Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Bolile profesionale; actualitatea medicinii muncii

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INTRODUCERE IN NURSING
STRETCHING
IMUNITATEA ANTIBACTERIANA
PATOGENIE GENERALA
PROFILAXIA CANCERULUI MAMAR - TRATAMENT
Tulburari ale metabolismului proteinelor, cu manifestare la nivelul proteinelor
Rolul biopsiei endomiocardice in managementul bolilor cardiovasculare
MANIFESTARI MORFOCLINICE ALE GUTEI AVIARE
INSULINOTERAPIA
Simtomatologie specifica afectiunilor aparatului respirator


Bolile profesionale; actualitatea medicinii muncii
In Romania medicina muncii reprezinta un domeniu medical complex, multidisciplinar, care monitorizeaza atat factorii de risc din mediul in care se lucreaza, cat si starea de sanatate a personalului expus. De asemenea, Medicina muncii, evalueaza relatia fiziologica si fiziopatologica dintre organismul uman supus noxelor profesionale si capacitatea de munca, participand astfel la promovarea sanatatii in procesul de productie. Obiectivul major al Medicinii muncii il constituie promovarea sanatatii in procesul de productie si mentinerea unei bune capacitati de munca a personalului angajat.

Caracteristici majore

In actuala etapa, domeniul medicinii muncii, se disting urmatoarele caracteristici principale:

Mutatiile majore induse de schimbarile importante din procesele si sistemele de munca. Schimbarile structurale economice aparitia intreprinderilor mici si mijlocii, activitatile din domeniul privat, piata locurilor de munca din ce in ce mai flexibila, aparitia de noi ramuri in domeniul serviciilor pentru populatie, de sectoare bazate pe informatica, de noi tehnologii implica alte tipuri de solicitari in munca, respectiv solicitari neuropsihice, musculo-scheletice, ale aparatului vizual, expunerea la campuri electromagnetice, etc.

Procesul de reforma este anevoios atat in sanatate, cat si in industrie.

Schimbul de informatii deficitar.

Cadrul legislativ in curs de elaborare, care, in practica de zi cu zi, inseamna mentinerea unor legi invechite, neadecvate necesitatilor din teren, pe de o parte, iar pe de alta parte, neajunsurile noii legislatii de profil.

Efortul depus de unele organizatii pentru implementarea conceptului de calitate in compartimentele retelei de Medicina muncii, in vederea asigurarii unor servicii care sa respecte specificatiile si standardele din domeniu.

Implementarea standardelor europene inseamna imbunatatirea performantelor in domeniu Sanatatii ocupationale, al carui obiectiv major il reprezinta cunoasterea, diminuarea si reducerea riscului profesional.

Mutatiile importante la nivelul pietei de munca cu rearanjari de prioritati in ceea ce priveste sectoarele de lucru, categoriile de muncitori si riscurile profesionale, reprezinta alti factori esentiali, ce vor marca din plin activitatea de Medicina muncii in perioada actuala.

Efortul unor intreprinderi pentru dezvoltarea de noi strategii si realizarea unui management integrat este un argument esential pentru inceputul constientizarii faptului ca succesul in activitatea de promovare a sanatatii in munca este strans legat de acesti factori.

Nevoia elaborarii unor studii de prognoza, pentru ca noile probleme de patologie profesionala, care se intuiesc a fi generate de aceste schimbari, sa nu constituie un factor de dificultate in plus pentru activitatea de profil.

Plecand de la unul din principalele obiective ale Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca, respectiv facilitarea schimbului de informatii intre statele membre ale Uniunii Europene si, in acelasi timp, obligativitatea implementarii Directivei-cadru 89/391/ EEC in legislatia tuturor tarilor care fac parte din UE, inclusiv Romania care este candidat pentru acest statut.

Cei trei factori principali patronatul, sindicatele, specialistii in Medicina muncii avand ca obiectiv comun si major abordarea moderna a politicii de sanatate ocupationala, trebuie sa se implice ce responsabilitate in dezvoltarea politicii de promovare a sanatatii la locul de productie si sa vegheze ca dimensiunea de preventie sa fie esentiala in acest domeniu medical.

Exista cel putin doua motive comune care sa duca la o intelegere moderna a politicii de sanatate in munca:

noua abordare a Medicinii muncii poate face ca pasii ce vor urma sa fie bine directionati, spre folosul tuturor, spre o buna cunoastere a riscurilor profesionale cu comunicarea, evitarea si reducerea lor.

scopul final il constituie pastrarea sanatatii muncitorilor in raport cu activitatea depusa, demonstrata printr-o buna capacitate de munca.

Pentru o cat mai buna evaluare a problemelor majore de Medicina muncii, se impune cunoasterea modului de abordare a problematicii de profil in Uniunea Europeana, precum si prioritatile, strategiile si tendintele din acest domeniu.Urmatoarele patru elemente sunt foarte importante in abordarea moderna a politicii de sanatate in munca si de obtinerea unor rezultate favorabile in promovarea sanatatii ocupationale prin anticiparea riscului profesional:

insusirea Directivei-cadru 89/391/EEC, privind introducerea de masuri pentru imbunatatirea sanatatii si securitatii muncitorilor la locul de munca si implementarea ei in legislatia actuala,

cunoasterea instrumentelor esentiale pentru dezvoltarea politicii de sanatate si securitate in munca,

evaluarea si managementul riscului profesional,

precizarea prioritatilor si strategiilor eficiente in activitatea de profil si estimarea de tendinte in domeniul sanatatii ocupationale pentru o abordare pro-activa in activitatea de preventie in munca.

Obiectivele generale trebuie sa tina cont de urmatorii factori:

dezvoltarea culturii privind prevenirea riscurilor profesionale, adresata tuturor partilor, cu trecerea de la o cultura a riscurilor la una de prevenire a lor,

nevoia de a lua in consideratie situatia socio-economica a tarii noastre,

imbunatatirea sistemului romanesc de prevenire a riscurilor profesionale.

Orientari prioritare

Directiile majore privind imbunatatirea politicii de prevenire a riscurilor profesionale sunt:

Clarificarea rolului fiecarui participant la acest demers, prin stabilirea rolului statului, a ministerelor implicate, o mai buna pozitionare a inspectorului de munca, responsabilizarea patronului, reconsiderarea rolului institutelor, intarirea rolului partenerilor sociali,

Buna cunoastere a situatiilor prioritare cu sensibilizarea partenerilor, privind riscurile majore generate de activitatea la locul de munca (substante cancerigene, mutagene, teratogene, riscuri noi sau cumul de riscuri),

Promovarea actiunilor de evaluare a riscurilor profesionale,

Consolidarea instrumentelor esentiale pentru prevenirea riscurilor profesionale.

Actiuni de prevenire a riscurilor profesionale

Promovarea actiunilor de prevenire a riscurilor profesionale prin:

Abordarea celor mai eficiente proceduri precum: informarea, formarea, stimularea si indrumarea angajatilor,

Clarificarea rolurilor complementare ale sferelor sanatatii si muncii,

Stabilirea responsabilitatilor,

Sensibilizare privind gravitatea riscurilor,

Inlaturarea confuziei intre risc acceptabil si absenta riscului,

Eficientizarea activitatii de difuzare a acestei culturi de preventie.

2. Imbunatatirea supravegherii sanatatii in munca prin:Rezolvarea deficitului de medici de medicina muncii,

Asigurarea urmaririi dosarului medical al angajatului pe tot parcursul activitatii profesionale chiar si dupa pensionare, pentru o mai buna supraveghere a sanatatii si a evidentei profesionale induse de riscuri cu efecte tardive,

Stabilirea responsabilitatilor tuturor celor implicati in reteaua de Medicina muncii.

C. Intarirea instrumentelor esentiale pentru prevenirea riscurilor profesionale prin:

Imbunatatirea sistemelor de control,

Implicarea ministerelor interesate,

Actualizarea standardizarii procedurilor de masurare,

Analizarea procedurilor de abilitare a laboratoarelor de masurare a noxelor.

In prezent, continutul activitatii de Medicina muncii in conformitate cu conceptul modern al preventiei sanatatii si securitatii la locul de productie, castiga tot mai mult teren, reprezentand inceputul alinierii la activitatea de profil din tarile membre UE.

Totodata, eficientizarea activitatii de Medicina muncii presupune luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:

impactul economic indus de starea de sanatate a populatiei active este imediat si indirect. Pierderile totale date de bolile profesionale si accidentele de munca sunt enorme si constituie o povara considerabila asupra evolutiei economiei,

imbatranirea populatiei duce la schimbarea proportiei intre populatia activa si cea pensionata in favoarea celei pensionate. Pentru depasirea acestei situatii se impun doua elemente majore: cresterea productivitatii si forta de munca sanatoasa,

riscurile noi, neprevazute si/sau combinate (cu posibil impact asupra sanatatii) trebuie anticipate. Sunt vizate in special noxele cu potential cancerigen si cu impact asupra functiei de reproducere,

programul OMS in domeniul Medicinii muncii pune accent pe cercetarea si formularea de strategii noi, recomandari de preventie, control de riscuri specifice, dezvoltare de resurse umane, promovare de cercetare aplicativa si raspandirea informatiei,

includerea promovarii sanatatii populatiei active in programe privind sanatatea in munca,

instruirea si comunicarea de riscuri profesionale catre patron si angajati au ca baza date de studii vizand evaluarea riscurilor profesionale si impactul lor asupra sanatatii.

In acest context, activitatea de Medicina muncii poate raspunde de realizarea celor trei obiective:

promovarea sanatatii angajatilor si mentinerea capacitatii de munca,

imbunatatirea conditiilor de lucru,

dezvoltarea organizarii muncii si a culturii in munca in vederea cresterii productivitatii acesteia.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 725
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site