CATEGORII DOCUMENTE |
Comunicare | Marketing | Protectia muncii | Resurse umane |
Promovarea vanzarilor
Promovarea vanzarilor reprezinta acordarea de stimulente pe termen scurt, cu scopul de a incuraja clientii sa incerce sa achzitioneze un anumit produs sau serviciu. Tehnicile cuprinse in aceasta grupa aduc consumatorului avantaje economice materiale imediate, care pot fi cu usurinta masurate cantitativ, iar intreprinderea are posibilitatea exercitarii unui control riguros al activitatilor desfasurate. Scopul utilizarii acestui instrument este de a creste vanzarile.
Actiunile de promovare a vanzarilor pot avea ca tinta cumparatorii dar si intermediarii si se pot concretiza in urmatoarele forme: [18]
reduceri de preturi;
vanzari grupate;
merchandisignul;
cupoane pentru achizitii ulterioare;
beneficii de loialitate (tarife preferentiale sau premii acordate clientilor stabili);
rambursari integrale sau partial;
facilitati de tipul creditelor sau ratelor;
distribuirea de mostre gratuite (care constituie dovezi si garantii privind calitatea);
asigurarea de catre producator a unei recuzite gratuite pentru desfacere;
concursuri cu premii, etc.
In anumite situatii tehnicile de promovare pot sa completeze actiunile publicitare contribuind la intregirea si intarirea imaginii si prestigiului firmei in cadrul pietei.
Avand la dispozitie o paleta larga de forme de promovare a vanzarilor, intreprinderile actionand pe piete diferite, in conjuncturi specifice si in conditii concurentiale deosebite trebuie sa evalueze cu anticipatie rezultatele aplicarii diferitelor tehnici. Intreprinderea trebuie sa aiba in vedere ca anumite tehnici sunt inutilizabile la scara mare prin insasi natura lor, iar altele se pot dovedii neadecvate obiectivelor economice vizate.
Cu toate acestea se poate aprecia ca folosirea tehnicilor de promovare a vanzarilor constituie una din laturile importante ale activitatii promotionale, a activitatii de piata a intreprinderilor si exprima eforturile acestora de atragere si stimulare a interesului consumatorilor potentiali. Structura, maniera, momentul si durata folosirii lor sunt exclusiv de competenta intreprinderii iar eficienta utilizarii lor depinde de maiestria cu care sunt puse in practica.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1496
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved