Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Definirea genei

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Definirea genei

Gena este unitatea fundamentala a ereditatii reprezentand un segment de ADN. Functia genelor a fost stabilita dupa 1945, cand a fost initiata ipoteza ca o gena codifica pentru o anumita enzima, fiecare etapa catabolica fiind catalizata de o anumita enzima codificata de o anumita gena. In consecinta, o mutatie la nivelul unei gene blocheaza activitatea enzimei si, implicit, calea metabolica corespunzatoare. Ulterior s-a stabilit ca, de fapt, o proteina poate fi formata din mai multe polipeptide ptide si, deci, o gena codifica pentru un lant polipeptidic. Faptul ca o gena codifica o anumita polipeptida a fost demonstrat de diverse date experimentale, dintre care amintim cele ale lui Beadle si Efphrussi 1950, care au demonstrat ca producerea pigmentatiei de tip salbatic (caramiziu) la drosofile se realizeaza in mai multe etape. Blocajul ]n diverse etape aparitia unor mutante cu culori diferite ale ochilor. Pentru formarea pigmentului de tip salbatic, triptofanul este convertit in pigmentul xantomatina (pigment maro) intr-o serie de reactii :



Conceptia clasica despre gena considera ca gena este indivizibila si ca determina un anumit fenotip, fiind cea mai mica unitatie de mutatie si recombinare. In conceptia moderna, gena este divizibila, cea mai mica unitate de mutatie si recombinare fiind perechea de nucleotide, denumita muton si, respectiv, recon. Pentru stabilirea structurii fine a genei s-au realizat initial experimente pe bacteriofagul T4 de catre Seymour Benzer (1955-1962). Bentzer a adaptat la fagul T4 testul de complementatie, utilizat anterior la organismele superioare.

Complementatia genetica reprezinta interactiunea dintre 2 seturi de gene care permite celulei sau virusului sa manifeste o anumita functie desi foecare set de gene poarta o mutatie la nivelul unei gene esentiale. Testul de complementatie (testul cis-trans, test de alelism) stabileste daca 2 mutatii apartin la 2 gene diferite sau sunt intragenice.

Gena in testul cis-trans poarta numele de cistron, acesta fiind o unitate de functie, o regiune cromozomala ce codifica un produs celular specific si este format dintr-o multitudine de locusuri potential mutabile, intre care se poate realiza recombinare genetica.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1250
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved