Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

ANTALGICELE (medicatie care combate durerea)

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic








DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INSUFICIENTA RESPIRATORIE ACUTA
STRUCTURA RETINEI
AMPUTATIA DE GAMBA
DRENAJUL MANUAL LIMFATIC
CAUZE VARIATE DE ISCHEMIE MEZENTERICA ACUTA
Insuficienta renala - PRERENALA, INTRINSECA, POSTRENALA
COLONUL IRITABIL
HERNIA FEMURALA DREAPTA NECOMPLICATA
COLECTOMIA SEGMENTARA PE COLONUL TRANSVERS - CHIRURGIE
UVEITELE

ANTALGICELE (medicatie care combate durerea)

Analgeticeleeuforizante



Sunt substante care combat durerea, diminuand reactiile psihice si emotionale care se insotesc.

Opiul cu alcaloizii sai: morfina, papaverina (antispastica) si Codeina (antitusiva). Preparatul Hexapon contine alcaloizii totali.

Morfina este un analgezic puternic (4-6 ore) si euforizant; deprima respiratia, are actiune antitusiva, provoaca constipatie, mioza (micsorare a pupilei) si scade secretiile digestive si bronsice. Efectele secundare sunt numeroase. Pot aparea: coma (la doze mari), intoxicatie cronica cu stare de obisnuinta (morfinomanie), deprimare a respiratiei, uscarea bronhiilor, varsaturi, greata, constipatie, reactii alergice.

Multe dintre aceste tulburari se combat prin asocierea Morfinei cu Atropina.

Se administreaza subcutanat 1/2-l fiola pe zi (1 ml, 0,002 g/fiola).

Hidromorfona (Dilaudid), derivat semisintetic, mult mai activ si cu toxicitate mai redusa (fiole de 1 ml).

Mialginul (Petidine, Dolantin), substanta sintetica, cu efect analgetic mai redus si toxicitate mai scazuta. Poate provoca midriaza, tahicardie, excitatie, uscaciune a gurii (fiole de 2 ml, 100 mg).

Sintalgon (Metadon), derivat sintetic cu actiune foarte intensa, durabila (comprimate de 0,0025 g si fiole de 0,005 g).

Dipidolor si Fentanyl (fiole) sunt analgetice foarte puternice.

Analgeticele, antipircticele, antiinflamatoriile

Efectul analgetic este mai redus, nu se insoteste de euforie, in schimb, sunt anti-piretice si antiinflamatorii.

Salicilatul de sodiu, este un analgetic si antipiretic relativ slab si un antiinflamator si antireumatic puternic. Ca efecte toxice pot aparea greturi, varsaturi, diaree, scaderea auzului (zgomote in urechi), transpiratii, hemoragii si chiar leziuni hepatice si renale. Dupa o administrare prelungita, apar fenomene de intoxicatie conica (somnolenta, confuzii, halucinatii). Utilizarea este astazi limitata. in R.A.A. se administreaza la adult 6-l2 g/zi in 4-6 prize, dupa mese.




Aspirina (Acidul acetilsalicilic) si Saliciiamida au o actiune mai intensa antipiretica si analgetica; au o actiune antiinfiamatorie si antireumatismala asemanatoare. Aspirina si Saliciiamida se administreaza sub forma de comprimate de 0,5 g, in doze de 2 - 4 g/zi.

Piramidonul (Amidopirina, Aminofenazona), derivat de pirazol, are actiune asemanatoare. Reactii adverse: uneori apar intoleranta, eruptii cutanate, agranulocitoza. Doza orala este de 0,9 - 1,2 g/zi (3-4 comprimate a 0,30 g).

Algocalminul este un derivat de aminofenazona, solubil in apa (comprimate de 0,50 g, fiole si supozitoare).

Antipirina (Fenazona, Analgezina) este tot un derivat de aminofenazona, cu aceleasi actiuni, dar mai slabe. Este slab antispastica, anestezica si hemostatica local. Uneori apar fenomene alergice.

Fenilbutazona este un alt derivat de pirazol, avand o intensa actiune antiinflamatorie si antireumatismala si o mai slaba actiune analgetica si antipiretica. Creste eliminarea urinara de urati si este slab antispastica. Reactii adverse: pot aparea hipersecretie gastrica (ulcere, hemoragii, perforatie), retentie hidrosalina cu edeme, eruptii alergice, afectarea hematopoiezei, hepatite, stari de excitatie etc. Se gaseste sub forma de drajeuri de 0,200 g (2 - 3/zi) si. supozitoare de 0,250 g. Nu este medicament de 'cursa lunga', ci numai de atac, in exacerbari, in cure de 7 - 10 zile.

Fenacetina si Paracetamolul au actiune analgetica, antipiretica si antiinflamatorie moderata. Sunt toxice.

Indocidul (Indometacina) este un foarte puternic antiinflamator, eficace in poliartrita cronica evolutiva si spondilita. Are actiune antipiretica intensa si analgetica slaba. Se administreaza 2-6 capsule/zi (0,025 g pe caspsula). Poate produce accidente astrice (ulcere), cefalee, ameteli, hepatite, nefrite, anemii- etc; favorizeaza infectiile. Actiuni similare au Alindorul (Fenilbutazona + Aminofenazona), Antidorenul, Antimigrinul, Antinevralgicele, Codaminul, Cofedolul, Glucosalilul, Reumaciful, Saldorenul, Sirenolul.

Ibuprofenul (Brufenul) este un antiinflamator nesteroid, analgetic si antipiretic, prezentat sub forma de drajeuri (200 mg) si administrat in doze de 600 - 1200 mg/zi. Mai recent au fost introduse noi antiinflamatorii nesteroide in tratamentul bolilor reumatismale: Fenamati (Ponstyl, Nifluril, ArleJ), Acidul metiazinic (Soripal), Tanderil - derivat de fenilbutazona, activ, antireumatismal cu mai putine contraindicatii (tabele de 100 mg) 2 - 3/zi, si supozitoare de 250 mg. Percluzone (gelule de 0,20 g, 2 - 3/zi, in timpul meselor), Voltaren (drajeuri de 25 mg, 3/zi, in timpul meselor), Ketazon (drajeuri si fiole), Delagyl (fiole), Tomanol (fiole si drajeuri), Diclofenac (capsule si supozitoare), Piafen, Fortral (Pentacinum), Tramodolum (Tramal), Asilide, Paracetamol.








Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 960
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site