Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Proba practica - Competente cheie, comune mai multor ocupatii - Competente antreprenoriale

Marketing

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Politica de produs
Analiza dinamicii pietei firmei
Marketing de retea - Retele de oameni si de calculatoare
MANIPULAREA RELATIILOR PUBLICE
ELEMENTE INTRODUCTIVE PRIVIND STUDIILE DE PIATA
SONDAJUL
STABILIREA TACTICII
Definirea si caracteristicile (obiectivele) pietei de gros.
Aparitia marcilor si evolutia lor
MEDIUL EXTERN AL FIRMEI


Proba practica - Competente cheie, comune mai multor ocupatii - Competente antreprenoriale
PLANUL DE AFACERI

Numele companiei : “Gaina si Puiul I.I.”

Localizare : Pe DN 59, intre Timisoara si Deta, la 38 de km de Timisoara, pe partea stanga va fi instalat un panou galben inscriptionat cu rosu pe care voi scrie: “Pui de la mama lui“ din localitatea Ghilad, judetul Timis. De la acel indicator (care se va afla in centrul comunei) se face dreapta si se merge 1500 metri pe un drum asfaltat. Se ajunge la fostul C.A.P., unde eu am cumparat 5 hale.

Forma juridica : Intreprindere individuala, fara personalitate juridica.

Obiectul de activitate : Intreprinderea este o unitate cu profil industrial avicol, ce are ca obiect de activitate cresterea pasarilor de rasa pana la doua luni, si comercializarea lor, in viu precum si taiate – ambalate la caserole si in pungi.

Produsul sau serviciul oferit :

a)      Voi avea o rasa de pui de carne, numita rasa puilor broiler. Acesti pui sunt crescuti pentru productia de carne. Halele pe care le-am cumparat au o suprafata de aproximativ 1600 m2/ hala, adica aproximativ 8000 m2 de pamant cu hale construite in care voi creste puii de rasa de la o zi la doua luni, cand imi propun sa-i tai in abatorul firmei aflat in apropiere si care ocupa 5000 m2 din perimetrul pe care l-am achizitionat.

Cresterea puilor de carne a cunoscut in tara noastra in ultima  perioada, transformari radicale, devenind o ramura productiva si cu pondere insemnata, cu pronuntat caracter industrial. Acest fapt este determinat atat de posibilitatea inmultirii lor rapide, cat si de eficienta sporita, prin obtinerea unor productii mari de carne, cu mare rentabilitate.

Dorim ca in al doilea an de exploatare sa atingem capacitatea de 100 tone carne pasare anual, pe o hala obisnuita de 1600 m², cu un consum specific de 2-2,5 kg nutret combinat pe kg spor.

Carnea puilor broiler este considerata carne de calitate superioara, dietetica, ce se caracterizeaza prin : finete, suculenta, fragezime, gust si aroma deosebita a preparatelor culinare, cantitate redusa de grasime. Din punct de vedere chimic, carnea puiului 1,14%, substante extractive neazotate 0.75% cenusa 1,31%. Puii pentru carne au o viteza de crestere, se imbraca repede cu penaj, consumul specific este redus, au pielea neteda, elastica, iar cartilajele sunt moi. Culoarea pielii este galbena sau alba, in functie de cerintele pietei. Tipul de pui pentru carne depinde de orientarea pietei la un moment dat : se pot solicita minibroiler in greutate de 600-800 g la taiere sau broiler de peste 2300-2500 g la taiere, in vederea vanzarii carnii transate. In intreprinderea mea, broilerul se va valorifica la varsta de 8-9 saptamani, la o greutate de 1400-1500 g.

b)      Ca autorizatii este nevoie de aprobare de la Garda de Mediu, avem nevoie si de Autorizare din punct de vedere sanitar – veterinar, precum si Aviz si Autorizatie sanitara de functionare.

De asemenea, ferma va indeplini aceleasi conditii de functionare prin autorizatia acordata anual de DSV (Directia Sanitar-Veterinara). Autorizarea punctului de lucru efectiv la Primarie, la PSI si Mediu.

Tehnologia clasica de crestere a puilor pentru carne se va desfasura in hale cu o capacitate productiva de 3500-7000 tone productie anuala. Fiecare dintre aceste hale realizeaza cateva din fazele procesului de productie:

- tineret : pui de o zi de rasa Broiler, din export : Ferma din Ungaria.

- hale special amenajate in vederea cresterii de pui pentru carne

- abator propriu

- retea comerciala proprie: punct de desfacere in intreprindere.

c) Pentru integrarea procesului de productie, sunt obligatorii urmatoarele principii tehnologice:

- popularea si depopularea totala (totul plin,totul gol) trebuie sa se faca pe hale.

- ciclul de productie pentru fiecare serie populata sa fie de 11 saptamani, din care 8 saptamani pentru crestere si 3 saptamani de pauza, necesara pentru executarea lucrarilor de depopulare curatenie, dezinfectie si “odihna” halelor.

- fiecare hala este populata din 11 in 11 saptamani, revenind in medie cate 4,7 serii de pui crescuti anual (52 saptamani : 11 saptamani = 4,7 serii).

Indeplinirea acestor deziderate permite o activitate industriala continua, in care toate capacitatile de productie sunt folosite in mod rational si in acelasi timp, iar productia de carne poate aproviziona continuu si in mod ritmic populatia urbana si rurala.

c)      Adaposturile sunt reprezentate prin hale fara ferestre, avand dimensiunile de 100 m lungime si 18,4 latime, cu suprafata utila de 1600 m². In general, se amplaseaza in formatiuni de doua randuri, cu distanta de 50 m intre randuri si 7 m intre adaposturi. Fluxul tehnologic se desfasoara pe perioade de cate 49-56-63 zile, ritmicitatea fiind asigurata de periodicitatea lunara a popularii si depopularii halelor pentru tineret si a halelor pentru adulte. Prin respectarea vidului sanitar se reuseste ruperea ciclului evolutiv al germenilor patogeni si repopularea in spatii practice neinfectate de efective din seria anterioara. Dupa instalarea asternutului se formeaza tarcurile, in care se aseaza tavitele de furaje si adapatorile manuale. Cu 24 ore inainte de populare se verifica functionalitatea instalatiilor, se incalzeste adapostul, se asigura furajul si apa. Transportul de pui de rasa de carne din export se face cu mijloace speciale, dupa o verificare prealabila a conditiilor de microclimat(temperatura). Demarajul puilor pentru carne se face in spatii reduse, echipate cu eleveuze si utilaj pentru hranire si adapare. Tarcul, confectionat din PFL, trebuie sa aiba o forma circulara si se monteaza la o distanta cuprinsa intre 0.6 -1,0 m de la marginea eleveuzei. O hala este populata cu circa 216000 pui, revenind o densitate de 12-13 pui/m². La introducerea puilor, temperatura sub eleveuze, va trebui sa ajunga la 34-35°C, iar in mediul ambiant la 25-26°C. Apa va fi pusa cu 2-3 ore inaintea sosirii puilor. Furajul se administreaza o data cu introducerea puilor, pentru a fi proaspat. Regimul de lumina este de 23 ore pe intreaga perioada de crestere. In primele 3 zile se aplica tratamentul antistres.Vaccinarea antipseudopestoasa se deruleaza pe perioadele 8-10, 23-24 si 48-50 zile, cu vaccine La Sota (apa, aerosoli, conjunctival). Ultima vaccinare trebuie aplicata cu 7 zile inainte de livrare. La fiecare vaccinare se intervine antistresant cu Stresol 10 g +2ml colina la 10 litri apa.

Utilajul din hala trebuie calculat in asa fel, incat sa se asigure un hranitor tranconic la 40-50 pui si o adapatoare circulara la 100 pui. Inaltimea utilajului se va mentine, in functie de dezvoltarea puilor, la nivelul spatelui acestora, in asa fel incat puii sa poata circula pe sub utilaje fara sa sufere traumatisme si sa-si deprecieze carcasa, precum si pentru a se preintampina risipa de furaje. Distanta dintre utilaje trebuie reglata la 50 cm, pentru ca puii sa nu se jeneze reciproc, iar frontul de hranire si adapare sa fie folosit in totalitate. Realizarea performantelor prevazute in cresterea puilor pentru carne sunt conditionate, pe langa furaje, adapare, stare de sanatate si microclimatul din hale.

NOUTATE/UNICITATE

Puii nostri provin dintr-o rasa superioara, import Ungaria, cu productivitate de crestere de 2 ori mai mare fata de rasele traditionale.

Toate produsele sunt:

proaspete;

 de calitate superioara;

 in conformitate cu standardele internationale;

la preturi de livrare avantajoase.

Nutreturile folosite ca hrana pentru pasari provin din Ungaria, sunt speciale, pe categorii de varsta si contin premixuri medicamentoase si nuclee proteice, conform standardelor internationale de nutritie a animalelor.

PUNCTE SLABE

-Dupa concediu, personalul din ferma trebuie sa stea in carantina 72 ore (fara contact cu pasarile) inainte de inceperea serviciului, provocand costuri neproductive.

Segmentul de piata vizat :

Produsul se adreseaza familiilor din orice clasa sociala si din orice mediu (rural sau urban). 20% din productie este folosita in punctul de lucru si restul de 80% se distribuie in marile magazine ale judetului : KAUFLAND, SELGROS, METRO ROMANIA si in REAL.Varsta cumparatorului tipic este intre 18 ani si pana peste 80 de ani, iar studiile lor nu sunt reprezentative, in acest caz. Venitul este modest, deoarece orice persoana isi permite sa-si cumpere un pui pe saptamana.

Fiind un produs nutritiv si foarte sanatos este destinat in special hranei copiilor si persoanelor in varsta, cu preponderenta diabeticilor.

Produsul este cumparat in tot timpul anului, deoarece carnea de pasare, prin cantitatea mare de proteine cu valoare biologica superioara (20-22g%), prezenta vitaminelor din grupul B, a fierului, fosforului, potasiului, zincului, cuprului si a altor elemente minerale, are proprietati nutritive valoroase, fiind recomandata intr-o alimentatie echilibrata.

Concurenta :

Principalii competitori directi sunt Avicola Jebel, care nu au pui de rasa, dar care comercializeaza pui de gaina si intr-o oarecare masura il putem considera concurent magazinul de distribuire a puilor de rasa de o zi din Ciacova, care ne eclipseaza piata din comunele alaturate, deoarece taranul isi va creste singur puii, in gospodaria proprie.

Pozitionarea : ne vom diferentia de concurenta prin:

O mai buna organizare a productiei;

Un management stiintific;

Un transfer mai usor al noutatilor tehnologice;

Practicarea unor afaceri de tip modern.Consider ca potentialii clienti vor cumpara produsele de la firma noastra, pentru ca ofer produse la calitate superiora conform cu normele legale in vigoare, la un pret accesibil si dispun de oferta permanenta. Produsele (carnea) este insotita de certificat de calitate (sunt specificate conditiile de pastrare, termenul de pastrare si termenul de  valabilitate) si certificat sanitar -  veterinar. Ofer o gama diversificata :

Pui de carne viu: 1,400 - 1,500 kg

Produse ambalate la caserola: aripi cu spinare, aripi de pui, carne tocata de pasare, ficat, jumatati posterioare, piept cu os, piept dezosat, piept dezosat fara piele, pipote si inimi, pulpe inferioare, pulpe superioare, pulpe cu os, spinari pui, tacam de pui, tacam de pui fara aripi.

Produse ambalate la punga: aripi cu spinare, aripi de pui, carne tocata de pasare, cap si picioare, pui cu cap, gat si picioare, pui fara cap si picioare, ficat, gaturi, jumatati de pui, jumatati posterioare, piept cu os, piept dezosat, piept dezosat fara piele, pipote si inimi, pulpe cu os, spinari pui, tacam de pui, tacam de pui fara aripi.

Pretul :

Comparativ cu cel al concurentei pretul este relativ mai accesibil, deoarece pe baza studiului pietei si a calculatiei de pret vom fi in masura sa oferim preturi cu cca. Va puteti da seama din notitele pe care le aveti in fata, si anume:

La noi preturile sunt : La celelalte abatoare sunt de aproximativ:

- aripi cu spinare 6 Lei/kg

- aripi de pui 5 Lei/kg

- carne tocata de pasare 10 Lei/ Kg

- aripi cu spinare 7 Lei/kg

- aripi de pui 5,5 Lei/kg

- carne tocata de pasare 11 Lei/ Kg

- jumatati posterioare 8 Lei/Kg

- piept cu os 6 Lei/Kg

- piept dezosat 9 Lei/Kg

- piept dezosat fara piele 9,5 Lei/Kg

- pipote si inimi 6,5 Lei/Kg

- pulpe inferioare 4 Lei/Kg

- pulpe superioare 6 Lei/Kg

- pulpe cu os 5 Lei/Kg

- spinari pui 4 Lei/Kg

- tacam de pui 4,5 Lei/Kg

- tacam de pui fara aripi 4 Lei/Kg

- pui cu cap 9 Lei/Kg

- gat si picioare 3 Lei/Kg

- pui fara cap si picioare 8 Lei/Kg

gaturi 2,5 Lei/Kg

- jumatati posterioare 8,5 Lei/Kg

- piept cu os 7 Lei/Kg

- piept dezosat 10 Lei/Kg

- piept dezosat fara piele 11 Lei/Kg

- pipote si inimi 7 Lei/Kg

- pulpe inferioare 6 Lei/Kg

- pulpe superioare 7 Lei/Kg

- pulpe cu os 6,5 Lei/Kg

- spinari pui 4,5 Lei/Kg

- tacam de pui 5 Lei/Kg

- tacam de pui fara aripi 4 Lei/Kg

- pui cu cap 10 Lei/Kg

- gat si picioare 4 Lei/Kg

- pui fara cap si picioare 9 Lei/Kg

gaturi Lei/Kg

Pretul l-am stabilit in functie de costurile de aprovizionare cu pui de carne (transport, cheltuieli primare) si in functie de costurile pentru hrana si de celelalte cheltuieli : curent electric si salarii. De asemenea am studiat preturile practicate de concurenta.

Distributia/ Plasarea :

Direct la consumator - prin punctul de desfacere de la intrare,

Prin agentii de vanzari ai firmei la supermarketurile din Timisoara;

Am cumparatori din comuna (si din zona) care doresc sa cumpere pui viu ( in vederea cresterii pana la 3-4 kg sau taiat, si la care distribuirea se face direct din punctul de lucru de la intrare

Cumparatori directi (persoane juridice) la care distribuirea se face prin intermediul masinilor de distributie cu congelator special amenajate (2 masini).

Promovarea :

Urmeaza sa infiintam o pagina de internet, cu « Gaina si Puiul »;

Organizez o prezentare a produsului la Caminul Cultural din comuna Ghilad in care impart pliante cu date despre afacere, pentru a capta atentia potentialului cumparator care reprezinta 20 % din piata;

Voi merge cu oferte la toate magazinele mari din judet unde pot sa-mi distribui carnea.     Trimit prin posta cataloage cu preturile practicate de firma la toate supermarketurile din judet;

La deschidere programez la televiziune un interviu pentru a-mi prezenta afacerea la nivel judetean.

Mesajul transmis consumatorilor dar si clientilor platitori este:

CALITATE – SIGURANTA ALIMENTARA = SANATATE

Riscuri/ Oportunitati :

Riscuri: pana de curent electric (necesar pentru abator si pentru caldura si lumina asigurata cresterii puilor de carne), vitala este si apa pentru pui si furajele, in cazul in care apa ajunge la puii cu ajutorul curentului electric, avand o pompa in putul forat de noi. Se poate sa apara boli care sa duca la decesul puilor.

Oportunitati: piata, deoarece nu exista concurenta la puii de rasa de 1,500g, pana in prezent. Aprovizionarea cu pui de calitate superioara din export: Ungaria, precum si a furajelor cumparate la preturi mai mici decat cele comercializate de marii comercianti din Romania. Preturile accesibile in comparatie cu concurenta ca o consecinta a aprovizionarii la un pret mai mic.

Organigrama :

7 persoane angajate cu contract de munca.

- Eu, sunt intreprinzator (patron), 1 persoana se ocupa cu aprovizionarea (popularea) cu pui de o zi din Ungaria si cu furaje, 1 persoana se ocupa cu punctul de desfacere de la intrare, 2 persoane se ocupa de taierea puilor in abator si 1 persoana se ocupa cu ambalarea, 1 persoana si eu ma ocup de distribuirea marfii in marile magazine si 1 persoana se ocupa de hranirea si curatenia puilor. Paza este asigurata cu camere de supraveghere.Capitalul necesar:

A.     Investitia initiala:

Am cumparat (tata - le-a trecut pe numele meu in urma cu doi ani) halele de la fostul C.A.P., la desfintarea acestuia. Am auzit ca Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) a anuntat pentru perioada 2008-2009, un program de investitii de 170 milioane Euro. Mai mult de jumatate din aceasta suma, 90 milioane Euro, va fi folosita pentru modernizarea abatoarelor si fabricilor de procesare, in timp ce restul de 80 milioane Euro va ajuta la modernizarea fermelor de pasari si ma hotarasc sa accesez programul, astfel imprumut 25.000 Euro si ma angajez sa rambursez jumatate din suma pana in 2015.

B.     Costuri

Modernizarea halei in vederea cresterii puilor de carne – 33600 Lei = 8000 Euro cuprinde:

Forarea unui put pentru apa proaspata

Compartimentarea halei si izolarea

Ingradirea afacerii cu garduri inalte si solide

Punerea camerelor video

Punctul de intrare – iesire cu desfacerea marfii

Alimentarea pompei si a punctului cu energie electrica

Alimentarea halei cu furaj si instalatii pentru hranirea puilor

Dotarea abatorului cu toate utilajele si ustensilele si respectare urmatoarelor cerinte: aproximativ 20.000 Euro

Spalarea si dezinfectia custilor si a autovehiculelor de transport pasari vii;

Sterilizarea cutitelor, instrumentelor si a altor accesorii folosite de personal in procesul de productie in sterilizatoare speciale;

Folosirea materialului de protectie pentru personalul care lucreaza in abator (manusi, masca si eventual ochelari).

Chiuvete pentru spatiile tehnologice si cele auxiliare (vestiare, sali de mese, toalete etc.);

Cabinete de toaleta pentru barbati si femei;

Spalatorie pentru echipamentele de protectie;

Spatii pentru servit masa si pentru punct sanitar

Aprovizionarea intr-o prima faza cu pui si furaje : 2000 Euro

C.     Estimare venituri in primele 12 luni, din vanzarea la urmatoarele preturi:

- aripi cu spinare 6 Lei/kg

- aripi de pui 5 Lei/kg

- carne tocata de pasare 10 Lei/ Kg

- aripi cu spinare 7 Lei/kg

- aripi de pui 5,5 Lei/kg

- carne tocata de pasare 11 Lei/ Kg

- jumatati posterioare 8 Lei/Kg

- piept cu os 6 Lei/Kg

- piept dezosat 9 Lei/Kg

- piept dezosat fara piele 9,5 Lei/Kg

- pipote si inimi 6,5 Lei/Kg

- pulpe inferioare 4 Lei/Kg

- pulpe superioare 6 Lei/Kg

- pulpe cu os 5 Lei/Kg

- spinari pui 4 Lei/Kg

- tacam de pui 4,5 Lei/Kg

- tacam de pui fara aripi 4 Lei/Kg

- pui cu cap 9 Lei/Kg

- gat si picioare 3 Lei/Kg

- pui fara cap si picioare 8 Lei/Kg

gaturi 2,5 Lei/Kg

In primul an voi avea 50 tone carne pasare anual, pe o hala obisnuita de 1600 m² =>

1 tona= 1000 Kg, 50 tone = 50000 Kg la un pret de 7 lei/ kg = 350000 lei pe o hala, la 5 hale => 5 X 350000 lei = 1750000 Lei

Profit brut la sfarsitul primului an = 341.100 ron

D.    Amortizarea investitiei initiale se va face intr-o perioada de aproximativ 5 ani, respectiv 22.940 ron/an.

AN

A

INVESTITIA INITIALA

114,700

CONSTITUIRE

700

AUTORIZATII

2,000

UTILAJE

112,000B

COSTURI

1,339,200

SALARII + CONTRIBUTII

110,000

UTILITATI

175,000

INTRETINERE UTILAJE, TEHNOLOGIE

52,000

CHELTUIELI ADMINISTRATIVE

6,000

CHELTUIELI MARKETING

5,000

CONTABILITATE, JURIDIC

12,000

DOBANDA IMPRUMUT 15%/AN
PENTRU ANUL I, si COMISIOANE BANCARE

17,200

MATERII PRIME (PUI IMPORT)

132,000

FURAJE

700,000

AMBALAJE

80,000

CHELTUIELI DESFACERE (INCL.CONGELARE)

50,000

C

VENITURI PRIMUL AN

1,795,000

DIN VANZARILE DE PUI IN VIU

45,000

DIN PRODUSE ABATORIZATE

1,750,000

D

PROFIT BRUT

341,100

E

AMORTIZAREA INVESTITIEI
5 ANI

22,940


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1236
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site