Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

AUTISMUL - Simptome, Strategii, Cauze

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
BIOMECANICA SI KINETOLOGIE
Semiologie medicala
Fiziologie anul II – Kineto – test grila
BIOCHIMIE CLINICA
COLECTOMIA TRANSVERSA LAPAROSCOPICA - CHIRURGIE
ATEROSCLEROZA
Patologia posttraumatica la inotatori
Insuficienta cardiaca
Fractura - DEFINITIE, ANOTOMIE, TRATAMENT
NEFROPATII INTERSTITIALE ACUTE infectioasa

AUTISMUL

Definitie: Autismul este o dificultate (handicap) complex(a) de dezvoltare care apare in primii trei ani de viata. Copiii se nasc cu autism sau cu predispozitia de a dezvolta autism in primii trei ani de viata. Este rezultatul unui dezechilibru neurologic care afecteaza functionarea creierului si are impact asupra dezvoltarii normale a creierului in domenii ca interactiunea sociala si abilitatile de comunicare.
Frecventa cazurilor de autism : Se estimeaza ca autismul apare la 2 pana la 6 persoane din 1000. Autismul apare de patru ori mai frecvent la baieti decat la fete si nu depinde de rasa, etnie sau pozitie sociala. Venitul per familie, stilul de viata sau nivelul de educatie [al parintilor] nu afecteaza incidenta autismului [la copii]. In multe familii se pare ca exista o anume predispozitie spre autism si boli conexe, ceea ce sustine teoria factorilor genetici. Autismului tinde sa apara mai frecvent la persoanele care au anumite complicatii medicale, de genul cromozom X fragil, rubeola congenitala, scleroza tuber(cul)oasa.

Cauze: In present nu se cunoaste un factor anume care ar cauza autismul, insa este general recunoscut ca [autismul] se datoreaza unei anormalitati in structura si/sau functionarea creierului. Scanarile efectuate pe creier arata diferente in forma si structura creierului copiilor autistici fata de cei ne-autistici. Cercetatorii investigheaza o multitudine de teorii, incluzand o posibila legatura intre factori ereditari, genetici si probleme medicale. Intrucat nici o gena nu a fost identificata drept cauza majora a autismului, cercetatorii investigheaza posibilitatea ca persoanele autistice sa fi mostenit segmente anormale ale codului genetic. Alti cercetatori investigheaza posibilitatea ca intr-o anumita conjunctura (complicatii in timpul sarcinii, dezechilibru de metabolism, substante nocive ingerate pe parcursul sarcinii, infectii virale) o grupa de gene instabile sa fi intervenit in mod nefavorabil in dezvoltarea creierului, cauzand autismul. In plus, nu s-a dovedit ca vreun factor psihologic ce ar fi putut afecta dezvoltarea copilului, sa fi cauzat autismul.

Mituri: In mod contrar opiniei generale, multi copii si adulti cu autism pot avea contact vizual, arata afectiune, zambi, rade si demonstra o multitudine de emotii, insa intr-o masura mai mica sau intr-un mod diferit fata de copiii ne-autistici. Ca si alti copii, ei raspund mediului exterior atat in mod pozitiv, cat si in mod negativ. Multi copii autistici pot dezvolta un limbaj functional bun, in timp ce altii pot dezvolta un sistem de comunicare de genul vorbirii prin semne sau comunicarii prin intermediul desenelor. Copiii nu se pot vindeca de autism, dar simptomele se pot diminua odata cu inaintarea in varsta si efectuarea de tratament.

Simptome Fiecare persoana autistica este unica, avand o personalitate si caracteristici unice. Persoanele autistice proceseaza informatia si raspund intr-un mod unic. In anumite cazuri, se poate manifesta un comportament agresiv sau de auto-ranire. Persoanele autistice pot prezenta urmatoarele caracteristici:
- Insistenta asupra rutinei/repetivitatii; rezistenta la schimbari
- Dificultate in exprimarea necesitatilor [personale]; folosirea gesturilor si aratatul cu degetul in loc de cuvinte
- Cuvinte si fraze repetitive in locul unui limbaj normal, interactiv
- Plang, rad, manifesta neliniste din motive neclare celor din jur
- Prefera solitudinea, separarea de ceilalti
- Manifesta furie/ isterie
- Dificultati in interactiunea cu ceilalti
- Nu doresc sa fie imbratisati sau sa imbratiseze
- Contact vizual diminuat sau inexistent
- Nu raspund la metode pedagogice obisnuite
- Se joaca indelungat intr-o maniera stranie
- Invart obiectele
- Atasament straniu fata de obiecte
- Hiperactivitate sau hipoactivitate vizibila
- Abilitati motorii (generale sau de detaliu) inegale
- Nu raspund la aluzii verbale; desi auzul este dezvoltat in limite normale, dau impresia de surzenie
- Unii copii autistici sunt in mod exceptional sensibili la sunete, percepand chiar si cele mai obisnuite zgomote ca fiind dureroase

Strategii:
- Creati un mediu ambiant previzibil [pt copil], evitati pe cat posibil surprizele
- Folositi proceduri de rutina, incetiniti ritmul si divizati activitatile in pasi mici, secventiali
- Utilizati activitati familiare, care au fost deja insusite [de catre copil], in timp ce le introduceti pe cele noi
- Concentrati-va atentia asupra unor obiective care promoveaza invatatul si traitul independent [al copilului]
- Reduceti instructiunile si stimuli excesivi
- Faceti uz de cluuri si cuvinte ajutatoare
- Urmariti si ascultati incercarile de a raspunde [ale copilului]; raspundeti in mod pozitiv acestor incercari
- Incurajati/ apreciati incercarile de reusita [ale copilului], nu doar succesele
- Prezentati informatia intr-un mod variat
Acesti copii sunt captivi intr-o lume a tacerii, intr-o lume lipsita de zambete sau de bucuriile normale ale copilariei. Au uneori ochii atat de expresivi incat ai impresia ca traiesc intr-o lume a lor, refuzand sa o acepte pe cea in care i-am adus noi, pentru ca nu este suficient de buna pentru ei. Incerci sa le vorbesti dar nu te inteleg. Adesea continua sa faca ceea ce faceau dand impresia ca nu aud. Nu vorbesc desi simti ca ar avea atat de multe de spus. Acesti copii au fost descrisi sugestiv, ca fiind intr-un labirint cu peretii de sticla,si in imposibilitatea de a comunica cu ceea ce este dincolo de acestia. Si atunci nu pot decat sa lovesca acesti pereti in speranta de a fi auziti si intelesi.
Autismul are o plaja larga de gravitate. Incepand de la formele usoare, in care se gasesc copiii greu sociabili, considerati foarte seriosi, care interactioneaza dificil chiar si cu parinti, si au anumite obiceiuri neobisnuite, pana la cazurile grave in care vorbirea lipseste cu desavarsire, iar copiii sunt in imposibilitatea de a fi independenti sau de a interectiona in vreun fel cu lumea inconjuratoare. Depinde foarte mult nu numai gravitatea bolii, ci si momentul in care aceasta este descoperita si se incepe terapia cu ei.
Autismul este din pacate, o boala grava, fara leac, dar care poate fi ameliorata daca este depistata din timp si tratata corespunzator. Primele semne pot aparea inca din primele luni de viata.
Copilul autist, nu zambeste, nu rade. Nu se uita in ochii celuilalt. Nu intinde manutele catre parinti. Are o expresie a fetei aproape imobila si nu reactioneaza aproape deloc la ceea ce-l inconjoara. Prefera anumite pozitii ale corpului si repeta mecanic anumite miscari. Mai marisor, la varsta primelor gungureli, acestea intarzie. Nici cuvintele nu se grabesc sa apara in gurita lui. Multi parinti ignora acest aspect punandu-l pe seama unei simple intarzieri in vorbire sau cel mult il suspecteaza de probleme cu auzul si vorbirea.
E trist cum pe acesti micuti jucariile ii lasa reci. Ursuletii care se invartesc deasupra patului o fac in zadar. Sunetul jucariei muzicale trece pe langa urechea lor. Nu stiu sa ceara sau sa arate cu degetul ceea ce doresc.
Atunci cand cresc mai marisori, in formele mai usoare ale bolii, desi isi pot coordona miscarile partial sau chiar total, au predilectie spre repetitivitatea exagerata a unor activitati sau gesturi. Bat cu lingura in farfurie, invart o roata, apasa un buton, etc. Daca adultii nu ii opresc, pot continua acest lucru ore in sir. Daca reusesc sa-si insuseasca vorbirea si acesta este marcata de stereotipii verbale. Repeta anumite cuvinte. Rare sunt cazurile in care reusesc sa conceapa propozitii cursive, coerente.
Au crize de plans inexplicabile, care pornesc din senin si se opresc fara un motiv plauzibil. Au tendinta sa se legene cu tot corpul sau sa-si miste mecanic, timp indelungat mainile in aceiasi miscare. Datorita faptului ca nu pot comunica, frustrarile lor sunt aduse la suprafata de iesiri si sentimente violente.
Tratamentul Autismului nu este unul medicamentos. Singura terapie aplicata si care da rezultate foarte bune daca este sutinuta si timpuriu depistata, este asa numita Applied Behavior Analysis - Analiza aplicata a comportamentului. Aceasta consta in insusirea treptata, mecanica si rigida la inceput, a anumitor comportamente, gesturi, activitati si inlaturarea celor specifice bolii. Rezultatele nu vor intarzia prea mult, desi abia in 2-3 ani de munca asidua se poate spune ca acestia pot deveni independenti si se apropie de normalitate.Trasatura esentiala in autism este interactiunea sociala alterata, copilul este complet dezinteresat de mediul in care se afla, respinge orice comunicare, mai mult, pare incapabl de a recepta emotiile celor din jur,de a raspunde la ele. In fapt, defectul este mult mai profund, copilul autist pare sa nu inteleaga semnificatiile, semnalele din mediul social, deci nu poate oferi reciprocitate, nu se poate adapta si integra adecvat. Din acest motiv, functia simbolica a limbajului insusi este afectata. Astfel ori nu apare ori prezinta caracteristici bizare, continutul notiunilor utilizate isi pierd semnificatia sau recurgerea la 'limbajul de papagal'. Comportamentul este stereotip, bizar, rigid. In schimb se poate atasa de un obiect caruia ii va valorifica anumite valente neobisnuite. Schimbarea mediului poate determina actiuni agresive si autoagresive din partea autistului care prefera imuabilitatea.

Contrar a ceea ce multi cred, autismul nu este un handicap rar. Aceasta tulburare ce napadeste dezvoltarea atinge nu mai putin de un copil din 1000. Totusi, marea majoritate a familiilor se gaseste descumpanita fata de lipsa de interes…

Nu se poate spune ca exista o cauza unica a autismului. Originea acestui handicap, este interactiunea dintre diferiti factori (genetici, mediul inconjurator, organici, virali…), asemenea unui “daunator” care modifica functia anumitor gene.

Contrar a ceea ce se credea in trecut, se stie absolut sigur astazi ca autismul nu dezvaluie probleme afective intre mama si copilul sau. Este important de subliniat faptul ca parintii nu trebuie sa simta nicio vina in legatura cu handicapul copilului lor.

Copiii autisti pot fi luati in primire:

-         intr-un spital de zi,

-         la Asociatia nationala a copiilor si adultilor cu Autism din Romania - ANCCAR la Fundatia “Copii in dificultate “ la ASOCIATIA 'CASA FAENZA' la Organizatia „AUTISM ROMANIA - Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism”Teoretic, doar, pentru ca nu exista in realitate decat foarte putine locuri pentru primirea celor mici. Lipsesc locurile in asezarile specializate, lipsesc studiile si statisticile pentru a le evalua nevoile, lipsesc fondurile…

Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.
Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta
afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu.
In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca su nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta.
De regula, copiii cu
autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot sa 'para' surzi, desi testele de audiometrie sunt normala.
Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala.
Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de un insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze la un nivel foarte ridicat si pot chiar sa mearga la o scoala normala.
Desi aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata persoanelor cu autism.
Diagnosticarea din timp si tratamentul adecvat au dus la cresterea numarului de persoane cu autism care sunt capabile sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.

'Sa fii autist nu inseamna sa fii neuman. Insa inseamna sa fii un strain. Inseamna ca ceea ce este normal pentru mine, nu este normal pentru alti oameni. Sub anumite aspecte, eu sint foarte prost echipat pentru a putea supravietui in aceasta lume, precum un extraterestru esuat fara un manual de orientare Acordati-mi demnitatea de a ma cunoaste in termenii mei- recunoasteti faptul ca sintem in mod egal straini unii fata de ceilalti, ca felul meu de a fi nu este doar o versiune defecta a felului vostru de a fi. Suspendati pentru o clipa propriile voastre prezumtii. Definiti-va propriii termeni. Lucrati cu mine pentru a construi punti intre noi”

Jim Sinclairloading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1102
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site