Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

APARATUL DIGESTIV

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micAPARATUL DIGESTIV

Sindroamele dispepticeDefinitie

Sindroamele dispeptice sunt definite prin prezenta unor simptome, episodice sau persistente, exprimate prin durere si discomfort abdominal: pirozis, greata, varsaturi, plenitudine postprandiala, satietate precoce, jena dureroasa sa. Manifestarile dispeptice sunt nespecifice si pot fi determinate de o serie de afectiuni:

a) organic :

boli ale tubului digestiv superior:

esofagita de reflux

boala ulceroasa

neoplasmul gastric

gastropareza diabetica

intoleranta la lactoza.

boli pancreatice: pancreatita cronica, neoplasmul pancreatic

boli ale vezicii biliare: litiaza biliara

boli extradigestive: sarcina sa.

b) factori alimentari sau medicamentosi: consum abuziv de alcool, cafeina, grasimi, condimente, preparate cu fier, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), saruri de potasiu sa.

c) dispepsia functionala sau idiopatica se intalneste la peste 50% din pacientii cu fenomene dispeptice (investigatiile clasice nu deceleaza afectiuni organice).

Dispepsia functionala sau idiopatica (dispepsia non-ulceroasa).

Clasificarea sindromului de dispepsie functionala:

1) ulcer-like : se caracterizeaza prin jena dureroasa in abdomenul superior, predominant nocturna, ameliorata uneori de ingestia de alimente si antiacide. Unii autori considera ulcer-like dispepsia ca parte a bolii ulceroase.

2) reflux-like: este dispepsia insotita de pirozis, regurgitatii acide, jena dureroasa retrosternala fara modificari organice la nivelul esofagului. La o parte dintre acesti pacienti monitorizarea pH-ului esofagian indica existenta refluxului.

3) de tip dismotilitate: senzatie de greata, plenitudine poatprandiala precoce, satietate postprandiala precoce. Are un substrat functional similar colonului iritabil.

4) dispepsia nespecifica : simptome intricate, care nu pot fi inscrisa in celelalte.

5) aerofagia este considerata tot o forma de dispepsie: prezenta constanta si suparatoare a senzatiei de balonare prin aerofagie anormala.

Diagnosticul sindromului dispeptic

1) Examen clinic si paraclinic normal.

2) Endoscopia digestiva este utila pentru excluderea afectiunilor organice : ulcerul gastro-duodenal, esofagita de reflux, sa. Este obligatorie la indivizii peste 45 de ani cu sindrom dispeptic.

Tratament

In cadrul acestor tulburari de motilitate pe primul plan se afla tulburarile de evacuare gastrica, intre acestea remarcandu-se hipomotilitatea si intarzierea procesului de evacuare gastrica, in legatura sau nu cu alimentatia. Medicamentele prokinetice utilizate mai frecvent sunt:

- metoclopramidul, antagonist dopaminergic central si periferic, se administreaza in doza 3x10mg cu 1/2 ora inainte de mese.

- domperidonul (Motilium) este un antagonist dopaminergic periferic care se administreaza 3x1/zi cu ½ ora inainte de mesele principale.

La pacientii sub 45 de ani, se face initial tratament medical care vizeaza ameliorarea simptomelor: antiacide, antisecretorii, sau pansamente gastrice (daca simptomatologia este de tip ulceros - vezi tratamentul UGD), prokinetice (daca sindromul dispeptic este de tip diskinetic), sa.

Daca nu se obtin rezultate favorabile se recomanda endoscopia digestiva superioara si screening-ul general pentru o patologie organica (ecografia abdominala, TC, endoscopie sau examen Rx. baritat).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1557
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved