animale a continuat sa scada, cu exceptia unei scurte perioade in 1995-1997. Efectivul de porcine este prezentat in figura 12.3.

Lichidarea complexelor de animale neviabile aflate in proprietatea statului in 1997 cat si reducerea sprijinului guvernamental pentru acest produs au avut drept rezultat un nou val de scadere a efectivelor si a productiei de carne. Numarul de porcine si productia de carne de porc au scazut cu 50% si respectiv 18% din 1989 pana in 1998.

Productia interna s-a redus semnificativ, de la 1557 mii tone in anul 1990 la 949 mii tone in anul 2000, pe fondul reducerii puterii de cumparare a populatiei si a cresterii preturilor, consumul de carne a avut un curs descendent. Incepand cu anul 1997 consumul s-a situat peste nivelul productiei interne. Pentru a acoperii acest deficit Romania, a importat cantitati din ce in ce mai mari de carne. In valoarea productiei animaliere carnea de porc detine o pondere de 15,4%.

Figura 12.3. Efectivul de porcine in Romania in perioada 1990-2001

Nivelul consumului de carne pe locuitor in Romania este inferior mediei tarilor din Uniunea Europeana (92 kg), decalajul fiind de 40-45 kg. In perioada 1989 - 2000 consumul de carne pe locuitor a oscilat de la 50,2 in anul 1989 la 46,3 in anul 2000. In conditiile tarii noastre nutritionistii recomanda un consum mediu de carne de 60 kg. In prezent aportul proteic al consumului de carne din totalul ratiei medii zilnice pe locuitor este scazut de circa 18,6%. Acest nivel arata un consum sporit de produse de origine vegetala (cereale, cartofi) care au o valoare nutritiva mai redusa. Scaderea consumului de carne reflecta reducerea puterii de cumparare a populatiei si orientarea acesteia spre produse mai ieftine.

Pana in anul 1989 Romania a fost un exportator net de produse agricole si alimentare, dupa care ponderea comertului agroalimentar sa redus cu fiecare an.

Din totalul exportului de produse agroalimentare pana in anul 1989 circa jumatate a fost reprezentat de animalele vii si produse animaliere in special, carne congelata de porc, oaie si vita si conserve de carne. In egala masura romania a fost si importator de carne, mai ales carnea de vita congelata pentru piata interna, achizitionata la preturi mici. O piata importanta pentru exporturile de animale vii, carne si conserve de carne a fost piata europeana.

Incepand cu anul 1990, reformele impuse de procesul de tranzitie la economia de piata au avut o influenta si asupra comertului romanesc cu produse agricole, practicandu-se o protectie vamala redusa si o serie de bariere netarifare la export (restrictii cantitative, preturi minime) pentru unele produse.

Pana in anul 1997 Romania a fost un exportator net de carne de porc, importul fiind nesemnificativ. Dupa anul 1997 liberalizarea a avut ca impact cresterea importului de carcase de porc de la 0,5 mii tone la 29 mii tone. Dupa anul 1990 schimburile comerciale externe cu carne de porc au inregistrat un declin puternic, desi a continuat sa detina ponderea cea mai mare in exportul total de carne al Romaniei. Principalele cauze ale acestei evolutii au fost reducerea productiei de carne de porc si competitivitatea destul de redusa pe piata internationala.

Evolutia comertului exterior la carnea de porc este prezenta in tabelul 12.1

Tabelul 12.1

Evolutia comertului exterior la carnea de porc

-tone-

Anii

Carne de porc

Export

Import

Sursa: MIC, MAA

Pana in anul 1990 preturile la produsele agroalimentare erau controlate si fixate de stat atat la producatori cat si la consumatori. Preturile erau stabilite pe baza costurilor de productie, la care se adauga un mic profit.

Incepand cu anul 1990 o problema prioritara pentru perioada de tranzitie a fost liberalizarea preturilor, optandu-se in primii ani pentru o liberalizare graduala. Interventia statului a fost mentinuta cativa ani, in special la produsele de baza, printre care si la carnea de porc si pasare.

Preturile medii la producator in perioada 1989-2000 la carnea de, porc sunt prezentate in tabelul 12.2.

Tabelul 12.2

Preturile medii ale carnii in viu la producator

in perioada 1989-2000

- lei/kg g.v

Specificare

Carne

porcine

Sursa: CNS, MAA

Preturile la producator au crescut dupa anul 1989 cu fiecare an, dublandu-se in fiecare an fata de anul precedent.

Tendinte pe piata internationala a carnii de porc

In trimestrul doi al anului 2003 media preturilor de vanzare cu ridicata pentru porcii vii de macelarie la bursa din Chicago sa situat la 1331 dolari/tona, pret mai mare cu 17,2% decat media trimestrului I a aceluiasi an, in timp ce pentru pieptul de porc media preturilor cu ridicata a fost de 2022,6 dolari/tona, cu 7% mai mare comparativ cu media trimestrului I.

Balanta mondiala a carnii de porc este prezentata in tabelul 12.3.

Tabelul 12.3.

Balanta mondiala a carnii de porc*

-mil. tone echivalent carcase-

Specificare

Productie

Consum

Import

Export

* tari selectate de U.S.D.A

** estimari din martie 2003

Sursa: U.S.D.A. - Livestock and Poultry Situation, martie 2003

China, principalul producator de carne de porc estimeaza pentru anul 2003 o productie de 44,1 milioane tone, cu 2,6% mai mare decat in 2002. (tabelul 12.4.)

Uniunea Europeana prognozeaza pentru anul 2003 o scadere usoara a septelului porcin ca urmare a constrangerilor ecologice si de mediu in Olanda si Belgia, precum si a restrangerii numarului de porci pentru ingrasat in Anglia, iar productia prognozata va atinge un nivel de 17,55 milioane tone. In Germania, Danemarca si Franta productia va stagna, in timp ce in Spania se va extinde.

Exportul Uniunii Europene se va diminua cu 3,6% si va fi d 1,2 milioane tone, ca urmare a introducerii de catre Rusia a cotelor tarifare la import.

S.U.A. estimeaza pentru anul 2003 o productie de carne de porc de 8,87 milioane tone. Exportul S.U.A. se cifreaza la 746 milioane tone, principala piata de desfacere fiind Japonia, S.U.A. va importa 490 mii tone carne de porc si aproximativ 5,8 milioane de porci vii, din care aproximativ 69% porci pentru ingrasat.

Brazilia prognozeaza pentru anul 2003 o productie de 2,6 milioane tone cu 1,9% mai mult comparativ cu anul 2002. Expansiunea rapida a productiei din ultimii ani a fost determinata de cererea interna ridicata, care va fi stopata de mai multi factori: disponibilitati scazute de porumb, preturile in crestere pentru soia, scaderea preturilor carnii exportate.

Tabelul 12.4.

Productia mondiala a carnii de porc

-mil. tone echivalent carcase-

Specificare

China

U.E.

S.U.A.

Brazilia

Polonia

Canada

Rusia

Japonia

Mexic

Total productie

* estimari

Sursa: U.S.D.A. - Livestock and Poultry Situation, martie 2003

Polonia va inregistra in anul 2003 o productie de 1,64 milioane tone, cu 3,5% mai mare decat in anul 2002, ca urmare a preturilor scazute ale furajelor.

Uniunea Europeana a alocat Poloniei, in urma acordului dublu zero, contingente la carnea de porc de 37500 tone si la preparate din carne de porc 1250 tone.

Ungaria estimeaza pentru anul 2003 o productie de carne de porc la un nivel de 465 mii tone, avand o cota la export de 20-25%, Japonia si Uniunea Europeana fiind principalele piete de desfacere.

Japonia, cel mai mare importator de carne de porc, isi va acoperii aproximativ 50% din consumul intern in urma importului a 1175 mii tone. Principalii furnizori sunt S.U.A., danemarca, Canada si Mexic.

Rusia a introdus o cota tarifara la import de 450 mii tone carne proaspata si congelata pentru a limita importurile si a stimula productia interna, avand ca rezultat o scadere a importurilor cu 21% in anul 2003.

Principalii producatori de carne de porc pe plan mondial sunt: China, Uniunea Europeana, S.U.A., Brazilia, Polonia, Canada, etc. (Tabelul 12.4.)

Cei mai mari importatori mondiali de carne de porc sunt: Japonia, S.U.A., Rusia, Hong Kong, Coreea de Sud, etc. (Tabelul 12.5.)

Tabelul 12.5.

Principalele tari importatoare de carne de porc pe plan mondial

-mil. tone echivalent carcase-

-Specificare

Japonia

S.U.A.

Rusia

Hong Kong

Coreea de Sud

Total importuri

* estimari

Sursa: U.S.D.A. - Livestock and Poultry Situation, martie 2003

Pe plan mondial cei mai mari exportatori de carne de porc sunt urmatorii: Uniunea Europeana, Canada, S.U.A., Polonia, etc. (Tabelul 12.6.)

Tabelul 12.6.

mil. tone echivalent carcase-

Principalii exportatori de carne de porc pe plan mondial

Specificare

U.E.

Canada

S.U.A.

Polonia

Total exporturi

* estimari

Sursa: U.S.D.A. - Livestock and Poultry Situation, martie 2003

Cel mai mare consum al carnii de porc il intalnim in China, Uniunea Europeana, S.U.A, Japonia, Brazilia, etc. (Tabelul 12.7.)

Tabelul 12.7.

Principalii consumatorii de carne de porc pe plan mondial

-mil. tone echivalent carcase-

Specificare

China

U.E.

S.U.A.

Japonia

Brazilia

Rusia

Polonia

Total consum

* estimari

Sursa: U.S.D.A. - Livestock and Poultry Situation, martie 2003

Conform prognozei realizate in luna iunie 2003 de catre O.C.D.E., preturile pe piata internationala a carnii de porc pentru anul 2003 si anul 2004 se vor mentine la un nivel ridicat, datorita cresterii cererii din partea principalilor importatori (S.U.A., Japonia, Hong Kong, Coreea de Sud).

In anul 2003, aceasta prognoza situeaza pretul mediu al carnii de porc din S.U.A. la 1071 dolari/tona, cu 4,8% peste nivelul din 2002.

Pretul de referinta al Uniunii Europene pentru carnea de porc este prognozata la 1480 euro/tona in 2003, cu 6% mai mare decat anul anterior.

Aceste prognoze anticipeaza si pentru anul 2004 preturi sporite la carnea de porc pe pietele mentionate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1956
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved