Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Carcinomul de vezica urinara

sanatate+ Font mai mare | - Font mai micCarcinomul de vezica urinara

Cancerul cu celule tranzitionale al uroteliului este localizat de-a lungul sistemului de colectare urinara; cancerele sunt legate de factori de mediu: carcinogene industriale (anilina), metaboliti ai triptofanului, fumatul de tigarete, iritatii mecanice (calculi sau diverticuli) sau paraziti. Lungimea duratei de expunere creste sansa dezvoltarii tumorale.Clinic, apare o hematurie putin dureroasa.

Macroscopic sunt prezente leziuni papilare sau ulcere indurate in regiunea trigonului vezicii urinare.

Microscopic: celulele tranzitionale sunt multiplicate si au grade variate de atipie nucleara si pleomorfism nuclear. Tumora este clasificata in trei grade histologice cu semnificatie prognostica:

Ø      Gradul I este definit de un corp central din tesut fibrovascular acoperit de celule tranzitionale uniforme dispuse pe 7-10 straturi. Pleomorfismul nuclear si mitozele sunt rare, iar necroza este absenta.

Ø      Gradul II este definit de persistenta configuratiei papilare cu 15-20 straturi celulare. Hipercromatismul nuclear si mitozele sunt variabile.

Ø      Gradul III are un aspect vegetant (conopidiform) cu necroza si ulceratii, iar masele celulare sunt dispuse in grupuri cu atipii si mitoze abundente. Cele mai grave forme sunt cele cu celule nediferentiate.

Tratamentul consta in rezectia leziunii (cistectomie locala sau totala urmata de iradiere).

Carcinoamele epidermoide sunt prezente la persoanele supuse unori infectii parazitare frecvente (in Egipt).

Macroscopic, tumora este ulcerata si necrozata.

Microscopic, tumora este prost diferentiata cu arii de cheratinizare. Prognosticul este nefavorabil.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2124
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved