Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Pozitionarea produselor

Marketing



+ Font mai mare | - Font mai mic



Pozitionarea produselor

Pentru a putea defini conceptul de pozitionare trebuie pornit de la concepul de imagine. Pozitionarea reprezintǎ ansamblul trasǎturilor evidente ale imaginii unui produs, care permite publicului sǎ situeze produsul respectiv in universul produselor analoage si sǎ-l deosebeascǎ de acestea. Pozitionarea unui produs presupune, in general, existenta a douǎ componente complementare:identificarea si diferentierea.



Identificarea se regǎseste in intrebarea: despre ce gen de produs este vorba? Diferentierea constǎ din una sau mai multe particularitati ale produsului care il disting de celelalte produse din aceeasi categorie. Ea se diferentiazǎ de celelalte produse din aceeasi categorie. Pozitionarea este o operatiune care presupune prelucrarea unui volum mare de informatii.

In actiunea de pozitionare pot fi avute in vedere douǎ optiuni esentiale atunci cand ne propunem sǎ lansǎm un produs nou:

  • Putem intra in concurentǎ cu unul din bunurile reprezentate pe hartǎ;
  • Putem sǎ urmǎrim o distantare de rivali prin gǎsirea unui crenel vacant intr-unul din cadrane.

Tehnica pozitionǎrii nu are, totusi valoare de panaceu. Pozitionarea aleasǎ nu este suficient de distinctivǎ, consumatorii nu pot s-o repereze, apǎrand confuzia. Strategia de produs trebuie sa fie subordonata strategiei de piata a intreprinderii, fiind fundamentata pe obiectivele globale ale intreprinderii, in stransa legatura cu strategiile de pret, distributie si promovare. De asemenea, alternativele strategice adoptate de intreprindere trebuie riguros corelate cu etapa din ciclul de viata al produselor, precum si cu potentialul intreprinderii si imaginea acesteia, fara a fi neglijate nici asteptarile consumatorilor.

Avand in vedere faptul ca produsul se afla la inceputul etapei de lansare pe piata germana, pentru a raspunde exigentelor specifice acestei piete si, in special celor ale segmentului tinta de consumatori, pentru inceput, touroperatorul Visit Vrancea poate opta pentru o strategie de adaptare. Astfel, adaptarile ce se pot pot aduce produsului pentru lansarea lui pe piata germana pot fi adaptari obligatorii, cerute de legislatia si reglementarile legate de circulatia turistica intre cele doua tari (Germania - ca tara emitatoare, si Romania - ca tara receptoare). De asemenea, mai pot fi aduse adaptari indispensabile solicitate de asteptarile si de exigentele consumatorilor germani.

Mai tarziu, pe masura ce produsul va ajunge in faza de crestere, agentia va putea adopta o strategie a diferentierii calitative, in ideea realizarii unei imagini puternice de marca a produsului si a maximizarii cotei de piata. Iar in faza de maturitate, agentia se va gandi la o strategie de innoire a produsului, cautand sa mobilizeze intregul sau potential uman, material si financiar in vederea mentinerii cotei de piata si a maximizarii profitului in ceea ce priveste produsul respectiv.

Insa, inainte de a se putea vorbi de adaptarea produsului la piata germana, trebuie avuta in vedere promovarea imaginii judetului Vrancea ca destinatie si mai ales a Romaniei, ca spatiu de comercializare a pordusului turistic ce urmeaza a fi lansat.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1446
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved